Blue Zones zijn plaatsen op de wereld waar veel honderdjarigen wonen. Ze bieden een schat aan informatie voor wetenschappers die onze veroudering bestuderen. Daaruit blijkt nu dat voedingsvezels extra belangrijk zijn voor een gezonde oude dag.

Een onderzoeksteam bestudeerde de relaties tussen de nutriëntinname, het mineralengehalte en de stofwisseling bij een groep ouderen. Een deel van die groep bestond uit gezonde honderdjarigen uit de provincie Bama in de Chinese Himalaya. Bama is een Blue Zone waar een bijzonder groot aantal gezonde honderdjarigen woont.

Dankzij de Blue Zones wordt steeds meer bekend over de biologische en pathofysiologische processen die veroudering veroorzaken of juist afremmen. De onderzoekers ontdekten dat bepaalde stofwisselingsmarkers vooral aanwezig waren bij de honderdjarigen. Ze bleken onder andere verhoogde gehaltes kortketenige vetzuren in hun stofwisselingsprofiel te hebben, waaronder azijnzuur, boterzuur, propionzuur en valereenzuur.

Voedingsvezels en darmbacteriën

Er werd een significante positieve correlatie gevonden tussen de verhoogde gehaltes kortketenige vetzuren en de inname van voedingsvezels. Voedingsvezels worden door darmbacteriën omgezet in kortketenige vetzuren. Een goede flora lijkt dan ook een onmisbare schakel in een gezond verouderingsproces. Maar het stofwisselingsprofiel van de honderdjarigen week op meer punten af.

Uit de mineralenanalyse bleek dat honderdjarigen structureel hogere bloedwaarden mangaan, ijzer, koper, kobalt, zink en seleen hadden. De loodgehaltes in het bloed waren juist lager dan in de algehele populatie. Verhoogde loodgehaltes kunnen leiden tot schade aan onder andere maag, darmen, hersenen en het zenuwstelsel. Dit verlaagt de gezonde levensverwachting.

Deze resultaten bevestigen dat gezonde honderdjarigen een afwijkend stofwisselingsprofiel hebben op het gebied van in ieder geval vetzuren en mineralen. Dit verschil is te verklaren vanuit de voeding.

“Het verhogen van de inname van voedingsvezels zou de weg naar een lang leven kunnen zijn”, zeggen de onderzoekers.

Chronische laaggradige ontstekingen

Naast vergiftiging met zware metalen zoals lood, is chronische laaggradige ontsteking de belangrijkste factor die de levensverwachting verkort. Uit een ander onderzoek blijkt dat het verband tussen ontstekingen en gezondheidsrisico’s in de loop van het leven steeds sterker wordt. Vooral de risico’s op overlijden en het verlies van cognitieve functies nemen toe.

Met de kennis van nu zouden we moeten zorgen voor een gezonde darmflora, een voldoende hoge inname van voedingsvezels, veel mineraalrijke voedingsmiddelen zoals mosselen en een flinke portie vis. Met name het omega-3-vetzuur EPA is gunstig in dit verband: EPA wordt omgezet in stoffen die een remmende werking hebben op ontstekingsprocessen in het lichaam.

Ook het vermijden van ontstekingsbevorderende voeding is belangrijk. Dat betekent dat we vooral moeten minderen met alles waar omega-6 in zit, zoals plantaardige margarines en olieën, koekjes, snacks en andere gemaksvoeding. In tegenstelling tot EPA, worden omega-6-vetzuren omgezet in ontstekingsbevorderende stoffen. Een ideale vetzuurbalans tussen omega-3 en omega-6 ligt tussen de 5:1 en 1:1.

Bronnen:

 • Cai D, Zhao S, Li D, et al. Nutrient Intake Is Associated with Longevity Characterization by Metabolites and Element Profiles of Healthy Centenarians. Nutrients. 2016 Sep 19;8(9).
 • Yasumichi Arai et al., Inflammation, But Not Telomere Length, Predicts Successful Ageing at Extreme Old Age: A Longitudinal Study of Semi-supercentenarians, EBioMedicine, Volume 2, Issue 10, Pages 1549–1558, 25 oktober 2015.

Uit: Naturafoundations.nl

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Wil je oud worden? Gebruik voedingsvezels voor een goede darmflora!”

 1. Raadk zegt op

  Goed verhaal en ik ben er helemaal mee eens. Kijk eens op YouTube naar de 100 filmpjes van “great life and more” of de website greatlifeandmore.com
  Apple Cider Vinegar, Bakingsoda, knoflook, bananen ,
  Kaneel, Kurkuma, limoenen en gember.
  Ik denk dat daarmee de eerste stamp voor centurion wordt gezet.

 2. Jan zegt op

  Brood is een van de belangrijkste leveranciers van voedingsvezels.
  En als diabetes-patient weet ik dat bij dit soort vezels flinke vraagtekens mogen worden gezet.
  Speltbrood is dan weer een goede uitzondering.

 3. Guus zegt op

  Ik hoop ook dat veel vezels goed voor je zijn . Want ik eet 3 maal per dag muslie. Maar nu las ik laats dat er in de granen die ze gebruiken voor o.a. muslie veel bestrijdingsmiddelen zitten. Zelfs bij de grote merken.
  Met andere woorden. Al het goede word door de Multi Nationals weer verziekt.

  • Ger zegt op

   In de grote supermarkten in Thailand zijn de geïmporteerde europese muesli produkten te koop. Dan vrij van bestijdingsmiddelen mag ik hopen want deze worden ook gewoon in de EU verkocht. Trouwens een beetje variëren kan geen kwaad, dus ook gewoon brood in diverse variaties eten.

   • Guus zegt op

    Vorige week in het nieuws in Kellogs 9 soorten pesticiden.en in Jordan 6 . Advies niet meer dan 50 tot 100 gram per dag. Er zit 300 maal het maximum toelaatbare in wat er in watermag zitten. Ik eet zelf altijd Hahoe muslie. Maar geen idee hoe veel daar in zit. Er staat ook in dat biologische muslie vrij van pesticiden.en is.

 4. Flosje zegt op

  Ben woonachtig in de Isaan. Op de markt veel voedingsvezels.
  Ik eet geen witte rijst , en witte noedels.
  Muesli eet ik droog,met vruchten en noten. Door goed te kauwen komt de eerste spijsvertering op gang.
  Import uit Duitsland.
  Eet bijna geen vlees. Wel seafood. En soja producten.
  Rook niet meer ,,, genoeg gehad van 16 tot 45 jaar.zware shag en sigaren.
  Alcohol ook mee gestopt,,,,ik heb genoeg gehad.

  Nu lekker rustig leven tussen de locals in de rijst Isaan.

  Met gaten in de weg.
  Overstromende rivieren.
  Mannen die liggen en werken.
  Vrouwen die liggen en werken.
  Kinderen die bang van me zijn,met de eerste blanke die ze zien.
  Jonge meisjes die alles willen wat niet mag.
  Buurman druk met 2 koeien.
  Jeugd die graag Engels met me willen praten , maar niet kunnen.
  Ouderen die lopen met een bamboe stok.
  Oude vrouwtjes die vaak met me knuffelen. En dan denk ik aan mijn moeder.
  Ik voel me hier thuis.
  Kasten vol met boeken , een pctje.

  En 1x per jaar naar BKK.
  En Pattaya ook af en toe. Om mijn moeders taal te onderhouden.

  Voedingvezels , letterlijk en figuurlijk.

  Het gaat den lezers goed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website