Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan, waar hij een geweldige vrouw heeft ontmoet met wie hij lief en leed deelt. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/


Lichaamsbeweging vermindert het risico voor 13 soorten kanker!

Een vermindering van risico van tussen de 10 en 42% is bij die groep vastgesteld. De volgende kankers lieten een lager risico zien. Slokdarm kanker (58%), lever (73), long (74) nier (77), maag (78), baarmoeder (79), myeloïde leukemie (80), myeloom (83), dikke darm (84), hoofd en nek (85), rectum, blaas en borst (+/- 90). Gemiddelde daling 7 procent.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden in Europa en USA en er waren 1,44 miljoen deelnemers. Gemiddelde leeftijd bij begin van het onderzoek 59. Duur van het onderzoek 11 jaar.

Tot zover de getallen. Wat betekent dit nu voor ons? Slecht één ding: Bewegen is goed. Twee en een half uur matige, of 75 minuten forse inspanning per week zijn genoeg. Dat wil zeggen voor de golfliefhebbers 18 holes en voor de tennissers één lange partij per week. Hardlopen, tuinieren enz. enz. mag ook.

Negatief was, dat er 5% meer prostaatkanker werd geconstateerd, maar dat kan gelukkig voorkomen worden door een deel van de oefeningen in bed te laten plaatsvinden. Ook was het aantal melanomen groter maar alleen in de zonnige gebieden.

Zoals gewoonlijk constateren de onderzoekers dat er meer moet worden onderzocht. Dat houdt ze aan het werk en houdt de spanning er in.

Het mooie van dit onderzoek is, dat de vroegere stelling, dat je voor ieder minuut die je hard loopt, één minuut langer leeft, ondergraven wordt. Goed nieuws voor diegenen die een hekel hebben aan hardlopen. Niet onderzocht is, of de gemiddelde levensduur omhoog gaat door beweging.

Tot zover het nieuws.


Lezersvraag over Vitamine K

Beste Maarten,

Ik las een artikel over onderzoek naar vitamine K. Een hoog percentage personen in Nederland zou een tekort daaraan hebben. Meer dan 30% van de onderzochte populatie. Vitamine K zou helpen het beenderstelsel sterk te houden, belangrijk voor ouderen. Ik zou graag meer willen weten. Vragen als:

 • wat is een tekort?
 • hoe bepaal ik dat (in Thailand)?
 • hoe vul ik dat aan?
 • vitaminepreparaten als supplement?
 • zijn er oefeningen die je kunt doen ter stimulering van de aanmaak?

Met vriendelijke groet,

Klaasje

Beste Klaasje,

Vitamine K is een vitamine dat vooral met bloedstolling te maken heeft. Er zijn drie vormen K1, K2 en K3 (synthetische variant). Baby’s die aan de borst zijn hebben vaak een tekort en krijgen dan druppels toegediend.

Een tekort aan Vitamine K uit zich vooral door moeilijk te stelpen bloedingen en blauwe plekken. Zo’n tekort kan ontstaan door eenzijdige voeding waar geen K in zit, maar ook door gebruik van antibiotica, waardoor darmbacteriën, die K aanmaken het loodje leggen. Mensen die cumarine preparaten (o.a. acenocoumarol) slikken krijgen bij een overdosis vit K toegediend.

Ook kan een tekort voorkomen bij chronische ziekte (darmen), leverziekten (cirrose) en kanker. Vit K1 zit in vele bladgroenten, zoals spinazie en K2 in vlees en kaas. Bij een normaal dieet krijgt men genoeg binnen per dag.

Hoewel er aanwijzingen zijn, dat een Vit K tekort osteoporose kan veroorzaken is dat nooit aangetoond. Mensen die aan een dergelijk tekort lijden zijn vaak ondervoed en hebben een tekort aan veel meer vitaminen, zoals D.

Het is mogelijk om Vit K te bepalen in het bloed, maar dat is eigenlijk alleen maar nodig als er een vermoeden is, dat er een tekort is. het is zeker geen standaardtest, tenzij het laboratorium om geld verlegen zit. Normaalwaarden hangen af van de testmethode en kunnen per laboratorium verschillen.

Het is niet aan te raden op eigen houtje vitamine K te gaan slikken, omdat dat ernstige stollingsproblemen kan veroorzaken met als mogelijk gevolg trombose, maar ook hart, hersen, long en andere infarcten. Ook het slikken van andere vitamine preparaten zonder goede indicatie is niet aan te raden, want de stelling: “baat het niet, dan schaadt het niet” is hier duidelijk niet van toepassing. De enigen die hier altijd baat bij hebben zijn de producenten”.

Mij zijn geen oefeningen bekend, om Vit K aan te maken, hoewel er ongetwijfeld fantasten rondlopen die daar hun broodwinning van maken.

Dat 30% van de bevolking een tekort heeft aan Vit K is mij nooit opgevallen en ook andere artsen niet. Dit soort beweringen komt in het algemeen alleen de commercie ten goede.

Hiermee hoop ik de vragen afdoende beantwoord te hebben. Zo niet, laat het me weten.

Maarten

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Vragen aan huisarts Maarten: Vitamine K en medisch nieuws”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Gelukkig geeft de eerste alinea al een onontwarbare kluwen aan cijfers.
  “Een vermindering van risico van tussen de 10 en 42% is bij die groep vastgesteld. De volgende kankers lieten een lager risico zien. Slokdarm kanker (58%), lever (73), long (74) nier (77), maag (78), baarmoeder (79), myeloïde leukemie (80), myeloom (83), dikke darm (84), hoofd en nek (85), rectum, blaas en borst (+/- 90). Gemiddelde daling 7 procent.”
  Dus:
  -bij 13 soorten kanker een vermindering van het risico tussen 10 en 42%.
  -dan een rijtje cijfers van 58% tot +/-90.
  -en tenslotte het gemiddelde: 7 procent.
  Ben ik seniel aan het worden als ik daar geen brood van kan bakken?

 2. Tino Kuis zegt op

  Net als Fransamsterdam vind ik deze getallen over vermindering van het risico op kanker bij meer bewegen volstrekt ongeloofwaardig. En wat is +/- 90 ?

  Ik vind dat er een bronvermelding bij moet staan zodat ik de cijfers kan controleren. Dat is toch een kleine moeite? Doe dat nog even. Met dank!

 3. Monique zegt op

  Moderator: Vragen aan Maarten gaan via de redactie.

 4. maarten vasbinder zegt op

  @Frans. Je hebt gelijk dat daar geen brood van gebakken kan worden. Daar heb je meel voor nodig. Die 7% is een gemiddelde dat gaat over alle kankers, ook de niet genoemde. Sorry, dat had ik even vergeten te melden.
  Er waren overigens nog meer cijfers. Totaal aantal zieken186,932, hetgeen een daling gaf van 7% vergeleken met de voorgaande jaren, na correctie voor andere factoren.
  De boodschap is, dat je 7% minder kans hebt om kanker te krijgen bij voldoende beweging.
  Je diagnose is dus niet juist. Je bent niet seniel aan het worden.

 5. Ruud NK zegt op

  Ook het slikken van andere vitamine preparaten zonder goede indicatie is niet aan te raden, want de stelling: “baat het niet, dan schaadt het niet” is hier duidelijk niet van toepassing. De enigen die hier altijd baat bij hebben zijn de producenten”.

  Wat bedoel je hiermee?? Ik ken heel veel mensen die dagelijks, tot soms grote hoeveelheden, slikken.
  Voornamelijk multivitaminen of grote hoeveelheden vitamine C.
  Is het totaal overbodig om extra vitaminen in te nemen? Of zijn er ook uitzonderingen?
  Ook ken ik mensen die dagelijks een kleinen aspirine slikken, omdat beter voor de gezondheid zou zijn. Wat voor resultaat heeft dit??

  • maarten vasbinder zegt op

   Beste Ruud,

   Het slikken van grote veelheden vitaminen zonder reden is inderdaad onzin. wie gezond eet en gezond is, zal dat niet nodig hebben. Ook zal het niet helpen bij het voorkomen van ziekten. Was het maar zo.
   Nobelprijswinnaar Linus Pauling slikte grote hoeveelheden vit C per dag. Tot 5 gram. Het gevolg was, dat hij altijd diarree had. Wel is hij oud geworden, maar dat kwam meer voor in zijn familie. een teveel aan vitamine C gaat even hard naar buiten als het naar binnen gaat.
   Het aspirientje werkt wel. Het vermindert de kans op herseninfarct en hartinfarct. Ook zijn er duidelijke aanwijzingen dat de kans op darmkanker kleiner wordt. Nadeel is een verhoogde kans op bloedingen en een grotere kans op maagproblemen. De voordelen wegen echter tegen de nadelen op.

   • Khun Peter zegt op

    Een leuke en interessante discussie. Er zijn, naar mijn mening, wel degelijk situaties waarbij een aanvulling van vitamines belangrijk zijn voor de gezondheid. Foliumzuur bij zwangere vrouwen, B-12 bij vegetariërs en vitamine D bij 50-plussers zijn zo maar wat voorbeelden.
    Zelf ben ik een voorstander van orthomoleculaire geneeskunde die meer doet dan alleen symptoombestrijding met medicijnen zoals in de reguliere geneeskunst. Daar is het vooral de farmaceutische industrie die een dikke vinger in de pap heeft. Die hebben namelijk geen belang bij het genezen van patiënten want dan kunnen ze geen pillen meer slijten. Het businessmodel van de farmaceutische industrie is mensen levenslang aan de medicijnen houden om zo hun winsten te optimaliseren. Bloeddrukverlagende en cholesterol medicijnen zijn daar voorbeelden van en berucht om hun bijwerkingen, denk aan statines. In veel gevallen is het middel gevaarlijker dan de kwaal, die met een andere levensstijl vaak al op te lossen is.
    Het boek van hoogleraar Peter Gøtzsche is in dat verband een aanrader om te lezen. Zie hier een artikel over hem: http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/11/16/geneesmiddelen-zijn-gevaarlijk-1557102 Een quote van hem: “de hele gezondheidszorg is corrupt. Het geld van de industrie zit overal. Ze kopen iedereen om die in de weg staat. Niet alleen artsen, maar ook patiëntenorganisaties, autoriteiten, zelfs ministers van gezondheid.”

    Maar goed iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt, al was het maar om het placebo effect 😉

 6. Tino Kuis zegt op

  Sorry voor het lange verhaal…
  Ik ben even gaan zoeken en dit is het oorspronkelijke artikel, neem ik aan. Het zit achter een betaalmuur, dus daar heb ik niet naar gekeken. Het is een meta-analyse: een aantal artikelen worden samen geanalyseerd.
  Association of Leisure-Time Physical Activity With Risk of 26 Types of Cancer in 1.44 Million Adults ONLINE FIRST
  JAMA Intern Med. Published online May 16, 2016.

  Er waren diverse samenvattingen van het artikel elders te lezen bv deze:

  http://www.nbcnews.com/health/health-news/exercise-lowers-risk-these-13-cancer-types-n574776

  Voor alle kankers samen was er een vermindering van 7 procent.

  Voor een selectie van 13 soorten kanker was de vermindering als volgt:
  • Slokdarm (42% lower risk)
  • Lever (27% lower risk)
  • Long (26% lower risk)
  • Nier (23% lower risk)
  • Maag (22% lower risk)
  • Baarmoeder (21% lower risk)
  • Myeloid leukemia (20% lower risk)
  • Myeloma (17% lower risk)
  • Dikke darm (16% lower risk)
  • Hoofd and nek (15% lower risk)
  • Rectum (13% lower risk)
  • Blaas (13% lower risk)
  • Borst (10% lower risk)

  Deze vermindering was tussen de 10 procent van de mensen met de minste beweging en de 10 procent met de meeste beweging. Wil je bovenstaande vermindering bereiken dan moet je echt behoorlijk veel gaan bewegen.
  Slechts de (extra) activiteiten in de vrije tijd werden genoteerd, dit was zelf-rapportage, altijd hachelijk over een periode van 11 jaar. Lichamelijke activiteit tijdens uitoefening van het beroep werd niet meegenomen, die kunnen natuurlijk ook erg verschillen.

  De 10 procent met de meeste lichaamsbeweging was het equivalent van een stevige wandeling gedurende gemiddeld ruim een uur per dag. Gemiddelde vrije tijd activiteit was het equivalent van een half uur wandelen per dag en ik neem aan dat de vermindering van het risico op kanker dan ook minder is.
  De conclusie van het artikel was meer ‘suggests’ en ‘may be’ dan een ferme bevestiging. Het gaat tenslotte maar om een statistisch en niet een oorzakelijk verband.
  Het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen zijn dat die 184.000 mensen die kanker kregen in die periode van 11 jaar daardoor minder gingen bewegen…kip en ei probleem….maar ik onderschrijf de conclusie van het onderzoek wel hoewel ik denk dat de voordelen minder groot zijn dan aangegeven…

  Overigens, bewegen is natuurlijk uitstekend voor je gezondheid. Goed voor je botten, je spieren, je hersenen, je hart en bloedvaten, je seksueel functioneren en je gemoedstoestand…gewoon doen dus. Heel erg sanook.

  • maarten vasbinder zegt op

   Beste Tino,

   Bedankt voor je aanvullingen. Dit artikel was vooral interessant vanwege het grote cohort. Duidelijk is, dat het laatste woord nog niet is gesproken in de pogingen om kanker te voorkomen. Onderzoekers hebben in het algemeen de neiging hun resultaten mooier voor te stellen dan ze zijn.
   Zelf heb ik jaren met oncologen samengewerkt en heb gezien wat ze mensen allemaal adviseerden om te doen en niet te doen. Een dagtaak van meer dan 24 uur. Niet haalbaar en onbetaalbaar. Bovendien veranderen de adviezen nogal eens.
   zeal’s je zegt, bewegen is gezond en daar gaat het om. Eigenlijk het enige prettige en makkelijker te volgen advies voor redelijk gezonde mensen. Aan de andere kant is te veel bewegen, zoals bij vele topsporten weer niet gezond.
   Wat het kankeronderzoek betreft zijn er vele hoopgevende nieuwe behandelingen op komst, maar dat zeggen we elke 20 jaar.
   Een aardig artikel over de vuilnisdienst is het volgende.
   https://www.statnews.com/2016/05/18/cancer-cellular-garbage-trucks/

 7. ruud zegt op

  De vraag is natuurlijk wel, of die kleinere kans op kanker uitsluitend met bewegen te maken heeft.
  Mensen die veel bewegen, zullen vaak ook een gezondere manier van eten en drinken hebben.
  Bijvoorbeeld, omdat mensen die zwaar overgewicht hebben door de hele dag kroketten te eten, waarschijnlijk niet veel zullen bewegen.
  Dat overgewicht en dat vet van de kroketten geven meer kans op maagzuur en daardoor weer meer kans op slokdarmkanker.

  Voor andere kankersoorten kun je mogelijk soortgelijke verhalen bedenken.
  Sporters zullen waarschijnlijk minder vaak roken en daardoor minder vaak longkanker krijgen.

  • Khun Peter zegt op

   Je slaat de spijker op de kop. Dit soort onderzoeken zegt alleen dat een gezonde leefstijl zorgt voor minder ziektes. Kanker wordt er nu uitgelicht maar je zou dezelfde conclusies kunnen trekken bij hart- en vaatziektes. En inderdaad mensen die bewust meer bewegen en sporten zullen zeer waarschijnlijk ook gezonder eten en niet roken.

  • maarten vasbinder zegt op

   Best Ruud,

   Bij een dergelijk onderzoek probeert men te corrigeren voor de kroketten, rauwe sla, overgewicht en dergelijke. Zoals Tino terecht al opmerkte, was het onderzoek voor een groot deel gericht op zelf rapportage en dat is een vrij onbetrouwbare manier om gegevens te verzamelen. Zo’n megastudie kan ook volledig de plank misslaan. Dat gebeurt vaak. Omdat in dit geval de uitkomst positief is, en het advies ook, is het in ieder geval geen bangmakerij, iets wat veel te veel gebeurt in de gezondheidsindustrie.

 8. Frans Nico zegt op

  Welkom op ThailandBlog, Maarten Vasbinder.

  U heeft uw clinica Asistel (Moraira), welke door u is opgericht en bijna 25 jaar heeft gerund, overgedragen aan Hospital Clinica Benidorm (HCB). HCB is mij wel bekend, omdat ik in La Nucía woon en voor medische behandelingen altijd naar HCB ga. Is Ana Vasbinder, directrice van de Internationale Betrekkingen van HCB, familie van u?

  Ik zie met belangstelling uw bijdragen aan het blog tegemoet. Indien ik medische vragen heb, dan zal ik die zeker (via de redactie) stellen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website