‘Vitamine C redt levens’

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Vitamine en mineralen
Tags:
18 september 2017

Tweevoudig Nobelprijswinnaar Dr. Linus Pauling (1901-1994) propageerde al in de jaren zestig het gebruik van extra vitaminen (met name vitamine C) en gezonde voeding in het algemeen als aanvullend middel voor de bescherming tegen ernstige ziekten. Eén van zijn Nobelprijzen had hij verdiend als chemicus en vanuit dit vakgebied benaderde hij dan ook de biochemische processen in het menselijk lichaam. Zijn principes raakten bekend onder de naam ‘orthomoleculaire geneeskunde’, waarin ook het gevaar van vrije radicalen en het gebruik van vitamine C voor het eerst serieus werd onderkend.

De orthomoleculaire invalshoek en het gebruik van een hoge dosis van het ongevaarlijke vitamine C, is in de reguliere geneeskunde echter lange tijd verguisd. Toch krijgt Linus Pauling steeds vaker gelijk. Het laatste decennium schijnen ook andere wetenschappers ontdekt te hebben dat je het fenomeen vrije radicalen maar beter serieus kunt nemen en staat het onderwerp volop in de belangstelling bij de reguliere geneeskunde. Een beginsel dat eerst werd weggehoond, krijgt eindelijk erkenning.

De wonderbaarlijke effecten van vitamine C

Recent onderzoek van artsen uit de Verenigde Staten laat zien dat de levens van doodzieke patiënten met sepsis (bloedvergiftiging) gered kunnen worden door het toedienen van een hoge dosering vitamine C, in combinatie met thiamine (vitamine B1) en hydrocortison. Ook onderzoekers van het VUmc zien voor vitamine C een belangrijke rol weggelegd in de behandeling van patiënten op de Intensive Care.

Lage vitamine C status bij ontsteking

Bij een infectie en kort na bijvoorbeeld een reanimatie ontstaan er veel vrij zuurstofradicalen. Door de hoge hoeveelheid radicalen in het bloed lijden de cellen, weefsels en organen ernstige schade. De belangrijkste functie van vitamine C is als antioxidant, door vrije radicalen in het lichaam weg te vangen. Het vitamine C gehalte in het bloed daalt dan ook zeer snel wanneer mensen op de IC liggen met een ernstige infectie. Door patiënten een hoge dosis vitamine C te geven, kunnen er meer radicalen worden weggevangen en lijdt het lichaam minder schade.

Vitamine C en sepsis (bloedvergiftiging)

Begin 2016 behandelde het team van dr. Marik, ziekenhuis Virginia, drie sepsispatiënten met vitamine C in combinatie met thiamine (vitamine B) en het gebruikelijke hydrocortison. Zij herstelden snel en onverwachts. Zelfs al voordat de gehele behandeling was voltooid, konden ze de IC verlaten. Deze klinische ervaring motiveerde Marik om een groter onderzoek naar de effecten te doen.

 
Uit de resultaten van het daaropvolgende onderzoek volgde dat vitamine C, in combinatie met thiamine en hydrocortison mogelijk effectief is om het sterftecijfer op de IC te verlagen. Van de groep die extra vitamines kreeg overleed niemand aan de gevolgen van de sepsis, terwijl ook het gevreesde orgaan-falen uitbleef. In de controlegroep die geen extra vitamine C (en vitamine B1) kregen toegediend overleed 40%. Kanttekening bij het onderzoek is dat het geen randomized controlled trial is. Meer studies zijn nodig om het effect te kunnen vaststellen en de veiligheid te bevestigen. Maar het onderzoek is een doorbraak en veelbelovend!

Onderzoek VUmc: vitamine C na hartstilstand

Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam willen een grootschalige studie gaan opzetten, waarin zij de effecten van een hoge dosis vitamine C willen meten in patiënten die succesvol zijn gereanimeerd na een hartstilstand. Hypothese is dat vitamine C zorgt voor minder schade en een verkorte behandelduur. Vitamine C is goedkoop, veilig en voor elk ziekenhuis beschikbaar. Dat maakt vitamine C een aantrekkelijk middel om in te zetten.

In het onderzoek zullen twee verschillende doseringen vitamine C worden vergeleken, om zo een optimale dosis vitamine C voor het beste klinische resultaat te vinden. Onder andere effecten aan het hart, de nierfunctie, spierzwakte en sterftecijfer zullen in de resultaten worden meegenomen. Zes andere ziekenhuizen in Nederland werken mee aan het onderzoek.

Bron: NPN en VUmc

4 reacties op “‘Vitamine C redt levens’”

 1. jan zegt op

  Dr. Matthias Rath en de werking van hoge dosis vitamine C en kanker.
  U hoeft niet ziek te zijn – de meeste hedendaagse ziektes zijn op simpele wijze te overwinnen
  met Vitamine C!

  http://www.dr-rath-health-alliance.org/nl/home-page-2/

  http://hetuurvandewaarheid.info/dr-matthias-rath-vitamine-c/

 2. NicoB zegt op

  Dit is heel bijzonder nieuws en staat vol in de belangstelling, heb er al eerder over gelezen uit andere bron, wil je een bijzonder interview in het Engels beluisteren van Dr. Marik, hier is de link:
  https://www.naturalhealth365.com/vitamin-c-sepsis-2246.html
  Misschien een te boute uitspraak, maar weet je dokter niet meer wat te doen, kan dit geprobeerd worden, je zou je arts ook op deze behandeling kunnen wijzen.
  NicoB

 3. Frank Kramer zegt op

  ik hoor van een maatje die 2 jaar geleden afstudeerde als arts, dat ze ergens in de laatste dagen van de opleiding in een toespraak te horen kregen hoe belangrijk het is, voor een arts, om actief bij te blijven en open te staan voor nieuwe ontwikkelingen. Ik voorspel u, zo zei de spreker in die toespraak, dat van alles wat u met zoveel moeite en tegen zulke hoge kosten hier hebt geleerd, voor 25% binnen 10 jaar achterhaald zal blijken, dit als gevolg van voortschrijdend inzicht.

  Dat geeft mij te denken wanneer mijn nogal ouderwetse huisarts, 22 jaar in het vak, bepaalde vragen of voorstellen van mij, vaak en hardnekkig tegenspreekt met de argumenten; Dat is wetenschappelijk nog niet bewezen en als ik het in mijn opleidding niet gehad heb, dan bestaat het niet. Hij vindt bijvoorbeeld acupunctuur kwakzalverij, want het zat niet in zijn opleiding. Onlangs nog vroeg ik hem om een ander medicijn, hetgeen ik tot dan toe gebruikte had irritante bijwerkingen. Nooit van gehoord zegt mijn huisarts. Ik heb het toch met eigen ogen in een recent medisch vakblad gelezen, was mijn antwoord. Ik heb zelf ook een klein beetje medische opleiding genoten, dus ik lees ng wel eens wat. U moet niet zoveel lezen, dat is slecht voor uw ogen! Was zijn gevatte antwoord. 12 dagen later een artikel in de krant, dat het ministerie huisartsen dringend adviseert om het nieuwe medicijn voor te schrijven, daar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het buitengewoon goed werkt en niet de vervelende bijwerkingen van het oude medicijn heeft. ik terug naar mijn arts, maar hij was met stressklachten thuis. Een (aantrekkelijke) vervangster schreef me direct het nieuwe middel voor. daar had je wel eerder om kunnen vragen, gezien die bijwerkingen zegt zij. Ik benijd mijn arts niet, het is een zware studie en een nog zwaarder vak. Maar toch…

 4. NicoB zegt op

  Zo schreef mijn arts ooit Vioxx voor, gezien de bijsluiter nooit ingenomen.
  Later werd het middel uit de schappen gehaald wegens groot risico op hartaanval, etc.
  Het is zaak gezien alle nieuwe onderzoeken die gaande zijn om zelf mee te denken bij het in stand houden van je gezondheid en mogelijkerwijs helen van ziekten.
  Big Pharma heeft geen belang bij helen, cure dus, en doet slechts aan het bestrijden van symptomen.
  Neem bv. chemo behandeling, dat dood kanker, zo’n behandeling ondergaan is hopen dat het chemo gif
  je niet doodt voordat alle kankercellen gedood zijn.
  Gelukkig is de wereld in beweging in de goede richting, we mogen hopen dat deze ontwikkelingen voortgezet kunnen en zullen worden.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website