Leven in Thailand is natuurlijk genieten van het klimaat. Vrijwel iedere dag zon, heerlijk toch? Helaas heeft deze medaille ook een keerzijde. De zon (ultraviolette straling) is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering. Uv-straling veroorzaakt bij de mens meer dan 80 procent van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit.

Leg maar eens een elastiekje in de zon, dan zie je al snel wat er gebeurt. De elasticiteit verdwijnt als sneeuw voor de zon. Natuurlijk zijn ook andere factoren verantwoordelijk voor het veranderen de huid, waaronder de zwaartekracht, het natuurlijke verouderingsproces, luchtvervuiling, voedingspatroon, tabak, ziekte en stress.

Cacao

Ben je bang voor een gezicht vol met diepe rimpels dan is cacao misschien wel iets voor jou. Uit onderzoek blijkt dat een dagelijkse dosis van 12 gram fenolrijke cacao de huid jong kan houden.

Koreaanse dermatologen, verbonden aan Seoul National University Boramae Hospital, ontdekten dat cacao bij menselijke proefpersonen rimpels minder diep maakt en de elasticiteit van de huid vergroot. De humane studie, die is verschenen in de Journal of Nutrition suggereert dat cacao de belangrijkste component van huidveroudering – de beschadiging van de huid door ultraviolette straling – geheel of gedeeltelijk uitschakelt.

Studie

De Koreanen experimenten met twee groepen van elk 31 vrouwen. De vrouwen waren 43-86 jaar en vertoonden bij hun buitenste ooghoeken verschijnselen van huidveroudering. De ene groep consumeerde gedurende 24 weken elke dag een placebo, de andere groep gebruikte elke dag 12 gram vetloos cacaopoeder, dat was geproduceerd van het Belgische Barry Callebaut. Dat poeder voorzag de vrouwen elke dag van 320 milligram cacaoflavanolen. De vrouwen losten het poeder op in heet water, en dronken dat op.

Callebaut betaalde het Koreaanse onderzoek niet. De onderzoekers kregen hun geld van de Koreaanse overheid.

Resultaten

Bij de vrouwen die cacao gebruikten nam tijdens het experiment de elasticiteit van de huid met enkele procenten toe en nam de diepte van de rimpels een beetje af. Bij de vrouwen in de placebogroep daarentegen verminderde de huidelasticiteit en werden de rimpels een beetje dieper.

Mechanisme

Toen de suppletieperiode was voltooid bestraalden de onderzoekers de huid van de vrouwen met ultraviolet licht, en bepaalden bij welke intensiteit de huid werd beschadigd. Die intensiteit was significant hoger bij de vrouwen die cacao hadden gebruikt dan bij de vrouwen in de placebogroep.

De belangrijkste component van huidveroudering is beschadiging door ultraviolette straling. Photo-aging, noemen onderzoekers dat. Het lijkt erop dat de fenolen in cacao dat cruciale proces afremmen.

Conclusie

“The present study showed that 24 weeks of daily consumption of cocoa flavanols improved skin wrinkles and elasticity in human skin”, schrijven de Koreanen. “Skin elasticity began to improve after 12 weeks of supplementation, and the effect was maintained while supplementation continued, for a total of 24 weeks.”
“In conclusion, regular cocoa flavanol consumptionmay be a good strategy for prevention of the progression of skin photo-aging.”

Bron: J Nutr. 2016 Jan;146(1):46-50. – Ergogenics.nl

Noot: Cacao heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Volgens kenners bevat rauwe cacao heel veel goede voedingsstoffen in grote hoeveelheden. Denk aan antioxidanten, diverse mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en chroom maar ook aan omega 6-vetzuren. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen met een stimulerende werking.

8 reacties op “Minder rimpels? Cacao stopt huidveroudering”

 1. Harrybr zegt op

  In met name Azie is men nogal snel met allerlei medische werkingen aan levensmiddelen toe te schrijven. Bij Korea denk ik dan vooral aan ginseng.
  Voor Europa wordt wat minder snel geloof in zoiets gesteld, en moet iedere gezondheidsclaim eerst bij EFSA bewezen worden. Daar hebben nog niet veel van dit soort claims, ook niet van Nestle, Unilever enz die test doorstaan. Ook ginseng niet.

  • Khun Peter zegt op

   Het is natuurlijk geen medische werking of claim. Men beweert niet dat cacao rimpels kan ‘genezen’. Enige gezonde argwaan kan nooit kwaad. Maar dat geldt nog meer voor de dure smeerseltjes die vrouwen en soms ook heren op hun gezicht smeren. Die helpen zeker niet.

   • Ger zegt op

    de elasticiteit van de huid met enkele procenten toe en nam de diepte van de rimpels een beetje af.

    enkele procenten ….en een beetje af : ja dit is een opzienbare “resultaat”

    Ik zou zeggen : we gaan op zoek naar iets anders wat wel resultaat heeft.

   • NicoB zegt op

    Sterker, de statistische lijn van huidkanker loopt net zo snel op als de statistische lijn van het gebruik van de zonnebrandmiddelen.
    NicoB

 2. John Chiang rai zegt op

  Er zullen zeker middeltjes zijn die het voorkomen dat een huid snel ouder wordt,en daar is,als we het Kooiaanse onderzoek geloven mogen het nuttigen van cacao er eentje van. Zelf geloof ik ook dat een gezonde argwaan,zoals ook Khun Peter deze noemt,nog belangrijker is. Als je af en toe mensen ziet die de heledag in de brandende zon liggen,in de veronderstelling dat ze daardoor mooier worden,dan stelt zich voor mij de vraag, of hier überhaupt nog een middeltje helpen kan. Er zijn veel mensen die zich door de reclame laten verleiden om erg dure middeltjes te smeren,terwijl ze een waarschuwing,die iedere dermatoloog geeft vaak niet serieus nemen. De hele dag in de zon bakken,en vol smeren met allerhande wondermiddeltjes, waarvan ze denken dat de huid mooi blijft,terwijl ze qua rimpels,een hoed op het hoofd schroeven kunnen, en een huid hebben als een schilpad.

  • Ger zegt op

   en dat in de zon vertoeven geeft je gezicht een uitstraling van iemand die 20 jaar ouder is.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Jammer dat je van chocola niet bruin wordt.

 4. Nik zegt op

  En ik maar denken dat mijn vrijwel rimpelloze huid genetisch bepaald is. Kom er nu achter dat hetkomt door de vele cappuccino ’s met cacao die ik consumeer..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website