Preventie: Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags:
27 augustus 2015


Mannen die drie keer per week koolgroenten eten, hebben waarschijnlijk de helft minder kans op prostaatkanker dan mannen die nooit koolgroenten eten. Dat kun je afleiden uit een studie die onderzoekers van het Amerikaanse Fred Hutchinson Cancer Research Center hebben gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute.

Volgens dezelfde publicatie vermindert misschien ook een dieet met veel bladgroenten de kans op prostaatkanker.

Ouder worden

Met het klimmen der jaren komen links en rechts wat pijntjes en klachten, dat is op zich begrijpelijk. Ook kunnen er echt vervelende ziekten de kop opsteken die meestal het gevolg zijn van het ouder worden. Voor mannen is prostaatkanker een dergelijk voorbeeld. Een gezonde levensstijl kan er toe bijdragen dat je dit soort nare zaken mogelijk langer buiten de deur kan houden.

Studie

Toen de onderzoekers besloten tot hun studie was al bekend dat groenten en fruit de kans op kanker in het algemeen kunnen verlagen, maar was er over prostaatkanker in het bijzonder nog niet zoveel bekend. Dus bestudeerden de onderzoekers het dieet van ruim zeshonderd mannen bij wie artsen prostaatkanker hadden ontdekt. De onderzoekers vergeleken dat met het dieet van een ongeveer even grote groep mannen zonder prostaatkanker.

De onderzoekers vonden om te beginnen geen beschermende werking van fruit. Meer effect had een dieet met veel groenten. Hoe meer groenten mannen eten, des te geringer is hun kans op prostaatkanker. Mannen die 21 porties groenten per week eten hebben 35 procent minder kans op prostaatkanker dan mannen die niet verder komen dan 7 porties per week.

Nadat de onderzoekers hun gegevens verder gingen uitsplitsen zagen ze dat koolgroenten het sterkste beschermende effect hadden. Bij mannen die drie keer per week of vaker broccoli, bloemkool, spruiten of een andere koolgroente eten, halveert de kans op prostaatkanker bijna ten opzichte van mannen die nooit koolgroenten eten.

Bron: Ergogenics


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Preventie: Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker”

 1. Martien zegt op

  Ik heb nog even iets opgezocht ter aanvulling:

  Geneeskracht van groenten – 45 meest geneeskrachtige groenten

  http://www.geneeskrachtigegroenten.nl/45-meest-geneeskrachtige-groenten/

  Het is duidelijker dan ooit dat de mens veel eraan moet doen om gezond te blijven. De omstandigheden in de moderne maatschappij zijn dermate veranderd!

  Gr. Martien

  • Mr. Bojangles zegt op

   Interessante pagina Martien, dankjewel.

   en het boek wat Wim hieronder aanbeveelt, kan ik eveneens aanraden. Zelfs prettig om te lezen en zeer nuttig op alle gebied. scheelt een boel medicijnen.

 2. Kees 2 zegt op

  Moderator: Graag een bron waar deze bewering gecheckt kan worden?

  • Jan. zegt op

   Prostate cancer risk. Studie van Marie Elise Parent en Marie Claude Rousseau. University of Montreal.
   Zie ook de http://www.destandaard.be – artikel van 30/10/14 – mannen die tijdens hun leven sex hebben met meer dan 20 vrouwen hebben minder kans op prostaatkanker / http://www.gezondheidswetenshap.be – artikel van 10/11/14 / http://www.newsmonkey.be artikel 23032 van 29/1014. Groetjes. Jan.

   • René Chiangmai zegt op

    Ik kon het niet laten:
    “mannen die TIJDENS HUN LEVEN sex hebben met meer dan 20 vrouwen hebben minder kans op prostaatkanker”
    Ik denk dan bij mezelf: ik wacht wel even tot ik niet meer in leven ben. Dan ga ik sex hebben met meer dan 20 vrouwen en dan ga ik misschien wel niet dood aan prostaatkanker..

  • Kees 2 zegt op

   Groene thee helpt bij verlagen PSA.
   http://kanker-actueel.nl/prostaatkanker-groene-thee-drinken-remt-groei-prostaatkanker-en-kan-mogelijk-preventief-worden-ingezet.html

   Zelf gebruik ik op advies van een orthomoleculair expert groene thee extract capsules. 1 capsule zou ongeveer het equivalent van 3-4 kopppen groene thee bevatten.

 3. Wim van Doorn zegt op

  Ook aan te bevelen als informatiebron: de Voedzelzandloper van Kris Verburg. Daarin wordt (ondermeer maar bij uitstek) peterselie als middel tegen prostaatknker vermeld.

 4. FredCNX zegt op

  Bij mij is kort geleden trombose in mijn been vastgesteld, koolsoorten eten is daar nou juist weer niet goed voor, zo heeft alles zijn voor en tegen en dat is voor de meeste wetenschappelijke onderzoeken daar er gericht naar 1 aandoening/ziekte gekeken wordt.
  Bron: Star Trombose Dienst Rotterdam

 5. Jan. zegt op

  Onderzoekers uit Canada kwamen tot de conclusie dat mannen die met verschillende vrouwen sex hadden minder kans hadden om prostaatkanker te krijgen. Waarschijnlijk is de werkelijke reden dat deze mannen meer ejaculaties hebben dan mannen die het bij één vrouw houden. Dus veel kool eten en……

 6. Malee zegt op

  Het is al meer dan 20 jaar bewezen..1000 mannen zijn 20 jaar gevolgd,. Ze aten elke dag een tomaat of tomaat achtige produkten zoals ketchupp of tomatensoep enz..niemand heeft ooit prostaatkanker .
  gekregen. Dit is al zolang bekend..Alle mannen die ik ken eten elke dag tomaatachtige produkten en niemand heeft prostaatkanker gekregen.de meeste ouderen die dat hebben gedaan zijn zeer oud geworden.Dus weer vreemd dat er weer een andere studie tevoorschijn komt

 7. Henk Hauer zegt op

  Volgens mij de beste remedie tegen prostaat kanker is, gewoon regelmatig sex hebben. If you don’t use it ,you loose it.

 8. Peter Van Lint zegt op

  De raad die mijn uroloog gaf was: als je bang bent voor prostaatkanker, Drink dan alle dagen 2 grote koppen groene thee. Sinds vele jaren volg ik deze goede raad op met als resultaat dat mijn PSA waarden drastisch verbetert zijn. ( dat zijn waarden die in het bloed voor de prostaat worden vastgesteld) .
  Nu een jaarlijks bloedonderzoek kan veel onheil voorkomen.
  Ik wens iedereen een goede gezondheid!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website