Na je dertigste beginnen je hersenen te krimpen. Eerst heel, heel langzaam, maar met klimmen van de jaren neemt het tempo toe. Als je lang genoeg leeft is dementie dus onvermijdelijk, zou je denken. Psychologen van de University of Pittsburgh ontdekten dat je de aftakeling van je hersenen kunt omdraaien als je drie keer per week 40 minuten hardloopt.

Hersenen verouderen

Een cruciaal orgaan in de hersenen is de hippocampus. Hoe beter dat orgaan functioneert, des te beter werkt je geheugen. Als je 60 jaar bent, krimpt de hippocampus jaarlijks met 1-2 procent. Dat klinkt zorgwekkend – en dat is het ook – maar neurologen beschouwen het als een onvermijdelijk gevolg van veroudering. Toch zijn er aanwijzingen dat beweging dat proces kan vertragen, stopzetten en misschien zelfs kan omdraaien. Laat je ouderen drie keer per week een uurtje hardlopen op 67-70 procent van hun maximale hartslag, dan is na een half jaar hun hersenvolume toegenomen. [J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2006 Nov;61(11):1166-70.]

Studie

De Amerikaanse psychologen deden een experiment met 120 gezonde mannen en vrouwen van gemiddeld 66 jaar. De helft van de proefpersonen deed een jaar lang drie keer per week aan strek-oefeningen, de andere helft liep drie keer per week 40 minuten hard. De intensiteit was 60-75 procent van hun maximale zuurstofopname. Daarbij kun je nog net wel of net niet meer een gesprek voeren.

Resultaten

Tijdens het experiment verminderde het volume van de hippocampus van de proefpersonen die strek-oefeningen deden. In de proefpersonen die hardliepen gebeurde het tegenovergestelde. Bij hen nam het volume van de hippocampus met twee procent toe. De onderzoekers bepaalden aan de hand van de maximale zuurstofopname hoeveel fitter de proefpersonen waren geworden, en ontdekten dat naarmate de proefpersonen fitter werden, hun hippocampus meer groeide.

De onderzoekers ontdekten ook hoe training de hippocampus liet groeien. Hardlopen verhoogde de aanmaak van brain-derived neurotrophic factor [BDNF]. BDNF doet met hersenen ongeveer hetzelfde als wat anabole steroïden met spierweefsel doen. De onderzoekers bepaalden tenslotte de geheugenwerking van de proefpersonen met tests. Hoe meer de hippocampus groeide, des te meer verbeterden de geheugenscores van de proefpersonen.

Bron: Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Feb 15;108(7):3017-22. & Ergogenics


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Preventie: Hardlopen (cardio) voorkomt veroudering van de hersenen”

 1. Cornelis zegt op

  Als e.e.a. klopt gaat het natuurlijk om de cardio-activiteit en daarmee niet uitsluitend over hardlopen. Voor ouderen is hardlopen – gezien de aard van de belasting – nu juist niet bepaald gunstig voor de gewrichten en daarmee dus lang niet altijd de ideale activiteit.
  Als intensief fietsende – en ook regelmatig zwemmende – zeventiger geloof ik overigens zeker in de positieve fysieke en geestelijke effecten die met cardio-activiteiten gepaard gaan.

  • Khun Peter zegt op

   Klopt, daarom staat er ook cardio boven, tussen haakjes.

 2. dick zegt op

  Ik kan helaas niet meer hardlopen, fietsen een optie? Of intensieve fitness?of evt andere opties?

 3. NicoB zegt op

  Beste Dick, hardlopen kan soms niet meer, wandelen kan een alternatief zijn, de belasting, trainingsscore daarvan ligt op +/- 60 % van hardlopen; wandelen kan ook thuis met een loopband.
  Fietsen is zeker een optie, doe je daar nu en dan wat extra in, interval of heuveltje, dan heb je ook een cardio training. Is buiten fietsen niet mogelijk of af te raden, dan kan een hometainer een oplossing zijn.
  Als je op een laag belastingsnivo moet beginnen, dan vooral rustig opbouwen.
  Zwemmen kan voor mensen die slecht ter been zijn ook een prima belasting zijn, af en toe het tempo wat opvoeren is ook daar mogelijk.
  Het hangt van je persoonlijke mogelijkheden en omstandigheden af wat je kunt doen, doe vooral iets waar je plezier in hebt en nogmaals … start zo nodig rustig, beter iets bewegen dan passief zijn en luister goed naar je lichaam. Laat eens horen wat je gekozen hebt, wat je ervaringen zijn en hoe je je daar bij voelt.
  Succes.
  NicoB

 4. Cor van Kampen zegt op

  In Thailand wonende mensen zijn vaak al wat ouder. Hardlopen is voor de meeste mensen boven de 60
  niet aan te raden. Zeker niet voor mensen die eigenlijk nooit aan sport hebben gedaan. Eigenlijk ook niet
  voor degene die dat wel hebben gedaan (vaak te herkennen aan hun beenspieren op latere leeftijd).
  Hardlopen kan je misschien nog wel doen op een loopband in een fitnes centrum.
  De Thaise wegen zijn slecht. Vol met kuilen en ongelijkheden. Gewoon 40 minuten fietsen of een uurtje
  rustig wandelen is al genoeg. Nog beter is zo,n 40 minuten lekker spelen in zwembad en zeker niet in zee.
  De gevaren zijn daar groot en in zeewater zwemmen (door zoutgehalte) heb je veel minder weerstand op
  je spieren als in zoetwater.
  Cor van kampen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website