Dat overgewicht gevaarlijk is voor je hart en bloedvaten weet vrijwel iedereen wel. Obesitas vergroot daarnaast ook de kans op 13 soorten kanker, zo blijkt uit een onderzoek die is gepubliceerd door de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Het onderzoek werd uitgevoerd door 21 onafhankelijke internationale experts die meer dan 1.000 studies over gewicht en kanker hebben geanalyseerd. 

Eerder dachten onderzoekers dat zwaardere mensen een sterk verhoogd risico hebben op vijf soorten kanker: borst-, baarmoeder-, darm-, nier- en slokdarmkanker. Onderzoekers van de universiteit van Washington ontdekten dat ook de kans op maag-, lever- , eierstok-, alvleesklier-, galblaas- en schildklierkanker en de kans op meningeoom (een type hersentumor) en de bloedkanker meervoudig myeloom, sterk afhankelijk is van iemands gewicht.

Heeft iemand een BMI van 30, dan heeft die persoon 80 procent meer kans op lever-, nier- en maagkanker dan iemand met een gezond BMI (onder 25). Wie een BMI van 40 heeft (extreem overgewicht), heeft zelfs 610 procent meer kans op baarmoederkanker en 380 procent meer op slokdarmkanker.

Door een gezondere leefstijl zou ongeveer 40 procent van de kankergevallen voorkomen kunnen worden, zeggen deskundigen. Bij zo’n 60 procent van de patiënten blijft het een kwestie van ‘pech’.

Bron: RTL Nieuws en diverse media

15 reacties op “Overgewicht verhoogt de kans op vele soorten kanker”

 1. rori zegt op

  In een krantenbericht van een paar weken terug stond dat het verschil tussen voortijdig sterven tussen zwaarlijvigen en slanke mensen nihil was.

  Hmm ik krijg altijd het gevoel bij dit soort berichten dat onderzoekers en fondsen nodig hebben en daarnaast ons proberen aan te praten dat we door heel gezond te leven het eeuwige leven hebben.

  Kan hier echt niets mee. Spijt me.
  Oh ik ben 61, 1.75 en 72.8 kg (vanmorgen) en ben al twee jaar arbeidsongeschikt heb drie bypasses en adem iedere dag en ga uit van volgend jaar ook nog en dat ieder jaar opnieuw

 2. Gringo zegt op

  Wat moet ik nu weer met dit onderzoek en de conclusies? Helemaal niets!
  Vermijd ik door een gezondere levenstijl de soorten kanker, die hierboven genoemd worden, word ik overvallen door een ander soort kanker. Tja, pech!

  Over de hele wereld worden miljarden uitgegeven aan onderzoek naar kanker en wat levert het op: nietszeggende artikeltjes zoals hierboven.

  Mijn vrouw is in Nederland gestorven aan de gevolgen van borstkanker. De kanker in de borst werd goed bestreden, want geamputeerd. Er werden geen uitzaaiïngen geconstateerd, mooi toch! Jaren later ging haar gezondheid weer achteruit en werden er kankercellen in de ruggegraat vastgesteld. Om een lang verhaal kort te maken, zij overleed na een lijdensweg van bestraling en chemo twee jaar later.

  Een oncoloog vertelde mij destijds eens, dat ondanks de vele miljarden aan onderzoek er in feite maar weinig vooruitgang wordt geboekt. Hij zei, hoe meer we te weten komen over de oorzaken van kanker, hoe meer we beseffen, dat we eigenlijk maar heel weinig echt weten.

  Af en toe denk ik wel eens, dat er met steun van regeringen en particuliere giften een beroepsgroep in stand moet worden gehouden. Wat moeten we met al die wetenschappers, kankerinstituten, oncologen en vele anderen, die zich met de kankerbestrijding bezighouden als deze vreselijke ziekte afdoende bestreden is!

  • ruud zegt op

   Het probleem met kanker is, dat er niet maar een oorzaak is voor kanker.
   Kanker kan op veel manieren ontstaan.
   Chemische stoffen, zonlicht, virussen ouder worden…

   Waarschijnlijk zijn er ook veel verschillende soorten kanker, die allemaal kanker als verzamelnaam hebben, maar in wezen erg verschillend zijn en dus ook verschillende behandeling behoeven.
   Daarom zijn er ook verschillende medicijnen, anders was 1 medicijn wel genoeg geweest.

   Het probleem is natuurlijk ook nog, dat kanker lichaamseigen cellen zijn, allleen met een gebrek.
   Het is op zich niet moeilijk om een kankercel te doden, maar je wilt ook de andere cellen van de patient in leven houden.
   Dat betekent, dat medicijnen heel specifiek op die kankercellen moeten inwerken.
   Maar dat is waarschijnlijk weer moeilijk, vanwege de verscheidenheid in soorten kanker en waarschijnlijk ook het feit dat ieder mens anders is.

   Zolang er geen medicijn is gevonden, dat specifiek kankercellen weet op te sporen en dat ook nog eens bij iedereen, zal het onderzoek nog wel even doorgaan.

   • Gringo zegt op

    @Ruud, met alle respect, ik zou jouw gemeenplaatsen (je gebruikt het woord waarschijnlijk 3 x) over kanker graag weerleggen, maar dat zou een erg lang verhaal worden. Thailandblog is daar niet het juiste platform voor.

    Ik beperk mij tot de laatste zin, hetgeen ik op zich een juiste conclusie vind. Dat dat medicijn nog niet gevonden is, is een pure schande en falen van de medische wetenschap. Ga maar na: de ziekte werd voor het eerst beschreven door de Griekse arts Hippotates zo’n 400 jaar voor Christus. Hij gaf het de naam “cancer”, wat krab betekent. Eeuwenlang was de enige remedie het wegsnijden, als dat tenminste mogelijk was. Geen garantie voor genezing, slechts een mogelijke verlenging van het leven. Eind 19de eeuw ontdekte men bij toeval de werking van radioactieve bestraling en nog eens 30 jaar later werd de chemo-therapie ook bij toeval ontdekt.

    We zijn nu 100 jaar verder en de enige middelen, die we hebben zijn nog steeds chirurgie, bestraling en chemo-therapie en net als in de oudheid met geen enkele garantie voor genezing, integendeel zou ik bijna zeggen. De medische wetenschap faalt ten enen male en als de WHO in een verklaring zegt: Heb je kanker? Goh, pech gehad! is dat – ik zeg het nogmaals – pure schande!

    • Ger zegt op

     Beetje kort door de bocht om te stellen dat de genezingskansen van de verschillende soorten kanker niet toenemen met het voortschrijden van de genezingswetenschap.

     Ik ben een man van cijfers; tabellen en statistieken. Voordat je een stelling poneert over de garantie wat genezing betreft dan kun je je beter eerst verdiepen in de cijfers van het voorkomen / aanwezig zijn van een bepaalde kanker in bijvoorbeeld een land en dat afzetten tegen de kans op genezing ervan in de loop der laatste tijd ( de laatste 50 jaren bijvoorbeeld).

     Als je dan kunt aantonen dat er geen vooruitgang is: kijk dan geloof ik je relaas. Anders niet.

 3. Tino Kuis zegt op

  Ik ben ook niet overtuigd door zo’n onderzoek.
  In de eerste plaats hoeft een statistisch verband (meer overgewicht dan meer kanker) nog geen oorzakelijk verband te zijn. Als er in een gebied meer ooievaars zijn en ook meer baby’s hoeft dat geen verband met elkaar te hebben. Het zou verder best kunnen zijn dat mensen met overgewicht andere (ongezonde) voedingsmiddelen gebruiken, meer roken, minder bewegen en in een meer ongezonde omgeving verkeren, en misschien is hun genetische samenstelling wel anders.
  Maar dat overgewicht in het algemeen ongezond is en dat je het moet vermijden of bestrijden is zeker waar.

 4. Maarten Vasbinder zegt op

  Nog wat beweringen:
  Mensen met een beetje overgewicht leven langer. Zware diabeten leven langer dan lichte diabeten.
  Laatste nieuwtje: Hoog cholesterol beschermt tegen diabetes. als dat zo is kunnen alle cholesterol statistieken de vuilnisbak in, omdat bij de meeste onderzoekingen op dat gebied diabeten (zo’n 10%) worden uitgesloten.
  Tino heeft echter

 5. Frans Nico zegt op

  Kanker is een verzamelnaam voor vele (tumor)ziektes. Een deel van die ziektes zal ongetwijfeld samenhangen met zwaarlijvigheid. Maar er is hoop. Mannen in de leeftijd van 45 tot 79 jaar die elke dag een half uurtje bewegen hebben 34% minder kans te sterven aan kanker. Dit blijkt uit een grote bevolkingsstudie in Zweden onder 40.708 mannen over een periode van 7 jaar (bron: Medical News). Dan heeft het veelal ruime leeftijdsverschil tussen de Westerse man en Thaise vrouw een goede uitwerking op het voorkomen van kanker. Dus mannen…. bewegen!!!

 6. Wim van Doorn zegt op

  Kijk eens kanker-actueel.nl Dat in plaats van blijk te geven van allerlei vooroordeel en non-informatie.

  • Ger zegt op

   Ja informatie , algemeen en ondersteund door landelijke en internationale publicaties en onderzoeken en meer , zegt meer dan persoonlijke, individuele verhalen van patiënten, artsen , organisaties en dergelijke.
   Bekijk het landelijk en globaal en niet individueel.

   En dan kom je aan conclusies zoals in bovenstaande artikel : 21 onafhankelijke internationale experts die meer dan 1.000 studies over gewicht en kanker hebben geanalyseerd.

 7. John zegt op

  Het artikel zegt: ‘Het onderzoek werd uitgevoerd door 21 onafhankelijke internationale experts die meer dan 1.000 studies over gewicht en kanker hebben geanalyseerd’.

  Onafhankelijk dus en experts, geen eerstejaars studentjes, en internationaal, de WHO.
  In de reacties wordt nogal wegwuivend gedaan over de resultaten en dat lijkt me niet zo verstandig.
  Jawel, er wordt nogal wat gepubliceerd en soms is dat tegenstrijdig, maar omdat je ergens een tegenstrijdigheid hebt gevonden, wil dat nog niet zeggen dat alles dan maar onzin is.
  Doe er je voordeel mee en houdt de kerk met alles een beetje in het midden.
  Ik ben bang dat als je bij kanker figuurlijk met dooddoeners aankomt, ze misschien wel letterlijk op jou van toepassing worden.

 8. Cornelis zegt op

  En die website geeft geeft uitsluitend onbevooroordeelde en wetenschappelijk onderbouwde informatie?
  Misschien in jouw ogen, maar in de mijne zeker niet.

 9. Maarten Vasbinder zegt op

  Gelukkig zijn er vele reacties, waarin aangegeven wordt, hoe het moet.
  Ik stel voor, dat al deze reacties gebundeld worden en naar de domme onderzoekers gestuurd worden. Zij zullen ongetwijfeld vervuld van schaamte, het werk neerleggen en het onderzoek verder overlaten aan degenen die kennelijk alles beter weten, opdat binnen de kortste keren kanker genezen kan worden, ja zelfs voorkomen.

 10. willem zegt op

  neem van mij aan dat luchtverontreiniging ook nogal meespeelt.Ik zou weleens een onderzoek willen zien van aantal kankergevallen tussen bv de randstad en de Waddeneilanden…om maar wat te noemen.
  Mijn ouders zijn beiden aan kanker overleden maar wel op een leeftijd van dik over de 80.
  Genen spelen ook een rol.Heb het afgelopen jaar 2 mensen begraven van nog geen 55,alletwee darmkanker.
  Alletwee niet rokend en niet drinkend,nooit gedaan.
  wie vertelt mij wanneer de hamer valt?

  • Frans Nico zegt op

   Als de spie uit de steel schiet valt de hamer.

   Jij hebt volkomen gelijk. Ik heb ook jonge mensen zien wegvallen, terwijl mijn ouders hun leven lang fors gerookt hebben. Toch zijn ze 86 en 83 geworden en niet gestorven aan longkanker.

   Ikzelf heb in mijn jonge jaren behoorlijk wat asbeststof ingeademd. Na 50 jaar nog steeds niet ziek ervan geworden (incubatietijd 30 tot 40 jaar).

   Veel hangt af van hoe goed het afweersysteem van je lichaam functioneert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website