Mocht je via Dubai naar Thailand vliegen en daar een stopover maken, pas dan op als je in een hotelkamer gaat slapen die lang leeg heeft gestaan. Steeds vaker raken mensen, die in de Verenigde Arabische Emiraten zijn geweest, besmet met de gevreesde legionellabacterie. Het gaat om zestig Europeanen uit dertien landen in een half jaar. Zij zijn allemaal ziek geworden na een bezoek aan Dubai en verbleven in verschillende hotels. Dat meldt het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC), zo schrijft de NOS.

De besmetting van de zestig Europeanen vonden plaats in de periode tussen 1 oktober 2016 en 23 mei 2017. Ook zes Nederlanders werden ziek. De meeste besmettingen vonden plaats onder Britten. De overheid in Dubai heeft onderzoek gedaan naar de hotels waar reizigers overnachtten, maar daar is volgens zeggen geen grote hoeveelheid legionella aangetroffen.

Vooral hotelkamers die lang ongebruikt zijn vormen vaak een bron van besmetting. Het is dan belangrijk de kranen eerst heel heet, gevolgd door koud, door te laten lopen. Leg de douchekop in een emmer en doe daar hetzelfde mee.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken (legionellose). Deze aandoening heeft twee bekende ziektebeelden: legionellapneumonie (veteranenziekte), een ernstige vorm van longontsteking en Pontiac fever, een griepachtige aandoening. De meeste mensen worden na blootstelling aan deze bacterie niet ziek. Soms krijgt men milde, griepachtige klachten (legionellagriep of pontiac fever). Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking: veteranenziekte oftewel legionellalongonsteking.

Wie kan legionellose krijgen?

Iedereen kan legionellose krijgen, maar het komt zelden voor dat mensen onder de 40 jaar longontsteking door legionella krijgen. Het risico op een longontsteking door legionella is heel laag, maar het risico stijgt wel met de leeftijd. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Sommige mensen hebben een hogere kans op een longontsteking door legionella:

 • ouderen (ouder dan 60 jaar);
 • rokers;
 • mensen met een slechte gezondheid;
 • medicijngebruikers met een verminderde weerstand.

Er bestaat geen inenting tegen de ziekte. Door te stoppen met roken verklein je het risico op een longontsteking door legionella.

Bron: RIVM en NPO Radio 1 Radar

3 reacties op “‘Oppassen voor mogelijke legionellabesmetting in Dubai’”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Denk dat in Thailand het risico even groot is.

  Ook thuis loop je dat risico als je langere tijd afwezig bent geweest en ik laat dan ook altijd de kranen een tijdje lopen bij terugkomst, of zet de airco op met ramen en deuren open gedurende een 10-tal minuten.

  • Fransamsterdam zegt op

   Je moet dan wel opletten dat het water niet spettert, want je raakt juist besmet door het inademen van kleine druppeltjes. Leg de douchekop dus bij voorkeur in een emmer en zet de kraan niet te ver open. Het drinken van met legionella besmet water kan geen kwaad.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ja dat staat toch zo al in het artikel…. maar voor een gewone kraan in de wasbak is dat wat moeilijker dus ga even uit die (bad)kamer en je moet ondertussen dan ook niet voor de airco gaan staan…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website