Wie in Thailand woont of er vakantie viert kan bijna dagelijks genieten van de uitbundige zonneschijn en dat is heerlijk, maar wat de meesten zich daarbij niet realiseren is dat Uv-straling door de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken. Het Oogfonds adviseert om altijd de ogen te beschermen met een goede zonnebril.

Een overdosis Uv-straling verhoogt het risico op staar (cataract). Recent onderzoek noemt daarnaast leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze oogaandoening is de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid. Net als bij huidkanker treden de gevolgen op na opeenstapeling van schade over langere tijd. Een goede zonnebril is daarom essentieel. Dat advies geldt dubbel voor kinderen: zij zijn vaker buiten en hun ogen zijn extra gevoelig voor Uv-straling.

Zorg dat je je zonnebril bij je hebt

Oogfonds-directeur Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Uit een eigen peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met beschermen van hun ogen tegen de zon. Uv-straling zie en voel je dan ook niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Een goede zonnebril is net zo belangrijk als zonnebrandcrème. Zorg daarom dat je in de lente en de zomer altijd een zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is.”

Nieuwe folder: Uv-straling en ogen

Omdat het Oogfonds vaak vragen krijgt over Uv-straling en hoe de ogen hier het beste tegen te beschermen, lanceert de stichting de nieuwe online folder ‘Ogen en Uv-straling’. Hierin worden onder andere tips gegeven voor een goede zonnebril. De folder is te bestellen op www.oogfonds.nl/uv.

11 reacties op “Oogfonds: Pas op voor oogschade door UV-straling zon”

 1. Toon zegt op

  Ik heb altijd een zonnebril op zelfs als de zon niet schijnt en vaak zelfs binnen in winkelcentra. Veel fijner in je eigen safezone en rustig voor het oog.

 2. Theo Hua Hin zegt op

  Heb nimmer een zonnebril bezeten en nooit gemist ook. Zie en lees alles nog zonder hulpmiddelen. Wat moeten de mensen geleden hebben toen de zonnebril nog niet was uitgevonden.

  • Theo Hua Hin zegt op

   Oh ja, ik ben bijna 70…

  • Khun Peter zegt op

   Voorheen was de ozonlaag, die ons beschermt tegen UV-straling, aanzienlijk dikker. Dat is tevens de reden dat er in vergelijking met vroeger veel meer huidkanker voorkomt. Het kan dus goed kloppen dat jij er geen last van hebt maar generaties na ons wel aanzienlijk meer risico lopen. De waarschuwing is echt wel zinvol.

   • Ger-Korat zegt op

    Vroeger ? De ozonlaag is pas sinds 1913 bekend en pas de laatste 30 jaar maakt men zich zorgen om de afname ervan, welke trouwens weer op de goede weg is.
    Om nu over generaties te gaan praten is denk ik voorbarig want men verwacht dat het aantal gevallen van huidkanker zal afnemen door de toename van de ozonlaag. En natuurlijk minder in de zon zijn, helpt ook veel, dus een stuk bewustwording van de gevaren van blootstelling.

  • marino zegt op

   Ik droeg vroeger een bril.Woon definitief in Thailand sinds 2008. doe soms aan sun gazing.

   ik draag al een tijdje geen bril meer ook geen kontaktlenzen.

   Ik zal wel weer een apart geval zijn zeker.

   toch blij dat ik van die bril vanaf ben.

 3. Nico Meerhof zegt op

  Ben 71 en heb mijn leven lang nog nooit een zonnebril gedragen. Denk niet dat het zo’n vaart loopt! Het lichaam is gemaakt om met allerlei situties om te gaan. Pas nog de ogen laten nakijken bij oogarts.Alleen leesbril. Zit of lig echter nooit urenlang in de zon.

  • Ger-Korat zegt op

   Onderzoek toont aan dat door het gebruik van smartphones en dergelijke bijvoorbeeld 90 % van de kinderen in China een bril nodg hebben ter correctie. Dus dat aanpassen van de ogen laat nog even op zich wachten.

 4. l.lagemaat zegt op

  De politie mag nu haar zonnebril ook blijven dragen!

 5. Roopsoongholland zegt op

  Oogfonds heeft een nieuw folder. Kan je op laten sturen naar je email adres. Echter alleen vanuit NL. Niet vanuit Thailand of andere landen buiten Nl. Weet niet wie het oogfonds subsidieerd maar het uitsluiten van tropen in 2018 is ver buiten de werkelijkheid.

 6. Roopsoongholland zegt op

  Sorry voor mijn bovenstaande mail. Heb de folder na 3x proberen toch ontvangen hier. Ondanks voorgaande melding dat defolder niet verstuurd wordt buiten nl. Ogen zijn belangrijk qua aandacht, zeker op latere leefdtijd. Zeker hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website