Geen alcohol meer drinken, want dat kan kanker veroorzaken. Dat en nog veel meer staat op de nieuwe Schijf van Vijf.

Op 4 november 2015 heeft de Gezondheidsraad de Richtlijnen Goede Voeding uitgebracht. Deze nieuwe adviezen over gezond eten heeft het Voedingscentrum verwerkt in de nieuwe Schijf van Vijf die dinsdag 22 maart is gepresenteerd.

Meer groente

De belangrijkste wijziging is de aanbeveling om dagelijks minstens 250 gram groente te eten in plaats van de huidige 200 gram. Groente is rijk aan vitamines en mineralen en is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Andere nieuwe adviezen zijn: wekelijks peulvruchten, dagelijks een handje noten, gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie, dagelijks drie koppen zwarte of groene thee en geen twee keer vis meer per week, maar één keer. Een andere belangrijke aanpassing is dat we vruchtensap niet meer aanraden als vervanger van fruit.

Geen alcohol

Nog een opmerkelijke aanbeveling is om geen alcohol meer te drinken. Dat betekent nul glazen alcohol per dag, dat is anders dan één of twee glazen per dag zoals voorheen werd gezegd.

Voor je lichaam heb je vocht nodig. Een mens bestaat tenslotte voor zo’n 60 procent uit vocht. Je verliest water door te zweten en te plassen. Wat je aan vocht verliest, moet je aanvullen met drinken. Het Voedingscentrum adviseert vooral dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee. Geen alcohol én geen vruchtensap meer.

Een vraag aan de lezers: ga jij je aan de richtlijnen van de nieuwe Schijf van Vijf houden?


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Nieuwe Schijf van Vijf: Geen alcohol meer!”

 1. Nicole zegt op

  Neen, wij hebben er eigenlijk ook nooit naar gekeken.
  OK we eten groenten en fruit, en iedere dag een stukje vlees of vis, en koolhydraten. Ook dagelijks melk en kaas.
  maar ook af en toe een vette hap en niet te vergeten een glaasje wijn, biertje of coctail op zijn tijd .
  Wij gaan echt niet wegen hoeveel groenten en fruit we eten.
  Ons motto is nog steeds, gevarieerd en matig. En daar mag ook alcohol bij

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 2. Harold zegt op

  Ik word er tureluurs van dat er steeds maar berichten komen dat wat gisteren goed voor ons was, vandaag weer niet goed voor ons is.

  Zal wel aan de tea-money liggen wat die organisaties toe gestopt krijgen om weer eens wat anders te promoten.

  Zo lang er geen TE voor staat is alles goed te eten en te drinken. Al dat gedoe van wat wel en niet mag is meestal funest voor gezonde mensen, die daardoor waarde volle voedingsstoffen gaan missen.

  Ik ben 71 en gezond (even afkloppen) en eet alles, waar ik op dat moment zin in heb,

  Variatie in het voedings/drink patroon geeft het lichaam de kans de juiste bouwstoffen te kweken , die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven.!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • NicoB zegt op

   Niet alles is goed te eten en te drinken denk ik. In de basis is alle processed food voorzien van alle trucage van de voedingsindustrie om je te programmeren dat eten lekker te vinden. Dat daar geur-, smaak-, conserveer- en kleurstoffen en wat al niet voor rotzooi, als bv.suiker, voor gebruikt wordt maakt dat eten bepaald niet gezond. Zie verder mijn reactie hieronder.
   NicoB

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. NicoB zegt op

  Nooit echt naar de schijf van 5 gekeken en dat als leidraad voor mijn voeding gebruikt.
  Verrassend hoor, geen 2 x vis meer in de week maar terug naar1 x.
  Dat terwijl de nieuwste inzichten juist zijn, dat je vet mag en moet eten, alleen is het nodig de juiste vetten te eten. Vette vis, bv. zalm bevat vet, zeker, maar dat vet wordt nu beschouwd als gezond vet, zit veel omega 3 in en zoveel meer en dat vet gaat een andere weg in het lichaam dan ongezond vet. Dit vet helpt je zelfs afvallen, net als olijfolie, kokosnoot olie, e.d.
  De oude schijf van 5 heeft totaal niet gewerkt, zie maar eens hoe mis het gaat met veel mensen en obesiteit. Nieuwste inzichten zijn, dat suiker/glucose, etc, in welke vorm ook leidt tot gewichtstoename, suiker wordt zelfs het witte gif genoemd; dit geldt niet voor de natuurlijke suikers overigens.
  Het advies, minder eten om af te vallen en gaan sporten of trainen heeft duidelijk dus ook niet gewerkt, de meesten die op dieet gingen hadden slechts tijdelijk succes en kwamen vervolgens net zo hard weer aan en vaak zelfs meer dan het tijdelijk verloren gewicht.
  Bovendien, wat wordt er nu straks weer gezegd als de nieuw schijf van 6 of 7 weer gepresenteerd wordt.
  Biertje, denk niet dat er iets mis mee is, wel met alles waar te voor staat, dat kan een kind begrijpen.
  Eat Fat, Get Thin is wat je kan helpen gezonder en minder zwaar te worden en gezond te blijven.
  Wil je meer weten, Google eens op Dr. Mark Heyman, er gaat een wereld voor je open, dit is zijn site. http://drhyman.com/
  Succes en veel gezondheid toegewenst.
  NicoB

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. ser kokke zegt op

  De schijf van vijf is aan het doorslaan.
  De schijf van vijf wil ons terug brengen naar het stenen tijdperk.
  Ja, ze hebben gelijk wat de voeding betreft, maar het leven nu is meer dan alleen maar voedsel eten, wat toen het belangrijkste was: overleven.
  Het thema is nu: kanker van alcohol krijgen.
  En obesitas?
  En melk mag ook niet meer? Weet je nog, Joris drie Pinter?
  Zo’n schijf is uit de tijd en probeert zich te handhaven met bedreigingen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 5. De Kind Marcel zegt op

  Ze moeten nog altijd bewijzen dat ze met hun beweringen mij een paar jaar langer gaan laten leven . Dus voor mij is dat zever in pakskes . Vroeger was goede boter dodelijk nu is het weer gezonder dan margarine . Morgen zal er wel éne beweren dat één glas alcohol per dag reuze gezond is .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 6. Janinne zegt op

  Er zijn ook tijden geweest dat er 2 glazen rode wijn werd aangeraden door de cardioloog.
  Goed voor harten bloedvaten. En nu krijg je er kanker van….
  Ik vraag me wel eens af wat is nog gezond, het vee word volgestopt met van alles om maar snel te groeien.
  Groentes je hebt van alles het hele jaar door. En dan al die mobiele apparaten met hun straling, lijkt me ook niet gezond. En onder hoge druk moeten presteren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 7. Jacques zegt op

  Ik denk dat bij alles voor en nadelen te vinden zijn. Probeer het in balans te houden en alles met mate te doen. Als je lichaam al klachten vertoont dan moet je dit natuurlijk niet nog meer gaan verslechteren door de zaken tot je te nemen zoals bepaald voedsel of alcohol. Voor de psyche is het van belang ook nog een beetje te genieten van het leven dus een beetje zondigen op zijn tijd in het redelijke moet kunnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Fransamsterdam zegt op

  6 à 7 boterhammen per dag, een deel daarvan met kaas. Dat is het enige wat me wel aanstaat, maar het gevolg daarvan is dat je dan al zo’n beetje aan de maximaal aanbevolen hoeveelheid zout per dag zit, waardoor het verder (kom)kommer en kwel is. Nooit meer een stukje vlees dat groter dan 100 gram is. Nooit meer dan 25 gram ongezouten nootjes. Nooit meer een plakje ham, een srukje zalm, een kopje soep, een likje ketchup, een plakje worst of een pizzaslice. Allemaal veel te zout.
  En over twintig jaar denken ze er weer anders over.
  Bovendien geeft het geen enkele garantie op het niet krijgen van welke ziekte dan ook.
  Eén ding staat vast: Van de mensen die dit ‘diëet’ gaan volgen, zal 100% overlijden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 9. nicole zegt op

  Als ze nu eens al die troep van E nummers uit de kant en klare voeding halen, kunnen we alvast een stuk gezonder gaan leven. Het is toch van de zotte, dat de consument eerst met een vergrootglas, alle foute ingredienten moet gaan opsporen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 10. Joop zegt op

  Als ik om mij heen kijk dan hebben de farangs in Thailand dus geen enkele boodschap aan deze ‘schijf van vijf”. Een flink overgewicht en een enorme bierbuik is hier gewoon standaard.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 11. Jack G. zegt op

  Wat mij opvalt is dat veel reacties in de richting van overgewicht gaan. Er is nog een andere kant aan dit gebeuren. Ondervoeding bij nogal wat senioren en jongeren die in de ban zijn van ‘Anna’. Het is gewoon goed dat je wat meer weet over wat je eet. Door alle boeken en forums over gewicht en wat gezond is door de bomen het bos amper meer te vinden. Ik denk ook dat niet iedereen standaard is. De 1 is wat zwaarder en de ander is lichter dan de ander. Niet elk lichaam is hetzelfde. Ondervoeding zorgt ook voor flinke kosten in de gezondheidszorg en voor andere kosten. En ja, iemand die flink te zwaar is moet net als een ieder nadenken hierover. Daarom is het best goed dat de overheid zich in de ‘strijd’ mengt tussen alle gezondheidsgoerroe’s die boeken en poeders willen verkopen. Tja, je alcohol laten staan is voor vele een brug te ver en dan ga je natuurlijk bokken en roepen dat het allemaal gezeur is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website