Het blijkt dat Nederlanders nauwelijks op de hoogte zijn van de relatie tussen kanker en alcoholgebruik. Het drinken van alcohol leidt tot een groter risico op zeven verschillende soorten kanker; lever, borst, darm, mond, keel, slokdarm en strottenhoofd.

“Dat alcohol, ook in matige consumptie, een risicofactor is voor het krijgen van kanker, is in Nederland nog niet echt bekend. Het is wel zorgwekkend dat die kennis laag is, aangezien 2,9 procent van de nieuwe kankerdiagnoses veroorzaakt wordt door alcoholgebruik. Niet alleen zwaar alcoholgebruik, maar ook licht alcoholgebruik”, zegt een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding tegen NU.nl.

Er moet volgens de onderzoekers meer voorlichting worden gegeven over de risico’s van alcoholgebruik en het verhoogde risico op kanker. “De link tussen alcohol en kanker is duidelijk. Het zijn niet alleen zware drinkers die risico lopen (..) Het is zorgwekkend dat zo weinig mensen het verband leggen tussen alcoholgebruik en het verhoogde risico op deze zeven soorten kanker”, zo vertelt een onderzoeker.

In Nederland gaf de Gezondheidsraad in 2015 het advies om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. In de nieuwe Schijf van Vijf wordt dit advies door het Voedingscentrum gevolgd.

Bron: Nu.nl

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “‘Nederlanders onwetend over verband alcoholgebruik en kanker’”

 1. Jacques zegt op

  Ook dit bericht zal een hoop verstokte alcohol innemers niet van weerhouden hun gedrag te wijzigen. Dat zit waarschijnlijk in hun genen en de stelling dat je toch ergens aan dood moet gaan is ook heel legitiem voor deze groep mensen. Ik hoop toch dat er veel mensen hier wel serieus mee omgaan en dat ze een levenseinde met die verschrikkelijke ziekte gespaard blijft.

 2. luc,cc zegt op

  dat alkohol slecht is voor het lichaam weet iedereen, maar wat is niet slecht? Roken is slecht, teveel suikers eten is slecht, te veel fast food eten is slecht en zo kan je blijven opnoemen, sommigen in een fabriek komen met gevaarlijke stoffen in aanraking ook slecht, brandweermannen in de rook is slecht voor de llongen, verkeer regelen tussen de uitlaatgassen is slecht, groenten in de buurt van chemische fabrieken geteeld is slecht, zo ik stel voor op een onbewoond eiland gaan wonen met kokosnoten en regenwater drinken, wat in feite ook slecht is. is er eigenlijk een gezond leven? Ik denk het niet
  In Bangkok rondlopen is slecht teveel vuiligheid in de lucht. in de Isaan teveel sproeistoffen
  we maken alles zelf kapot

 3. Tino Kuis zegt op

  Er moet altijd voorzichtig worden omgegaan met het verband tussen twee zaken, in dit geval alcohol en kanker. Een statistische relatie (als A meer is dan is B ook mee) wil nog niet altijd zeggen dat er een causale (veroorzakende) relatie is.
  Ik ken een leuk onderzoek waaruit blijkt dat als het aantal ooievaars (A) in een bepaald gebied toeneemt er ook meer baby’s (B) komen.
  Je moet volgens mij meer kijken naar ALLE effecten van alcohol op de sterfte, en dus niet alleen op kanker. Dat staat op deze link:

  http://www.medicine.ox.ac.uk/bandolier/booth/hliving/Alctype.html

  De sterfte in relatie tot alcohol consumptive vertoont een J-curve. Een tot twee glazen gemiddeld per dag doet de kanker sterfte iets stijgen maar verminderd de kans op hartziekten meer. De totale sterfte daalt iets. (Bij wijn daalt de sterfte meer zowel wat kanker als hartkwalen betreft; bij bier is het effect minder)

  Conclusie: 1-2 drankjes per dag maakt op de TOTALE sterfte weinig uit, bij meer dan twee per dag gaat de kans op sterfte steil omhoog. Wijn drinken is beter dan bier drinken. De andere dranken liggen daar tussen in.

  • Pieter zegt op

   Het artikel gaat niet over meer of minder sterfte door kanker vanwege alcoholgebruik, maar over de relatieve afwezigheid van het besef dat je kanker kan gaan hebben dóór alcoholnuttiging. Geloof me, het hebben ervan ervan is erger dan het sterven eraan!

 4. ruud zegt op

  De stelling dat je ergens aan dood moet gaan is legitiem.
  Aan kanker doodgaan is misschien vervelend, maar je weet niet waaraan je dood zal gaan als je je hele leven supergezond leeft en je weet ook niet, of de manier waarop je dan sterft prettiger zal zijn, dan dood gaan aan kanker.

  Het slechtste voor de gezondheid van een mens is overigens je voortdurend zorgen maken.
  Dat ondermijnt je gezondheid enorm.
  Dus leef en maak plezier.
  En als de onvermijdelijke dag van het definitieve afscheid is gekomen, denk dan terug aan de mooie tijd die je hebt gehad.
  En denk terug aan die mevrouw, of meneer die tegenover je aan tafel op een slablaadje zat te knagen en een hap van een rauwe wortel nam.
  En toen een slok van het water nam en mispreizend naar je biefstuk en je biertje zat te kijken.

  • Rudi zegt op

   Hey Ruud, mijn naam is Rudi.
   En ook mijn stelling over dit bericht is quasi gelijk als de jouwe … .

   Het lijkt me een typisch artikel eigen aan de tijdsgeest in de westerse wereld. Niets is goed meer, alles is ongezond, alles is gevaarlijk. Over alles moet nagedacht worden, genieten zonder zorgen mag niet meer.

   Ik hou het op een simpele wijze in de hand : overdaad schaad, met alles.
   En bij deze ga ik een koele Singha drinken.

 5. Marc965 zegt op

  Ik ga het niet ontkennen maar anderzijds is zowat alles wat we eten en drinken vergif en kanker verwekkend zelfs de lucht die we inademen heeft zijn beste tijd gehad.zo aan deze onderzoekers die zichzelf om de paar jaar een ander item toe eigenen om zo eindeloos te kunnen ‘door onderzoeken’ en hopen belastingsgeld te verkwisten of via andere donaties..zonder verder echt te werken.
  De mensen zijn niet dom en weten ook wel dat zowat alles wat we nuttigen rotzooi is.
  Jullie kunnen mss beter eens onderzoeken waarom de medicijnen die er al zijn tegen deze ziekte, zo duur moeten zijn!? Dat weten wij ook..maar daar zwijgen jullie liever over.niet.
  Verder een gezond en heerlijk leven gewenst aan allen.

 6. Michel de waterbaron zegt op

  Mijn lieve dokter-geneesheer die mij al 35 jaar probeert te overtuigen van een gezondere manier van leven, en die daar gedeeltelijk in slaagde, dronk 1 glas wijn per JAAR op nieuwjaar; at één keer frietjes op zijn verjaardag; at bijna nooit vlees; altijd biologische groenten; was natuurgenezer in hart en nieren en schreef terecht zo weinig mogelijk medicijnen voor. Ik probeerde hem al die tijd te volgen, maar drink elke dag wel een paar biertjes; een glaasje wijn tijdens het eten; en … één of twee whisky-cola voor het slapengaan.
  Ik heb jarenlang mijn groenten zelf gekweekt; mijn kippen zelf gefokt; en dikwijls teveel en te vettig gegeten.
  Ben nu 65 jaar en voel me super . Moest deze week echter een nieuwe dokter vinden, want helaas….. mijn dokter van 65 jaar heeft ALS en kan bijna niet meer praten en is verlamd aan de linkerzijde.
  Dit is zeker geen pleidooi om ongezond te leven, maar…. je moet ook sterke genen hebben en zeker wat geluk hebben. Voor hetzelfde geld kon je in Zaventem tussen de slachtoffers staan.
  Leven mensen, zonder overdrijving, maar ook zonder stress !!!!

 7. NicoB zegt op

  Kijk zo’n fonds als het KWF moet zich zo nu en dan manifesteren en dan wordt er weer het resultaat van een nieuw onderzoek gepubliceerd, is mede gebaseerd op angstopwekking, die informatie is heel betrekkelijk, een perfecte uitleg van het laatste geeft Tino hierboven.
  Je gezond eten en drinken is utopisch, bijna alles wat je koopt en consumeerd is besmet met allerlei slechte stoffen, speciaal de processed voedingsmiddelen.
  Wil je wat anders, koop je organic producten, Makro heeft e.e.a. in het assortiment. Maak eens een Greeny, misschien meerdere keren per week, doe die groenten, fruit, etc. er in en je lichaam zal je dankbaar zijn.
  Probeer er wat aan te doen, niet excessief, alles met mate, zoals zo vaak, mensen die de hele dag bezig zijn met gezond … gezond, dat geeft stress en dat is een van de minst gezonde leefomstandigheden.
  Doe wat aan beweging naar vermogen, aan geluksbeleving, aan genoegen en laat je vooral niet uitsluitend begeleiden en angstig maken door dit soort eenzijdige en onvolledige informatie.
  Veel gezondheid en geluk gewenst.
  NicoB

 8. Dave zegt op

  Leuk artikel, maar zoals al eerder genoemd, KWF wil en moet scoren.
  Is het niet zo dat lichaam en geest in balans moet zijn.
  Ons lichaam krijgt ongelooflijk veel te verwerken door, ook al eerder genoemde, negatieve effecten van voedsel en alcohol.
  Omdat veel voedsel dusdanig bewerkt is en wordt, blijft er relatief weinig over van de zogenaamde gezonde voeding.
  Was het niet zo dat het voor een aantal jaren geleden juist werd aangemoedigd en dat het geen kwaad kon iedere dag een glaasje wijn te drinken?
  Dat is dus nu ook al achterhaald.
  Als men nu ook nog eens gaat vertellen hoe schadelijk wifi en gsm gebruik is en dat stress in vele gevallen ook een enormf negatief effect heeft op ons welzijn, dan kunnen we naar oplossingen gaan zoeken.
  Nu wordt het onder ‘t tapijt geveegd, helaas.
  Inderdaad, organic greenies, een zeer goed alternatief.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website