Elke dag een multivitamine maakt je slanker

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: ,
1 september 2015

Wanneer je ouder wordt moet je meestal een strijd aangaan tegen het overgewicht. Dat geldt natuurlijk ook voor de expats en pensionados in Thailand. Naast een beperking van de calorie inname en voldoende bewegen kan het ook verstandig zijn om een goede multivitaminepil te slikken. Gebruikers van multivitamines zijn namelijk slanker dan niet-gebruikers.

Tot die conclusie komen onderzoekers van Laval University in Canada toen ze de gegevens analyseerden van 267 mannen en 320 vrouwen van 20–65 jaar.

Studie

De mannen en vrouwen deden in de jaren negentig mee aan de Quebec Family Study. Hun voorouders waren allemaal afkomstig uit Canada. In de Quebec Family Study bestuderen onderzoekers de wisselwerking tussen gezondheid, leefstijlfactoren en genen.

De reden dat de Canadezen keken naar supplementen gebruik is dat in de literatuur onderzoekers wel eens hebben gemeld dat het slikken van extra vitamines en mineralen de kans op overgewicht vermindert. In 2005 publiceerden onderzoekers van Bastyr University in de VS bijvoorbeeld een epidemiologische studie waarin dikke mensen die multivitamine- en multimineralen slikten minder makkelijk zwaarder werden. [J Altern Complement Med. 2005 Oct;11(5):909-15.] Ook het gebruik extra vitamine B6, B2 en chroom remde de toename van het gewicht.

Een mogelijk mechanisme is dat extra vitamines en mineralen de eetlust afremmen, speculeren de Canadezen. Vitamine C en B6 spelen bijvoorbeeld een sleutelrol bij de omzetting van tryptofaan in serotonine. Maak je te weinig serotonine aan, dan ga je meer eten.

Resultaten

De onderzoekers ontdekten dat in hun onderzoekspopulatie supplementen gebruikers inderdaad een paar kilo minder vet hadden. Per kg lichaamsgewicht verbrandden ze bovendien wat meer kcals. Pal hieronder zie je de gegevens voor mannen, daaronder voor vrouwen.

In een experiment met een andere onderzoekspopulatie hebben de onderzoekers gekeken of ze suppletie het hongergevoel remt, maar daar kwam eigenlijk niets duidelijks uit: vrouwen kregen door de suppletie een beetje minder trek, bij mannen was er geen effect. In het experiment gingen de proefpersonen op dieet. De onderzoekers speculeren dat multipreparaten in die conditie geen duidelijk honger remmend gevoel hebben.

Conclusie

Hoewel het mechanisme onduidelijk blijft, lijken multivitamines dus wel te helpen bij het vasthouden van een gezond gewicht.

Bron: Ergogenics – Br J Nutr. 2008 May;99(5):1157-67.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Elke dag een multivitamine maakt je slanker”

 1. Cornelis zegt op

  Zou het ook niet zo kunnen zijn dat de multivitamine-slikkers wat bewuster ‘gezond’ leven – vertaald in het voedings- en bewegingspatroon – en daardoor minder gewichtsproblemen hebben? Bij mij werkt het in ieder geval wel op die manier…………

 2. Koetjeboe zegt op

  Ik let absoluut niet op gezond eten en ik eet wat ik lekker vind en zeker geen konijnenvoer wat zo gezond moet zijn.In een biertje spuug ik ook niet.
  Ik beweeg veel en vaak kan je me s’morgens rond 7 uur me op zee in mijn kajak vinden.
  Dagelijks wat wandelen met de honden langs het strand en wat zwemmen.
  Jaarlijks ga ik naar het ziekenhuis voor de jaarlijkse keuring.
  De dokters zeggen meestal dat er wel wat bij kan op de weegschaal .Ik weeg 66 kg en 178 cm
  al jaren.Ik ben een dikke zeventiger en kan niet aankomen.
  In de meeste bladen lees je alleen over afvallen,maar hoe kom ik bij?

  • Khun Peter zegt op

   Het tegenovergestelde doen van wat ze adviseren bij afvallen?

 3. John Chiang rai zegt op

  Veel oudere mensen hebben nog steeds de oude eetgewoonten uit de tijd waar ze dagelijks gewerkt hebben,en nog echt caloriën verbrand hebben. Alles is verbonden met een makkelijk reken sommetje,als je dagelijks 2000 tot 3000 caloriën tot je neemt,en je qua beweging hoogstens 1500 caloriën verbrand, is het eigenlijk normaal dat je lichaam zich veranderd. Iemand die denkt dat hij zich net zo beweegt als in zijn jonge jaren,moet niet vergeten dat dit meestal in een geheel ander tempo gebeurd,waardoor men ook reeds minder caloriën verbruikt. Het is best mogelijk dat een persoon die multivitamin tot zich neemt slanker is,maar dit ligt meestal aan het feit,dat hij van huis uit reeds meer betrokken is bij alles wat zijn gezondheid ten goede komt. Anders zou je iedere dikke persoon kunnen adviseren,vreet en zuip maar lekker verder,als je s’avonds voor je slapen gaat maar niet het multivitamine pilletje vergeet.

 4. Cees1 zegt op

  Ik neem al 12 jaar een multie vitamine en nog extra B en C en E. Ik beweeg redelijk veel. Maar ben toch 14 kilo te zwaar. Dus al die mooie verhaaltjes geloof ik al lang niet meer. Zo gauw er iemand een onderzoek houd.moeten we hun uitkomst maar voor zoete koek aannemen.vadaag is koffie onzettend slecht en morgen weer heel gezond. Ik zeg niet dat ze flauwe kul uitbraken, maar ze moeten ook leven. Gewoon lekker eten en drinken met mate en je gezond verstand gebruiken.

 5. Jef zegt op

  Mensen die multivitamines slikken, zijn meer met hun gezondheid bezig dan pintenslikkers. Natuurlijk zijn die eersten gemiddeld wat slanker. Typisch “wetenschappelijk” onderzoek louter om veel geciteerd te worden, dus naam te maken en wat extra fondsen te rapen. Een objectief onderzoek zou twee initieel vergelijkbare doorsneegroepen samenstellen en iedereen multivitaminenpillen laten slikken (en opvolgen dat men ze ook echt geregeld blijft innemen gedurende minstens een jaar), maar van de ene groep zouden die vermeende en ogenschijnlijke multivitaminenpillen slechts een placebo (een product waarvan men weet dat het geen enkel effect heeft) bevatten. Na dat jaar dient men dan de eventueel gewijzigde toestand ten opzichte van de begintoestand voor beide groepen te vergelijken.

  Maar zulk echt wetenschappelijk zinvol onderzoek duurt lang en kost veel meer geld. Bovendien, als er geen significant verschil tussen beide groepen zou blijken, zou er nauwelijks naar verwezen worden en dan verdient men nauwelijks iets terug aan overheidssubsidies of bedrijfssteun: Het brengt netto zeker niets op. Die perverse wijze waarop wetenschappers en wetenschappelijke instellingen al sedert decennia wereldwijd gefinancierd worden, blijkt steeds meer impact te krijgen op de keuze van onderwerp en methode om “onderzoek” te doen. Ook vermaarde instellingen moeten concurreren en worden dus verplicht hun echt onderzoek te financieren door neponderzoeken te organiseren. We worden dan ook overstelpt met allerlei berichten zonder nog de nuttige kennis van de hoop kwakzalverij te kunnen onderscheiden. De media doen ook geen moeite om enige logische kritische zin aan de dag te leggen of om dikwijls tegenstrijdige onderzoeken naast mekaar te leggen.

 6. martin stalenhoef zegt op

  Ik heb na veel jaren ondervonden dat wanneer je “te” voor iets zet is dat niet gezond
  teveel,te weining, te dik, te dun enz. enz.

 7. Fred zegt op

  174 meter en 97 kg is natuurlijk VEEL te zwaar. Een paar jaar geleden geleden stopt met alcohol ( inmiddels weer lekker begonnen, genoeg bewegen ( twee keer in de week golf ) geen gesnoep of coca cola’s en maar geen gram er af krijgen. Stress zegt de dokter. Nou het zal wel
  Of heeft u nog andere tips. Hoor het graag.

  Mvg

  Fred.

  • Jack G. zegt op

   Wat mij heeft geholpen is inzicht te krijgen in mijn eetgewoontes. Dus weet wat je eet zonder vitaminepillen en poeders. Ik heb 2 keer een half uur met een diëtiste gesproken. Zij heeft mij dingen uitgelegd wat je beter kan nemen ipv lopen donderpreken en je richting een crashdieet duwen. Of nog heftiger een maagverkleining en darmomleiding op de snijtafel van een ziekenhuis. Nu kom ik 1 keer per jaar een half uurtje bij haar om bij te praten. Ik vertelde destijds ook dat ik goed aan het bewegen was. Alleen toen ik de weekje de stappenteller op mijn mobieltje had gebruikt bleek dat gruwelijk tegen te vallen. Goed slapen is ook een belangrijke factor in het afvalproces en stress kan weggemasseerd worden door klassieke Thaise massage. Ik sta 1 keer per maand op de weegbrug en niet elke dag om weegstress te voorkomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website