Tijgermug

Aandacht en preventie tegen muggen is belangrijk als je bedenkt welke vervelende ziekten deze beestjes kunnen overdragen, zoals Malaria, Dengue, Zika, Gele koorts en Chikungunya. Vooral in de tropen gaan deze ziekten gepaard met veel ziekte- en sterfgevallen. Voor reizigers geldt daarom het algemene advies: neem de juiste beschermingsmaatregelen tegen muggen.

De muggen die Zika, dengue en chikungunya overbrengen zijn de gelekoortsmug of Aziatische tijgermug. Deze muggen steken vooral overdag. Zika kan ook via seksueel contact worden overgedragen. Dengue en chikungunya worden niet van mens op mens overgedragen.

Van het denguevirus komen vier typen voor. Na het doormaken van een type is ben je levenslang beschermd tegen dat virustype (bijvoorbeeld type 2). Deze levenslange bescherming is niet tegen de andere typen (type 1, 3 en 4). Het is dus mogelijk om meerdere malen dengue te krijgen.

Wat zijn de verschijnselen van Zika, dengue en chikungunya?

De symptomen van Zika, dengue en chikungunya lijken erg op elkaar, maar meestal verlopen de drie ziekten zonder klachten. Soms krijgen mensen koorts, gewrichtspijn, hoofdpijn en uitgesproken spierpijn. De ziekte lijkt dan op griep. Ook kan huiduitslag ontstaan.

Dengue kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen, met hoge koorts en bloedingen in de huid en organen. De kans op deze ernstige verschijnselen is licht verhoogd als je al een keer dengue doorgemaakt hebt en besmet raakt me een ander type dengue. Er zijn geen vaccins voor reizigers tegen Zika, dengue en chikungunya.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen muggen?

De malariamug steekt tussen zonsondergang en zonsopgang, terwijl de denguemug vooral overdag steekt. Goede muggenbeschermingsmaatregelen zijn daarom zeer belangrijk om ziekte te voorkomen.

 • Draag tussen zonsondergang en zonsopkomst bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, dichte schoenen).
 • Smeer de niet bedekte delen in met een insectenwerend middel op basis van 40-50% D.E.E.T. (N,N-diethyl-m-toluamide, 40%).
 • Slaap in een muggenvrije ruimte: een afgesloten kamer met airconditioning.
 • Als de kamer niet muggenvrij is, slaap dan onder een muskietennet. Stop de randen van het muskietennet onder de matras.
 • Gebruik je ook zonnebrandcreme, smeer dan eerst de zonnebrandcreme en laat dit 15 minuten inwerken en pas daarna de DEET aanbrengen. Als het andersom doet dan werkt de DEET onvoldoende.

Wat is DEET?

DEET (diëthyltoluamide) zit in producten die je op de huid smeert (of sprayt) om muggen bij je weg te
houden. Er zijn lotions, gels, sprays en sticks te koop met DEET. De hoeveelheid DEET verschilt per
product. Gebruik producten met een sterkte van 30 tot 50% DEET. Een lager percentage DEET zorgt
ervoor dat het product je minder lang beschermt. Een percentage DEET hoger dan 50% werkt niet beter.

Ziek na je vakantie?

Kom je uit de (sub)tropen met koorts, een grieperig gevoel, diarree, huiduitslag en/of klachten van de luchtwegen? Ga dan op tijd naar je huisarts en vermeld daarbij dat je naar een (sub)tropisch gebied bent geweest. De huisarts kan je dan eventueel doorverwijzen naar een tropenpoli. De klachten kunnen namelijk een (beginnende) uiting zijn van een (ernstige) infectieziekte. Een snelle diagnose kan van belang zijn voor jouw gezondheid.

Bronnen: RIVM en LCR

8 reacties op “Muggen kunnen je ernstig ziek maken, neem maatregelen!”

 1. ruud zegt op

  Je kunt inderdaad ziek worden van een muggenbeet.
  Ik neem aan dat er plekken zijn in Thailand, waar je je maar beter bermt tegen muggen.
  Maar ik woon hier al jaren, en moet er toch niet aan denken de hele dag in een harnas te lopen, om me te beschermen tegen muggen.

  Ja, er is een risico, maar het risico dat je als toerist een verkeersongeval – vaak met zware verwondingen, en soms zelfs dodelijk – in Thailand krijgt, lijkt me een stuk groter, dan een ziekte oplopen door een muggenbeet.

 2. willem zegt op

  Waarschuwing: De meeste anti-muggen middelen die je in de supermarkten zoals 7-11, Familymart, Big C etc. tegen komt hebben of geen of slechts een zeer laag percentage Deet. Ik vermoed dat men in Thailand niet zo bewust is van de noodzaak van goede anti muggen middelen. Het percentage Deet in de meeste sprays of crèmes is vaak tussen de 10 en 15%. Absoluut onvoldoende dus.

  Ik heb zeer goede ervaringen met een huismerk van Boots pharmacy.

  Boots, REPEL extra strength (50% DEET).

  In een grijze verpakking als roller (erg handig), spray of crème.

 3. Jacques zegt op

  Bij mij in Pattaya in een moo baan (afgeschermde woonwijk) zijn afgelopen twee jaar zo’n zeven Engelsen doorziek geworden van de muggensteken. De dengue mug is alom aanwezig. Vooral in stilstaand water van plantenbakken of afvoerputten tref je deze beesten aan. Een vrouw was al twee keer gestoken en behoorlijk ontbloot altijd haar huis aan het schoonmaken in de ochtend. Sommige mensen zijn kennelijk hardleers. Ik heb een flinke dosis spuitbussen en leef mij regelmatig uit op de geëigende plekken. Slaap inderdaad met airco aan en nu na vijf jaar bespaart gebleven. Ook een korte broek is aan mij niet besteed anders dan aan het strand of zwembad. Alert blijven en op gezette tijden insmeren is geen overbodige luxe. Het is goed te lezen dat er aandacht aan wordt besteed. Dat er mensen zijn die dit soort berichten in de wind slaan dat zal altijd wel zo blijven.

  • Joost M zegt op

   Heb je water in de buurt….kijk of er voldoende vis in zit…zet ze anders uit. vissen eten muggenlarven in het water. In de regentijd ontstaan ook kleine plassen . Daar kan men een poeder in strooien zodat er geen muggenlarven komen. Verkrijgbaar (vaak gratis bij de gemeente )
   Ik heb een grote vijver voor de deur ….veel vis ….geen muggen.

 4. Sjaak S zegt op

  Nou vraag ik me bij dit artikel af wat er bereikt worden moet. In dit stukje staat:

  “De symptomen van Zika, dengue en chikungunya lijken erg op elkaar, maar meestal verlopen de drie ziekten zonder klachten. Soms krijgen mensen koorts, gewrichtspijn, hoofdpijn en uitgesproken spierpijn. De ziekte lijkt dan op griep. Ook kan huiduitslag ontstaan.”

  Er wordt als titel geschreven dat muggen je ernstig ziek kunnen maken, maar tegelijkertijd dat het een uitzondering is dat men ernstig ziek wordt, en dat men zich beschermen moet.

  Wanneer ik lees dat deet, het hoofdingrediënt van muggenwerende middeltjes ook gevaarlijk kan zijn:

  https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6675

  komt bij mij de vraag, is het niet veel gevaarlijker je lichaam met deet vol te smeren, waarvan je weet dat het niet goed is, om een mogelijke muggensteek te voorkomen, waarvan een mogelijke ziekte kan ontstaan die mogelijk ernstig kan verlopen?

  Ik gebruik heel af en toe een middeltje, wanneer ik weet dat we tegen de schemering in een restaurant gaan zitten. Maar thuis over het algemeen helemaal niets. Ga ik ’s avonds buiten zitten, gebruik ik als anti-muggen middel een grote ventilator, die me ook nog de nodige koeling verschaft (vooral nu in de hete maanden). En inderdaad, ons huis heeft horren in alle openingen, de slaapkamerdeur is ’s nachts dicht en we hebben dan bijna altijd de airco aan.

  Ik ken mensen die hebben de hele dag deuren en ramen zonder muggengaas open staan en maken die ’s avonds dicht. Tegen die tijd zijn de muggen al binnen. Wij zijn daar consequent in en hebben altijd alles met muggengaas dicht.

  Bovendien zul je waarschijnlijk in een stad met rioleringen en de vele plekken die daar aanwezig zijn eerder gestoken worden dan op het platteland – ten minste als je niet naast een plas water woont.

  • Joost M zegt op

   nog een tip…bind uw ontuchting van Uw seplintan af met muggengaas

   • bert zegt op

    Helpt niet alleen tegen muggen, maar voorkomt ook dat een slang het rioolstelsel in kan kruipen en via de pot weer er uit

 5. harry W.U.R. zegt op

  wageningen universiteit heeft een van de beste enthomologen en faculty en heeft wat research gedaan naar de oorzaken van muggenbeten.
  uit die studies kwamen een aantal interessante bevindingen.
  1. muggen worden aangetrokken door voornamelijk CO2 en niet door licht! [-onze uitadem] en verschillende lichaamsgeuren veroorzaakt door deo’s en andere smeersels.
  2. wat je eet bepaald ook je lichaamsgeur en dat zou mogelijk ook verklaren waarom de een wel en de ander niet wordt of minder wordt gestoken.

  dus het expiriment in bkk door met motorbikeuitlaatgassen muggen proberen te bedwelmen is totale waanzin en trekt juist muggen als de aedes pictus ”albus” aan!

  ook hier is oorzakelijke aanpak het beste en in potten en siervazen kun je guppys en muskietenvisjes doen om dienst te laten doen als natuurlijke vijand want de larven zijn prima voedsel. stop er dan een lotus in zodat de visjes kunnen schuilen en de temp. niet te hoog oploopt!
  zoals gesteld je erf checken op stilstaandwater locaties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website