Allemaal beestjes

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Dengue - knokkelkoorts, Gezondheid, Leven in Thailand, Malaria
Tags: , ,
30 juni 2015

Voor de hier permanent verblijvende landgenoten, maar ook de vele Nederlanders op vakantie in dit prachtige koninkrijk, is het nuttig om eens wat meer te weten van tropische ziektes. De symptomen en infecties van een waaier aan veelal beroerde ziektes wordt bij terugkeer in het goede vaderland dikwijls niet herkend, en als een griepje afgedaan. Soms met dodelijke afloop.

Berucht is het verhaal van een vrachtlosser die op het vliegveld Zaventhem ten oosten van Brussel werkte. Hij woonde aan de andere kant van die hoofdstad. Op zekere dag komt hij thuis en valt op de sofa in een diepe slaap. Was gedurende vier dagen niet wakker te branden. Geconsulteerde artsen wisten geen oplossing, en uiteindelijk beland de brave werker, met de diagnose “coma” in een academisch ziekenhuis. Een pientere professor verrichtte wat Sherlock Holmes arbeid en kon achterhalen dat de man op zijn laatste werkdag een vliegtuig uit de Congo had gelost en gestoken was door een tzetzee vlieg! Dus aan de fameuze slaapziekte leed.

Jomtien

Jan, een goede vriend van me in Jomtien gaat elk jaar twee weken “terug naar Oegstgeest”. Vorig jaar voelde hij zich daar knap beroerd, zijn huisarts, die nota bene als bijvak tropische ziektes had gestudeerd wist weliswaar aan te tonen dat de leverfunctiewaarden niet goed waren, en de hoge koorts werd met paracetamol behandeld. Jan schoot er geen bal mee op, en kwam meer dood dan ziek terug in Thailand. Een goed uitgevoerde screening in Bangkok Pattaya Hospital op dengue (knokkelkoorts), malaria uitgebreid met een laboratorium tests plus een total body scan, toonde aan dat hij een kolonie van amoebe bacillen in zijn lever had, die een gat in dat belangrijke orgaan hadden veroorzaakt.

Na een lange zware antibioticakuur werd hij genezen verklaard, maar loopt de rest van zijn leven met een gat in zijn lever rond. En past dus een beetje op bij het nuttigen van alcoholische versnaperingen.
Deze voorbeelden tonen aan dat het nut heeft om alert te zijn op infecties door micro organismen als U in de tropen leeft. Dat legt een grote verantwoordelijkheid bij de patiënt. Malaria, dengue, allerlei virale en bacteriële infecties belagen U elke dag.

Als muggen de veroorzakers zijn, let op stilstaand brak water in de tuin, in oude autobanden, dakgoten en maak alles goed schoon. Het gevaarlijkst is de Aziatische tijgermug, die niet alleen gele koorts en knokkelkoorts overbrengt, maar ook de dodelijke ziekte Chikungunya. Muggenmelk is in uw medicijnkastje en auto geen overbodige luxe. Elk kwartaal pestcontrole van huis en tuin is botweg nodig.

Al Gore

De film “ Inconvenient Truth” van Al Gore als een waarschuwing voor global warming, signaleert ook het oprukken van tropische ziekten. Dus we krijgen Malaria in Nederland? Het antwoord is JA, en het is nuttig om te weten dat ons land pas sinds 1970 officieel malariavrij is verklaard. En de ziekte zal terugkeren. We hebben nu al knokkelkoorts DENGUE in Castricum, westnijlvirus in Woerden en in Italië zoemt die beruchte Aziatische Tijgermug vrolijk rond en maakt dodelijke slachtoffers. Dat die muggen samen met bamboe stekken waren geëxporteerd, daar kwam men pas achter, toen het al te laat was.

Een ander insect, de knut, kwam alleen in de Alpen voor, maar, door klimaat veranderingen, heeft ie in Nederland gezorgd voor het uitbreken van blauwtong. Inmiddels hebben we 6.000 besmette bedrijven. En al die ziektes kunnen worden overgedragen op inlandse muggen. Vaccinaties zoals tegen malaria hebben bestaan, maar de bijwerkingen waren erger dan de ziekte.

Voor gele koorts moet men zich elke tien jaar laten inenten, en vergeet niet dat insecten ook hepatitis overbrengers zijn. Het heeft dus zin om jaarlijks uw bestaande vaccinaties te bekijken, en te hernieuwen als nodig.

In Pattaya is de Zwitserse Dr. Olivier, tegenover het Day & Night Hotel, deskundig op dit gebied, en goedkoper dan welk hospitaal dan ook. Hij heeft praktisch alle vaccins op voorraad gekoeld. Overigens investeert de farmaceutische industrie bijna niets in medicijnen tegen tropische ziekten waaraan elk jaar toch 17 miljoen mensen sterven. “ Die mensen zijn arm en kunnen onze medicijnen toch niet betalen en brengen geen geld in het laatje”. Die vlieger gaat dan nu nog weliswaar op voor Afrika, maar geloof me, binnen 100 jaar komen al die ziekten ook in Noord Europa en de Verenigde Staten voor en dan zijn ze ineens wel een kaskraker voor de pillendraaiers.

Winnaars

In mijn Amsterdamse tijd ontmoette ik in mijn stamkroeg in Oost een hoogleraar bacteriologie. Behalve dat we samen nogal wat glazen hieven, kon hij ook serieus uit de hoek komen, en nodigde mij een keer uit in zijn laboratorium van het Wilhelmina Gasthuis. Ik was ontsteld hoeveel virussen en bacteriën met fraaie namen er bestonden, en welke ziektes die allemaal kunnen veroorzaken. “Tja”, sprak de wijze professor, “ micro organismen winnen altijd”.

Ben Berrens

5 reacties op “Allemaal beestjes”

 1. Hans Bos zegt op

  Lang geleden heb ik op dit blog al eens geschreven over Chikungunya. Deze is beslist niet dodelijk, wel uitermate vervelend. Een soort milder zusje van Dengue.
  Het chikungunya-virus (wetenschappelijke naam: Chikungunya virus, afgekort: CHIKV) is een virus dat milde koorts en gewrichtspijnen veroorzaakt. Normaal is de ziekte niet dodelijk voor de mens.

  De benaming is afkomstig van het makonde-woord voor “wat krombuigt”, daarmee verwijzend naar de artritis-symptomen. Het virus werd voor het eerst vastgesteld in 1955 in het tegenwoordige Tanzania, naar aanleiding van een uitbraak van het virus in 1952/1953.[1] Overigens wordt soms ten onrechte gesuggereerd dat de naam uit het Swahili afkomstig is.[2]

  Het virus kan overgedragen worden door een muggenbeet van de Aedes aegypti-mug (Denguemug) en door de Aedes albopictus (Aziatische tijgermug). De diagnose kan gesteld worden op basis van een serologische test ontwikkeld door de Universiteit van Malaya te Kuala Lumpur in Maleisië. (Wikipedia).

  En als het gaat om gaten in je lever door amoeben, moet de schrijver nog maar eens bij een deskundige te rade gaan…

  • David D. zegt op

   Mooie aanvulling over Chikungunya!

   Wat meer over de amoebe nu.
   Een amoebe is een eencellige parasiet. Meercellige parasieten zijn bv. wormen.
   Via Google vind je bv. eveneens ‘Strongyloidiasis’. Het is een parasiet- c.q. worminfectie.
   Bespaar je de beschrijvingen er van hier te kopiëren.
   De medische terminologie, als het al correct is via Google, ook.

   De parasiet bij wijze van voorbeeld hier boven, of worm zoals je wilt, strongyloides, richt heel wat schade aan in – o.a. en bij voorkeur – de longen.
   Er zijn dan weer andere van deze parasieten, schistosomae, die bij voorkeur in de lever nestelen. In Noord-Thailand ziet men dat veel in gebieden waar ‘para of pala’, de rauwe gegiste vis, wordt gegeten. Misschien is ‘para’ zelfs de afkorting van ‘parasiet’ (grapje hoor). Deze infectie mondt graag uit als leverkanker.
   Verder is dan een gat in de lever een misschien wat plastische uitdrukking, maar hoe noem je als leek anders het gedeelte dat deze beestjes hebben opgegeten ;~)
   Uiteraard komt daar littekenvorming dd adenoom voor, en dat kan er met wat verbeelding als een zogenaamd gat of vlek uit gaan zien op radiologische beelden. Herinner je het computergame Pacman? Dat vrat en liet gaten achter ;~)

 2. Arjen zegt op

  Chikungunya is nooit dodelijk!

  Je bent er wel erg ziek van.

  Het heeft gelijkwaardige symptomen alds denque, maar minder ernstig.

  Ik ben geen arts, en schrijver ook niet denk ik…..

 3. Rens zegt op

  Dit stukje rammelt een beetje, de info betreffende Chikungunya is absoluut niet correct zoals al eerder aangehaald. Daarnaast heeft de schrijver het ook over gele koorts. Gele koorst komt in Azie niet voor. Een inenting tegen gele koorts is alleen van toepassing als men rechtstreeks uit een gebied zou komen waar deze ziekte wel voorkomt zoals in Zuid-amerika en Afrika.

 4. theoS zegt op

  Ik neem dit artikel met een flinke korrel, wat?, een hele zak zout. Als voorheen warende zeevarende, sinds begin ’50 tot ’99, had ik een inentings boekje en waren er maar 3 verplichte inentingen. Gele koorts, 10 jr geldig, Cholera, was sinds de jaren ’80 niet meer nodig, uitgeroeid en wat wij een Cocktail noemden,waren er drie in een. Nooit wat opgelopen, zij het in Afrika of waar dan ook. Wel voedsel vergiftiging van straat eten in Thailand. Houd je persoonlijke hygiene op peil, elke dag schone kleding en in heet water wassen, dagelijks douchen en dan kom je al een heel eind.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website