Een maand geen alcohol, iets voor jou?

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: ,
3 januari 2017

Nu de feestdagen achter de rug zijn is het wellicht goed om weer aan je gezondheid te gaan denken. Een aantal mensen grijpt januari aan om een maand lang geen druppel alcohol te drinken. Ook iets voor jou?

Volgens het kennisinstituut Trimbos levert een maand droog staan je veel op. Je wordt je namelijk bewust van de rol die alcohol speelt in je leven. Als je een maand niet drinkt, kom je erachter hoe alcohol drinken tot een gewoonte is geworden. Na die maand leert de ervaring dat mensen daarna ook echt minder gaan drinken. En als bonus: een maand niet drinken is veel beter voor je gezondheid. Voor je lever, je huid, je conditie en je gewicht.

Maar er zijn nog meer voordelen. Zonder alcohol slaap je veel beter. De kwaliteit van je slaap gaat met sprongen vooruit. De zogenoemde REM-slaap, waarin je je emoties en informatie van de dag verwerkt, wordt beter als je niet drinkt. Je lichaam hoeft namelijk minder energie te steken in de afbraak van alcohol en kan zich meer focussen op de REM-slaap. Daardoor voel je je fitter en meer uitgerust.

Het kan zijn dat als je stopt met drinken je in het begin juist minder goed slaapt. Door alcohol val je namelijk makkelijker in slaap, maar vergis je niet: de kwaliteit van je slaap is minder als je drinkt. Je slaapt minder diep.

Daarnaast wordt je immuunsysteem sterker. Je bent minder bevattelijk voor ziekten. Ook verlies je overtollig gewicht. Een wijntje bevat 82 kcal. Een mixje is goed voor 146 kcal, net zoveel als een kroket. Stoppen met drinken betekent minder inname van calorieën. Je gaat daardoor afvallen, tenzij je juist veel frisdrank gaat drinken. Daar zit weer enorm veel suiker in.

Natuurlijk kan het even duren voor dat jij je fitter gaat voelen, bij de een gaat dat sneller als bij de ander. Maar uiteindelijk zal je de effecten gaan opmerken.

Hoe zit het met jou? Heb jij genoeg wilskracht om een maand lang de alcohol te laten staan?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Een maand geen alcohol, iets voor jou?”

 1. Daniël M. zegt op

  Alkohol is een faktor. Maar er zijn nog andere faktoren die een rol spelen. Problemen zijn volgens mij nog nadeliger…

  In elk geval, voor mij is een maand zonder alkohol geen enkel probleem. Maanden met alkohol zijn voor mij eerder uitzondering.

 2. Jan zegt op

  ik kies voor een heldere geest en drink daarom (graag) koffie ~ alcohol komt mijn lichaam niet in

 3. simon borgers zegt op

  Ik ben al ruim 2 jaar gestopt met alcohol drinken.

 4. George Sindram zegt op

  Lieve mensen waar hebben wij het hier over? Stoken in een goed huwelijk is een bijzonder kwalijke zaak.
  En dan heb ik heb over het goede huwelijk tussen een goede maaltijd dat nu eenmaal niet zonder een glas goede wijn kan. Geen eitje zonder zout, geen zoentje zonder snor.
  Geen misbruik maken van alcohol, maar blijf wel genieten van het leven!

  • Khun Peter zegt op

   Een maand je grote liefde niet zien maakt het verlangen alleen maar groter. Erg goed voor de relatie met je glas.

 5. chris zegt op

  Onderzoek onder een groep mensen die decennia lang zijn gevolgd wijst uit dat matige drinkers (maximum 1 alcoholische versnapering per dag) langer leven en gelukkiger zijn. Niet drinken is niet goed, teveel drinken ook niet. zie:https://www.fit.nl/voeding/vochtbalans/alcohol-gezond.
  Ik behoor tot die matige drinkers maar haal die ene versnapering per dag niet. Ik drink 1 biertje op weekend dagen ( vr-za-zo), en daarnaast 1 op feestdagen. Voel me prima, ben gezond, ietwat overgewicht, slaap prima. Ik heb mijn keus gemaakt en zie geen reden om daarvan af te wijken.

 6. rene23 zegt op

  Het grote nadeel van Thailand is het ontbreken van goede/ redelijk geprijsde wijn.
  De pakken Chateau Karton zijn niet te zuipen en de Thaise sterke drank is nog erger.
  Dan is het niet moeilijk een tijdje geen wijntje bij het eten te drinken.
  Mijn trips naar Thailand zijn dan ook een soort ontnuchtering.

  • Jan Doedel zegt op

   Er zijn heel veel nadelen aan Thailand (ook voordelen) maar ik ben het met u eens dat dit “het grote nadeel is” Als je in plaats van het Germanen brouwsel een goed wijntje prefereert kun je beter naar de Middellandse zee, Australië of Zuid Amerika verkassen. In Thailand bewaren ze de wijn dan menigmaal ook nog verkeerd. Stoppen met drinken zou mij in Nederland nog wel lukken denk ik. In Thailand komt er echter steeds een soort onrust over mij. Of de familie van mijn vrouw irriteert mij, wat moet ik in een restaurant aan tafel met schoonfamilie anders doen dan drinken als ik de conversatie in het Lao maar voor 50% kan volgen?) of andere zaken of mensen daar irriteren…….. Als ik dan ook nog vakantie heb en niet werk dus veel tijd heb……. Het grootste deel van de farangs smiddags al gerstenat hijst……… De hitte……. enz. Leest u historische geschriften dan kunt u al lezen dat Nederlanders in de vreemde, vooral in de tropen, in het verleden ook vaak al vroegtijdig het loodje legden. Het klimaat (tropenjaren tellen dubbel) ziektes, maar zeker ook alcoholmisbruik doordat men uit zijn natuurlijke milieu weg is.

 7. Bertus zegt op

  Ik rook en drink geen alcohol al meer dan 25 jr. Alcohol is een hard drug. Een bar is voor mij een handelaar in verdovende middelen, hard drugs.

  • Theo Hua Hin zegt op

   Beste Bertus,

   Rook je nu wel of niet?
   Je zou kunnen schrijven:
   ik rook wel maar drink geen alcohol.
   of
   Ik rook niet en drink ook geen alcohol.
   Dan wordt het helder!
   en
   Een bar is er voor de gezelligheid heb ik ervaren
   Het duurt wel even voor je verdoofd geraakt….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website