Langer leven dankzij handjevol noten per dag

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags:
11 juni 2015

Gezond oud worden willen wij allemaal wel en daarbij maakt het niet uit of je in Thailand of Nederland woont. Gezonde voeding draagt daar aan bij en het blijkt nu dat het dagelijks eten van noten of pinda’s een positief effect op je gezondheid heeft.

Wie dagelijks een handje vol noten eet, heeft een grote kans oud te worden. Wetenschappers van de universiteit van Maastricht ontdekten dat dankzij een langlopend onderzoek naar de gezondheid en gewoontes van tienduizenden Nederlanders.

De onderzoekers volgen zo’n 120.000 mensen al sinds 1986. De participanten werden regelmatig onderzocht en moesten vragenlijsten invullen over hun eetgedrag.

Het blijkt dat iemand die 15 gram noten of pinda’s per dag eet een wezenlijk grotere kans heeft om ouder te worden, schrijven de onderzoekers in International Journal of Epidemiology. Overigens leidde meer noten eten dan dat niet tot een hogere levensverwachting.

Volgens de onderzoekers zitten de noten vol goede dingen als vitaminen, onverzadigde vetten, vezels en anti-oxidanten. Daardoor krijgen noteneters minder snel last van ademhalingsziekten, diabetes en neurodegeneratieve aandoeningen als alzheimer. Ook kanker en hartklachten, waar veel mensen aan overlijden, kwamen minder voor.

Opvallend is dat het gebruik van pindakaas niks uitmaakte. De wetenschappers denken dat dat komt doordat er in het broodbeleg veel zout en plantaardige olie zit, wat het effect van pure noten vermindert.

Bron: NOS.nl

6 reacties op “Langer leven dankzij handjevol noten per dag”

 1. Sjaak S zegt op

  Niet alleen levensverlengend, maar ook goed voor je hersens. Jammer dat van bijgevoegd plaatje, vrijwel alleen de cashew noten te verkrijgen zijn. Alle andere ben ik hier nog niet tegen gekomen. Maar misschien heb ik op de verkeerde plekken gekeken?

  • Khun Peter zegt op

   De Makro in Hua Hin heeft een behoorlijk assortiment.

 2. Hemelsoet roger zegt op

  De “home fresh mart” in de Mall in korat heeft ook ‘n behoorlijk assortiment aan noten en andere gedroogde vruchten.

 3. Evert zegt op

  Ik heb een fantasie dat nu lange rijen Nederlanders naar de supermarket rennen voor hun dagelijkse portie noten.
  De SVB gaat failliet want ze hebben er niet op gerekend dat ieder over de gemiddelde leeftijd heen fietst in Thailand.

 4. Mr Bojangles zegt op

  Even daargelaten dat noten inderdaad gezond zijn, wordt bij dit soort onderzoeken ALTIJD 1 zeer cruciaal gegeven over het hoofd gezien: Namelijk, dat de onderzochte groep mensen wel eens simpelweg een afwijkende leefwijze kan hebben van de niet onderzochte mensen. En dat het resultaat van hun leefwijze derhalve niet alleen (wellicht zelfs helemaal niet) van die noten afhangt.
  In dit geval zou het zo kunnen zijn dat mensen die dagelijks noten eten, ook dagelijks gezonder eten dan chips-etende mensen. Voor mijn part in het algemeen non-rokers zijn, vegetariers, etc… ik noem maar iets.

  ik zal nog een fictief voorbeeld geven: In Thailand leven de mensen gemiddeld langer omdat ze veel vis eten. Ben je gek, dat komt omdat het gros geen auto heeft en dus veel meer moet lopen en fietsen om ergens te komen en dus veel meer lichaamsbeweging heeft.

  Of een volslagen belachelijk maar herkenbaar voorbeeld neem ik aan:
  Ik heb zojuist 500 voetballers onderzocht en mijn conclusie is: Voetballen is hardstikke ongezond want van voetballen krijg je een dikke pens.
  Nou, iedereen van jullie weet dat dat niet door het voetballen komt, maar door het bierzuipen achteraf.

  En of pinda’s eten gezond is, moet je eens vragen aan mensen met een noten-allergie.

  Terug naar de stelling: ja, noten zijn gezond, maar de conclusie enkel op basis hiervan is volslagen onzin.
  Met die 20 glazen bier per dag van jou, gaat dat handjevol noten je echt niet helpen.
  Alhoewel… gist is ook gezond… en alcohol doodt bacterieen… misschien moet je wel 30 glazen bier…

  • Kees zegt op

   Waar je op doelt is het verwarren van correlatie en causaliteit. Bv gebruikers van mondwater (Listerine) hebben vaker last van hart en vaatziekten dan niet-gebruikers (correlatie). Daaruit mag je echter inderdaad nog geen causaliteit concluderen (bv mondwater is slecht voor hart en bloedvaten). Het zou immers wel eens zo kunnen zijn dat met name rokers mondwater gebruiken en dat de hart en vaatziekten door het roken veroorzaakt worden en niet door het mondwater. Tot zover ben ik het met je eens.

   Ik kan echter geen enkele aanwijzing vinden in dit verhaal dat correlatie en causaliteit hier verward zijn en de stelling dat men in dit soort onderzoeken ALTIJD iets dergelijks over het hoofd ziet raakt kant noch wal. Dit soort wetenschappelijke onderzoeken zit meestal goed in elkaar en je mag van iemand met een gemiddeld opleidingsniveau zelfs nog wel verwachten dat ze zulke fouten niet maken, laat staan van universitaire wetenschappers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website