Seleen of selenium is een belangrijk spoorelement dat ook als antioxidant functioneert. Seleen zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Er zijn sterke aanwijzingen dat seleen mannen beschermt tegen het ontstaan van prostaatkanker.

Seleen maakt zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig. Seleen is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier.

Een tekort aan selenium verhoogt de kans op kanker, een haperend immuunsysteem, infecties, onvruchtbaarheid en mankementen aan de aanmaak van schildklierhormonen. Dat komt omdat selenium een onderdeel is van belangrijke ontgiftende enzymen als glutathion peroxidase. In het lichaam maakt glutathion peroxidase tot vrije radicaal omgetoverde vetzuren onklaar, en verandert het gevaarlijke molecuul waterstofperoxide in water. Zo voorkomt het enzym dat celwanden en erfelijk materiaal schade oplopen.

Prostaatkanker

Als mannen ervoor zorgen dat ze voldoende selenium binnenkrijgen, kan hun kans op een dodelijke vorm van prostaatkanker fors afnemen. Dat suggereert een Nederlands onderzoek, dat al in 2013 verscheen in de Journal of the National Cancer Institute. In Nederland krijgen, net als in veel andere landen, de meeste mannen minder selenium binnen dan ze volgens voedingswetenschappers nodig hebben.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van een kleine zestigduizend mannen die zijn verzameld in de Netherlands Cohort Study. Toen die studie in 1986 begon waren de mannen 55-69 jaar. Het project liep door tot 2003.

Bij 79 procent van de mannen was bekend hoeveel selenium er in hun teennagels zat. Negenhonderd mannen kregen tijdens de studie een ernstige vorm van prostaatkanker. De onderzoekers vergeleken de seleniumstatus van die mannen met die van mannen die geen prostaatkanker kregen. Hoe meer selenium er in de teennagels van de mannen zat, hoe kleiner was de kans dat ze een ernstige vorm van prostaatkanker kregen.

Paranoten

Mensen in landen waarin de bodem weinig selenium bevat – zoals Nederland – zouden elke dag twee paranoten moeten eten. Dat verhoogt de concentratie selenium in hun lichaam, schreven onderzoekers uit het selenium-arme Nieuw-Zeeland in de American Journal of Clinical Nutrition. Paranoten – op z’n Engels: Brazilian nuts – bevatten een vorm van selenium die beter opneembaar is dan het selenium in prijzige supplementen.

Bron: Voedingscentrum en Ergogenics

7 reacties op “Krijg jij wel voldoende Seleen binnen?”

 1. Harry Romijn zegt op

  Ach… en paranoten staan weer bekend om hun verhoogd risico van aflatoxine, een schimmelgif, dat ontstaat door vochtige opslag, o.a. ook bij rijst, mais en tarwe. Daar paranoten door verzamelaars in het Amazonegebied worden binnengebracht – en dus kunnen die keiharde noten, als mandarijnpartjes in een bol, wel eens een tikkie beschimmeld geraakt zijn. Aflatoxine verhoogt de kans op leverkanker.
  zie de RASFF-database: zie 2009.BSP : 2589 microg/kg. De EU tolereert tot 4 microgram/kg (ppb). ( ter vergelijk: Fipronil in eieren wordt tot 5 microgram per kg getolereerd.

  • Khun Peter zegt op

   Beschimmelde paranoten herken je echt wel en die worden er tussen uit gevist.

   • Harry Romijn zegt op

    Ware het maar zo gemakkelijk. Het gaat namelijk totaal NIET om zichtbare schimmel aan de buitenkant, doch het gevormde afla in de binnenkant.
    Even iets over schimmelvorming doorlezen en u zult zien, dat het vooral de draden intern zijn. Aan de buitenkant… verwaarloosbaar.
    Ja, ik heb een paar jaartjes in die handel gezeten: zo af 1 aug 1977 tot heden.

 2. HansG zegt op

  Er zijn vele voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten.
  Als iedere man 90 jaar zou worden dan krijgt hij prostaatkanker.
  Tijdig onderkennen is belangrijk en vaak goed te behandelen. Zeker in klinieken die dagelijks deze behandelingen uitvoeren.
  Als je de tijdschriften leest hebben wij een batterij van voedingssupplementen nodig om gezond te blijven.
  Dit zou o.a. veroorzaakt worden door intensieve landbouwmethodes en te vroeg opslaan van fruit.
  Beste mensen, laten we niet vergeten dat de gemiddelde leeftijd ondanks dit soort mededelingen enorm is toegenomen!

 3. R Stemp zegt op

  Ik heb vaak gezocht voor Paranoten in Thailand ik ben ze niet tegen gekomen. Ik eet ze heel regelmatig. Amandelen aldaar zijn alleen te koop met zout, in Holland koop ik ze zonder zout..

  • chris zegt op

   Amandelen zijn te koop in de 7Eleven, zonder zout….

 4. Khun Klahan zegt op

  Amandelen hebben ze ook hier zonder zout…dat is moeilijk te vinden. Ik heb ze gevonden in Udon Thani gevonden in een steegje waar je vele spullen, drank, plastic zakken…en allerlei noten verkopen met inkoop prijzen waar bedrijfjes, winkels, horeca hun inkopen doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website