Ik ga op reis en neem mee terug: gele koorts, malaria en hepatitis. Liever niet, hè. Laat je vaccineren en zorg ervoor dat je die besmettelijke ziektes lekker op de vakantiebestemming achterlaat. Welke inentingen je nodig hebt, verschilt per land en gebied. Wat vaststaat, is dat aan alle vaccinaties een prijskaartje hangt. Gelukkig is er de aanvullende zorgverzekering, waarmee je vaccinatiekosten vaak (deels) krijgt vergoed. Handig!

Vaccinaties alleen vergoed vanuit aanvullende verzekering

Zorg er altijd voor dat je ruim op tijd (zo’n twee maanden voor vertrek) begint met het laten vaccineren. Het kan namelijk zo zijn dat je meerdere keren terug moet komen voor een (herhaal)vaccinatie. Als je aanvullend verzekerd bent, hoef je vaccinaties vaak niet helemaal zelf te betalen. Al bieden niet alle zorgverzekeraars een vergoeding voor de entingen. Per aanvullende verzekering verschilt het wat er wordt gedekt. Check dus de voorwaarden van je zorgverzekering voordat je je laat vaccineren. Heb je alleen een basisverzekering? Dan betaal je alle kosten voor de vaccinaties zelf.

Verhouding zorgpremie en vergoeding vaccinaties

Weet je nu al dat je volgend jaar op reis gaat? Kijk dan eind dit jaar of het loont om over te stappen en/of om je aanvullend te verzekeren. Overstappen kan namelijk alleen van half november tot en met eind december. Maak een rekensom voor jezelf: is het bedrag dat voor de vaccinaties wordt vergoed hoger dan de extra zorgpremie die je voor de aanvullende verzekering betaalt? Of is de kans groot dat je de zorg uit de aanvullende verzekering sowieso zult gebruiken? Dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering waarschijnlijk in je voordeel. Maar is de kans groot dat je meer (extra) premie kwijt bent dan de vergoeding die je ontvangt voor de vaccinaties – of zijn de vaccinatiekosten lager? In dat geval is het misschien niet nodig om je aanvullend te verzekeren voor die vaccinaties.

Check combinatie vaccinatiebureau en zorgverzekeraar

Het is altijd verstandig om te controleren bij welke vaccinatiebureaus of huisartsen de vaccinaties (deels) worden vergoed. Je mag met een aanvullende verzekering dan recht hebben op een vergoeding… de verzekeraar vergoedt vaccineren niet bij alle vaccinatiebureaus. Waar de vaccinaties worden vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. Controleer dus voordat je naar een vaccinatiebureau gaat bij de zorgverzekeraar of de kosten daar worden vergoed. Zonde om zelf te betalen voor vaccinaties terwijl de zorgverzekering de kosten kan dekken, toch?

Uitzonderingen: gele koorts, cholera, malaria en BMR

Een vaccinatie tegen gele koorts is in een aantal Afrikaanse landen verplicht. In andere landen is een vaccinatie alleen verplicht als je in een gele-koorts-risico-gebied bent geweest (gele koorts komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika). Zelfs als je alleen even overstapt op het vliegveld. Zo’n vaccinatie moet je minimaal tien dagen voordat je arriveert hebben gehad.
Op Zanzibar (Tanzania), Madagaskar en Angola heb je standaard een cholerastempel nodig. Deze ‘Cholera Not Indicated’-verklaring kun je gratis bij het vaccinatiebureau krijgen zonder een daadwerkelijke vaccinatie te hebben gekregen. Je kunt de verklaring ook via de post ontvangen, maar dan kost het je wel wat. Verder worden malariapillen vaak niet per land maar per gebied aanbevolen, en heb je de BMR-vaccinatie alleen nodig als je nooit de mazelen(-vaccinatie) hebt gehad.

Wat kosten vaccinaties?

De kosten voor vaccinaties kunnen per vaccinatiebureau verschillen. De kosten om vaccinaties te maken zijn hoog en daarom is zo’n inenting niet heel goedkoop. Je betaalt tijdens een bezoekje voor vaccinaties niet alleen voor het vaccin zelf, maar ook voor het consult en het vaccinatieboekje/-paspoort. Consultkosten gaan bij sommige bureaus omlaag als je in groepsverband langskomt en vervolgconsulten zijn vaak goedkoper. De kosten voor het vaccinatieboekje betaal je natuurlijk maar één keer.

Ben je niet aanvullend verzekerd voor de vaccinaties, controleer dan goed wat de kosten zijn bij de verschillende vaccinatiebureaus. Aangezien deze per bureau verschillen, kun je op die manier alsnog proberen om wat te besparen op de kosten voor vaccinaties. Hieronder zie je de gemiddelde prijzen – berekend aan de hand van de vaccinkosten bij thuisvaccinatie en GGD Hollands Noorden:

Van invloed op vaccinatie-kosten

Wat je uiteindelijk betaalt voor je vaccinatie(s), hangt af van naar welk vaccinatiebureau je gaat, wat de zorgverzekeraar vergoedt én hoeveel vaccinaties je nodig hebt. Sommige verzekeraars vergoeden een bepaald bedrag of percentage, terwijl andere alles of juist niets voor je betalen. Het kan ook voorkomen dat je alleen de consultkosten zelf moet betalen, ook dat kun je controleren bij je verzekeraar. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, is afhankelijk van de bestemming en de reisduur. Tegen sommige ziektes moet je je vaker dan een keer laten inenten, dat beïnvloedt kosten ook. Sommige vaccinaties heb je drie keer nodig. In het geval van de Hepatitis B-vaccinatie ben je daarna levenslang beschermd. Andere vaccinaties beschermen vaak voor een aantal tot tien jaar.

Rabiës delen

Een vaccinatie tegen rabiës wordt vaak aangeraden als je langer dan drie maanden naar een gebied gaat waar de ziekte voorkomt. Of als je een groter risico loopt gebeten te worden door een hond of een vleesmuis. Voor rabiës moet je drie keer langs het vaccinatiebureau. De kosten lopen hierdoor wat hoger op. Goed om dan te weten dat je deze rabiësvaccinaties kunt delen. Er gaan namelijk twee inentingen uit een potje. Ga je samen met een reisgenootje, dan scheelt het jullie allebei de helft aan kosten. Gezellig, kun je voor vertrek minstens drie keer samen op pad. Dolle boel – of eigenlijk dus juist niet.

Voorraad malariapillen

Weet je nog niet zeker of je naar een malariagebied gaat, maar zit die kans er wel in? Neem dan voor de zekerheid een voorraadje malariapillen mee. Je kunt beter te veel dan te weinig bij je hebben. Hoewel sommige reizigers hier anders over denken en de pillen niet nemen. Malariapillen kunnen de klachten ook verminderen nádat je bent geprikt door een mug die malaria overbrengt. Dus neem je de pillen niet in ter preventie, dan is het alsnog handig om ze op zak te hebben. De malariapillen in het buitenland zijn namelijk niet altijd de beste.

Handig om mee te nemen

Naast het goed vaccineren, is het belangrijk om een aantal spullen mee te nemen. Ja, natuurlijk je paspoort. Heel ver kom je zonder toch niet. En je pinpas, creditcard, EHBO-kitje én ORS. Laatste is handig tegen uitdroging door, bijvoorbeeld, een voedselvergiftiging. Maar denk ook aan DEET; deze spray is goed tegen al die muggen die je, naast jeukende bulten, ziektes als knokkelkoorts en malaria kunnen overdragen. Niet iets om vrolijk van te worden. Als je nog ruimte over hebt, kun je ook een klamboe meenemen. Kan fijn zijn om al die opdringerige, ongewenste beestjes weg te houden. En denk naast al deze bezittingen aan een visum. Soms moet je dit al vooraf aanvragen.

Kortom: lees je in, neem contact op met de zorgverzekeraar om te controleren waar en welke vaccinaties vergoed worden, laat je vaccineren, ga zorgeloos op reis, kom met (nog meer) levenservaring terug naar Nederland én enjoy (en herhaal dit)!

* Dit is een herpublicatie, waarin vergoedingen en andere informatie zijn geüpdatet. Dit artikel verscheen eerder op 14 juni 2016.

Bron: Pricewise


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Kosten vaccinaties: wat vergoedt mijn zorgverzekeraar?”

 1. chris de boer zegt op

  Volgens mij is een heleboel goedkoper om je hier in Thailand in te laten enten. Dis mijn advies: neem het lijstje met aan te raden vaccinaties mee naar Thailand en ga naar een prive-ziekenhuis. Je kunt hen zelfs vantevoren mailen of ze deze vaccinaties hebben en een afspraak maken.

  • Khun Peter zegt op

   Sommige vaccinaties moeten weken voor vertrek worden verstrekt anders werken ze niet.

 2. Sir Charles zegt op

  Nadeel van die malariapillen is dat je na het slikken je er heel beroerd van kan voelen, bij wijze van spreken nog meer dan de ziekte malaria waar het uiteindelijk voor bedoeld is.

 3. Ruudje zegt op

  Toen ik een jaar of 10 terug voor de eerste keer naar Thailand ging heb ik de nodige vaccinaties gehaald. Inmiddels heb ik een leuke thaise vriendin die alweer 4 jaar in Nld verblijft.
  We gaan gemiddeld 2 keer per jaar naar Thailand en verblijven dan ook meestal een weekje in de Isaan (udon).
  Nu heb ik 2 vragen; moet zij ook deze vaccinaties halen en moet ik na 10 jaar weer de herhalingsvaccinaties doen?
  Ik hoor vaak dat veel thailandreizigers dit helemaal niet meer doen..

  gr. Ruudje

  • ruud zegt op

   Ik woon al een aantal jaren in Thailand (Isan) en heb alleen een vaccinatie tegen hondsdolheid gehad, omdat ik een hond met een onvriendelijk karakter tegenkwam.
   Tot op dit moment nergens problemen mee gehad.

   Wat uiteraard geen garantie is voor de dag van morgen.

  • NicoB zegt op

   Ik woon nu bijna 6 jaar permanent in Thailand en sindsdien geen preventieve vaccinaties meer.
   Voordien kwam ik al een jaar of twaalf naar Thailand, soms voor een maand, soms voor 3 maanden, als enige preventief laten inenten voor Hepatitis A 15/16 jaar geleden, daarna niets meer.
   Beschik wel over een alternatief middel tegen virussen, parasieten, etc.
   Dr. Maarten zei al eens, dat hij gestopt is met alle preventieve vaccinaties sinds hij in Thailand woont en zo denk ik er ook over.
   Uiteraard beslist iedereen zelf wat ie wil doen.
   NicoB

 4. Nik zegt op

  Imodium neem ik ook altijd mee. Als je rondtrekt is het fijn om je darmen rustig te krijgen mocht dat nodig zijn.. Wel oppassen natuurlijk en bijsluiter lezen.

 5. Alex A. Witzier zegt op

  Ik denk dat “Sir Charles” nooit malaria heeft gehad, maar uit ervaring kan ik je zeggen dat die tablet(jes) per dag geen enkel probleem is, het krijgen van malaria des te meer.

  • Sir Charles zegt op

   Dat klopt Alex heb gelukkig nog nooit malaria gehad daarom zei ik toch ook ‘bij wijze van spreken’. Niettegenstaande het feit dat ik heel beroerd ben geweest na inname, bovendien kan ik je uit ervaring zeggen dat niet ieder lichaam hetzelfde reageert op medicijnen en of vaccinaties.

 6. FreekB zegt op

  Wij zijn gisteren voor de 2de ronde vaccinaties geweest bij de tropenafdeling in het AMC.

  Consult € 18.95
  DTP € 19.95
  Hep. B € 34.95 3X
  Japanse En. € 129.95
  Rabies € 64.95 3X
  Tyfus €29.95
  Noodsetje malaria pillen gratis.
  Hep. A hoeft niet omdat wij beide positief zijn. Dit zijn de kosten per persoon en worden 100% vergoed door onze verzekering.
  Over 3 weken de laatste vaccinatie sessie.

  FreekB.

  • chris zegt op

   Hier een van de prijslijsten van vaccinaties in Thailand. Er zijn natuurlijk meer ziekenhuizen.

   https://www.thaitravelclinic.com/cost.html

 7. Carolien zegt op

  Mijn aanvullende verzekering heeft ook de vaccinaties vergoed van mijn man en mij

 8. Cornelis zegt op

  In het bovenstaande lijstje stast ‘gele koorts’ als verplicht voor Thailand. Dat is volstrekt onjuist.

  • Khun Peter zegt op

   Er staat onderaan de opsomming dat het verplicht is wanneer de reiziger uit een gele koorts gebied komt en dat is volstrekt juist.

 9. Fransamsterdam zegt op

  Als er twee rabiësvaccinaties in één potje zitten waardoor je als eenzame ziel twee keer zoveel moet betalen als nodig is, word het de hoogste tijd dat zo’n fabrikant iets aan de verpakking doet.

 10. FreekB zegt op

  Er is een tekort aan Hep. A vaccin dus die krijg je alleen als het zeer dringend is voor een land waar je naar toe gaat.

  • Fransamsterdam zegt op

   Dat klopt. Het ‘grappige’ is dat het blablablababla (LCR) dan simpelweg de richtlijnen tijdelijk aanpast:
   “Door een toenemende vraag naar hepatitis A vaccins en het achterblijven van de productiecapaciteit is er in Europa een tekort ontstaan aan hepatitis A vaccin. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) heeft de richtlijnen voor het krijgen van een hepatitis A vaccin daarom tijdelijk aangepast.”
   Het zou iets meer vertrouwen wekken als het LCR zou aandringen op productieverhoging of het reizen naar bepaalde landen zou ontraden. Nu past men gewoon het advies aan: Vaccinatie voor onder meer Thailand niet meer nodig. Zulke adviezen kun je toch niet meer serieus nemen, maar ja er zullen in dit soort blabla-Instituten ook wel mensen een leuke boterham verdienen.

   • FreekB zegt op

    Wat je ook kan doen Fransamsterdam is je bloed laten testen of positief of negatief bent voor Hepatitis A. Ik heb ik ook gedaan op aanraden van het AMC ongeveer 14 jaar geleden. Als je vaker in gebieden, landen, bent geweest waar dat voorkomt is de kans groot dat je het een keer hebt gehad zonder dat je er ziek van bent geweest. Dan ben je voor je leven lang resistent tegen Hep. A.

    • Fransamsterdam zegt op

     Interessant advies wat de LCR wellicht ook zou kunnen geven.

   • Robert zegt op

    Onzin, het LCR zijn gewoon medewerkers van de GGD. Daarnaast is het heel logisch dat wanneer er schaarste is van een product, het product als eerste wordt uitgedeeld aan mensen die gaan naar een land waar het risico het grootste is.

    En natuurlijk dringt de WHO aan op productie verhoging maar een vaccin is niet in een week geproduceerd (gelukkig maar) alleen gaat het afraden om af te reizen naar een land in deze te ver. Verdiep je dan eens in wat hepA is, het is zonder vaccin een kwestie van voorzichtiger je vakantie vieren.

 11. FonTok zegt op

  Bij de GGD kan je het nakijken per land. Thailand heeft geen vaccinatie advies. http://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/thailand

  • FreekB zegt op

   Ik lees toch iets heel anders op de link die je plaatste van de GGD.

 12. anna zegt op

  ik zie op de lijst heel vak de vaccinatie gele koorts staan. Deze vaccinatie is vaak alleen nodig als je zelf uit een land komt waar gele koorts nog voorkomt. Wil je echt een goed advies kijk maar op thuisvaccinatie.nl. de prijzen zijn hier redelijk en het kan vaak snel geregeld worden.
  en als je geld hebt voor een vakantie zou je ook niet moeten beknibbelen op vaccinaties

  • FreekB zegt op

   Anna, het gaat niet om beknibbelen maar als je elke maand je premie betaald waarom zou je er dan geen gebruik van maken om bij een instelling die door je zorgverzekeraar vergoed wordt te gaan voor de vaccinaties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website