Koffie is goed voor je gezondheid

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Voeding
Tags:
6 juli 2017

Nederlanders zijn gek op koffie, we drinken zo’n 150 liter koffie per persoon per jaar. Wie dagelijks geniet van z’n bakkie troost kan zich in de handen wrijven want koffie is ook nog eens goed voor je gezondheid.

De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië. De plant werd rond de dertiende of veertiende eeuw door de Arabieren ontdekt en later, rond de zestiende eeuw, door de Europeanen. In de zeventiende eeuw zagen Hollandse koopmannen wel handel in koffie, wat later ook het zwarte goud werd genoemd. Nederlanders begonnen dan ook met de stichting van grootschalige koffieplantages in Zuid- en Midden-Amerika en later ook in Afrika.

De koffieplant groeit voornamelijk in vochtige tropische gebieden waar het gemiddeld 18 tot 22 graden Celsius is. De plant bloeit één of tweemaal per jaar. Het duurt drie tot vier jaar voordat de plant koffiebessen gaat dragen. Iedere koffiebes bevat twee koffiebonen.

Wereldwijd zijn de belangrijkste koffieboonsoorten Arabica en Robusta. Na de handmatige of machinale oogst worden de ruwe koffiebonen onder invloed van water of hoge temperaturen uit de koffiebessen vrijgemaakt. Ruwe koffiebonen zijn geurloos. Pas tijdens het branden – of beter gezegd roosteren – tot 200 graden Celsius, ontstaat de welbekende koffiegeur. Door het samenstellen van verschillende bonenmelanges blijft de kwaliteit en smaak gewaarborgd.

Tijdens het koffiezetten blijven de koolhydraten, eiwitten en vetten achter in het bezinksel. Hierdoor levert zwarte koffie nauwelijks energie (kilocalorieën). Het drinken van drie kopjes koffie levert ongeveer 10 procent van de dagelijkse kalium- en magnesiumbehoefte en 8 procent van de dagelijkse ijzerbehoefte.

Cafeïne: een opkikker

Adenosine is een neurotransmitter in de hersenen die de slaap bevordert en het wakker worden onderdrukt. De cafeïne in koffie remt de werking van adenosine, waardoor wij ons na een cafeïneshot alerter en minder moe voelen. Duursporters maken weleens gebruik van dit effect ter bevordering van hun prestaties.

Gezonde volwassenen kunnen dagelijks 400 milligram cafeïne (ongeveer vier kopjes koffie) binnenkrijgen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Te veel cafeïne binnenkrijgen is echter ongezond. Je kunt dan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.

Voor wie niet goed tegen cafeïne kan, is er natuurlijk ook cafeïnevrije koffie.

Gezondheidsvoordelen

Het drinken van twee tot drie kopjes koffie per dag lijkt een beschermend effect te hebben op het ontstaan van kanker van: het baarmoederslijmvlies, de lever, de mond- en keelholte, blaas, borst, dikke darm, slokdarm, leukemie en alvleesklier. Daarnaast wordt het drinken van twee tot vier kopjes koffie per dag geassocieerd met een ongeveer 10 procent lager risico op coronaire hartziekten en beroertes. Er is ook sterk bewijs dat het drinken van vijf kopjes koffie per dag (ten opzichte van geen koffie) geassocieerd is met een 30 procent lager risico op diabetes type 2.

Deze beschermende effecten zijn gevonden voor koffie met én zonder cafeïne. Bovendien zou koffiedrinken beschermen tegen leververvetting, galstenen en de ziekte van Parkinson. Ook de luchtwegfunctie zou tot vier uur na koffieconsumptie verbeteren (gunstig bij mensen met astma).

Twee tot vier kopjes per dag

Dagelijks koffiedrinken (zonder suiker) draagt bij aan de vochtinname en past in een gezond voedingspatroon. Een bakkie leut is dus eigenlijk heel gezond, mits je het met mate drinkt. Van gefilterde koffie en automatenkoffie (van vloeibaar koffieconcentraat, gevriesdroogd poeder of met papieren filters) kun je dagelijks circa vier kopjes koffie drinken. Van espresso, koffie van cups en automatenkoffie (met een metalen of nylon filter) kun je dagelijks circa twee à drie kopjes koffie drinken.

Kinderen kunnen beter geen koffie drinken. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, geldt het advies om dagelijks maximaal één kopje koffie te drinken.

Bron: Gezondheidsnet.nl

2 reacties op “Koffie is goed voor je gezondheid”

 1. chris zegt op

  Zoals wel vaker het geval is, zijn de geleerden het niet eens:
  http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=11056.

 2. ruud zegt op

  Maximaal 2 of drie kopjes koffie per dag zonder filter?
  Ik vrees dat ik niet oud ga worden.
  Toe ik nog werkte, was het 5 of 6 bekers per dag.
  Nu is het wat minder, 3 tot 4 bekers.

  Ik slaap trouwens uitstekend, als ik voor het slapen gaan nog koffie heb gedronken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website