Expats en pensionados die in Thailand leven doen er goed aan om regelmatig hun bloeddruk te laten opmeten. Het Thaise eten is vaak veel te zout. Curry’s en sausen zitten vaak bomvol zout, waarvan het mineraal natrium je bloeddruk omhoog jaagt. 

Bloeddruk is de druk die op de wanden van bloedvaten komt, elke keer als het hart samentrekt. Het hart pompt 60 tot 80 keer per minuut. Hierbij wordt bloed door slagaders en aders gepompt. Zo worden voedingsstoffen en zuurstof door het lichaam vervoerd en worden afvalstoffen verwijderd.
De bovendruk of systolische druk is de druk op de vaatwanden wanneer er veel bloed door de aders stroomt. Dus wanneer het hart samentrekt of slaat. Wanneer het hart hierna ontspant, neemt de druk op de vaatwanden af. Dit wordt de onderdruk of diastolische druk genoemd. Deze druk noteren we in millimeter kwikdruk (mmHg).

Wat is een normale bloeddruk? Voor een gezond persoon is een bloeddruk van 120 boven 80 (120/80) optimaal. Dit is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. De grenswaarden stijgen iets als je ouder wordt. Zo mag een 80-plusser een bovendruk van 150-160 hebben.

Wanneer je bloeddruk in rust hoger of gelijk is aan 140 boven 90, dan heb je last van hypertensie of een hoge bloeddruk. In dit geval staat er constant een hogere druk op de vaatwanden en moet je hart meer moeite doen om bloed rond te pompen. Dit is geen gezonde situatie voor je hart en vaten.

Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar langdurig hoge bloeddruk geeft wel een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld een beroerte, nierschade of een hartinfarct). Het is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een ongezonde leefstijl, bijvoorbeeld te veel zout, alcohol, roken, te weinig kalium en beweging, kan bloeddruk verhogend werken.

Hoe weet je of je een te hoge bloeddruk hebt? Dit kun je eigenlijk niet zelf controleren, want je merkt er niets van. Wanneer je in Thailand een ziekenhuis bezoekt wordt standaard je bloedruk en lichaamstemperatuur gemeten. In Nederland kan de assistente van de huisarts je bloeddruk controleren. Een goede bloeddrukmeter kopen en zelf checken kan natuurlijk ook.

Bron: Gezondheidsnet

13 reacties op “Hoge bloeddruk wat is het en wat doe je er aan?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ieders bloeddruk schommelt de hele dag door afhankelijk van de tijd van de dag, activiteiten, eten, stress etc.

  Als je dus een te hoge bloeddruk meet moet je de meting zeker twee maal herhalen op een rustig moment in een dag na 10 minuten ontspannen liggen.

  De laagst gemeten bloeddruk is vervolgens de echte bloeddruk.

  Een bloedruk direct gemeten in een ziekenhuis na een lange rit in zwaar verkeer is bijna altijd te hoog

 2. Jack G. zegt op

  Ik heb last van ‘witte jassenziekte’ en moet het zelf thuis meten om te voorkomen dat ze mij te heftig gaan behandelen voor hoge bloedruk. Dus al die leuke dames en gewichtige doctoren die in Thailand de bloedruk meten kunnen wat mij betreft iets anders gaan doen ipv mij in de stress jagen. Verder gewoon lekker wandelen en minder zout naar binnen gooien zijn voor mij zaken die werken. Wat afvallen als je wat zwaarder bent dan de BMI schalen was bij mij ook meetbaar.

 3. ReneH zegt op

  Vergeet als oorzaak van de grote hoeveelheid zout de “nam plaa” niet, als je thuis eet. Daar zit erg veel zout in.

 4. Evert zegt op

  Toen ik in Frankrijk een medische test moest doen voor het Franse rijbewijs ben ik heel relaxt naar de afspraak gegaan en heb ik in de wachtkamer gemediteerd en diep doorgeademd. Ik had een ideale bloeddruk van 120/80. Attent zijn op wat je doet.

 5. sjefke zegt op

  en niet te vergeten de vetsin \ msg dat is ook heel erg bloeddruk verhogend
  kijk het moet gebruikt worden als zout een snufje !!!!!!
  maar ik zie ze ooit een volle theelepel in een bordje padtai gooien levensgevaarlijk !!!!!

 6. l.lagemaat zegt op

  Een specialist heeft een paar jaar geleden een simpel advies gegeven. Neem ‘s morgens 2 theelepels olijfolie (ik gebruik Bertoli Extra Virgin) en 2 scheppen soya poeder. Daarnaast gebruik ik een Garlic (knoflook) tablet. Mijn huidige bloeddruk (71 jaar) is 120/130 – 70 . Wel sport ik een paar keer per week in een sportschool in Banglamung.

  • Cornelis zegt op

   Ik ben een leek op medisch gebied, maar ik denk dat dat sporten méér voor je bloeddruk doet dan die olijfolie…….

 7. Hans van Mourik zegt op

  Hans van mourik zegt.
  Vraagje.
  Een vriend van mij heb ik mijn bloeddruk meter uitgeleend.
  Zijn bloeddruk is 215- 123
  Heb hem zelf opgemeten ook en ook gezegd ga maar een 15min liggen.
  Toen weer gemeten een paar keer ook in rust toestand kwam hij niet beneden 200–100
  Gecontroleerd bij mij 140- 85 dus goed.
  Heb hem geadviseerd om naar een dokter te gaan.
  Ik praat gemakkelijk maar hij heeft ook geen verzekering.
  Is zijn bloeddruk nou hoog of te hoog, ben geen arts heb tegen hem gezegd dus ik weet het niet
  Misschien weet Tino Kuis het
  Hans van Mourik

  • Fransamsterdam zegt op

   Bij een bloeddruk van 200 over 100 is het zeker aan te bevelen om een arts te bezoeken teneinde het gebruik van bloeddrukverlagers te overwegen. Die zijn er in alle soorten en maten, dus maar beter niet zelf gaan experimenteren.

  • Tino Kuis zegt op

   Hans,
   Nog een aantal dagen ‘s morgens na 10 minute liggen de bloeddruk meten. Vooral de onderdruk is belangrijk, blijft die boven de 90 dan naar een dokter in een staatsziekenhuis of een privekliniekje. Die zijn niet duur.

 8. John de Boer zegt op

  Leuk artikel. In Nederland heb ik last van hoge bloeddruk. Hier in Thailand is deze 120/130 – 65/75. Lijkt me heel normaal voor iemand van mijn leeftijd (66 jaar). Heb overleg gehad met mijn huisarts in Ned. Die adviseert hier een arts op te zoeken. Maar daarvoor moet je hier naar een ziekenhuis. Klopt dat? Omdat ik hier een jaar verblijf, lukt het me wel belangrijk. Wil stoppen of mi deren met de medicijnen.

 9. peter zegt op

  Veel kletskoek over de bloeddruk.
  Koop een goede bloeddrukmeter.
  Leer goed meten.
  En schrijf de waarden gedurende een week op.
  Drie keer per dag op rustige momenten.
  Dan weet je het wel na een tijdje.
  Succes.
  Dr Oetker

 10. tim poelsma zegt op

  De onderdruk is zo belangrijk omdat bij een verhoging het vaatstelsel daar steeds onder te lijden heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website