Gezond met noten: Paranoten

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: ,
12 juni 2015

Gisteren plaatste wij een artikel over het eten van noten en langer gezond blijven. Daar kwamen redelijk wat reacties op. Vandaar dat wij er vandaag nog wat dieper op ingaan en een bepaalde noot er uit lichten die bijzondere eigenschappen heeft: de paranoot.

Allereerst is het goed om uit te leggen welke noten je moet kopen en eten.

Wanneer zijn noten gezond?

Noten zijn heel gezond als ze zo puur mogelijk worden geconsumeerd. Als je kiest voor gezonde noten is het belangrijk dat je op het volgende let:

 • De noten mogen niet gebrand of geroosterd zijn.
 • De noten mogen niet gezouten of gesuikerd zijn.

Het beste kan je noten kopen in een natuurwinkel, wel iets duurder maar van goede kwaliteit en zonder schadelijke pesticiden.

Paranoten: Supergezond!

Paranoten zijn erg gezond! Wist je bijvoorbeeld dat 2 tot 5 paranoten per dag al een positief effect kunnen hebben op ons immuunsysteem, de vruchtbaarheid en bij het voorkomen van kanker en infecties?

Brazil Nut

De paranoot groeit aan een boom die wel tot 60 meter hoog kan worden. Hoewel het Engelse woord voor paranoot ‘Brazil Nut’ doet voorkomen dat de noot alleen uit Brazilië komt, vind je de boom ook in Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia. Een boom krijgt jaarlijks dertig tot veertig vruchten. In zo’n vrucht zitten ongeveer acht tot twaalf zaden. Deze zaden kennen wij als de paranoot.

Selenium

Noten bevatten van nature veel gezonde vetten, eiwitten en veel mineralen. Daarnaast bevat elke soort weer andere voedingsstoffen die een noot uniek maken. De paranoot is een krachtig voedingsmiddel dankzij de grote hoeveelheid selenium (seleen) die het product bevat. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium. Dit staat gelijk aan 3500 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid(ADH). Je kunt echter ook teveel seleen binnenkrijgen. Met zo’n zes paranoten per dag blijf je onder de maximaal aanbevolen hoeveelheid.

Het mooie van de paranoot is dat deze ook nog eens een redelijke hoeveelheid vitamine E bevat, ongeveer 52 procent van de ADH. Vitamine E (tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen.

Preventie tegen kanker?

Een paranoot zit dus bomvol met het mineraal seleen. Seleen heeft eenzelfde werking als een antioxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Er zijn aanwijzingen dat het zware metalen die het lichaam via verontreinigingen binnenkomen minder giftig maakt. Bovendien zou seleen mogelijk bescherming kunnen bieden tegen het ontstaan van prostaatkanker. Seleen is ook van belang voor een goede weerstand, voor de ontwikkeling van de zaadcellen en voor gezond haar. 

Naast seleen bevatten paranoten ook andere mineralen als koper, magnesium, mangaan, kalium, calcium, ijzer, fosfor en zink. Vooral fosfor is in hoge mate aanwezig in de noot. Fosfor geeft stevigheid aan het skelet. Ook is het mineraal betrokken bij de energievoorziening van het lichaam en maakt het deel uit van het DNA. Verder is fosfor nodig voor de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling.

Twee paranoten per dag

Mensen die leven in landen waarin de bodem weinig selenium bevat – zoals Nederland – zouden elke dag twee paranoten moeten eten. Dat verhoogt de concentratie selenium in hun lichaam, schrijven onderzoekers uit het selenium-arme Nieuw-Zeeland in de American Journal of Clinical Nutrition. Paranoten bevatten namelijk een vorm van selenium die beter opneembaar is dan het selenium in prijzige supplementen.

Kortom, eet twee paranoten per dag en je bent goed bezig!

Bron: Gezondheidsnet, Vitamine informatie bureau en Ergogenics.

9 reacties op “Gezond met noten: Paranoten”

 1. toon zegt op

  mooi geschreven . maar waar zijn ze te koop hier in thailand? toon

  • Reint zegt op

   Waar te koop en hoe noemen ze paranoot in Thai?

 2. Khun Peter zegt op

  Gezonde noten zoals walnoten, amandelen, paranoten en pecannoten zijn vrij prijzig. Voor mensen met een smalle beurs in Nederland heb ik nog een tip: Lidl supermarkt.
  Lidl heeft een behoorlijk assortiment (let er wel op dat je ongezouten noten koopt!) tegen relatief lage prijzen.
  Wat je ook kan doen is je eigen Müsli samenstellen en daar ook de bovenstaande noten in verwerkt. Je kan dat aanvullen met cashewnoten en hazelnoten. Erg lekker en gezond.

 3. Sjaak S zegt op

  Het zal waarschijnlijk ook in Tesco Hua Hin te krijgen zijn, maar ik heb een tijdje geleden een nieuwe müsli soort in Tesco Pranburi gekocht. Daarin zijn hele para noten en ook stukjes pecan noot verwerkt. Een pak kost rond de 200 bath of iets meer en je doet er lang over. Samen met natuur yoghurt is dat een lekker en volgens mij voedzaam ontbijt. Natuurlijk zijn het geen verse noten, maar de müsli is ongezoet en heeft veel voedingsstoffen en vezels. Zo krijg je je twee para noten wel binnen.

 4. Gerrit van den Hurk zegt op

  Wat een goede adviezen allemaal. Maar ik heb even een vraagje!
  Ik bak altijd mijn eigen brood en verwerk hierin altijd een grote verscheidenheid en hoeveelheid aan noten.
  Ik eet dagelijks een dikke pil brood met beleg.
  Worden de noten door het bakproces ook minder werkzaam?????

 5. Martien zegt op

  Paranoten werken ook héél goed tegen HIV.
  Lees onderstaande link maar even:

  HIV en natuurlijke hulpmiddelen – Mens en Gezondheid – InfoNu

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/120926-hiv-en-natuurlijke-hulpmiddelen.html

  15 okt 2013 … Er is geen genezende behandeling tegen HIV, maar men kan er wel … tweehonderd microgram voor (bv. door het eten van twee paranoten per dag).

  Verder werkt Selenium-Zink……verkrijgbaar bij het Kruidvat voor ongeveer 3 euro……ook heel goed tegen HIV. Heb een paar jaar geleden een goede vriend die tip gegeven en binnen 3 maanden waren zijn CD-4-cellen met bijna 300 gestegen! Misschien is het een goede tip om aan anderen door te geven?

  Vr. gr.
  Martien

  • Cornelis zegt op

   Tégen HIV helpt alleen een condoom, Martien.

 6. Martien zegt op

  Cornelis,
  In wezen heb je natuurlijk gelijk maar, als mensen toch HIV hebben opgelopen, is dit misschien wel een
  levensreddende tip!
  Hopelijk ben ik nu genoeg tot je grijze hersencellen doorgedrongen!

 7. w.lehmler zegt op

  Waar in phuket kan ik noten kopen?? . vind alleen de gezouten soorten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website