Gezond met noten: de Walnoot

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: ,
13 juni 2015

Vandaag onze laatste posting over noten. Na de paranoot wilden wij je de koning onder de noten niet onthouden: de walnoot. Van alle noten is de walnoot het allergezondste. Walnoten zitten vol essentiële voedingstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.

Het eten van walnoten helpt tegen stress en een hoge bloeddruk. Ook verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten. Walnoten bevatten relatief veel magnesium, kalium en fosfor. Deze mineralen zijn noodzakelijk, omdat zij een positieve werking hebben op het metabolisme, spieren, zenuwstelsel en de celwerking.

Het is bijna niet voor te stellen welke goede voedingsstoffen er allemaal in deze wondernoot zitten: naast omega-3-vetten en vezels bevatten walnoten magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink. In vergelijking met andere noten hebben walnoten de meeste antioxidanten. Deze kunnen cellen in het menselijk lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Antioxidanten

Noten bevatten veel antioxidanten en de walnoot zelfs de meeste, maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? Het woord ‘antioxidant’ betekent ‘tegen oxidatie’. Dat is ook de rol van een antioxidant: de stof voorkomt schade in je lichaamscellen, die ontstaat door oxidatie. Oxidatie is een natuurlijk proces, waarbij zogeheten vrije radicalen – agressieve stoffen – lichaamscellen beschadigen. Ook kunnen deze vrije radicalen de celdeling ontregelen, waardoor kanker kan ontstaan. Antioxidanten reageren op zo’n manier met de vrije radicalen dat deze onschadelijk worden. Klinkt voorlopig goed dus, want antioxidanten beschermen tegen kanker.

Vandaar ook dat de stoffen die een zogenoemde antioxidantwerking hebben in zo’n goed daglicht zijn komen te staan. Voorbeelden van deze stoffen zijn de vitamines C en E en de spoorelementen selenium (seleen) en zink. Van nature vind je deze in allerlei voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, noten, rode wijn, thee en pure chocolade.

Gezonde vetten

In walnoten zitten veel vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Walnoten bevatten een hoog percentage van het super gezonde omega-3 vetzuur Alfa-linoleenzuur. Dit vetzuur kan het lichaam niet zelf aanmaken, maar is wel noodzakelijk voor diverse belangrijke functies in het lichaam. In de walnoot bevindt zich alleen het Alfa-linoleenzuur (ALA) en vanuit dit vetzuur kunnen de twee andere omega-3 vetzuren EPA en DHA worden aangemaakt. Omega-3 vetzuren, zoals in de walnoot, zorgen ervoor dat het goede cholesterol (HDL) in ons bloed verhoogt en het slechte cholesterol verlaagd (LDL).

Zo helpen walnoten dus indirect bij het beschermen van onze hart- en bloedvaten doordat de slechte cholesterol waarden dalen. Omega 3 is onder andere belangrijk bij het kunnen blijven aanmaken van hormoon-achtige stoffen die een belangrijke invloed hebben op de glucose- en vetstofwisseling. Daarnaast is ook onze afweer mede afhankelijk van deze vetzuren. Bovendien zorgt de combinatie van vetten en eiwitten in de walnoten ervoor dat de suikerspiegel stabieler blijft. Na een handje walnoten neigen we dan minder snel naar een zoet tussendoortje!

Stoelgang

Walnoten bevatten veel vezels. Heb je regelmatig last van obstipatie? Walnoten kunnen daar bij helpen. Door de vezelrijke walnoot dagelijks aan je dieet toe te voegen, zal je stoelgang verbeteren. De vezels in walnoten zijn belangrijk voor iedereen. Walnoten bevatten zowel verteerbare als onverteerbare vezels. Dit houdt in dat aan de ene kant de vezels onverteerd in de dikke darm terecht komen en zo de darm stimuleren. Aan de andere kant bieden de verteerbare vezels uit de walnoten een voedingsbodem voor de goede bacteriën in de darm.

Stress

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat dagelijks een handje walnoten eten ook helpt tegen stress en een hoge bloeddruk. Proefpersonen die een dieet volgden met walnoten op het menu bleken beter op stress te reageren.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over deze supernoot die zelfs de groei van borstkankercellen kan vertragen? Kijk hier:

Bronnen: Sport Nuts, Gezondheidsnet en Ergogenics


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Gezond met noten: de Walnoot”

 1. ruud zegt op

  De walnoot is tenminste een lekkere noot, beter dan de paranoot.
  Bij Big C hebben ze brood met walnoot er in.
  Erg lekker, vooral als je het even opwarmt in een broodrooster.
  Niet echt bruin roosteren.
  Smaakt erg goed met smeerbare kruidenkaas.
  Met gewone kaas wat minder.

 2. Sjaak S zegt op

  Helaas behoren de walnoten niet tot mijn favoriete noten. Liever de paranoot. Dus met Ruud heb ik geen problemen. Hij kan mijn walnoten hebben en ik de paranoten!
  In ieder geval een paar leuke leerrijke artikels!!! Bedankt.

 3. Ron Bergkotte zegt op

  Moderator: Graag een onderbouwing van je reactie met een bronvermelding.

 4. Leo Th. zegt op

  Moderator: Graag een bronvermelding waaruit uw stelling blijkt.

 5. Khun Peter zegt op

  Walnoten goed voor bloeddruk en vaten

  Walnoten toevoegen aan het eetpatroon, kan de gezondheid van mensen die een verhoogd risico lopen op diabetes en hart- en vaatzieken verbeteren.
  Dat blijkt uit een onderzoek van het Yale-Griffin Prevention Research Center.

  Voor de studie werden 46 volwassenen van 30-75 jaar geselecteerd. Ze hadden een BMI van meer dan 25, een te grote middelomtrek en minstens nog één andere risicofactor voor het metabool syndroom, een voorbode van diabetes en hart- en vaatziekten.

  De proefpersonen kwamen willekeurig in twee groepen terecht. De eerste at zoals gewoonlijk. De tweede groep at ook de gebruikelijke voeding, maar dagelijks aangevuld met 56 gram ongeroosterde walnoten in de dop.

  Bij deelnemers die elke dag walnoten aten bij de maaltijd of als tussendoortje, bleek de endotheelfunctie te verbeteren. Endotheelcellen bekleden de binnenkant van de bloedvaten en zijn belangrijk voor de elasticiteit van de vaatwanden. Ook de vaatwandfunctie en systolische bloeddruk werden beter bij de walnoteneters. Ondanks de calorierijke noten, nam hun gewicht niet toe.

  Veel voedingsstoffen

  “Onze theorie is dat als je een verzadigend product met veel voedingsstoffen aan je voedingspatroon toevoegt er een tweeledig effect is: je ervaart de voordelen van die extra voedingsstoffen en eet wellicht minder producten die weinig voedingswaarde hebben”, zegt David Katz.

  De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of the American College of Nutrition.

 6. Mr Bojangles zegt op

  Ah, dank je. Zeer verhelderend en dat herinnerde me er aan dat ik enkele maanden geleden deze website heb gesaved: http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/mineralen/C/
  Bovenin kun je kiezen voor bijv. mineralen of vitamines.
  Vervolgens de beginletter kiezen en je kunt zo nagaan wat er in welk voedingsmiddel zit.
  Waarom is dat belangrijk? Nou, als je weet wat je tekort komt, kun je zelf uitzoeken wat je moet eten.

  Een voorbeeld:
  In walnoten zit o.a. een hoog magnesium-gehalte. Zelfs beter dan in bananen. Waarom heb je dat nodig? Nou, het gros van ons is op leeftijd. En als dat gros er geen medicijnen voor slikt, dan heeft dat gros ‘s nachts om de haverklap last van kramp in de benen. En volgens de medici is een gebrek aan magnesium daar de oorzaak van. Sinds ik dat weet, eet ik dagelijks een banaan, plus een stukje pure chocola. (ja, niet mijn favoriete smaak, maar je moet wat voor je bloedvaten over hebben). En ik kan u vertellen: ik heb vrijwel geen last meer van kramp. Kijken jullie zelf even de ingredienten (mineralen) van banaan en chocola na? 😉
  dus bij dezen worden walnoten aan mijn eetpatroon toegevoegd.

 7. Hyls zegt op

  Wel leuk en misschien ook wel goed voor je lichaam, maar wat doet dit op thailandblog.nl? Zijn er niet goede alternatieven van andere, tropische noten of zaden die ook in Thailand verbouwd kunnen worden?
  Walnoot is heerlijk, maar blijft import…. Als je in NL woont, ok, daar groeien walnoten, dus geen probleem… tegenover ons huis stond vroeger een walnotenboom, waren best lekker maar niet zo lekker als de amerikaanse.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website