Jodium is in dit geval geen ontsmettingsmiddel maar een belangrijk mineraal die we dagelijks met onze voeding moeten binnenkrijgen. Bij jodium denken we net wat vaker aan de schildklier dan aan de hersenen. Toch noemen sommige wetenschappers jodium een ‘hersenselectief nutriënt’. Feit blijft, dat het belangrijk is dat we voldoende van dit mineraal binnenkrijgen en daar schort het in Nederland al aan en in Thailand kan dat nog wel eens moeilijker zijn.

Jodium kent diverse toepassingen, maar bij de meeste mensen is jodium bekend als een belangrijke voedingsstof die een gezonde schildklierfunctie bevordert en ook van belang is voor het goed functioneren van het klierenstelsel, met inbegrip van de zweetklieren, eierstokken, borsten, prostaat en hersenen.

Het mineraal jodium is zo belangrijk voor onze gezondheid dat de Nederlandse overheid de bakkers  in ons land vanaf 1942 verplicht heeft om gejodeerd zout te gebruiken bij de bereiding van brood. De reden hiervoor is dat producten van het land onvoldoende jodium bevatten om te voorzien in de referentie-inname van 150 mcg jodium per dag. Onze rijkste bronnen zijn van oudsher vis en schelpdieren.

Een optimaal jodiumgehalte is dus cruciaal voor de gezondheid, en vrijwel elke cel van ons lichaam is afhankelijk van jodium voor een goede werking. Als je lichaam een jodiumtekort heeft neemt het risico op talloze aandoeningen en ernstige ziektes toe. Jodium is daarnaast zeer belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Volgens de World Health Organization (WHO) is een jodiumgebrek bij zwangere vrouwen de belangrijkste vermijdbare oorzaak van geestelijke achterstand en hersenschade bij kinderen.

De laatste jaren komt jodium in het nieuws omdat het ook erg belangrijk is voor onze hersenen. Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat onze hersenen tijdens onze evolutie zo spectaculair gegroeid zijn mede dankzij jodium.

Wat doet jodium

Jodium is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormonen. Ook de balans van diverse andere hormonen wordt direct of indirect beïnvloed door jodium, bijvoorbeeld:

 • Een jodiumtekort wordt in verband gebracht met insulineresistentie en Diabetes type 2 (Al-Attas et al., 2012).
 • Mensen met een te laag cortisolgehalte hebben vaak een jodiumtekort (o.a. Girling et al., 2007).
 • Tussen schildklierhormonen en groeihormoon vindt een belangrijke wisselwerking plaats om de botgroei te reguleren, dus een vertraagde schildklierwerking als gevolg van een jodiumtekort kan van invloed zijn op de groeihormoonfunctie (o.a. Devesa et al., 1992).
 • Een jodiumtekort leidt tot een verhoogde oestrogeenproductie, waarmee het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, baarmoederkanker en eierstokkanker, wordt verhoogd (Stadel, 1976).
 • Mannen met een trage schildklier hebben vaak een te laag testosteron, wat betekent dat met een verhoogde jodiuminname het testosterongehalte positief kan worden beïnvloed (Cavaliere et al., 1988).

Je hebt dus niet alleen jodium nodig voor een gezonde schildklierfunctie, je algehele gezondheid is gebaat als je voldoende jodium binnenkrijgt.

Tekort aan jodium

Zoals gezegd om jodiumtekorten op te vangen, is ooit besloten brood te verrijken met jodium (bakkerszout). Maar bij biologisch brood is dit bijvoorbeeld al vaak niet het geval. Ook zijn er tegenwoordig veel mensen die minderen of zelfs helemaal gestopt zijn met brood, bijvoorbeeld vanwege een glutenallergie, om koolhydraten te beperken of omdat graan niet past in een evolutionaire voeding. In Thailand kopen veel expats in de toeristische steden brood bij de bakker. Of daar jodium aan is toegevoegd middels bakkerszout weet ik niet, maar ik heb daar twijfels over. Je zult in dat geval jodium uit andere voeding moeten halen.

Er zijn niet zo veel voedingsmiddelen waar jodium in zit, vandaar dat een tekort op de loer ligt. De beste bron is vis. Er zit ook wat jodium in eieren en melk. Om voldoende jodium uit vis binnen te krijgen, moeten we dagelijks minimaal 150 gram vis eten. De Nederlander eet volgens het Voedingscentrum echter gemiddeld maar 10 gram vis per dag. Qua visconsumptie zijn we dus ver van onze evolutionaire roots verwijderd geraakt.

Volgens de WHO eet 37,5% van alle Nederlanders minder dan 100 microgram jodium per dag, wat betekent dat 6 miljoen Nederlanders te weinig jodium binnenkrijgen, waarvan 500.000 kinderen tussen de 6-12 jaar (bron: WHO rapport “Iodine deficiency in Europe, A continuing public health problem”, 2007). Toch hebben veel Nederlanders geen symptomen van een jodiumtekort, want die treden pas op als je jarenlang veel te weinig jodium binnenkrijgt. Dit komt omdat de schildklier een grote voorraad jodium heeft, die jarenlang gebruikt kan worden voordat deze uitgeput raakt.

De meest voorkomende symptomen van een chronisch jodiumgebrek zijn:

 • Lusteloosheid
 • Moeheid
 • Sloomheid
 • Snel koud krijgen
 • Verminderd libido
 • Tragere hartslag
 • Droge haren
 • Haaruitval
 • Somberheid
 • Depressiviteit
 • Slechthorendheid
 • Abnormale gewichtstoename
 • Constipatie
 • Hese, diepere of krakende stem
 • Pafferig gezicht
 • Gezwollen ogen
 • Droge en opgezette huid
 • Dikke enkels
 • Spierpijn en spierkrampen
 • Geheugenverlies
 • Concentratiestoornissen

Bovenstaande symptomen hoeven niet per definitie het gevolg te zijn van een jodiumtekort er kunnen ook andere ooraken zijn. Om dat vast te stellen dien je te allen tijde contact op te nemen met je huisarts. 

Wat kan ik zelf doen?

Een gevarieerde voeding met verse (biologische) groenten en fruit, vis en melkproducten is aan te raden. Wanneer je onvoldoende gevarieerd eet, dan kan een goede multivitamine/mineralen tablet met jodium een prima aanvulling zijn. In kelptabletten zit genoeg jodium, dus dat kan je ook overwegen. Je kunt ook zelf gejodeerd keukenzout gebruiken, dat is in Nederland te koop onder de naam Jozo. Pas wel op met het gebruik van zout. Het zorgt voor een hoge bloedruk, houdt vocht vast en is daarom ook slecht voor je nieren. Dus alles met mate!

De kans dat je teveel jodium binnenkrijgt is gering. De meeste mensen kunnen een teveel aan jodium in het eten zonder problemen verdragen. Alleen bij mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking kan een te hoge jodiuminname de werking van de schildklier verstoren. Een te hoge jodiuminname komt slechts bij hoge uitzondering voor bij kustvolkeren die veel zeewier eten.

Bij twijfel doe je er goed aan om je huisarts te consulteren.

Resume

Dat jodium essentieel is voor onze gezondheid, blijkt ook uit de lijst van goedgekeurde EFSA-claims voor dit mineraal. Zoals gezegd is jodium belangrijk voor onze hersenen: het draagt bij aan een normale cognitieve functie en de juiste werking van het zenuwstelsel. Jodium draagt bij aan de productie van schildklierhormonen en aan een goed functionerende schildklier. De schildklier is een belangrijk orgaan voor de regulatie van de stofwisseling en groeiprocessen in het lichaam. Tot slot draagt jodium bij aan het energieleverend metabolisme en aan een gezonde groei van kinderen.

Bronnen:

 • Cunnane SC., Survival of the fattest – the key to human brain evolution, World Scientific Publishing Co., London, 2005.
 • Cunnane SC, Stewart KM, Human brain evolution – the influence of freshwater and marine food resources, Wiley-Blackwell, New Jersey, 2010.
 • www.voedingscentrum.nl
 • Jessevandervelde.com
 • Naturafoundation

9 reacties op “Krijgt u in Thailand wel genoeg jodium binnen?”

 1. ruud zegt op

  Toch een vraagje, U stelt dat de schildklier een grote voorraad jodium heeft, die echter na jaren uitgeput kan raken.
  Maar waar komt die grote voorraad jodium in de schildklier dan vandaan?
  Als er stuctureel te weinig jodium in het voedsel zit, word je waarschijnlijk al geboren met een tekort aan jodium, tenzij het ongeboren kind roofbouw op de moeder pleegt.

  Overigens vermoed ik – maar weet niet zeker – dat jodium vooral in zeevis zal zitten.
  Dus niet in vis dat in zoet water wordt gekweekt.
  Als jodium namelijk in ruime mate voorkomt in zoet water, zou het waarschijnlijk niet schaars zijn in het voedsel.

  • Khun Peter zegt op

   Het gaat inderdaad om zoute vis. Je voorraad jodium kan verminderen als je besluit om geen brood meer te eten en je geen alternatieve bron van jodium hebt.

 2. René zegt op

  Wij komen juist terug van een onderzoek in Gasthuisberg “endocrinolgie”: klierspecialisten zullen we maar zeggen.
  Mijn vrouw moet daar op controle gaan voor de schildklier en er werd ons verteld dat heel veel NO-Thaise mensen in hun jeugd – en ook in hun volwassen leven – een te groot tekort gehad hebben aan jodium: gebrek aan zee, zeedieren,… en dat er nogal wat Thaise mensen in België rondlopen met één of ander schildklierprobleem: te kleine productie van het hormoon of juist te grote. Niet zelden samengaande met heftig trillende vingers bij uitgestrekte handen, soms obesitas of soms zelfs net het omgekeerde (al naargelang er te veel van het hormoon of te weinig van het hormoon geproduceerd wordt). Het lichaamsmetabolisme wordt zeer nauwkeurig gecontroleerd en georganiseerd door o.a. de thyoridale klier.
  Toch wel nauwlettend in het oog te houden volgens de heren professoren want kan aanleiding geven tot hartritmestoornissen, vervroegde veroudering, kanker. Dus,… en misschien praten ze voor hun winkel – regelmatig op controle komen.

 3. Rob E zegt op

  De grote vraag wat je aan een jodium tekort moet doen behalve het advies om zeevis te eten (die ik niet eet) wordt niet beantwoord.

  Kan je hier pillen voor slikken? Zo ja welke en in welke dosering?

  • Khun Peter zegt op

   Je zou kunnen beginnen met goed lezen, dit staat in het artikel:
   Een gevarieerde voeding met verse (biologische) groenten en fruit, vis en melkproducten is aan te raden. Wanneer je onvoldoende gevarieerd eet, dan kan een goede multivitamine/mineralen tablet met jodium een prima aanvulling zijn. In kelptabletten zit genoeg jodium, dus dat kan je ook overwegen. Je kunt ook zelf gejodeerd keukenzout gebruiken, dat is in Nederland te koop onder de naam Jozo. Pas wel op met het gebruik van zout. Het zorgt voor een hoge bloedruk, houdt vocht vast en is daarom ook slecht voor je nieren. Dus alles met mate!

  • NicoB zegt op

   Rob E, om een mogelijk tekort aan jodium te voorkomen gebruiken wij als we zout gebruiken Iodised sea salt, we eten graag veel zeevis en o.a. veel biologische groenten, noten, en fruit.
   NicoB

 4. Fransamsterdam zegt op

  Voordat mensen met pakken Jozo in de koffer op Schiphol voor paniek zorgen:
  Het is gewoon te koop bij de 7-eleven.
  Ik kan de Thaise tekst niet lezen. Staat er wellicht de hoeveelheid jodium op, ergens?
  Innemen bij voorkeur na de maaltijd, met een glaasje Tequila.
  .
  https://goo.gl/photos/uPpQtzgFboygabRR8

  • Fransamsterdam zegt op

   Ah, gevonden. De hoeveelheid jodium is 20 tot 40 milligram per kilo, dus 20 tot 40 microgram per gram.
   3,3 gram hiervan is dus voldoende om aan de door de WHO genoemde 100 microgram per dag te komen.
   Maar dat is dus eigenlijk alleen nodig als je verder op geen enkele manier jodium binnen krijgt.
   .
   Van de site van de producent
   http://Www.trs.co.th.

   “Cooking salt consumption in Thailand for more than 25 years as a household consuming iodized salt has been the most popular among consumers in the household. Restaurants, hotels, restaurants, bakeries, leading both domestic and international. Also featured is different from common salt. Using advanced production technology And hygienic standards Purity 99.9% white, crumbly dry grain clean, free of contaminants. The iodine content of 20-40 mg per 1 kg of salt, according to the Ministry of
   Public Health.”

   Hier kun je volgens mij uit afleiden dat gecodeerd zout in Thailand in de horeca en bij bakkers gebruikelijk is.

 5. henk zegt op

  Interessant stuk. Heb nu wel 3 vraagjes.

  Je stelt dat aan biologisch brood nagenoeg geen jodium houdend zout wordt toegevoegd. Maar wordt dat dan aan andere biologische producten, die je aanraadt, wel toegevoegd?

  In TH gebruik ik vaak vissaus (naam plaa) zit hier ook jodium in?

  Hoe zit dat met die zoutwinningsgebieden ten zuidwesten van BKK? Daar kun je ook zout kopen. Is dat uberhaupt voor consumptie geschikt?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website