Veel ouderen gebruiken maagzuurremmers (Protonpompremmers) ze behoren dan ook tot de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld. De laatste jaren is het middel onder de aandacht gekomen vanwege de ernstige bijwerkingen die het kan veroorzaken, zoals verscheidene vitamine- en mineralentekorten (Canadian Medical Association Journal – Amine Benmassaoud 2015).

In Nederland schreven artsen in 2014 bijna 2 miljoen patiënten een protonpompremmer zoals Omeprazol voor. Daarnaast is het middel zonder recept verkrijgbaar, waardoor precieze cijfers onbekend zijn. Het medicijn werkt door het remmen van het enzym H+/K+-ATPase, de zogenaamde protonpomp. Hierdoor vermindert de maagzuursecretie en stijgt de pH in de maag. Het veelvuldig gebruik van maagzuuremmers kan een tekort aan vitamine B12, ijzer en magnesium veroorzaken.

Vitamine B12

Vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, het zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Het lichaam kan bij een hoge inname zelf de opname van vitamine B12 uit de voeding beperken. Er zijn bovendien geen nadelige effecten op het lichaam bekend van een te hoge inname.

Tekort vitamine B12: geheugenproblemen

Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt, dat nodig is als lichaamscellen zich vermenigvuldigen. Vooral bloed- en zenuwcellen vermenigvuldigen zich snel, en daar zijn de effecten van een tekort dus het eerst te merken. In Nederland heeft naar schatting een op de vier ouderen een tekort aan vitamine B12, door een verminderde opname in het maag-darmkanaal. Dit kan leiden tot bloedarmoede en schade aan het zenuwstelsel. Dat uit zich in symptomen zoals vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn, maar op de duur ook in typische verschijnselen als tintelende en gevoelloze handen en voeten, geheugenproblemen en coördinatiestoornissen.

Vitamine B12 heeft invloed op het homocysteïnegehalte in het bloed. Homocysteïne is een stof die ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van Alzheimer en hart- en vaatziekten.

Maagzuurremmers

Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen. Om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten, zijn maagzuur en een enzym nodig. Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur, maar ook van het enzym. Hierdoor wordt vitamine B12 minder goed vrijgemaakt en kan de vitamine minder goed opgenomen worden in het lichaam.

Eenvoudige maagzuurproducten (zoals Rennie, Maalox en Gavioscon) hebben geen effect op de vitamine B12 status in het lichaam. Deze maagzuurproducten zetten namelijk alleen overtollig maagzuur om in water en andere lichaamseigen stoffen. Er is dan dus nog wel voldoende maagzuur om vitamine B12 vrij te maken uit voedingseiwitten.

Tekort?

Mensen die maagzuurremmers gebruiken, hebben een verhoogde kans op een vitamine B12-tekort. Dat wil niet zeggen, dat iedereen die maagzuurremmers gebruikt, ook daadwerkelijk een vitamine B12-tekort heeft. Ouderen dienen wel extra alert te zijn omdat bij senioren er soms al sprake is van een verminderde opname van B12 in de darmen.

Heb je symptomen van een vitamine B12-tekort, zie hier: stichtingb12tekort.nl neem dan contact op met je arts.

Bronnen: Medisch contact en Gezondheidsnet

9 reacties op “Gebruik jij maagzuurremmers? Pas dan op voor een Vitamine B12-tekort”

 1. Chris Visser Sr. zegt op

  Bijzonder fijn om te weten!

 2. peter zegt op

  Zo zag ik gister ook bij rubriek “dr Maarten” een verhaal over hoog cholesterol en de daarvoor voorgeschreven medicijn statines in de vorm van simvastine of pravastine.
  Deze heb ik zelf ook geslikt totdat ik allerlei lichamelijke klachten kreeg, alleen voordat je dat in de gaten hebt, ben je al een poosje verder. Een probleem wat zich bij mij voor deed was een knallende koppijn.
  Volgens mijn dokter was dit migraine. Dat nam ik eerst aan, want hij is dokter. Echter hoofdpijnen waren schering en inslag, dus ben gaan stoppen en zie mijn hoofdpijn verdween.
  Vele mensen schijnen problemen te hebben met statines en het bleek sinds 2008 al actueel in Radar.
  Dat kom je dan tegen als je gaat googlen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de conclusie hoog cholesterol met hart en vaat ziekten niet echt is bewezen.
  Statines werken wel verlagend, maar hebben legio bijwerkingen. Zoals in de vorm van afbreken van je spiermassa, krampen, afbraak van Q10 co enzym in je body, impotentie en kan zelfs leiden tot diabetes en Parkinson en wat niet meer, luister naar je eigen lichaam !!.
  Aangezien er niets anders is, staat dit middel in de top3 van meest verkochte medicijnen en levert vele medische mensen en farmaceuten flink veel geld op. Te meer daar dit middel steeds meer preventief wordt voor geschreven bij een wat hoog cholesterol level.
  Ondanks mijn hoge cholesterol level, waarschijnlijk erfelijk over genomen, ga ik dit gif absoluut niet meer slikken. Het leverde me al gigantische hoofdpijn op en ben er niet bij gebaat een andere ziekte of lichamelijke handicap daarvoor in de plaats te krijgen. Mijn apotheker zei er niets over, mijn dokter niet (zag zelfs geen verband) en de bijsluiter zegt ook niets.
  Mocht je me niet geloven, google maar en zie, Ik heb mijn conclusie getrokken en slik ze nooit meer, dan maar hoog cholesterol level.

 3. sonja enhenk zegt op

  Helemaal met Peter eens, mijn dokter was zelfs kwaad dat ik geen statines wilde gebruiken.
  Mocht zelfs niets meer erover lezen op Internet, ja dan gaan er toch bellen rinkelen, en ga je er juist meer in verdiepen.
  Het verband tussen een te hoog cholesterol en hart en vaatziekten is inderdaad niet echt bewezen,heb dit ook gelezen op Internet.
  Het lichaam maakt zelf ook cholesterol aan, en als er een tekort optreedt wordt er meer cholesterol aangemaakt in de lever. Ook wordt het Aldosteron uit cholesterol gemaakt, wat dan weer belangrijk is voor de reguliering van de bloeddruk.
  Dus het cholesterol verhaal blijft interessant, veel lezen erover en idd luisteren naar je lichaam!
  Groetjes Sonja en Henk.

 4. Chander zegt op

  Ik heb statin vervangen door “turmeric (curcumin)” en dat werkt prima.
  Uiteraard niks hierover aan de dokter verteld.
  In Thailand is turmeric capsules overal verkrijgbaar.

  Voordelen van turmeric zijn:
  Verlaagt cholesterol, beschermt de lever, goed voor de spijsvertering, en nog veel meer!

  Even googlen dan weet je meer erover.

 5. NicoB zegt op

  Alle statins zijn DE geldmakers van Big Pharma en allemaal voorzien van, zeker op termijn, ernstige en desastreuze bijwerkingen, zoals met alle pharmaceutische middelen.
  Afblijven is beslist het beste, zoek intensief naar alternatieven, ze zijn er, bv. zoals Chander zegt, turmeric, enz., niet alleen in capsules te verkrijgen maar ook vers.
  Succes.
  NicoB

 6. Slagerij van Kampen zegt op

  Maagzuurremmers verminderen bovendien nog eens de botmassa wat vooral voor de ouderen onder ons (zijn er onder ons ook jongeren?) kwalijke consequenties kan hebben. Het tekort aan vit b12 bestrijdt men door injecties eens in de zoveel tijd. U kunt rustig kortdurend maagzuurremmers innemen als u bv diclofenac slikt, of andere medicatie waarvoor maagbescherming gewenst is. Hooguit 1 a 2 maand. Daarna moet u stoppen om gewenning te voorkomen. Bent u er door langdurig gebruik toch aangewend dan zult u moeten afbouwen of de bijwerkingen voor lief nemen. Afbouwen is gewenst omdat het lichaam bij langdurig gebruik extra maagzuur schijnt aan te maken om de maagzuurremmer te compenseren. Zodat het middel uiteindelijk de kwaal verergert in plaats van te verlichten. Het zelfde effect als bij tranquillizers. Op den duur werken ze niet maar zonder kunt u ook niet, want dan manifesteren de symptomen zich heftiger dan voor u met het “medicijn” begon, Het lichaam reageert op alles.
  Een ander belangrijk neveneffect van maagzuurremmers, en dit is zeker van belang in een minder schoon land als Thailand: Door minder zuur schijnt ook de weerstand tegen schadelijke bacteriën te verminderen.
  En statines? Ach hecht niet te veel waarde aan hetgeen een arts u zegt. Ik heb mijn leven lang bijna al hun adviezen in de wind geslagen en ben kern gezond. Kan me al hun dreigementen nog herinneren: Als u niet dit slikt of dat slikt zult u mogelijk: een aaneenschakeling van onheil! Nooit iets van gemerkt. Gooi die rommel door de plee en neem een beer Chang.

 7. Thallay zegt op

  even logisch nadenken. Maagzuurremmers remmen het maagzuur af. Maagzuur is essentieel voor de verwerking of vertering van het voedsel dat je inneemt. Wordt je voedsel slecht verteerd dan ontstaan allerlei tekorten en gebreken. Last van maagzuur, compenseer dat met kalk of norith. Nog beter let op je alcoholgebruik en eetgewoontes. Zo eens in de week een maagzuurremmer kan geen kwaad, overdaad schaadt. Vele kwaaltjes zijn te voorkomen met gezond eten, mai pet, en voldoende lichaamsbeweging.
  Dus eet niet te pittig, veel groenten en loop naar de kroeg.

 8. Rudi zegt op

  Voor mensen met bijv. een ernstige maagbreuk zijn maagzuurremmers soms de enige oplossing. Je kan Vitamine B12 (methylcobalamine) ook in een smelttablet krijgen, hoeft niet ingespoten, tenzij bij groot tekort. Ik heb geen ervaring met statines maar mij lijkt 1 gram Omega 3 (EPA & DHA) per dag beter, samen met andere aanpassingen in gedrag. Goed en nuttig artikel!

 9. Monique zegt op

  Let er ook op dat men geen vitamine B12 gebruikt ook geen smelttabletten of spray alvorens men een b12 tekort heeft laten testen. Houd er dan wel rekening mee dat als je B12-pillen hebt geslikt om je waarden aan te vullen, deze waarden in de meeste gevallen vals verhoogd kunnen zijn.
  B12 deficiëntie is een ernstige ziekte welke niet- of onder-behandeld kan leiden tot blijvende neurologische en cognitieve schade en invaliditeit. Niet behandelde B12 deficiëntie kan leiden tot de dood. Nog sterven nog jaarlijks mensen onnodig aan B12 en Folaat deficiëntie (CBS 2016). Wij geven daarom de voorkeur aan injecties aangezien wij vinden dat de werking van orale suppletie niet (voldoende) wetenschappelijk is bewezen en de ziekte te ernstig is om het risico te lopen van blijvende schade voor de patiënt. Behalve zeer flinterdun bewijs in de literatuur, (zie onze reactie op standpunt NHG voorzien van relevante literatuurverwijzingen http://wp.me/P5dzwH-1h,) zien we ook in onze praktijk dat patiënten na eerste verbetering van klachtenpatroon na orale suppletie, weer terugvallen en uiteindelijk niet opknappen. Injecties zijn dan geboden. De veronderstelling dat er ‘dus geen vitamine B12-deficiëntie aanwezig kan zijn, aangezien men niet opknapt van orale suppletie’ klopt dus niet, dat zijn wij dagelijks terug in de klinische praktijk. Wat misschien voor de één werkt, werkt niet voor een andere patiënt (one size doesn’t fit all!). Zeker ook vanwege de vele onderliggende oorzaken van een B12-tekort kun je de behandeling niet generaliseren. Door injecties te geven, omzeil je het eventuele aanwezige absorptieprobleem en kunnen de patiënten maximale profijt krijgen van hun behandeling.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website