Draagt u een mondkapje in Thailand?

Door Gringo
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags:
1 juli 2017

Als ik hier in Pattaya weer eens in de tandartsstoel lig voor een controle en schoonmaakbeurt, dragen de tandarts en zijn assistente een mondkapje. Op zich niets bijzonders, want het dragen van een mondkapje in de medische wereld is heel gebruikelijk.

Waarom dragen ze dat mondkapje? Nou, naar mijn ondeskundige mening beschermt de tandarts zichzelf tegen de soms abominabele mondgeur van de patiënt en mogelijke virussen en andere micro-organismen, die bij de behandeling vrij komen.

In de kapperszaak waar ik van tijd tot tijd kom, werken 5 kappers (man of vrouw) en allen dragen tegenwoordig ook tijdens het knippen, föhnen, scheren of wat dan ook een mondkapje. In dit geval denk ik meer, dat de klant in de stoel beschermd wordt voor de eventuele geur en ander ongerief uit de mond van de kapper.

Op straat

Steeds meer zie je echter mensen op straat, in supermarkten, op markten, rijdend op een motorbike, enz. met een mondkapje. Ik vroeg mij af waar dat voor diende. Na een beetje rondvragen kon ik mij voorstellen, dat mensen in het verkeer zo’n mondkapje gebruiken om geen schadelijke lucht van uitlaatgassen in te ademen. Of het echt helpt?

Iemand vertelde mij, dat hij een kapje gebruikte, omdat hij zich grieperig voelde en niet wilde dat zijn bacillen andere mensen zouden besmetten. Of het echt helpt?

In een Nederlandse krant las ik, dat velen het kapje gebruiken om inademen van schadelijke stofdeeltjes, die in je longen terecht kunnen komen, tegen te gaan. Een deskundige arts gaf het commentaar dat zo iets in Nederland nauwelijks nodig is, omdat de lucht die men in Nederland inademt in het algemeen redelijk schoon is. Dit in tegenstelling met bijvoorbeeld China, waar het mondkapje vanwege luchtvervuiling massaal gebruikt wordt.

Thailand

Naar aanleiding van een vraag zei dokter Maarten Vasbinder onlangs nog, dat zo’n mondkapje ook in Thailand wel wat zou kunnen helpen om schone lucht in te ademen, maar erg enthousiast klonk hij niet.

Lezersvraag: Hoe zit het met u, draagt u (wel eens) een mondkapje in Thailand en zo ja, waarom?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Draagt u een mondkapje in Thailand?”

 1. jan zegt op

  Een gewoon mondkapje heeft geen of weinig zin.
  Gebruik je echter n P1 filter voor bv stoffige werkzaamheden die filteren zelfs bacterien.

 2. Michel zegt op

  Tegen luchtvervuiling of stank hebben dergelijke mondkapjes nauwelijks tot geen nut. Fijnstof en geur komt er met het grootste gemak door- en omheen. Het bied echter wel wat bescherming tegen virussen en andere overdraagbare aandoeningen.
  In Azië worden dergelijke kapjes vaak gedragen door mensen die niet zijn ingeënt. Hopen zo zelf niet besmet te raken en anderen niet te besmetten met wat zij bij zich dragen.
  Ik blijf daarom graag ver bij deze mensen vandaag , tenzij het de (tand)arts is. Die is meestal wel ingeënt en draagt het ter bescherming van zichzelf, en ter geruststelling van de patiënt.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Een jaar of twee geleden waren ze Second Road in Pattaya opnieuw aan het egaliseren/asfalteren. Toen heb ik een paar van die dingen gekocht.
  Het dragen van zo’n mondkapje is mij niet zo goed bevallen. Het belemmert mij in mijn vrijheid bij vrijwel mijn complete dagbestedingsprogramma, zoals bij het roken, drinken en eten.
  Als je zo’n kapje overweegt moet je eerst het doel vaststellen en dan op zoek gaan naar een kapje dat daarvoor geschikt is.
  Fijnstof en virussen gaan door vrijwel alle kapjes heen, dus daarvoor is het vrij zinloos. Als zo’n kapje niet hermetisch afsluit komt alles natuurlijk net zo hard langs de kieren naar binnen. Tegen nare luchtjes helpt het sowieso niet.
  Het kan zinvol zijn om vochtbelletjes die je bij niezen en hoesten produceert tegen te houden. Maar ja, die verkoudheid loop je dan een andere keer wel weer op.
  Mondkapjes uit de 7-eleven kun je dus wel vergeten, het enige waar je wat aan hebt zijn professionele producten, die meer de naam gasmasker verdienen, met filters en genormeerde beschermingsgraad en filterklassen.
  Die koop je trouwens ook voor een habbekrats, en ik kan mij voorstellen dat als je het juiste filter toepast zoiets wel degelijk kan helpen bij smog of enge besmettelijke ziekten. Maar in Thailand zie ik daar nooit iemand mee rondlopen.
  .
  https://www.wiltec.nl/tips-and-downloads/vervuilde-lucht-is-een-sluipschutter/

 4. NicoB zegt op

  Gebruik in het dagelijkse leven geen mondkapje, alleen een hoogwaardige zou zin hebben, wil daar niet steeds mee rond lopen, woon bovendien buitenaf, waar de lucht schoon isl.
  Bij schuur- en slijpactiviteiten zeker wel en hoogwaardig, is dan uitermate zinvol.
  Las dat, ik meen in Taiwan, er handel is in blikken schone lucht die op 800 meter hoogte in de bergen gevuld worden. De inhoud kun je dan in 160 ademhalingen legen. Hoe gek kun je het maken.
  NicoB

 5. John zegt op

  Als mijn vrouw aandringt, bv bij bezoek ziekenhuis

 6. Frank Kramer zegt op

  Beste Gringo, heel af en toe draag ik er wel een op de weg, op mijn scooter, hier in Chiang Mai.En soms wanneer ik in een stevige verbouwingsklus zit. want wekenlang zwaar stof ophoesten in bed als een zware roker, terwijl ik al 30 jaar niet meer rook, lijkt me ongezond.
  Een goed mondkapje zal voor een deel het zgn. fijnstof tegenhouden. Bij kappers/kapsters bijvoorbeeld kan dat bevorderlijk zijn, bij het knippen en föhnen komen er namelijk micro-haardeeltjes in de lucht. En die zijn niet echt fijn voor je longen. Een slechte adem ‘maskeer’ je niet met een maskertje. Dan kun je beter iets tegen de bacteriën in je mond doen. In het verkeer is fijnstof hier natuurlijk een serieus issue. Je leeft er echt niet langer van, wanneer je alles zo maar inademt.
  Ik ken enkele dames die een mondkapje dragen wanneer ze zelf verkouden zijn, bijvoorbeeld werkend als kassa dame of als serveerster, om andere mensen niet zo snel te besmetten. En enkele anderen dames, die veel mensen zien passeren, dragen er een wanneer veel klanten verkouden of grieperig lijken te zijn. Zelfbescherming.
  Ooit grapte ik naar een veel te mooie tandartsassistente, dat ik moeilijk mijn mond wijd open kon houden, wanneer ik alleen maar de reflex voelde om haar te zoenen. “No plombem” was haar antwoord en vijf seconden later had ze een mondkapje voor. Zelfbescherming.

  Groet. Frank Kramer

 7. Jan R zegt op

  het schadelijke “fijnstof” gaat gewoon door zo’n mondkapje (filter) heen… het bemoeilijkt daarbij de ademhaling maar het houdt wel insecten tegen 🙂
  Ook in Nederland is er veel fijnstof in de lucht.

 8. John Chiang rai zegt op

  De meest paradoxe maatregel om gezond te blijven,is een Thai zonder helm op een motorbike.555

 9. l.lagemaat zegt op

  Op de brommer draag ik een mondkapje.
  Na 2 of 3 keer is deze te vies om nog te gebruiken!
  Ik moet er niet aan denken dat ik dat had binnengekregen!

 10. dirk zegt op

  Naar mijn mening volledig overschat. Helpt volgens mij wel, als jezelf verkouden bent anderen te beschermen en minder te besmetten. In Thailand een hype, had eens een volwassen student tijdens mijn Engelse lessen als docent, die onverwacht een mondkapje opzette. Ik kan geen les geven aan mensen, die hun gezicht verbergen, dus vriendelijk maar dringend verzocht het mondkapje tijdens de les niet te gebruiken.

 11. FonTok zegt op

  De tandarts gebruikt een mondkapje om zichzelf te beschermen tegen alles wat uit de mond van de patient tijdens de behandeling mogelijk in zijn gezicht kan spatten. Hier worden nu ook al beschermende brillen gebruikt zodat er niks in de ogen kan komen….. Maar datzelfde mondkapje wordt steeds weer opnieuw gebruikt bij elke volgende patient en niet vernieuwd tussen wissel van patienten. Hij hangt wel daarmee boven je mond. Dus blijkbaar is de bescherming van de tandarts himself alleen belangrijk.

 12. Heidy zegt op

  Wij dragen geen mondkapjes. Wij zijn iedere keer maar voor korte tijd (3 weken) in Thailand. In Bangkok zijn we maximaal een dag of 5. Je kunt je niet tegen alles beschermen. Bovendien vind ik ze heel vervelend om te dragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website