Voor wij een verre reis naar een tropisch oord, zoals Thailand, gaan maken kan een goed advies over gezondheidsrisico’s van levensbelang zijn. Helaas schort het nogal eens aan de voorlichting, dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond bij vaccinatiecentra en huisartsen.

In totaal kregen 20 artsen en vaccinatiecentra bezoek van mysteryshoppers. Bij alle consulten haperde er wel iets aan het advies. Zo kwamen vaak niet alle belangrijke hygiënemaatregelen en leefstijladviezen aan bod. Soms werden vaccinaties voor hepatitis B en rabiës (hondsdolheid) aanbevolen, terwijl dat niet nodig was. Bij 16 van de 20 consulten werd geen informatie gegeven over bijwerkingen van de geadviseerde vaccinaties of pillen, die bij vooral malariapillen flink kunnen zijn.

Een mysteryreiziger naar Peru en het Amazonegebied kreeg te horen dat een vaccinatie tegen hepatitis A niet nodig was, omdat die in 2010 eenmalig was gegeven. Een hepatitis A-vaccinatie moet echter worden herhaald. Een ernstige misser van de adviseur, want het hepatitis A-virus kan een zeer besmettelijke ontsteking van de lever veroorzaken.

Twee diabetespatiënten kregen geen informatie over het meenemen van antibiotica op reis. Dit is wel noodzakelijk, want bij insulineafhankelijke diabetespatiënten kan de suikerspiegel snel ontregeld raken bij reizigersdiarree en/of uitdroging.

Zika-virus

Ook bij de voorlichting over muggen lieten de reizigersadviseurs flinke steken vallen. Slechts een enkeling gaf aan dat DEET in bepaalde gebieden ook overdag gebruikt moet worden, bijvoorbeeld tegen denguemuggen en muggen die gele koorts overbrengen.

In Zuid- en Midden-Amerika zijn de denguemug en gelekoortsmug op dit moment berucht vanwege het zika-virus. Daarom vroegen vier zwangere mysteryshoppers advies over een vakantie naar Suriname, inclusief het binnenland. Alle vier de artsen stipten het onderwerp zika aan, al gaf 1 huisarts aan daar ‘niet zo wakker van te liggen’. Deze reis moet voor zwangeren sowieso worden afgeraden, omdat het niet verstandig is om een gele koortsvaccinatie te geven aan zwangeren. Bij twee consulten werd de reis niet afgeraden.

Twaalf van de twintig proefpersonen kregen vooraf te horen wat het consult zou kosten. Sommigen kregen een ontwijkend antwoord als ze ernaar vroegen. Slechts 6 van de 20 hoorden tijdens het adviesgesprek de prijzen van de aanbevolen vaccinaties.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Consumentenbond: Advies over vaccinatie vaak onjuist of onvolledig”

 1. Cornelis zegt op

  6 jaar geleden moest ik voor werk regelmatig naar – en soms maandenlang door – de 10 ASEAN-lidstaten reizen. Ik vroeg mijn huisarts naar eventueel nodige vaccinaties en hij gaf me een telefoonnummer van een vaccinatiecentrum waar ik, zo zei hij, een gespecialiseerde verpleegkundige aan de lijn zou krijgen die me precies zou kunnen vertellen wat ik wel of niet nodig had. Ik belde, kreeg de ‘specialist’ aan de lijn en werd gevraagd de landen op te noemen die ik zou bezoeken. Ik noemde als eerste ‘Singapore’, maar voor ik de andere 9 landen kon opnoemen kwam er al de vraag terug: ‘Singapore? Waar ligt dat?’. Dat gebrek aan kennis vond ik zo’n afknapper dat ik er verder weinig vertrouwen in had. Ik heb het gesprek beëindigd en ben zelf maar op internet het e.e.a. gaan uitzoeken.
  .

 2. Annette zegt op

  Mijn ervaring met Travel Clinic (KLM) is heel goed. Zij zijn goed op de hoogte van de laatste stand van zaken.

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Degelijke informatie kan je vinden op de website van “Het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen” (ITG)
  Het ITG is een van de belangrijkste instellingen ter wereld voor onderwijs, onderzoek en dienstverlening in de tropische geneeskunde en de gezondheidszorg in de ontwikkelingslanden.

  http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=513&L=N

 4. Chris zegt op

  Het Havenziekenhuis in Rotetrdam dat in het verleden DE autorietiet was op het gebeid van vaccinaties en tropische ziekten verwuijst op zijn website zelf nu naar travelclinic.com.
  Overigens: als je echt langer in Thailand blijft dan een een weekje (of 2) loont het de moeite de benodigde vaccinaties hier te halen. Ze zijn allemaal goedkoper tot veel goedkoper. Zeker de vaccinaties tegen rabies.

 5. Rudy zegt op

  Voor mij is DE autoriteit op dit vlak het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

 6. endiebond zegt op

  deed pas een onderzoek naar de kosten-en noemde toen op dat ”gele koorts injectie” nodig zou zijn voor ASEAN-wat dus klinkklare onzin is.
  Een groot deel van de klachten zal verder voortkomen uit het niet correct raadplegen van en uitgebreid online hulptool, dat medici ter beschikking staat.
  Sommige vaccinaties moet je trouwens tevoren laten toedienen, Chris.
  verder maakt het nogal verschil of dit je eerste tropenreis is of je al eerder bent geweest.

 7. Rene Martin zegt op

  Zelf kijk ik altijd eerst op de diverse websites wat je nodig hebt, eventuele beoordelingen en de kosten. Zeker als je langere tijd in Thailand verblijft is het een goed idee om hier rond kijken of je daar geen prikken kan halen want de kosten kunnen beduidend minder zijn.

 8. Jack G. zegt op

  Kijk ook even naar de regeltjes van je ziektekostenverzekeraar als je een aanvullende verzekering met vaccinatiemodule hebt. Nogal wat ziektekostenverzekering vergoeden het spuiten zetten in die aanvullende polissen geheel of gedeeltelijk maar dan moet je wel naar de door hun geselecteerde spuitenzetters. Sowieso goed om alle plussen en minnen van zo’n aanvullende verzekering en de kosten wat het zou kosten als je niet verzekerd ben even tegenover elkaar te zetten. Voor Thailand is het vrij eenvoudig en de aanbevolen prikken hebben veel reizigers al lang gehad toen ze een eerdere reis hebben gemaakt naar een ander ver buitenland.

 9. theoS zegt op

  Ik heb mij nog nooit, 40 jr, voor Thailand in laten enten. Correctie, in het begin alleen tegen cholera bij Immigration Suan Phlu, BKK. Vind ik toch noodzakelijk voor iemand die het zgn. “streetfood” eet. Een bron van ziektes vnm. cholera.

 10. Ellis zegt op

  Wij wonen nu al weer 9 jaar in Thailand. Toen we in 2006 met onze Mercedes Unimog van Nederland naar Thailand zijn gereden. 30.000 km. door 20 landen. Ook wij hadden div. injecties laten zetten en de nodige pillen o.a. tegen malaria.
  Met de malaria ben ik al vrij snel opgehouden. Ik werd er behoorlijk beroerd van.
  Eenmaal hier in Thailand met de artsen hier in een ziekenhuis in Chiang Mai gesproken.
  Hun advies. Een Tetanus spuit. Ja. De rest niet echt nodig. Beter van niet. Indien er “iets” aan de hand is, moeten ze eerst uitzoeken, wat je allemaal ingespoten en geslikt hebt. Wel goed opletten voor de muggen, d.m.v. anti-muggen melk/lotion en kleding die je bedekt (als je ziet dat er muggen zijn) goed op de hygiene letten, indien mogelijk groeten en ook fruit wassen en flessenwater drinken. IJsblokjes alleen als ze van goed drinkwater zijn gemaakt. Wel goede antie-diaree pillen meenemen en als er “iets” aan de hand is, contact opnemen met een arts in de omgeving. Vaak zijn de medicijnen vandaar beter. Dit is onze ervaring.

  • ruud zegt op

   Zijn er in Thailand dan ook plekken, waar GEEN muggen zijn?
   Zelfs binnen met de airco aan zie ik ze nog wel eens.

   Dan hebben ze wel een sjaal om en een ijsmuts op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website