Vervang je jouw glazen frisdrank door water, dan kan dat het  risico op obesitas met 15 procent verminderen. Nog meer effect heeft het om je bier in te ruilen voor water, de kans dat je te dik wordt neemt met 20 procent af. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Navarra, die de resultaten van hun onderzoek onder 16.000 deelnemers bekendmaakten tijdens een congres over obesitas in Porto.

Volgens experts weten veel mensen niet hoe calorierijk alcohol, en dan vooral bier, is. Daar komt bij dat personen die veel alcohol drinken, vaak ook meer eten. Na een stapavondje met veel drank gaat een hamburger, patatje of döner kebab er altijd wel in.

Het onderzoek van de universiteit van Navarra vond plaats over een periode van acht jaar, waarin studenten vanaf het moment dat ze begonnen met hun studie werden gevraagd naar hun drinkgewoonte. Vervolgens moesten ze elke twee jaar dezelfde vragen opnieuw beantwoorden.

Na acht jaar bleken 873 deelnemers obesitas te hebben. Aan de hand van wiskundige modellen werd bekeken wat er zou zijn gebeurd als de deelnemers dagelijks een glas water hadden gedronken in plaats van bier, frisdrank of andere alcoholische versnaperingen.

Bron: NU.nl

19 reacties op “‘Bier vervangen door water: Risico op overgewicht neemt met 20 procent af’”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Wat voor alcoholische versnapering je neemt maakt niet zo veel uit, de hoeveelheid Kcal in een standaardglas ligt bijna altijd rond de 100.
  Of het meer zin heeft om frisdrank of bier door water te vervangen hangt natuurlijk af van de hoeveelheden frisdrank en bier die je drinkt.
  Je kunt in plaats van water ook zwarte koffie, evt. met zoetjes, nemen.
  Als je elke dag 4 glazen frisdrank/bier vervangt, krijg je per week 7 x 400 = 2800 Kcal minder binnen. Dat zijn bijna net zoveel Kcal als iemand van 70kg verbrandt wanneer hij een marathon loopt.

  • Khun Peter zegt op

   Ik sta regelmatig een half uur op de crosstrainer/fietstrainer en als ik mij dan kapot zweet en de tong op de schoen heb hangen, heb ik slechts 300 Kcal verbrand. Dat beeld neem ik steeds voor ogen als ik wil snakken of een biertje drink. Je bedenkt je dan wel twee keer.

   • Leo Th. zegt op

    Prima dat je regelmatig traint, waardoor je er ook meer van bewust bent om een snack of biertje wel of niet te nuttigen. Maar nog beter zou zijn om (ook) dagelijks de benenwagen te gebruiken. Met een wandeling van pakweg zo’n 30 minuten, zowel ‘s-morgens als ‘s-avonds, verbrand je ook zo’n 350 Kcal. per dag. Natuurlijk niet het aantal Kcal dat je verbrandt bij een marathon maar slechts een enkeling doet dat misschien 1 keer per jaar en dat zijn dan zeker geen gepensioneerden die in Thailand verblijven. In Nederland lust ik graag een glas wijn maar op vakantie in Thailand smaakt een lekker koel biertje op het strand, bij het zwemband of op mijn balkon uitstekend. Bij het diner dan meerdere wijntjes en bij het uitgaan, of ‘s-avonds wederom op mijn balkon, een flink glas whisky of vodka met tonic. In Thailand kom ik dan over 3 á 4 weken ongeveer 2 kg aan. Vind ikzelf best meevallen, waarschijnlijk ook doordat ik dan gemiddeld veel meer vis eet en door de hoge temperatuur wellicht een snellere stofwisseling heb. Maar wanneer je permanent in Thailand woont kan je je natuurlijk niet veroorloven om maandelijks 2 kg aan te komen dus dan is het m.i. inderdaad raadzaam om alcoholgebruik te beperken.

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Wat een onzin redenering! Hoeveel alcohol bevat water? Wat heb ik aan water? Ik drink juist bier om het harde leven in de Isaan enigszins te kunnen dragen! Er zijn caloriearme alternatieven: Droge witte wijn bv: minder calorieën maar wel heerlijk aangeschoten. Sherry: helemaal goed! men denke aan de “sherry kuren” Kan men droge sherry (jerez fino het het in Spanje, uit Jerez de la Frontera) in Thailand eigenlijk ergens kopen voor een betaalbare prijs?

  • Ger zegt op

   Ga mij dan eens uitleggen waarom men veel alcoholgrootverbruikers onder de permanente farangbewoners in bijvoorbeeld Pattaya, Phuket en andere streken ,buiten Isan, in Thailand vindt.
   Voorheen dronk ik wel eens een half glaasje bier per 2 of 3 maanden. Sinds ik in Thailand woon totaal geen alcohol meer, juist ook om maar niet geassocieerd te worden met de vele buitenlandse alcoholisten in Thailand. Voel me nog gezonder, fitter, beter van postuur en aantrekkelijker voor de thaise schonen. En bovenal bespaar ik mij een hoop geld. Ken buitenlanders die er meer dan 1000 baht per dag aan alcohol wegklokken.

 3. peter zegt op

  Was bier in de 16e eeuw niet het juiste , beste middel in Europa? Immers het water was gekookt en het bevatte calorieën. 2 in 1.
  Echter nu hoort bij dat biertje een vette hap zoals burgers of kebabs. Dat is dus dubbel op.
  Eigenlijk dus, neem het een en laat het ander.
  Het is ook afhankelijk wat je drinkt, zoals jenever minder calorieën bevat dan whisky.
  Bij whisky wordt er gerijpt in gebrande houten vaten, wat dus meer suikers in het alcohol brengt.
  En bij jenever wordt de jeneverbes bij gevoegd voor de smaak met minder (weinig suikers) calorieën.

 4. rori zegt op

  Alles met mate is niet verkeerd.

  Even en dat vinden veel mensen vreemd maar zoek op you tube naar filmpjes hierover.

  Een glas Coca Cola light bevat minder suiker dan een glas Jus d’orange.
  Oh hoor ik iedereen zeggen maar vruchtsuikers zijn gezonder.
  Hmm helaas suiker is suiker. Alleen hebben ze een andere naam.
  Fructose vindt je in fruit. In melk vindt je Lactose dit is melksuiker. De andere vorm waarin wij suiker kennen is glucose.

  Elke graansoort bevat ook suikers. Omdat er suikers inzitten kunnen we bv van gerst en mais bier maken. Het vergisten en omzetten van de suikers creeert Alcohol.

  Dus 1 glas bier is twee sneden brood (geen plakjes) blijft gelden.
  Beter twee gepelde sinaasappels dan een 0,3 liter glas jus is duidelijk.

  In het algemeen: Suiker behoort tot de koolhydraten. In het dagelijks gebruik wordt onder suikers alleen monosacchariden en disacchariden verstaan.

  Dus alles met mate en elk pondje gaat door het mondje.

  • rori zegt op

   De meeste suikers bestaan uit glucose, fructose of een mengsel daarvan. Dit geldt voor alle soorten suiker, stropen, honing, en siropen, bijvoorbeeld agavesiroop of maple syrup. Stropen kunnen verschillende samenstellingen hebben (glucose-fructosestroop, high fructosestroop, isoglucose). Er is geen verschil in voedingswaarde tussen al deze suikers. Lactose (melksuiker) bestaat uit glucose en galactose.

 5. willem zegt op

  leven en laten leven
  ik begin elke dag met een gekookt eitje en een shaggie,en na vieren s,middags een paar bieren.
  Ben 1.87 lang en weeg 80 kilo dus dat gewicht zal wel meevallen.
  Er zijn nu eenmaal ook mensen die gewoon aanleg hebben om dik te worden zogauw ze van een dieet afstappen.

  • rori zegt op

   De aanleg om dik te worden start in de mond. Aanleg om te eten en te schransen bestaat wel. Ik ben met veel moeite van 127 kg afgevallen naar 72 kg
   Alleen door op te passen wat ik at,wanneer ik het at en wat ik dronk en hoeveel.
   Vroeger waren 2 liter cola en 3 liter jus d’orange geen probleem. Wat de kinderen niet opaten at ik nog wel op. ‘s-avonds een zak chips erbij. en wat bierworstjes etc.

   Nu ‘s-morgens 1 a 2 snee brood met kaas of jam (zelfgemaakt met heel weinig suiker maar met maizena ingedikt. s’middags veelal een miso soep of een zakje ma ma. ‘s-avonds voor 6 uur warm eten.maximaal 2 aardappels 200 gram groente en mager vlees. Tussendoor fruit en yoghurt. Oh en ‘s-avonds met de vriendin een fles witte wijn en ook snacks iedere dag ‘s-morgens de weegschaal

   oh ik ben gestopt met werken dus mijn werkstress is weg. Mijn ex ook trouwens, Dat scheelt een hoop.

   • Henk zegt op

    Onzin natuurlijk ,sommige mensen hebben door andere dingen ook aanleg om dik te worden ,natuurlijk speelt de eetgewoonte ook een rol maar wat je zegt met je cola en jus de orange word een mager varken nog wel vet maar zijn ook geen normale porties .alle respect voor jou doorzettingsvermogen maar sommige mensen kunnen met de weegschaal in de hand rondlopen anders komen ze nog aan .er zijn 1001 reden om aan te komen terwijl je toch oplet met eten en alcohol .Dat je ex weg is scheelt dat soms veel kilos in de portemonnee ??

    • rori zegt op

     Ik ben vanaf 2004 bezig geweest met allerlei dieten. Hbben niets geholpenomdat de zelfdiscipline ontbrak.

     Door gewoon op te schrijven en niet te smokkelen wat ik gedurende een maand at ben ik in gaan zien dat het echt helemaal verkeerd was.
     Voorbeeld:
     Omdat ik voor het werk ongeveer 2500 km per week reed had ik altijd iets te knabbelen in de auto liggen. bv. een zak mars mini’s, een zak mini snickers, een pak gevulde koeken of zoiets. Alleen als ik daar aan begon nam ik niet een maar at ik de hele zak leeg/ Als ik dan thuis of bij het hotel kwam gewoon nog even flink aan de bak.

     Bij vd Valk alleen nog soep en maximaal een senioren menu. Geen toetje en een kop thee..
     4 boterhammen mee, en thermos met thee en een fles water.
     Dit heeft heel snel tot resultaat geleid.

     Het verhaaltje ik heb aanleg is gewoon flauwekul en een excuus.

 6. Cees 1 zegt op

  Ja het beste is om geen alcohol te drinken , geen vlees te eten , niet te roken enz. enz. Je leeft niet veel langer. Maar het lijkt wel veel langer. Mensen die zo vetschrikkelijk ” gezond ” willen leven moeten dat vooral doen. Maar als ik geen biertje of een lekkere vette hap mag . Word het wel erg saai. Wat is dan het nut m zo oud te worden ?

  • Ger zegt op

   Tja leverkanker, hart- en vaatziekten, longkanker en nog een rijtje ziektes maakt dat je zomaar 15 of meer jaar korter leeft dan gemiddeld. Een ander krijgt ze niet en leeft 15 jaar langer dan gemiddeld. Verschil 30 levensjaren. Nu mag je kiezen welke leeftijd je graag wilt bereiken. Ik kies voor het laatste en kost me totaal geen moeite en voel me gelukkig.

   • Henk zegt op

    De gemiddelde leeftijd is ongeveer 75 jaar .Door op te letten met bewegen en eten kan je dat misschien een beetje beinvloeden maar doodsoorzaak no 1 is nog steeds kanker .
    In 2006 kwam ik door kanker ook in aanraking met een cardioloog en die vond ondanks mijn goede conditie (fietsen met hartfilm) dat er toch wat aan mij kilos gedaan moest worden en dat moest ik doen zoals hij dat deed namelijk iedere avond hardlopen.Heb hem het voorstel gedaan om beide een middag op de ziekenhuisfiets te gaan zitten en de uitslag bekijken .Dat was volgens hem niet nodig omdat hij een topconditie had en wellicht veel ouder zou worden als ik .Na mijn 8 chemokuren moest ik weer terug naar de cardioloog ,op mijn vraag waarom nu een andere cardioloog dan de eerste keer kreeg ik als antwoord dat de bewuste man tijdens een hardloopavond in elkaar was gezakt en een vrouw met 1 kind en van de 2e zwanger achterliet. Triest en voor de mensen uit Oostbrabant weten misschien wel wie ik bedoel dus dit is echt gebeurd .Natuurlijk is het niet gezond om enorm dik te zijn maar de leeftijd die je word heb je maar voor een minuscuul klein deel zelf in handen ,hoeveel mensen zijn er gestorven aan longkanker terwijl ze nog nooit in hun leven hebben gerookt .Heb het idee als je een pak zware shag naar binnen\ zuigt dat het minder schadelijk is als dat je in hartje Bangkok woont.

 7. Henk zegt op

  Vervang je bier door water .
  Vervang je gebakje door plakrijst .
  Vervang je aardappels door witte en zwarte rijst .
  Vervang je vrouw door een opblaaspop .
  Vervang je auto door de benenwagen .
  Vervang je avond stappen met vrienden door een avond sportschool met vrienden .
  Vervang je huis door een flat van 50 verdiepingen zonder lift .
  De Thaise schone interesseert jou figuur en conditie helemaal niks ,alleen je portemonnee is belangrijk .
  Ik wil hiermee niet zeggen dat we ons maar als een mestvarken vol moeten proppen op 2 m2 maar na een leven van hard werken hoort een beetje extra er toch wel bij ,dan maar een paar jaar korter genieten .
  Proost het is weekend en ik ga mijn wekelijks biertje pakken gevuld met calorievrije ijsklontjes .

  • HansG zegt op

   Helemaal mee eens Henk.
   De meeste mensen weten wat gezond is of niet.
   Kwaliteit van leven moet men zelf bepalen.
   (Trouwens voor deze wijsheden had men geen onderzoek hoeven te doen, dat weet iedereen)

 8. De Kind Marcel zegt op

  Ja de Ger denkt dat hij met het vermijden van alcohol geen kanker meer kan krijgen . Jongen toch …..In ieder geval profiteer ik liever van het leven en de eerste moet nog altijd bewijzen dat dit de verkeerde levenswijze is .Misschien leef ik wel 10 jaar langer …

 9. Ger zegt op

  Gevolgen en risico’s overgewicht (bron : gezondheidsplein.nl)
  Als je een overgewicht hebt, loop je verhoogde kans op het ontwikkelen van de volgende aandoeningen:

  Hart- en vaatziekten (vooral bij te veel vet rondom de buik).
  Gewrichtsklachten (artrose).
  Diabetes.
  Verhoogd cholesterol.
  Hoge bloeddruk.
  Bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker, nierkanker, baarmoederkanker, dikkedarmkanker en slokdarmkanker.

  Gevolgen en risico’s obesitas

  Naast bovenstaande gevolgen ondervinden mensen met obesitas ook andere gevolgen van hun overgewicht:

  Vermoeidheid.
  Slaapstoornissen.
  Lage rugpijn.
  Transpiratie.
  Spierpijn.
  Kortademigheid, vooral bij inspanning.
  Door de problemen die overgewicht en obesitas met zich meebrengen wordt de levensverwachting ernstig verlaagd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website