Als je hoog nodig wat kilootjes lichaamsvet moet kwijtraken maar toch uit eten wilt, Kies dan voor de Griek of de Thai. Maar ga vooral niet naar de Italiaan of de Chinees.

Dat blijkt uit een studie die de Amerikaanse voedingswetenschapper Lorien Urban, verbonden aan Tufts University, heeft gepubliceerd in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Uit eten

Hoe meer je buitenshuis eet, hoe sneller je dik wordt. Of je nou in een hamburgertent eet of in een restaurant dat maakt niet uit. In maaltijden buiten de deur zitten nu eenmaal meer calorieën dan in maaltijden die je zelf maakt.

Maar maakt het nog uit in welk type restaurant je gaat eten? In een Italiaans restaurant of in een Thais restaurant? Die vraag wilde Urban beantwoorden.

De onderzoeker kocht tussen 2011 en 2014 in totaal 364 maaltijden in restaurants in verschillende Amerikaanse steden en bepaalde vervolgens in een laboratorium hoeveel calorieën daar in zaten.

Resultaten

Gemiddeld zaten er in maaltijden uit Italiaanse en Chinese restaurants de meeste calorieën. In maaltijden uit Griekse, Vietnamese, Thaise en Indiase restaurants zaten de minste calorieën. Het verschil tussen een gemiddelde maaltijd bij de Griek en de Italiaan bedraagt grofweg vijfhonderd kilocalorieën.

De Griekse maaltijden bevatten vooral weinig calorieën omdat de portiegrootte bescheiden was, ontdekte Urban. De maaltijden bij de Thai en de Japanner bevatten minder calorieën omdat ze relatief weinig vet bevatten.

Bron: J Acad Nutr Diet. 2016 Apr;116(4):590-598.e6. – Ergogenics.org

14 reacties op “Op dieet en uit eten? Ga naar de Thai of de Griek!”

 1. Johannes zegt op

  Het ligt eraan wat je vergelijkt.
  de Thaise curry’s die met rijkelijk kokosroom en een flinke scheut olie in de wok gemaakt worden zijn echte calorieën bommen. Ook de populaire khao nieuaw mamuang is niet voor de poes.
  Bij de bereiding van pad Thai zie je ook vaak dat er enorme hoeveelheden olie in de wok geplensd worden.
  Maar er zij ook echte toppers die weinig calorieën bevatten zoals
  Tom yam (zonder kokosmelk) en de traditionele salades zoals som tam en yamwunsen
  succes met de kilo’s

  • Rob V. zegt op

   Dat is natuurlijk een waarheid als een koe, of je nu naar de Chinees, Griek of Thai gaat het ligt er ook maar net aan wat je eet en hoeveel. Je kunt prima naar de Chinees zonder dat je meteen onverstandig bent. Alleen een gemiddelde zegt niet zoveel, Gelukkig laten de plaatjes ook de laagste en hoogste waardes zien. Maar dan nog is de vraag wat men nu gemeten heeft? Als je door klikt naar het origineel dan zie je dat het onderzoek in de VS was en men daar van een aantal keukens de meest populaire gerechten genomen heeft:

   “A multisite random-sampling protocol was used to measure the energy contents of the most frequently ordered meals from the most popular cuisines in non–chain restaurants, together with equivalent meals from large-chain restaurants.
   (…)
   Conclusion:
   Non–chain restaurants lacking nutrition information serve amounts of energy that are typically far in excess of human energy requirements for single eating occasions, and are equivalent to amounts served by the large-chain restaurants that have previously been criticized for providing excess energy. Restaurants in general, rather than specific categories of restaurant, expose patrons to excessive portions that induce overeating through established biological mechanisms”

   bron: http://www.andjrnl.org/article/S2212-2672(15)01736-0/abstract

   Denk dus niet dat ze Somtam hebben meegenomen in de test maar wel diverse curries en roerbak gerechten.

 2. Rob V. zegt op

  Niet echt een verassing dat je met de echt Zuid Oost Aziatische keukens minder snel teveel vet en calorieën binnen krijgt. De Chinees in het westen kookt geeft grote porties weg van gerechten die in de verte iets met China te maken hebben. De Chinees zal er ook wel minder slecht uitspringen als je naar een authentiek restaurant gaat.

  Bij de westerse keuken onbreken dan weer andere populaire restaurants: Frans, Spaans en eigenlijk zou je daar ook Duits bij moeten nemen. Puur op gevoel denk ik namelijk dat we eerder een Paella of Schniztel naar binnen schuiven dan een Dim Sum.

  Dat over het geheel genomen je beter af bent met een Aziatische keuken zal best. Volgens het plaatje ben je dan het beste af bij de Vietnamees, de Japanner -welke geadviseerd wordt in het originele stuk- is ook geen slechte keuze maar schiet wel verder uit naar omhoog. Dan volgt de Thai, ook niet verkeerd dus maar zoals we weten gaan de Thai scheutig om met o.a. suiker. Daarnaast zijn er natuurlijj nog de verhalen over gebruik van oud vet. Dus of de Thai de verstandigste keuze is?

  Ach, uiteindelijk moet je gewoon je gezond verstand gebruiken. Niet veel uit eten gaan, niet regelmatig een schaal lasagna, pizza en ijsbuffet naar binnen schuiven of andersinds veel vet en zoet (suiker) consumeren.
  Ik ben dol op de Italiaan, de (authentieke) chinees, Indonesisch (rendang!), de Thai (Krapao moo) enzovoort. Geniet maar met mate(n). 😉

  Directe link naar het stukje:
  http://www.ergogenics.org/op-dieet-ga-uit-eten-bij-de-griek-en-blijf-weg-bij-de-italiaan.html

 3. Gerrit van den Hurk zegt op

  Het heeft natuurlijk ook met de hoeveelheid koolhydraten te maken.
  Je kunt heel lekker Thais eten zonder rijst of noedels. Bijvoorbeeld kip, vis en schaaldieren en diverse salades.
  Dat geldt eveneens voor de griek. Zij kennen veel verschillende vleesgerechten en groenten. Je moet dan wel de frietjes en grote hoeveelheden rijst achter wegen laten.

  De chinees eet veel rijst en bami. Dus veel koolhydraten. En dat geldt zeker voor de Italiaanse keuken met zijn oneindige variaties van pasta’s.

  • Johannes zegt op

   Ja inderdaad …de koolhydraten
   Hier in Duitsland zie ik inderdaad veel mensen op een koolhydraatbeperkt dieet afvallen. Daar zijn inmiddels allerlei theorieën over en onderzoeken naar gedaan. En echt…het werkt in de meeste gevallen beter dan een calorie- en vetbeperkt dieet.
   In Indonesie en Thailand op het platteland daarentegen zie ik nauwelijks overgewicht maar eten ze wel bergen van witte rijst met slechts weinig erbij (omdat dit duur is) en ook nog eens aardig wat zoete vruchten en suiker. Ik kan ook niet zeggen dat ze nu zo vreselijk veel lichaamsbeweging hebben. Dit past niet helemaal in het plaatje dat koolhydraten dik maken. Vermoedelijk zijn er een aantal factoren die bij elkaar moeten komen voordat het lichaam in de modus “dikworden” omschakelt.
   Met wat eerlijk en gezond verstand naar je eigen situatie, leef- en eetgewoontes kijken levert als snel de eigenlijke boosdoeners op.

 4. Cornelis zegt op

  Kleinere porties bij de Griekse restaurants? Misschien in de Verenigde Staten (waar het onderzoek plaatsvond), maar zeker niet in Griekenland. Een onderzoek met onbruikbare, vage ‘uitkomsten’, maar altijd goed voor een mooie kop boven een artikel.

  • Jasper van Der Burgh zegt op

   Ik ben een man van gewone eetlust, maar ik moet in Griekenland altijd 2 porties moussaka bestellen om niet hongerig de avond in te gaan….

 5. jan zegt op

  Let op voor suiker…Thai doen in àlles massa’s suiker…Wanneer wij op restaurant gaan vragen we steeds : “Mai sai naam taan” (geen suiker). Zelfs in de “3 in One Coffee” zit méér dan de helft suiker en amper 15% koffie…Vele Thai hebben dan ook al omstreeks hun 45ste diabetesproblemen.

 6. Thallay zegt op

  het onderzoek is gehouden in Amerikaanse restaurants. In ieder land/werelddeel worden de buitenlandse keuken aangepast aan de smaak van de inlanders en is ook afhankelijk van de streek van herkomst van de kok. Een Kantonchinees of een Hongkong chinees hebben andere gerechten en ingredienten. En serveert de chinees een heel ander menu in Nederland dan in bijv. Noord Ierland. De uitkomst van dit onderzoek geldt dan ook alleen voor de USA.
  Dit geldt trouwens voor meeerdere onderzoeken uit de USA, die klakkeloos worden overgenomen door de Europeanen. Europeanen zijn geen Amerikanen, hebben een totaal andere cultuur en mentaliteit.

  • Kees zegt op

   Klopt. De Chinese, Griekse en Italiaanse keuken is in de USA totaal verschillend van deze keukens in Nederland (en in veel andere landen). Ik vermoed overigens dat de Nederlandse Chinese keuken, die overigens geen bal met echt Chinees eten uit welke streek dan ook te maken heeft, nog veel ongezonder is dan de Amerikaanse Chinese keuken.

   De Hong Kong keuken en de Kanton (Yue) keuken zijn overigens vrijwel identiek met dezelfde gerechten/ingredienten.

 7. Slagerij van Kampen zegt op

  Van mijn vrouw heb ik begrepen dat de “ouderwetse” keuken in de Isaan gezond was. (Voor zo ver er voor sommigen in die tijd überhaupt wat te eten was natuurlijk) Olie en dergelijke werd er volgens haar nauwelijks toegevoegd. Dat kwam allemaal later met de introductie van de meer centraal Thaise eetgewoonten. Verder, volgens haar, veel kleefrijst en zeer weinig vlees. Een armen dieet, maar dat is meestal wel het gezondst. Een overvloedige tafel is nooit gezond. Je vol eten al helemaal niet. Helaas gaan de meeste familieleden van mijn vrouw zelden van tafel zonder zich uitbundig vol te hebben gegeten. Natuurlijk is de tafel dan ook nog bij lange na niet leeg. Het oog is daar maar al te vaak groter dan de maag. Het kan ook zijn dat de tafel moet “ogen” voor anderen natuurlijk. Bovendien: farang betaalt toch!

 8. Bert zegt op

  In ons Thaise restaurant in Zaltbommel is de klant koning.
  Vegetariërs, veganisten, moslims, Joden, wie of wat dan ook, iedereen is welkom.
  Maaltijden die lactosevrij of glutenvrij dienen te worden bereid ?? Ook geen probleem
  Iedereen is welkom. Liever geen paprika of champignons ? Ook nu weer geen probleem.
  Bij ons vrijwel geen mis-en-place; alles wordt vers bereid. U bepaalt dus zelf, hoe (on)gezond uw maaltijd is.

 9. steven zegt op

  Dat thai eten lekker is ,het meeste toch moet niet meer gezegd?Thaise restaurants adverteren gezonde
  voeding enz….Maar ik raad mensen aan die op hun voeding wil letten het thais eten toch eens nader te bekijken,van een of ander slaatje gaan we niet over discusieren maar de curry schotels,de kokos soepen en ja een padthai daar zit veel suiker in.Eeen pad thai is al gauw 5-600 calarieen,noedels in olie gebakken,paar lepels suiker erop en nog wat calorierijke peanuts,geen enkel gerecht smaakt slecht met suiker he.meisjes uit d e Isaan zijn meestal slank,maar isaan voeding is iets anders dan de thai voeding elders in Thailand.Neem een een refractometer mee als je thais gaat eten om het suiker gehalte te controleren ,je zult versteld staan.

  Smakelijk

 10. Johanna zegt op

  Zo licht is Grieks eten niet..behalve als je een Griekse salade eet..
  Ik kom altijd op vakanties ( vooral Griekenland) 2kg aan.
  Wanneer ik naar Azië ga val ik gemiddeld 1kg af..en dat terwijl ik elke dag heerlijk uit eten ga.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website