Thailand anno 1895

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Geschiedenis
Tags: , , , ,
11 maart 2019

Gustave Rolin Jaequemyns (Foto: Wikipedia)

Gustave Rolin Jaequemyns, oud-minister van Buitenlandse zaken in België was van 1892 tot 1895 raadsman van de Thaise (Siamese) koning Chulalongkorn, oftewel Rama V. En daarmee was deze Belg de invloedrijkste Europeaan in de geschiedenis van Thailand.

Chulalongkorn regeerde van 1 oktober 1868 tot 23 oktober 1910, welgeteld 42 jaren en 22 dagen over Siam. In Thailand kom je ook heden ten dage op vele plaatsen afbeeldingen van Chulalongkorn de Grote nog steeds tegen. Met vorige koning Bhumibol wordt hij tot de grootste koningen van het land beschouwd.

Interview met Rolin Jaequemyns

Wel aardig om een paar punten uit een interview met Rolin Jaequemyns uit die periode eens aan te halen. In feite heeft Thailand in tegenstelling tot andere omringende landen ook in het verleden nauwelijks buitenlanders nodig gehad om leiding te geven aan openbare diensten. Een uitzondering vormde de vloot waar in die tijd een aantal Europese officieren zoals de Deense Schout bij Nacht, Richelieu werkzaam was. Openbare functies werden vrijwel uitsluitend door inlanders vervuld. Slechts sporadisch kwamen buitenlanders voor deze functies in aanmerking en mocht daar behoefte aan bestaan dan zorgde de Staat voor huisvesting. Men moet zich echter niet voorstellen direct een schitterende baan te krijgen met daarbij een fantastisch salaris, aldus de woorden van Rolin Jaequemyns.

Om te vervolgen -we schrijven 1895- het leven in Bangkok is zeer goedkoop en het klimaat is gezond. Toch moeten vreemdelingen zich bijzonder in acht nemen door de verandering van levenswijze. Het gemis aan afleiding zal bij menigeen tot onmatigheid leiden hetgeen hen vatbaar maakt voor inheemse ziekten zoals cholera en dysenterie. Iedereen die overzee gaat heeft moed nodig en waagt zijn leven, zo verkondigde Rolin destijds.

Zaken doen met Siam

De tijd van buitengewone winsten is voorbij. Keukengerei van geëmailleerd ijzer lijkt hem een goed product omdat Maleise en Chinese bedienden veel breken. Stijfsel en bier zijn volgens Rolin eveneens goede export producten. Verder meent Rolin Jaequemyns dat exporteurs er verstandig aan doen om zich te verenigen om te Bangkok een gezamenlijk kantoor op te richten.

1 reactie op “Thailand anno 1895”

  1. Jef zegt op

    Een ver familielid van Gustave R-J leeft in het noorden van de provincie ChiangRai. Hij is lokaal gekend als ‘Count Jerry’, want een echte graaf en niet bepaald van verarmde adel: Gerald Van der Straeten Ponthoz. Hij heeft er Insii Thai, een der prachtige houten residenties. Meer in de Bangkok Post: http://www.bangkokpost.com/print/289009/

    Toch niet vergeten dat Gustave Rolin-Jaquemyns ook als academicus een belangrijke rol speelde door het recht van verscheidene landen te vergelijken, uniek voor zijn tijd. Aldus lag hij meer dan wie ook aan de basis van het hedendaags internationaal recht (Den Haag). In Thailand maakte zijn rechtshervorming het de mogendheden Frankrijk en Groot-Brittanië mogelijk om handelsbetrekkingen naar westerse eisen op te zetten, waardoor het land vrij is kunnen blijven van een nochtans reeds bedisselde kolonisatie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website