(David Bokuchava / Shutterstock.com)

Thailand staat niet alleen bekend om het lekkere eten, vriendelijke bevolking en de mooie stranden. Het land heeft een internationale reputatie als vrijplaats voor prostitutie. Dat is voor veel Thai een doorn in het oog. Zij bestrijden de vooroordelen door op te merken dat in iedere land op de wereld prostitutie voorkomt.

Er bestaan een aantal hardnekkig misverstanden over de oorsprong van de prostitutie in Thailand. Zoals het idee dat Amerikaanse militairen verantwoordelijk zijn voor de grootschalige introductie van dit soort vermaak in een aantal steden. Tijdens de Vietnamoorlog in de jaren ’60 en ’70 kwamen Amerikaanse GI’s in groten getale naar Thailand voor verlof. De toestroom van mannen en Amerikaanse dollars zorgen vanzelfsprekend voor een toename van seks gerelateerde entertainment, maar niet meer dan dat.

Thailand heeft een geschiedenis als het om prostitutie gaat. Ze bestond al op grote schaal ver voor de komst van de Amerikanen. Dit gaat zelfs terug naar de tijd toen koning Chulalongkorn regeerde. Prostitutie was destijds al zo wijd verbreid dat er ernstige zorgen waren ten aanzien van de volksgezondheid. Er werd zelfs een speciale wet uitgevaardigd met als doel bordelen en prostitutie in het toenmalige Siam te reguleren.

Deze wet kwam in 1908 tot stand en hier was in opgenomen dat iedere prostituee zich moest laten registeren. Dat gold tevens voor alle bordelen. Ook moesten de huizen van plezier buiten een lantaarn ophangen om duidelijk te maken wat voor diensten men kon verwachten. Na 1920 kwamen er steeds meer Go-Go danseressen en bars in Bangkok die daarvoor zich vooral concentreerden in de nabijheid van Chinatown, vaak als onderdeel van cabaretvoorstellingen.

(Patryk Kosmider / Shutterstock.com)

In 1960 kwam aan dit feest een einde. Een nieuwe wet ‘The Phrohibition of Prostitution’ maakte korte metten met prostitutie in Thailand. Het was vanaf dat moment officieel verboden. De boete voor een overtreding van deze wet was gesteld op 1.000 baht of drie maanden gevangenisstraf. Bij ernstige overtredingen was beide mogelijk. Deze wet is in 1996 nog aangepast naar de ‘Prevention and Suppression of Prositution Act’. Daarmee werd ook het bezoeken van een prostituee strafbaar. Ook hiervoor geldt dezelfde strafmaat: 1.000 baht of drie maanden gevangenisstraf en eventueel beide.

Vandaag de dag wordt prostitutie in Thailand oogluikend toegestaan maar ze is nog steeds volgens de Thaise wet verboden. Er is een industrie ontstaan waarbij massageshops, hostess services, ramwong bars, karaoke bars en andere entertainmentgelegenheden dienen als dekmantel voor prostitutie. Statistieken van de politie laten zien dat er alleen al in 2011 bijna 20.000 mensen zijn gearresteerd op verdenking van overtreding van de wet ‘Prevention and Suppression of Prostitution’.

Er zijn geen exacte getallen bekend van het aantal sekswerkers in Thailand. Er is immers geen registratie en veel prostituees ontkennen werkzaam te zijn in de seksindustrie. In een rapport van de Verenigde Naties uit 2006, staat dat er zeker 55.000 vrouwelijke en 4.400 mannelijke prostituees werkzaam zijn in Thailand, maar het werkelijk aantal zal naar alle waarschijnlijkheid veel hoger liggen.

Bron: Vrij vertaald uit Thailand at Random – Fact, figures, quotes and anecdotes on Thailand

44 reacties op “Prostitutie in Thailand: een stukje geschiedenis”

 1. Hans Struijlaart zegt op

  Bedankt voor het stukje historie.
  Een deel van het verhaal was nieuw voor mij, ik wist wel dat voor 1960 prostitutie allang bestond.
  Maar dat er een wet is uitgebracht in 1996 dat ook bezoekers strafbaar zijn is nieuw voor mij. Ik kom al heel lang in Thailand op vakanties en constateer dat prostitutie niet oogluikend wordt toegestaan, maar dat het in zijn algemeenheid wordt gedoogd. Sterker nog, het wordt steeds uitgebreider. Heel Pataya en vele andere plaatsen in Thailand leven van de seksindustrie. Dat weet iedereen en zolang zij/hij boven de 18 jaar is moet iedereen het zelf weten. De seksindustrie levert meer geld op voor Thailand dan enig andere vorm van vermaak; daarom wordt er dus niet serieus ingegrepen door de overheid; heel begrijpelijk overigens. Kinderprostitutie is een andere zaak; dat moet keihard aangepakt worden in mijn ogen. Ik ken trouwens geen ander land waar de seksindustrie zulke vormen heeft aangenomen als in Thailand ondanks het “zogenaamde” verbod en strafbaarheid. Ik heb nog nooit gehoord dat een buitenlander of Thai een boete heeft gekregen in verband met het overtreden van de prostitutiewet. Wel veel verhalen dat het gebruikelijk is dat de lokale politie even langs komt om een paar biertjes of sangsom te nuttigen en zelfs gebruik maken van de aanwezige prostituees en in plaats van af te rekenen voor de drankjes en de vrouw met 500 bath of meer rijker naar buiten lopen. Heeft Thailand een dubbele moraal? Ja zeker. Heeft Thailand meer te bieden dan goedkope seks? Ja zeker, het is een fantastisch land, ondanks de dubbele moraal. Hans

  • l.lagemaat zegt op

   Het barst in dit stukje van de cliché’s over Pattaya en Thailand, vaak zelfs door mensen, die nog nooit in Thailand zijn geweest.

   Chapeau voor deze “tunnelvisie”!

   • LOUISE zegt op

    Er wordt geschreven over een “”Internationale Reputatie”” als vrijplaats voor prostitutie.
    En dat de thai deze vooroordelen bestrijden met de opmerking dat er prostitutie in elke land is.
    Is helemaal waar.
    Alleen die Internationale reputatie vind ik wat overdreven.
    Deze uitspraak moeten ze met vele landen delen.

    Vraag aan een persoon, uit welk land deze ook komt, of hij Amsterdam kent.
    Tuuuuurlijk, “” the red light district “” en de coffee shops en vaak daar achteraan de naam van Ruud Gullit.
    Vraag aan wie dan ook of deze de Reeperbahn kent in Hamburg en natuurlijk krijgt men daarop een positief antwoord.

    Dat de Prostitutie wet in 1908 ingesteld werd door Koning Chulalongkorn, werd gedaan met een zeer vooruitziende blik.
    Deze koning heeft heel veel goede en verstandige dingen gedann voor Thailand.
    Wie deze wet onderuit gehaald heeft, is…

    LOUISE

    • Dirk K. zegt op

     Met je eens Louise,

     Prostitutie en huichelarij gaan altijd samen.

     Vaak heb ik die opmerking over Amsterdam moeten horen van buitenlanders. Misschien wel terecht, samen met het drugsbeleid maakt onze hoofdstad internationaal een verloederde indruk.

     Overigens, ik herinner mij een binnenlandse vlucht in Ghana waarin het toestel vol zat met Westerse dames van middelbare leeftijd in gezelschap van hun vaak jeugdige zwarte vriendjes.
     Daar wordt altijd wat lacherig over gedaan, zodra het echter mannen betreft zijn de rapen!

   • De Inquisiteur zegt op

    l.lagemaat, is dat niet terecht dan?
    Pattaya barst uit van de prostitutie zoals je dat nergens anders in Thailand vind.
    Niet dat ik daar bezwaar tegen heb of het afkeur, maar beweren dat Pattaya enkel een badplaats is met strandgenoegens, goede restaurants en toeristische hotspots is er wel over.

  • Robert zegt op

   “Heel Pattaya en vele andere plaatsen in Thailand leven van de sexindustrie” Merkwaardige constatering. Kun je gelijk stellen met “Heel Amsterdam, Parijs, Londen, New York” leven van de sexindustrie”. Zoals I.Iagemaat al aangeeft, zit uw reactie vol met cliché’s. Als ik mijn Thaise vrouw dit zou vertellen zou ze waarschijnlijk zeggen: “Die Struijlaart is zo’n cliché-vakantieganger, verblijft in de cliché-omgevingen en snapt niets van de gewone Thai” Ik zou zeggen: “Ga maar weer lekker parraderen in korte broek, losse blouse, petje, zonnebril met blikje bier in de hand, op zoek naar het volgende drukke barretje (ja, ook cliché).
   Noot: Nooit de vele containeropslagplaatsen en verdere industrie gezien onderweg in de bus van het vliegveld naar Pattay? Of toch verblijf in Phuket?

   • Hans Struijlaart zegt op

    Dag Robert,

    Denk de seks-industrie weg uit Pattaya, wat blijft er dan over van Pattaya? Een miserabel stukje vervuild strand met een vervuilde zee en een paar containeropslagplaatsen? Ik verblijf meestal een paar dagen in Jomtien (eigenlijk is het Tjomtjien in het Thais) om even bij te komen aan het strand. Ook daar zie ik een toename van het aantal barretjes en prostituees. Meestal ga ik dan 1x stappen in Pattaya Walkingstreet, Niet vanwege de vele duizenden vrouwen, maar voor de fantastische live-bands en het eten. Na 1 nacht heb ik Pattaya dan wel weer gezien. Het wordt steeds grimmiger, opdringeriger en minder relaxed om daar te gaan stappen. Maar ik zie ook een toename van prostituees en barretjes in Huahin en zelfs het mooie Koh Chang.Ik heb verder geen oordeel, het is een constatering dat de prostitutie juist is toegenomen de laatste jaren in het mooie Thailand. Daar ging dit stukje toch over dacht ik? Ik heb niet het idee dat de regering echt bezig is om hier iets aan te doen.

 2. PaulusXXX zegt op

  Prostitutie is in Thailand al eeuwen de normaalste zaak van de wereld. net zoals in Nederland reageert de overheid erop met legalisatie, verbod, gedogen en opnieuw weer legaliseren, verbieden, gedogen etc.s In de tijd van de VOC was Siam al berucht om het grote aantal prostituees.

  Prostitutie is een vicieuze cirkel waar gezagsdragers nooit echt grip op kunnen krijgen.

 3. BA zegt op

  Is wel heel zwart wit.

  In het westen is prostitutie iets wat in een hokje geschoven word, doordat het maatschappelijk eigenlijk niet geaccepteerd word. In Thailand is het allemaal wat meer grijs.

  Ze kijken daar gewoon heel anders tegen sex, vreemdgaan en prostitutie aan als in het westen.

  En het is niet alleen pure noodzaak. Een deel van de studerende dames bijvoorbeeld wil ook nog wel eens wat bijverdienen door een leraar of een andere kennis wat gunsten te verlenen. Niet om hun kids te eten te geven maar zo’n nieuwe Iphone 5 kost toch wel wat.

  Doordat er in het geheel anders tegen sex en relaties aan gekeken word mikken ze het ook niet zo nauw met prostitutie. Zowel bij de mannen die er gebruik van maken als de vrouwen die het aanbieden. Ga je met een Thai of andere Aziaat op een business meeting of zakenreis, dan eindigd dat meestal aan het einde van de dag/avond met een drankje en wat vrouwelijk gezelschap. De vrouw heeft meestal zoiets van zolang jij het niet verteld vraag ik er niet naar, als je het maar uit het zicht houd. Omgekeerd klussen jonge dames ook wel eens wat bij, maar dan wel uit het zicht van familie en bekenden. Die gaan van hetzelfde uit, wat niet weet wat niet deert.

  Dames welke openbaar in een bierbar of gogo bar gaan werken doen dat doorgaans wel uit financiële noodzaak, maar je hebt in Thailand nog veel meer ‘grijze’ vormen.

 4. BramSiam zegt op

  Nou, het lukt de politie m.i. uitstekend “grip” te krijgen op de prostitutie. Sterker nog, een groot deel van de prostitutie is in handen van de politie. Zo is ook de politie vaak (mede)eigenaar van go-go bars en wordt er flink meegesnoept van de opbrengsten. Als ze zouden willen kunnen ze natuurlijk dagelijks arrestatiebusjes volladen met beoefenaars van het oudste beroep. maar dat is slecht voor de business. De aantallen liggen aanmerkelijk hoger dan in het artikel genoemd. Alleen in Pattaya werken er, hoewel wisselend door de seizoenen, zo’n 40.000 dames in de service-industrie.

 5. John Chiang rai zegt op

  Dat veel van deze prostituees uit dorpen komen waar betreffende werkvoorziening niets geboden wordt,is een open geheim,en wordt meestal van de Thai bevolking zwijgend toe gezien. Vaak als het gaat om een dochter, waarvan verteld wordt dat ze een goede baan gevonden heeft in bijv.Bangkok, beginnen in het betreffende dorp in het geheim de speculaties. Meestal is het een zwijgende acceptatie omdat veel families in hun eigen familie,of bekenden kring in het zelfde bootje zitten. Zelf ben ik overtuigd dat veel dorpen betreffende hun bebouwing er anders uit zagen, als de mogelijkheid van prostitutie niet zou bestaan. Het zou voor de meeste Thaivrouwen met minimaal genoten onderwijs haast onmogelijk zijn,een eigen huis te bouwen,en gelijktijdig te zorgen voor de ondersteuning van hun ouders,en eventuele kinderen. Veel van zulke alleenstaande vrouwen,waarbij ik niet generaliseren wil,zijn blij contact te krijgen met een goed verdienende man,wat meestal een farang is,die haar ondersteunt in haar wensen en zorgen.
  Een regering die geen concept heeft inzake goed onderwijs,fair betaalde jobs,ouderen zorg ,en een alimentatie plicht voor mannen, die vrouw en kinderen in de steek laat,om zich vervolgens aan de volgende te vergrijpen,moet zich niet verwonderen dat men zo prostitutie stimuleert.

  • Jasper zegt op

   Beste John, in verhouding met het aantal vrouwen dat zich voor de thai zelf prostitueert is de thaise vrouw die zich op farang concentreert verwaarloosbaar, iets van 5 % van het totaal.
   Het hangt natuurlijk van je definitie van prostitutie af, maar vrouwen die voor geld/aanzien/goederen met een man sex hebben vallen daar voor mij ook onder. Meer dan de helft van mijn thaise vrienden heeft een mia-noi, eigenlijk tel je niet eens mee als je geen betaalde minares hebt van meestal vrij jonge leeftijd in verhouding.
   ook de kara-oke bars in mijn procincie stadje floreren (thai only), en daar worden de meisjes ook geacht beschikbaar te zijn.

 6. Alex zegt op

  Heb jaren geleden van een rijke Thaise zakenpartner eens vernomen dat bijna 70% van de in Bangkok studeerde meisjes hun studie en hun high so leventje laten sponseren door een rijke meestal oude Thaise zakenman, die mooie sier maakt met zijn ‘nichtje’ wie haar benen spreid schept gezelligheid

  • BA zegt op

   Klopt. Het zit veel dieper in de cultuur als alleen een paar meiden die vanuit een dorpje naar BKK of pattaya trekken.

   Heel veel van de studerende meiden klussen zo wat bij. Vaak hebben ze wel een vriendje van hun eigen leeftijd, als die aardig in de centen zit dan is het prima, maar als dat niet zo is dan hebben ze er vaak nog wel een ouder meer vermogend iemand naast. Gaan ze tegen vergoeding een paar dagen per week langs, of even een uurtje spelen in een short time hotel en klaar. Vaak weten de vriendjes er wel van maar die kijken ook de andere kant op zolang er wat geld binnen stroomt.

   Als de dame in kwestie wat minder knap is en het met vriendjes niet zo goed lukt dan is de andere manier vaak een Thai karaokebar.

   Hebben ze eenmaal hun studie afgerond en hebben ze een leuke baan, dan gaan ze of met het eigenlijke vriendje verder, of stopt ivm werk in een andere stad. En de rijke zakenman zoekt een nieuw speelkamaraadje uit de nieuwe lichting studenten.

   Bij veel families is het ook de gewoonte dat de mannelijke studenten een grotere toelage krijgen van hun ouders als de vrouwen. De vrouwen worden geacht een vriendje te zoeken die wat voor ze zorgt. En zo word het systeem dus in stand gehouden.

 7. John zegt op

  Tijdens mijn lange reis door Thailand ben ik geen prostitutie tegen gekomen het is maar net wat je reisdoelen zijn als je een tempel zoekt dan kom je echt niet in een Go Go bar of bordeel terrecht.Uiteraard is er een uitgebreid nachtleven maar niemand verplicht je om daar naar toe tegaan.Internet geeft ons de kans om veel informatie te vinden en door goed te plannen en vooral niet naief te zijn kan je veel ellende voorkomen. Overal in de wereld is er prostitutie en laten we nou niet doen alsof Nederland een land is dat uit heiligen bestaat niets is minder waar.

  • Jasper zegt op

   Als je van tempel naar strand naar natuurpark reist kom je inderdaad weinig herkenbare prostitutie tegen.

   Maar welke enorme ellende voorkom je precies door het nachtleven te vermijden?

 8. Herman buts zegt op

  Ik kende het verhaal van het ontstaan van de prostitutie in Thailand al langer, als je hier in Europa zegt , ik ga naar Thailand verschijnt er meestal een glimlach op de gezichten van de omstaanders en inderdaad de prostitutie is massaal aanwezig. Maar ik kan je verzekeren dat als je als blanke man alleen op reis gaat dat niet alleen in Thailand dit aangeboden wordt, Cambodia is hard op weg om Thailand bij te benen ook in Laos , Birma , Vietnam is dit volop aanwezig,.Ga je naar de Caraibische regio idem dito zelfs in Afrika neem als voorbeeld Gambia is dit algemeen verspreid. Dit heeft alles te maken met geld en zoals hierboven reeds eerder aangehaald zolang de sociale voorzieningen niet in orde komen zal dit blijven, als de regering werkt maakt van een leefbaar pensioen voor de ouderen zullen de kinderen minder geneigd zijn in de prostitutie te stappen, de familiale zorg voor de ouders wordt hier in Thailand nog zeer ernstig genomen.
  En laat ons niet schijnheilig doen ook bij ons bestaat prostitutie , dus volledig verdwijnen zal het nooit.

 9. ruud zegt op

  Het is niet zo vreemd dat prostitutie verboden is in Thailand.
  In Thailand is namelijk zo ongeveer iedere activiteit verboden, in niet nageleefde en vergeten wetten.
  Ze zouden eens flink met een stofkam door het wetboek van strafrecht moeten gaan.

  • Hans zegt op

   Nederlanders hebben toch vaakeeen zeer selectief geheugen als het ze niet uitkomt . In Nederland is prostitutie maar TEN DELE sinds het jaar 2000 uit de de criminaliteit gehaald . Let op : De toenmalige Minister Ernst Hirsch Ballin kon het volledig vrij laten niet goedkeuren .
   Ikdenk dat enige bescheidenheid past bij het oordelen over de Thaise prostitutie

 10. EDDY zegt op

  Dat is waar tot in hoge kringen wordt finiancieel geprofiteerd van de opbrengst
  van prostitutie…In vele dorpen vindt men wel iets.Zeg maar 200 tot 300.000 per dag die iets met deze
  vorm van verdienste iets te maken hebben in heel Thailand.

 11. theoS zegt op

  Er bestonden voor 1960 helemaal geen Go Go bars of danseressen in Thailand. Go Go bars is een Amerikaanse uitvinding en werd inderdaad hier gebracht door de Amerikaanse militairen die met R & R verlof hier kwamen. Ook is en was prostitutie in het hele Verre Oosten wijd verbreid. China Town in Yokohama, jaren ’50 en ’60, was 1 van de beroemdste. Manilla, Cebu en ilo-ilo in de Philippijnen ook. Bangkok waterfront zeer beroemd toen met haar bars. Er waren zelfs prostitutes in de daar aanwezige Seamans club (niet meer). HongKong idem ditto. India same-same. Macau ook zo. En ga zo maar door.

 12. Daniel VL zegt op

  Wat hier allemaal geschreven is, is niet waar. Ga maar enkele maanden terug op dit blog. De eerste minister heeft het zelf gezegd. en wat iemand doet in zijn vrije tijd gaat de regering niet aan.
  Hij loopt hier waarschijnlijk rond met oogkleppen aan.

 13. Frank zegt op

  Het ontstaan/geschiedenis van de prostitutie zoals schrijver aangeeft kom ik niet tegen. De i-hone 5 was er in die tijd iig nog niet. Lees ook nergens dat de arme “boeren” families de kids naar de stad stuurden, en nog steeds, om geld voor de familie te verdienen!! Leuk stukje maar mist een hoop.

 14. Chiang Moi zegt op

  Prostitutie is voor Thailand een stuk economie, de vier poten waar de Thaise economie op staan is: Rijst, Rubber, Toerisme en Prostitutie trek je er 1 poot onder vandaan dan stort de economie in die het toch al zwaar heeft. Op prostitutie is niets op tegen zolang het maar vrijwillig gebeurd en boven de 18 jaar tenslotte verhuurd iedereen die een baan heeft zijn lichaam aan een werkgever alleen heet het dan anders, natuurlijk is dat geen vergelijking maar in de basis wel. In de (moderne) Westerse Wereld is dit onderwerp nog al een beladen onderwerp om dat het niet in de christelijke gedachtegang past maar is ter gelijkertijd een hypocriete gedachtegang want wat is er de laatste jaren vanuit die hoek niet boven water gekomen. In de Aziatische gedachtegang denken ze er toch wel anders over “de ene hand wast de andere” en zolang je er niet over praat gebeurd het niet.

  • Tino Kuis zegt op

   Onzin. Thailand is net als Nederland een exportnatie, en dat zijn meest industriële producten. Verantwoordelijk voor het nationaal inkomen, afgerond: industrie 40 %, diensten, 40 procent, toerisme 8 % landbouw, visserij 8 %. Dat prostitutie een belangrijke poot is van de Thaise economie is lachwekkend.

   • Chiang Moi zegt op

    Prostitutie trekt in ieder geval veel toeristen aan en dus deviezen dus inkomsten tot zover draagt het bij aan de economie.

    • Tino Kuis zegt op

     Prostitutie wil ik niet gelijkstellen aan misdaad maar misdaad, bijvoorbeeld de productie en handel in drugs draagt ook bij aan de economie. Denk dan ook aan ziekenhuizen, uitvaartondernemingen, politie en rechtbanken.

     Ik geef geen moreel oordeel over prostitutie maar heb wel een paar problemen met de veel gehoorde opvatting dat prostitutie goed is voor de Thaise economie, en dat zonder prostitutie de Thaise economie instort.

   • Jasper zegt op

    In de prostitutie tussen Thaise (oudere) mannen en Thaise vrouwen wordt anders een flink kapitaal rondgepompt jaarlijks. Een beetje mia-noi kost toch al gauw tussen de 20- en 40.000 baht per maand.

   • De Inquisiteur zegt op

    Inderdaad Tino.
    En nogal veel specialisten hier die exact weten hoe het eraan toe gaat in de families en op het platteland.
    Wat ik hier allemaal.lees, jongens toch!

 15. chris zegt op

  Als je niet eerst definieert wat prostitutie is en was (namelijk niet hetzelfde als in Nederland, tenzij je met Nederlandse ogen naar de Thaise geschiedenis wilt kijken) dan is elk verhaal over ‘prostitutie’ een misser of onzien.
  VRoeger werden jonge vrouwen cadeau gegeven aan de koning. Dit zouden we nu negatief betitelen met ‘human trafficking’ noemen maar dat was het toentertijd helemaal niet.
  Tot 1936 was het voor Thaise mannen wettelijk mogelijk met meer dan 1 vrouw te trouwen (polyganie,komt op veel plekken op de wereld voor). De kerk heeft ons in het westen al eeuwen geleden geleerd (aangepraat?) dat dat niet gepast is.

  • Tino Kuis zegt op

   De definitie van wat prostitutie is heeft echt niets met Thaise of Nederlandse ogen te maken. Wat Thais en Nederlanders in heden en verleden onder prostitutie verstaan is in de kern vrijwel gelijk. Zoals bij alle definities is er een grijs gebied omheen waar we over kunnen discussiëren. Het schenken van vrouwen aan de koning en polygynie hebben daar weinig mee te maken.
   Natuurlijk was de praktijk en het wettelijk kader omtrent prostitutie wel verschillend in tijd en plaats. Zo was prostitutie in het verleden, zeg voor 1900 en voor de westerse invloed, in Thailand geheel legaal, zoals nu in Nederland.

 16. Hans zegt op

  De toeristen sex-industrie is maar een gedeelte van de gehele sex-industrie in Thailand. In elk gehucht of dorpje langs de weg in Thailand is wel een karaoke-bar met hostessen te vinden, veelal bezocht door vrachtwagenchauffeurs.

  • De Inquisiteur zegt op

   Dit is er helemmal over.
   In ieder dorpje en gehucht ja?
   Onzin.

   • RobHuaiRat zegt op

    Geen onzin beste Inquisiteur. Ze waren er en zijn er nog. Mischien niet als je zo ver de rimboe ingaat waae jij woont. Toen ik 43 jaar geleden voor de 1e keer in Thailand kwam waren deze plekken al anwezig langs de grotere verbindingswegen en ze zijn er nog. Toen ik een -paar later toen ik redelijk Thais sprak deze tenten bezocht met Thaise vrienden was er altijd een reaktie van verrassing en een beetje lacherig. Deze dames waren totaal niet gewend aan blanken. Hun klandizie was tot dat moment uitsluitend Thais. Als je in die tijd in Buriram rond liep was je een bezienswaardigheid. Nu struikel je over de blanken speciaal in de grote winkelcentra. Maar de prostitutie is niet veranderd en is nog steeds beschikbaar op elke straathoek onder de al genoemde dekmantels of jij dat nu leuk vind of niet.

    • rori zegt op

     Ach wat moet ik aan alle zin en onzin toevoegen.
     Oh dit.

     Afgelopen weekend 8 juni 2018 is er een razia geweest door politie en het legerin het gebied 2nd road walkingstreet.

     Er is een diepgaand onderzoek gedaan en de conclusie was heel eenvoudig. Volgens mij te DIEP in het glaasje gekeken.

     De Conclusie van de teamleider was als volgt: In Pattaya Walkingstreet en omgeving is GEEN prostitutie…

     Ga zo meteen met de vrouw even wat eten in walkingstreet. Eh okay ik loop daar nooit hoor neem altijd de auto.

     Wil wel om 20.00 uur terug zijn voor het begin van de 24hrs dumans.

     Ach ja en voor 20.00 uur zie ik vast en zeker ook geen prostituees.

 17. Dirck zegt op

  Beste redactie,

  Sex sells, zeggen de Amerikanen.

  Op de voorpagina van een buurtkrantje stond met grote letters “seks’.
  “zo” stond er onder, “nu ik uw aandacht heb, vandaag zijn de aardappels in de aanbieding”.

  Zodra het woord prostitutie opduikt verschijnt schijnheiligheid als de andere helft van een tweeling.

  In de Griekse oudheid traden priesteressen op als prostituees, men meende dat het bereiken van een hoogtepunt hét moment was om met het bovennatuurlijke in contact te treden.
  Hoe het met de maatschappelijke waardering was laat zich raden.

  Overigens, in de negentiende eeuw was er massale prostitutie in Europa er is veel literatuur over. Bekend is het verhaal van een dominee die zich het lot van de gevallen dames zeer aantrok.
  Hij was daarom opvallend vaak in bordelen te zien.

  Voor een gewone Europese jongeman in de negentiende eeuw, was het bijna onmogelijk de financieële barrières te nemen tot een burgerlijk huwelijk, wellicht vandaar daar de ongekende bloei van prostitutie destijds.

  Dat Thailand steeds weer in het zonnetje wordt gezet als het op dit onderwerp aankomt vindt misschien zijn oorzaak in de smeuïge reportages over haar vermeende ondeugden die regelmatig in de Westerse media verschenen, vergezeld van bestraffend commentaar.
  Maar dat was nodig om het schijnheilige gluren goed te praten.

  Over gluren gesproken, de filmpjes op Youtube over dit onderwerp verklaren veel. Horden toeristen waaronder opvallend veel Westerse dames, verdringen zich op de locaties.

  En dan uiteraard onze eigen zwaartepunt in deze; de Wallen.
  Het jammerlijk valen van de Gemeente om ze te sluiten. De dronken Britten, massale toeloop- en overlast van andere toeristen.
  Stel je dat eens voor, hoe zou het er uit zien als we het zelfde klimaat hadden als Thailand?

 18. fred zegt op

  Ik zie daar echt helemaal geen probleem in. Zolang het gaat over volwassen mensen onder elkaarzonder enige vorm van dwang kan ik prostitutie enkel toejuichen. Ik heb in mijn hele bereisde leven nooit enige last gehad van prostituees noch van hun klanten. Integendeel landen waar de prostitutie wat zichtbaar en levendig is vind ik de sfeer altijd een stuk minder saai.
  Destijds in Montmartre Parijs krioelde het van prostituees. Wel toen was er nog sociale controle in de wijk en mensen op straat. Nu is alles er doods en verlaten en is er een pak meer criminaliteit.
  Ondanks de duizenden prostituees in Pattaya is de stad bijna een voorbeeld. Nergens ter wereld kunnen vrouwen zich zo vrij en ongevaarlijk over straat bewegen overdag en zelfs in het holst van de nacht als in Pattaya. Uiteraard zou men graag hier in het bemoeizieke Westen het tegenovergestelde willen zien en alle dagen uitpakken met criminele feiten uit het verre Pattaya. Maar neen ondanks al die decadentie gebeurd er in Pattaya uiteindelijk niet veel dat mensen schaadt.
  Vrouwen die alleen reizen zijn nergens zo veilig dan in een stad als Pattaya. En dat waren ze vroeger eveneens in Grootsteden waar er straat prostitutie was.
  Wie het allemaal niet aankan wel dat die dan wegblijft waar hij of zij denkt er niet mee akkoord gaan. Er zijn genoeg andere plaatsten op de wereld voor éénieders meug.
  Maar als ik het toenemend aantal koppels en alleenstaande vrouwen zie in Pattaya heb ik zo de indruk dat velen liever barretjes zien vol gillende en gezellige meisjes dan bars vol agressieve hooligans zoals bij ons
  Maak één straatje zoals er velen zijn in Pattaya in Rotterdam of Brussel en ik garandeer dat je de ganse straat binnen de week mag sluiten wegens agressie vechtpartijen en algemene overlast.
  Pattaya doet het toch maar. Een voorbeeld zeg ik van hoe het moet.

 19. rori zegt op

  Ach wat moet ik aan alle zin en onzin toevoegen.
  Oh dit.

  Afgelopen weekend 8 juni 2018 is er een razia geweest door politie en het legerin het gebied 2nd road walkingstreet.

  Er is een diepgaand onderzoek gedaan en de conclusie was heel eenvoudig. Volgens mij te DIEP in het glaasje gekeken.

  De Conclusie van de teamleider was als volgt: In Pattaya Walkingstreet en omgeving is GEEN prostitutie…

  Ga zo meteen met de vrouw even wat eten in walkingstreet. Eh okay ik loop daar nooit hoor neem altijd de auto.

  Wil wel om 20.00 uur terug zijn voor het begin van de 24hrs dumans.

  Ach ja en voor 20.00 uur zie ik vast en zeker ook geen prostituees.

 20. Jacques zegt op

  Ik denk dat het wat te kort door de bocht is te stellen dat de prostitutie onder voorwaarden, zoals niet gedwongen en boven de 18 geen problemen zou geven. Er is nog steeds veel mis in de prostitutiewereld. Er gaan heel wat relaties op de knoppen doordat er door een grote groep gebruikers niet de macht is om de verleiding te weerstaan. Het argument dat zolang je partner en niet van weet vind ik ook niet kunnen. Je moet je afvragen wat voor relatie je dan wel niet hebt. Elkaar bedriegen en voorliegen dan ben je lekker bezig. Wat je ook ziet en redelijk vaak aantreft zijn de probleemgevallen zowel geestelijk als lichamelijk van een bepaalde groep prostituees. Door het te doen kom ze er achter of ze hiervoor geschikt zijn of niet. Kijk ook eens naar de geslachtziektes die verspreid worden door de gebruikers. Vooral vrouwen kunnen hier erge lichamelijke complicaties door krijgen. Ook het misbruik maken van de situatie in al zijn vormen is nog volop aanwezig. De gebruiker is hier vaak niet van op de hoogte of wil dit niet weten of zien. De daad is belangrijker dan de persoon in kwestie. Hoe een land zich presenteert met zo’n grote hoeveelheid aan prostituees is kennelijk ook voor velen niet van belang. Argumenten dat dit in andere landen ook voorkomt en dat het daardoor oké is slaat in mijn optiek ook nergens op. Eerder het tegengestelde dat het elders ook wel veel minder kan of niet zou moeten plaatsvinden. Het oudste beroep ter wereld laat mij niet lachen. Dit kan je toch geen beroep noemen. Maar goed zolang de mensheid zich zelf niet in de hand heeft blijven er misdrijven plaatsvinden en zal dit fenomeen zijn tijd wel uitdienen.

  • RuudB zegt op

   Natuurlijk is het beoefenen van prostitutie een beroep.De definitie ervan geeft dat duidelijk aan. Dat een land als TH (citeer) “zich presenteert met zo’n grote hoeveelheid aan prostituees is kennelijk voor velen niet van belang”. Dat ben ik wel met je eens, gezien de grote hoeveelheid farang die domicilie kiezen in TH.
   Van belang is echter de positie van betreffende beroepsbeoefenaars. Doordat prostitutie vooral door moraalkwakers een negatieve ondertoon krijgt, worden zij bij voorbaat nagewezen. Een uiterst dubieuze dubbele moraal, gelet op de vele afnemers van prostitutie-diensten. Dat geldt idem voor al degenen die TH bezoeken vanwege zekere toeristische attracties bezoeken. Maar net als in de discussie rondom drugsgebruik: repressie en afkeuring houden mensen niet weg van deze fenomenen. De aanbieders niet vanwege de grote geldelijke verdiensten, de afnemers nemen vanwege het snelle genot en lust. Zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar, en gunstiger zou het zijn beide fenomenen te tstroomlijnen ipv te verketteren.

 21. pjotrpatong zegt op

  Wie ontkent dat prostitutie een belangrijke steunpilaar is van de Thaise economie loopt met oogkleppen op.
  Op mijn vele tochten door Thailand heb ik dikwijls in kleine achteraf hotels/resortjes overnacht, soms in de “middle of no where” en altijd lag er een condoom in het laatje van het nachtkastje. Voor getrouwde stellen ?
  Ik heb in vele hotels over de hele wereld geslapen maar deze service ben ik nergens tegen gekomen.
  Conclusie : er wordt volop buiten de deur gewipt in Thailand en niet alleen in de grote toeristencentra.

 22. rori zegt op

  Ja dat van die condooms heb ik ook meerdere keren ervaren. Verder hebben ook in Nederland veel mensen oogkleppen op of kijken nooit verder dan het eind van hun straat (oh in Nederland heb ik huisnummer 1).

  Later op het eind kom ik op een leuke overeenkomst. Zou als vraag kunnen dienen op een feestje.
  Hoe groot is het werkelijke aantal prostituees in Thailand in verhouding tot Nederland en globaal de EU.

  Even een korte inleiding en dan kom ik tot stunning ervaringen en leuke anekdotes over prostitutie in Nederland en de EU…
  Ik woon (4 maanden + 7 dagen per jaar) in regio Eindhoven en heb de laatste 25 jaar hoofdzakelijk vanuit Belgie (Brussel- Leuven-Antwerpen-Mechelen-Luik) gewerkt maar meestal projecten in de rest van de EU of zelfs wereldwijd.
  Laat ik voorop stellen dat ik tot medio 1990 ook geel als gras was.

  Ik heb o.a. voor een groot amerikaans (ook frans, braziliaans en een zweeds) bedrijf gewerkt en kreeg dus in het belgische bezoek vanuit de USA, Brazilie, China, Maleisie, Indonesie, Wit Rusland etc.
  Vaak de mensen afhalen vanaf vliegveld Frankfurt, Keulen-Bonn, Brussel, Parijs, Dusseldorf of zelfs Luxemburg en Amsterdam.
  Heb zelf voor mijn werk bijna alle huidige landen in Europa (niet EU) bezocht. Met daarnaast midden Amerika en ZO-Azie en Oceanie.

  Leuke anekdoten:
  Grote klant uit Singapore (4 man) op een dinsdagmorgen heel vroeg opgehaald met de company Espace vanuit Frankfurt. Op arrival kreeg ik van de baas (grote klant) uit Singapore de opmerking.
  Do you know these clubs? Gaf me namen van 4 grote FKK (Frei Koerper Kultur) clubs in en een 50 km boven Frankfurt en Berlijn. Meteen stelde hij wij willen daar eerst naar toe.
  Ik even met mijn belgische baas gebeld over dit en kreeg als opmerking. Eh let er even op dat hun vliegtuig zaterdagavond vertrekt verder eh regel het maar naar eigen goeddunken als hun maar tevreden zijn. Je hebt de company visa card bij je dus geen probleem.

  Wel nu ik heb dus met hun 3 grote Sauna clubs met ik denk een 100 dames zeker per club bezocht. De Singapore baas had de tickets al omgeboekt naar Maandagmorgen. Contract op zondagmorgen-middag in hotel getekend. Nooit op kantoor in Belgie geweest.

  Heb zelfs ooit met een groep van twee man uit China een trip gemaakt vanuit Frankfurt naar Munchen, Zurich, Milaan en Parijs. Geeindigd in Antwerpen. Daarna vlogen hun terug naar Sjanghai via Bangkok en Manilla. Kon ook rechtstreeks.

  Ik woon 60% van mijn tijd in Thailand in Uttaradit. Ook hier heb je prostitutie. Ze noemen het speciale thaise massage. Ben ooit naar een Karaoke club geweest met mijn zwagers en wat “zaken” contacten van hun. De enige plekken waar ik ze niet tegenkom als ik op 50 km van Cha-am en Hua-Hin ergens op 2 km van de eerste buren zit. Zelfs in het dorpje waar ik zit een 30 km ten noorden van Utaradit ben ik al een paar keer benadert.
  Als ik in Jomtien bij de Condo de deur uitstap struikel ik erover. Oh ‘s-nachts hoor je de vertrekkende dames op hun motosai of alleen vertrekken of worden opgehaald door hun thai vriendje..

  Verder hoeveel mensen zijn in Nederland bekend met de grootste FKK clubs in Duitsland. Vanaf Venlo binnen een 50 km zitten er een stuk of 10. Wat te denken van een 7 verdieping grote flatgebouw met iets van een 500 appartementen in Berlijn. Of aan de Vulkanstrasse in Duisburg. Of Bonn, Keulen, Aken

  Wat te denken van een “alleenstaande” straatgenote welke bezoek krijgt van “heren” in Ferrari’s, Bentleys, Porches, Maseratis etc.
  Wat te denken van de call girl services in Nederland welke vooral veel “studentes” bij staan ingeschreven.
  Ja de studieschuld is een probleem en vakken vullen bij een supermarkt levert in een maand op wat anders op 1 avond kan worden verdiend. Kun je beter iets anders laten vullen.

  In Nederland ongeveer 17 miljoen inwoners.
  Aantal prostituees ongeveer een 25.000 groot. Dit zijn getraceerde aantallen. Echter waarschijnlijk bedraagt het het dubbele of zelfs 3 voudige ga dan uit van 50.000 voor het voorzichtige.
  Dan vergeten we de “buitenlandse” gastarbeidsters uit o.a. Rusland, Roemenie, Hongarije, Bulgarije, Roemenie, Zuid-Amerika en Afrika voor het gemak.

  Welnu als we alleen Bangkok nemen met een 8 miljoen en heel Thailand met een 69 miljoen dan zouden er in Bangkok een 25.000 en in heel Thailand een 200.000 moeten zijn.

  Dit aantal voor alleen Bangkok dan met een 25.000 aan de lage kant. Echter voor heel Thailand ligt de schatting op een 150.000 tot 200.000.
  Als dat zou kloppen is Nederland relatief zeker hetzelfde.

  Moraal van het verhaal:
  Wij als nederlanders horen, zien en hebben er vaak geen idee van wat er in onze keuken gebeurt maar we weten alles van onze buren.

 23. Maryse zegt op

  Wat zo een stukje geschiedenis niet uitlokt aan reacties! Heb alles met veel belangstelling gelezen en van vele reacties genoten.
  Opvallend is dat de meeste mannen damesprostitutie weten te verantwoorden. Maar waarom o waarom bestaat geen mannelijk prostitutie ten dienste van de damesklanten? Op enkele gigolo’s na in de dure kringen dan. Het is mij een raadsel waarom dat zich nooit ontwikkeld heeft. Want genoeg dames die een potje seks buiten de deur willen.

  • Stan zegt op

   Als vrouwen zoiets buiten de deur willen doen gaan ze even op tinder. Even 10 minuten swipen en ze hebben de keus uit een hele rij mannen en het kost ze niks. Vrouwen hebben geen mannelijke prostituees nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website