Een reis door het verleden van Thailand deel 5

Door Johnny BG
Geplaatst in Geschiedenis
Tags:
10 januari 2024

Zoals de beroemde wetenschapper Carl Sagan opmerkte: ”Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen”. Met andere woorden “om inzicht te krijgen hoe het hedendaagse Thailand zich heeft gevormd dan is het de moeite waard om naar de geschiedenis te kijken”.

In deze reeks wordt er een overzicht gegeven van gebeurtenissen uit de periode 1967 tot 2017. Elk deel beslaat een periode van vijf jaar en zal zeker verrassingen bieden voor zelfs de meest deskundige Thaise geschiedenisliefhebbers.

Deel 5: Periode 1987-1991

1987 is het jaar Central Plaza Chiang Mai Airport (opgericht als Tantraphan Airport Plaza) werd ingehuldigd, evenals de Kasem Bundit University in Bangkok en Mitsubushi Motors (Thailand).
Phuket King’s Cup Regatta werd in het leven geroepen om de 60ste verjaardag van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej te vieren en blijft tot op de dag van vandaag een belangrijk evenement in de vaarwereld. Ook werden het privéziekenhuis Phayathai 2, de vastgoedontwikkelaars Raimon Land PCL en TPI Polene PCL, een grote fabrikant van cement en petrochemicaliën, opgericht. Buitenlanders met hiv mochten Thailand niet binnen en er werden verschillende nationale parken geopend waaronder Namtok Chat Trakan in de provincie Phitsanulok, Khao Laem in Kanchanaburi, Mae Wong in de provincies Nakhon Sawan en Kamphaeng, Phu Chong-Na Yoi in Ubon Ratchathani en Phu Toei in Suphan Buri .

Januari

In het kader om het land te positioneren als een internationale topbestemming voor toeristen werd een campagne georganiseerd onder de naam ‘Visit Thailand Year’.

De gouverneur van Bangkok, Chamlong Srimuang, vaardigde voor de hele stad een verbod op straatverkoop uit wat leidde tot een protest van verkopers voor het Government House. Tegelijkertijd vertelde de commissaris van de politie van de Bangkok Metropolitan Administration (BMA) dat zijn agenten de straatverkopers konden arresteren indien deze het trottoir zouden blokkeren.

Ongeveer een half miljoen toegewijde boeddhisten kwamen vanuit het hele land naar de crematieceremonie van Luang Poo Waen Sujinno in Wat Doi Mae Pang in Chiang Mai. Hij was een van de meest gerespecteerde monniken in Thailand. Ongeveer 10.000 boeddhistische monniken woonden ook de nationale televisieceremonie bij die voorgezeten werd door de koning en de koningin. De monnik stierf op 2 juli 1985.

Een van de eerste vluchtelingenkampen voor Cambodjaanse vluchtelingen in Thailand, Khao-I-Dang, gelegen op ongeveer 20 km van Aranyaprathet, werd gesloten toen de Thaise regering begon met de voorbereidingen om te beginnen met de repatriëring van honderden duizenden Cambodjanen die het afgelopen decennium de grens waren overgestoken. De vluchtelingen in Khao-I-Dang werden overgebracht naar tijdelijke kampen voordat ze naar Cambodja werden gestuurd.

Tientallen rangers van het Thaise leger verzamelden zich buiten het huis van oud staatsman MR (Mama Rajawongse)* Kukrit Pramoj om excuses van hem te eisen omdat hij zou hebben gesuggereerd dat generaal Chavalit Yongchaiyudt, de opperbevelhebber van het Royal Thai Army (RTA), een ‘communist’ was. ‘Tijdens een toespraak over de toekomst van de Thaise politiek aan de Chulalongkorn Universiteit beweerde Kukrit dat Chavalit “een beetje gehersenspoeld was door sommige communisten die zeggen dat er geen communisten meer zijn. Ze hersenspoelden iedereen bij het ISOC (Internal Security Operation Command). Dit is de basis van communistische infiltratie”. In dezelfde toespraak bekritiseerde Kukrit premier Prem Tinsulanonda door te zeggen dat hij niets had bereikt en zoiets als een “gentleman of leisure “ (een persoon die vrij is van plichten en verantwoordelijkheden) was geworden. Kukrit ontkende dat hij Chavalit ervan had beschuldigd een communist te zijn. Kamervoorzitter Chuan Leekpai was van mening dat de rangers konden protesteren nadat zij goedkeuring van hun commandanten hadden gekregen.
*(Mama Rajawongse of M.R. is een koninklijke titel die wordt toegekend aan directe afstammelingen van Chakri-koningen die niet in de lijn van opvolging staan. De titels lopen door drie generaties; Mom Chao, Mom Rajawongse en Mom Luang waarna ze eindigen. De heer Kukrit Pramoj was de achterneef van koning Rama II.

Mei

De koning kreeg de titel ‘The Great’ naar aanleiding van een stemming onder de Thaise bevolking. 34 miljoen Thai kozen voor “ Koning Bhumibol Adulyade de Grote” en 6 miljoen voor “De Grote Geliefde Koning”. Op een feest dat werd georganiseerd door premier Prem in het Government House prees Prem de ontwikkelingsprojecten van de koning en lokale en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders zongen ‘Sadudi Maha Raja’ ter ere van de koning.

Juli

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een wijziging van de condominiumwet voorgesteld, waardoor buitenlanders 25% van de eenheden in een condominium mogen bezitten. Door de regels te versoepelen hoopte de regering dat buitenlandse investeerders flats zouden kopen onder hun eigen naam in plaats van onder bedrijfsnamen. Deze stap zou ook gunstig kunnen zijn voor de vastgoedontwikkelaars.

Chirayu Issarangkul na Ayutthaya nam ontslag als minister om een functie als directeur van het Crown Property Bureau op zich te nemen. Chirayu zei dat hij ‘opgetogen en trots’ was om de monarchie te dienen. Hij werd ook benoemd tot Grand Chamberlain en plaatsvervangend secretaris-generaal van het Bureau van het Royal Household Bureau.

Augustus

Ongeveer 200 Pathet Lao soldaten vielen Thaise rangers aan langs de betwiste Thais-Laos grens in de buurt van het dorp Ban Rom Klao. De Laotiaanse soldaten beweerden dat het dorp en de strategische heuvel Phu Soi Dao deel uitmaakten van Laos.

Thaise veiligheidsagenten arresteerden Tomáš Beneš, een genaturaliseerde West-Duitser van Tsjechische afkomst en de Britse onderdaan Jeoffrey Higginson. Beiden werden beschuldigd lid te zijn van een spionagenetwerk in Thailand en in contact te staan met Sovjet KGB inlichtingen agenten. De Thaise vriendin van Beneš exploiteerde een massagesalon op Sukhumvit Road, waar hij naar verluidt diplomaten en andere mensen ontmoette, zowel de lokale bevolking als buitenlanders, die mogelijk gevoelige informatie hadden. Beneš gaf naar verluidt inlichtingen door aan de KGB. Volgens zijn eigen verklaringen werd Higginson vijf dagen in de Sovjet-Unie getraind. Het is niet duidelijk of Beneš en Higginson elkaar kenden. Beide mannen werden binnen twee weken na hun arrestatie uit Thailand gedeporteerd.

Een 25-jarige Thaise vrouw met een lengte van 2,10 meter reisde naar Bangkok om functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid te ontmoeten. De vrouw vroeg om hulp van de overheid nadat haar was verteld dat dokters haar konden opereren om verdere groei tegen te gaan. De vrouw waarvan de naam niet werd vrijgegeven, zei dat het leven in haar dorp moeilijk voor haar was en dat ze slecht werd behandeld vanwege haar lengte.

Oktober

Het Thailand Cultureel Centrum is geopend in de wijk Huay Kwang in Bangkok. De opening was onderdeel van het 60 jarig jubileum van de koning. Het cultureel centrum beschikt onder andere over een auditorium met 2.000 zitplaatsen, een auditorium met 500 zitplaatsen en een buitenpodium. De bouw van het centrum werd gefinancierd met een subsidie van Japan.

De beroemde Thaise acteur Sombat Metanee haalde het Guiness Book of World Records voor de meeste filmoptredens – 600 in totaal. Sombat was een hoofdrolspeler in actiefilms, romances, drama’s, komedies en musicals. Zijn hoogtijdagen waren de jaren zestig en zeventig. In de jaren tachtig verscheen hij nog in tv-soaps, talkshows en commercials.

November

De Rama IX brug werd officieel geopend ter gelegenheid van de aanstaande 60ste verjaardag van de koning op 5 december. Prem hield de openingstoespraak en leidde een ceremonie onder leiding van Hare Koninklijke Hoogheid Maha Chakri Sirindhorn. Zo’n 85.000 lopers namen bij de opening deel aan de ‘Koninklijke Marathon’.

De eerste harttransplantatie in Thailand werd uitgevoerd bij een 19-jarige man in het Chulalongkorn ziekenhuis in Bangkok. Een team van artsen onder leiding van Dr. Chavalit Ongcharit voerde de succesvolle vier uur durende operatie uit.

1988

In 1988 werd de Chaopraya University in de provincie Nakhon Sawan opgericht. Het non-profit NGO Development and Education Program for Daughters and Communities is opgericht om kinderuitbuiting en prostitutie te voorkomen en de rechten van minderjarigen te verdedigen. Een christelijke NGO, bekend als Rahab Ministries Thailand, werd ook opgericht om hulp te bieden aan vrouwen en kinderen die slachtoffer van mensenhandel en prostitutie waren. De regering besloot de Nam Choan-dam in het westen van Thailand op te schorten vanwege lokale en internationale tegenstand. Safari World werd geopend in de wijk Khlong Sam Wa van Bangkok. De boeddhistisch geïnspireerde Palang Dharma partij werd opgericht als een soort politieke vleugel van de Santi Asoke sekte, opgericht door de gouverneur van Bangkok, Chamlong. De partij werd in 2007 ontbonden.

Januari

Chin Sophonpanich, een van Azië’s rijkste mensen en oprichter van Bangkok Bank in 1944, stierf als gevolg van hartfalen en complicaties als gevolg van diabetes. Sophonpanich werd in 1910 in China geboren en emigreerde naar Siam toen hij 17 jaar oud was.

Na 31 jaar in bedrijf te zijn geweest werd het vier verdiepingen tellende Erawan Hotel nabij de Rajprasong kruising gesloten en gesloopt. In zijn hoogtijdagen was het hotel populair bij beroemdheden en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, maar met de opkomst van nieuwe luxehotels in heel Bangkok nam de bezettingsgraad af en moest het overheidshotel noodgedwongen sluiten.

In totaal gaven 641 separatisten zich over en legden tijdens een ceremonie onder leiding van generaal Chavalit een eed van trouw af aan het koninkrijk. De overgave werd beschouwd als een belangrijke stap in de richting van het beëindigen van de bloedige strijd van degenen die een autonome staat wilden in het zuiden met een moslimmeerderheid. Het massale overlopen werd toegeschreven aan luitenant-generaal Visit Artkhumwong van het Vierde Leger vanwege het succes van een pacificatieprogramma dat in oktober 1987 werd gelanceerd.

Februari

Er werd een staakt-het-vuren ondertekend tussen Thailand en Laos na maandenlange gevechten over 70 vierkante kilometer bergachtig terrein in de provincie Phitsanulok. Bij de gevechten kwamen meer dan 500 soldaten om het leven, de meesten van hen Lao.

De Engelse prins Charles en Lady Diana gingen op audiëntie bij de koning en de koningin in het Chitralada paleis. De prins en prinses vlogen vervolgens naar Chiang Mai waar prins Charles het koninklijke project in Huay Hong Khrai bezocht. Prinses Diana bezocht de beroemde paraplufabriek Bo Sang.

Douanebeambten in de haven van Klong Toey in Bangkok namen 1280 kilo heroïne in beslag wat bestemd was voor de Verenigde Staten. Het was ’s werelds grootste drugsvangst met een straat waarde in Bangkok van ongeveer 180 miljoen baht en maar liefst 51 miljard baht in de VS.

Maart

Slechts 24 uur nadat men begonnen was met de plaatsing van de Thai-Belgian Bridge op de kruising van Wireless, Sathorn en Rama IV was de brug klaar voor het autoverkeer.

April

Hollywoodactrice Elizabeth Taylor en uitgeverijmagnaat Malcolm Forbes voeren de Thaise wateren binnen aan boord van Forbes’ jacht Highlander. De beroemdheden lunchten met premier Prem in het Government House en woonden een diner bij dat werd georganiseerd door minister van Buitenlandse Zaken Siddhi Savetsila en de Rockefeller Foundation om geld in te zamelen voor Thaise artsen die tropische ziekten willen studeren aan de Rockefeller University in New York.

Juli

Op 24 juli werden algemene verkiezingen gehouden. De opkomst was 63,6 %. Chart Thai Party onder leiding van Chatichai Choonhavan won 87 zetels, gevolgd door de Social Action Party onder leiding van Siddhi Savetsila met 54 zetels. De Democratische Partij onder leiding van Bhichai Rattakul won 48 zetels. United Thai Party en Palang Dharma Party wonnen respectievelijk 34 en 14 zetels.
Nadat generaal Prem een uitnodiging van vijf coalitiepartijen om terug te keren als regeringsleider afwees werd Chatichai Choonhavan de nieuwe premier.

Oktober

Manookrit Roopkachorn, leider van een mislukte staatsgreep in september 1985, keerde terug naar Thailand na meer dan drie jaar ballingschap in Duitsland. Hij en andere coupleiders, waaronder zijn jongere broer Manas, kregen amnestie. Bij de couppoging kwamen een Thaise vrouw, twee soldaten en twee buitenlandse journalisten om het leven.

November

De Narai Bantomsin latei uit de 11e eeuw arriveerde met een Amerikaans vliegtuig op luchthaven Don Muang. Het kostbare ornament van de hindoegod Vishnu in liggende positie werd in de jaren zestig gestolen uit een tempel in Buriram. De bovendorpel werd vervolgens verkocht aan een New Yorkse antiekhandelaar en gekocht door een kunstverzamelaar die het aan het Chicago Art Institute overhandigde. Over de teruggave van het geliefde artefact werd meer dan een jaar onderhandeld door het museum van Chicago en de Thaise regering. Veel Thaise inwoners die in de VS wonen, evenals politici, diplomaten en verschillende academische groepen lobbyden voor de terugkeer van de bovendorpel.

Na een kwart eeuw van opgravingen en restauratiewerkzaamheden hebben buitenlandse en Thaise experts een gedeeltelijke restauratie uitgevoerd van 193 boeddhistische tempels, grachten en andere bouwwerken die 700 jaar geleden een belangrijk deel van de oude stad Sukhothai vormden. De poging om Sukhothai te redden begon in 1953 en werd na een periode van inactiviteit halverwege de jaren zestig hervat. De inspanningen begonnen in 1978 te versnellen nadat de Thaise regering en UNESCO begonnen aan een 10-jarig masterplan ter waarde van 10 miljoen dollar.

1989

1989 is het jaar waarin Total Access Communication PCL, beter bekend als DTAC, werd opgericht. Advocatenkantoor Tilleke & Gibbins opende haar Museum of Counterfeit Goods in Bangkok. Het Thai Human Imagery Museum in de provincie Nakhon Pathom en mediabedrijf Workpoint Entertainment PCL werden opgericht en reizen werd gemakkelijker gemaakt voor toeristen en de lokale bevolking door de opening van het treinstation van Pattaya in het district Bang Lamung in de provincie Chonburi en de luchthaven Samui, gebouwd door Bangkok Airways op Koh Samui .

Januari

Een schutter doodde Saleh al-Malik op klaarlichte dag terwijl de derde secretaris van de Saoedi-Arabische ambassade in Bangkok op Soi Pipat 1 Road in de buurt van Sathorn Road liep. Volgens een getuige liep een Arabisch ogende man achter de diplomaat aan en vuurde hij acht kogels af. Malik werd vier keer in het hoofd geraakt en was op slag dood en liet een zwangere vrouw, drie jaar oude dochter en acht maanden oude zoon na. Na de schietpartij begon een massale klopjacht op de moordenaar. Saoedi-Arabië uitte zijn bezorgdheid over de aanval en drong aan op meer veiligheid voor hun diplomaten in Bangkok.

De Cambodjaanse premier Hun Sen bracht een geheim bezoek aan Thailand voor een ontmoeting met premier Chatichai. Zelfs minister van Buitenlandse Zaken Sitthi beweerde aanvankelijk dat hij niet op de hoogte was van de bijeenkomst maar een militaire bron ontkende dit later. Hun Sen overnachtte naar verluidt in Bang Saen in Chonburi voordat hij de premier ontmoette in zijn residentie in Soi Ratchakhru. Chatichai zei dat het bezoek niet inhield dat Bangkok het door Hanoi geïnstalleerde regime in Cambodja erkent. Bronnen zeiden dat het bezoek van Hun Sen werd gecoördineerd door legerchef Chavalit.

Chalerm Thai Theatre werd gesloten na vijf decennia filmvertoningen en keerde officieel terug naar het ministerie van Financiën om de weg vrij te maken voor de bouw van een koninklijk ontvangstpaviljoen en standbeeld van koning Rama III. Het theater had 53 medewerkers, die allemaal een werkloosheidsuitkering kregen. De meeste apparatuur van het theater is geschonken aan het Nationaal Filmarchief.

Premier Chatichai bevestigde dat buitenlanders geen ‘ene centimeter Thais grondgebied’ mochten kopen toen de regering een wetsvoorstel doordrukte. De premier vroeg het hoofd van het Land Departement om het kabinet te informeren over de juridische aspecten van het wetsvoorstel dat is opgesteld om de controle op landaankopen door buitenlanders aan te scherpen. De wet stond particuliere bedrijven met buitenlandse deelnemingen en investeringssteun toe om land te kopen, maar niet voor individuele buitenlanders.

Maart

Somchai Khunpluem won de verkiezing om de eerste burgemeester van de gemeente Bang Sean in de provincie Chonburi te worden. Somchai, beter bekend als Kamnan Poh, is niet onbetwist. Hij stond bekend als “Godfather of Chon Buri”.

Mei

Thaise en Birmese troepen kwamen met elkaar in botsing nadat ongeveer 400 Birmese soldaten, uitgerust met handvuurwapens, waaronder machinegeweren en mortieren, het Thaise Mae Sot district waren binnengetrokken. Er werd gemeld dat voorafgaand aan de botsing de Birmezen een grote rebellenbasis hadden aangevallen die werd bewoond door ongeveer 1.000 etnische Karen en Kachin rebellen en dissidente studenten.

De Forestry Department zei dat inbreuk door toeristische activiteiten een reëel gevaar vormde voor de Phi Phi eilanden ook al werd de archipel in 1983 uitgeroepen tot nationaal park.

Het Thaise parlement heeft een decreet aangenomen dat het ministerie van Landbouw de bevoegdheid geeft om kap concessies in te trekken en gekapt hout in beslag kan nemen totdat de wettigheid ervan is vastgesteld. Minister van Landbouw, Sanan Kachornprasat, zei dat de actie noodzakelijk was in de nasleep van de overstromingen die in november 1988 in het Zuiden bijna 400 mensen het leven kostte. De overstromingen werden toegeschreven aan de houtkap in stroomgebieden. Bezorgdheid over de snelle verdwijning van de bossen droeg ook bij aan het kabinetsverbod waarbij 95,3 miljoen rai aan bos bespaard is gebleven.

Juni

Het ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat appels uit de Verenigde Staten gevaarlijke hoeveelheden chemicaliën bevatten die kanker kunnen veroorzaken. Minister Chuan Leekpai zei dat appels die op de markten in Bangkok zijn getest onveilige niveaus van daminozide vertoonden, een chemische stof die op fruit wordt gespoten om de groei te reguleren.

7-Eleven opende zijn eerste vestiging in Thailand op de hoek van Patpong en Surawong. Franchise-eigenaar Charoen Pokphand (CP) bood exploitatierechten aan voor de gemakswinkels die sindsdien in grote getale door het hele land zijn ontstaan.

Juli

In de langste gevangenisstraf ooit opgelegd door de rechtbank in de Thaise geschiedenis, kregen olieaandeelkoningin Chamoy Thipyaso en zeven medewerkers elk 143.965 jaar voor fraude. De drie rechters hadden twee uur nodig om het handgeschreven vonnis van 186 pagina’s te lezen waarin de acht beklaagden schuldig werden bevonden aan het oplichten van 16.231 klanten met een schade van 4,6 miljard baht. Ze zouden echter slechts 20 jaar uitzitten vanwege een gewijzigd strafwetboek waarin stond dat gecombineerde opeenvolgende gevangenisstraffen voor bepaalde misdaden niet langer dan 20 jaar konden bedragen.

Oktober

De Britse rocker Billy Idol en zijn entourage vernielden hotelsuites tijdens een rondreis door Thailand. De manager van het Royal Cliff Hotel in Pattaya zei dat de muzikant en zijn vrienden in totaal meer dan 500.000 baht aan schade hebben aangericht in drie verschillende hotels: Royal Cliff, Oriental Bangkok en Royal Orchid Sheraton in Bangkok. De politie werd gebeld maar er werden geen juridische stappen ondernomen omdat Idol een financiële vergoeding aanbood. Schade aan de Royal Cliff omvatte een kapotte tv, verschillende kapotte stoelen, tafels, teakhouten meubels en verbrijzelde glazen schuiframen. In één kamer werd een kroonluchter en elke lamp vernield. Een telefoonhoorn bleef in 20 stukjes over.

December

Een overeenkomst tussen de regering van Maleisië en de Maleise Communistische Partij (MCP) om de vijandelijkheden te beëindigen werd ondertekend en geratificeerd door de MCP en de Maleisische en Thaise regeringen in het Lee Gardens Hotel in Hat Yai. De overeenkomst die het einde markeerde van de communistische opstand in Maleisië van 1968-89 verplichtte de MCP om zijn gewapende eenheden te ontbinden, militante activiteiten stop te zetten, de wapens te vernietigen en loyaliteit te zweren aan Zijne Majesteit Yang di Pertuan Agong van Maleisië. Tot de Maleisische delegatie behoorden Wan Sidek Wan Abdul Rahman, secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Thaise zijde werd onder meer vertegenwoordigd door Anek Sithipresasana, permanent secretaris van de minister van Binnenlandse Zaken. De MCP werd vertegenwoordigd door haar secretaris.

1990

1990 was het jaar van de opening van Central World shopping plaza en complex in Bangkok en Map Ta Phut Industrial Estate in de provincie Rayong. De New Aspiration Party werd gevormd door generaal Chavalit nadat hij met pensioen was gegaan als bevelhebber van de RTA. Central Group richtte het chique ZEN Department Store op en IT communicatieconglomeraat True Corporation werd gelanceerd als een dochteronderneming van CP Group.

Januari

Chamlong werd herkozen tot gouverneur van Bangkok en won alle 36 districten van de stad met 61 procent van de stemmen. Zijn Palang Dharma partij won een duidelijke meerderheid in de gemeenteraad, met 50 van de 57 zetels.

Kriangrai Techamong werd gearresteerd op verdenking van het stelen van een grote hoeveelheid kostbare edelstenen en juwelen ter waarde van meer dan 500 miljoen baht van de Saoedi-Arabische prins Faisal Fahd Abdulaziz. De 29-jarige werkte als tuinman in het Saoedische koninklijk paleis in Riyad. Na terugkeer in Thailand verkocht Kriangrai de sieraden via een tussenpersoon. Drie andere verdachten werden eind december 1989 gearresteerd.

Bangkok Airways heeft toestemming gekregen van het Ministerie van Transport en Communicatie om zes binnenlandse routes vanaf U-Tapao Airport te exploiteren. De luchtvaartmaatschappij bood vluchten aan van en naar Bangkok, Chiang Rai, Chiang Mai, Phuket, Hat Yai en Hua Hin.

Februari

Drie functionarissen van de Saoedi Arabische ambassade in Bangkok werden binnen vijf minuten na elkaar gedood in twee afzonderlijke schietpartijen toen ze aankwamen bij hun huizen die ongeveer een kilometer van elkaar verwijderd waren. De slachtoffers waren consul-generaal Abdullah Abdel-Rahman al-Basri, attaché Fahd Abdullah al-Bahli en telex-operator Ahmed Abdullah al-Seif. Saoedi-Arabië veroordeelde de moorden en eiste dat de moordenaars werden gepakt.

Maart

Volgens studies uitgevoerd door het Asian Institute of Technology (AIT) zonk Bangkok tussen 1960 en 1988 maar liefst 160 centimeter en zorgt ongeplande gebiedsontwikkeling voorr een verdere daling. De AIT zei dat de ongecontroleerde uitbreiding van woon- en industrieterreinen aan de rand van Bangkok, waar geen oppervlaktewatervoorzieningensystemen waren, het bodemdalingsprobleem van de stad verergerde. De bodemdaling vond plaats met een alarmerend tempo van meer dan 10 cm per jaar en was op een kritiek niveau, beweerde het AIT rapport.

Central Department Store kondigde plannen aan om in het hele land winkels te openen na het ondertekenen van een contract voor de huur van 16.000 vierkante meter in het Kad Suan Kaew winkelcentrum in Chiang Mai. Het zou de grootste winkelketen van de noordelijke hoofdstad worden. Samrit Chirathivat, hoofd van de Central Group, zei dat ze een lokale partner hadden gevonden om een filiaal in Khon Kaen op te zetten en op zoek waren naar grond om een andere winkel in het Zuiden te bouwen.

Mei

Het ministerie van Onderwijs stemde ermee in om meer internationale scholen in Thailand te openen en schrapte een kabinetsresolutie die nieuwe openingen verbood. In 1990 waren er slechts vijf internationale scholen in Thailand – vier in Bangkok en één in Chiang Mai.

De regering voerde een revolutionaire liberalisering van de deviezencontrole in. Premier Chatichai zat een ceremonie voor om de verbintenis aan te kondigen om de regels aan te passen volgens de regels van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF deed een soortgelijke aankondiging in Washington DC. De liberalisering weerspiegelde de sterke economische positie van Thailand en het vermogen om de schulden aan het IMF af te lossen.

Oktober

Een student van de Ramkhamhaeng University stierf vier dagen, nadat hij zichzelf uit protest in het politiebureau in brand had gestoken, in het politieziekenhuis. Zijn lichaam werd overgevlogen naar zijn geboorteplaats in de provincie Nakhon Si Thammarat. Negen andere studenten die dreigden zichzelf in brand te steken werden door de politie gearresteerd. De extreme protesten kwamen voort uit studentenbijeenkomsten die plaatsvonden te midden van oplopende spanningen tussen studenten, het leger en de regering. Minister van Binnenlandse Zaken Banharn Silpa-archa beschuldigde de obscure politieke organisatie die bekend staat als de Revolutionaire Raad van het manipuleren van de studenten. De studenten zeiden dat de regering van premier Chatichai totaal corrupt was en massaal moest aftreden.

November

In de provincie Kanchanaburi is een massagraf gevonden met de stoffelijke overschotten van meer dan 400 krijgsgevangenen en slaven die zijn omgekomen bij de aanleg van de ‘Dodenspoorlijn’ in Birma tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opgraving van het graf begon enkele dagen voor het jaarlijkse River Kwai Bridge Festival en werd uitgevoerd door de Pothipawana Songkroh Foundation, een boeddhistische groepering die voor goede begrafenissen wilde zorgen. Enkele tientallen arbeiders hebben in een suikerrietveld de overblijfselen opgegraven. Het massagraf lag ongeveer vijf kilometer van de brug die beroemd werd in de Hollywood-film ‘The Bridge on the River Kwai’ uit 1957.

December

De regering heeft de censuurregels voor de Thaise filmindustrie versoepeld om de concurrentiepositie met buitenlandse producties te vergroten. Filmproducenten vroegen de regering om meer tijd te besteden aan het verlagen van de censuurtarieven en minder tijd aan het snijden van de films die ze maakten.

1991

1991 was het jaar waarin het Queen Sirikit National Conventional Centre in Bangkok voor het publiek werd geopend. Jusco Rattanathibet, nu Central Plaza Rattanathibet, werd geopend in Nonthaburi. Het Thaise dagblad Khao Sod, wat vers of actueel nieuws betekent, begon met publicatie. NGO de Mirror Art Group, nu bekend als de Mirror Foundation, werd opgericht met als doel bergstammen te helpen en was gevestigd in Mae Yao, in de provincie Chiang Rai. Thai Beverage, beter bekend als ThaiBev, werd gelanceerd, evenals het bedrijf Thaicom, voorheen Shin Satellite.

Januari

Laem Chabang Port werd voltooid. Voor de geplande officiële opening heeft HUAL Favorita, eigendom van Höegh-Ugland Auto Liners uit Noorwegen, 43 vrachtwagens gelost voor levering aan het Koninklijke Thaise leger.

Februari

Een radicale moslimgroep verspreidde pamfletten in de provincie Pattani waarin de lokale bevolking werd opgeroepen om te demonstreren tegen de Verenigde Staten, die volgens de groep een oorlog voerden om Irak te vernietigen. Thaise veiligheidsbronnen zeiden dat de groep bestond uit jonge moslims uit de provincie Yala die zichzelf Unity of People in South Group noemden. De door de VS geleide operatie Desert Storm begon op 16 januari.

Legercommandant generaal Suchinda Kraprayoon, opperbevelhebber generaal Sunthorn Kongsompong, luchtmachtcommandant Kaset Rojananil en leden van de Vijfde Klas van de Chulachomklao Koninklijke Militaire Academie voerden een bloedeloze staatsgreep uit om de gekozen burgerregering van premier Chatichai af te zetten. Net als bij eerdere staatsgrepen vormden de militairen een National Peace Keeping Council (NKPC) om het land te besturen. De NKPC beloofde ‘de macht terug te geven aan het volk’ door een nieuwe grondwet op te stellen en binnen zes maanden algemene verkiezingen te houden. Het parlement en de grondwet werden ontbonden en Thailand kwam onder de staat van beleg. Chatichai werd samen met zijn entourage op Don Muang Airport in een vliegtuig van de luchtmacht vastgehouden door bewakers van de luchtmacht. De entourage omvatte voormalig vice-premier en vice-minister van Defensie generaal Arthit Kamlang-ek.

Maart

Chatchai werd op 9 maart door de NKPC vrijgelaten en naar het Verenigd Koninkrijk gevlogen. Een paar dagen daarvoor werd Anand Panyarachun, voormalig ambassadeur en hoofd van de Federation of Thai Industries, de 18e premier van Thailand. Een 35 koppige interimregering bestaande uit zakenlieden en technocraten werd op 6 maart door de koning goedgekeurd.
Premier Anand kondigde aan dat in mei loodvrije benzine zou worden ingevoerd om de toenemende luchtvervuiling tegen te gaan en iets minder zou kosten dan gelode benzine.

Het Thaise leger voltooide de terugtrekking van troepen langs de betwiste grens met Laos in de provincies Phitsanulok en Uttaradit. De overeenkomst werd bereikt tijdens een bezoek aan Vientiane door een Thaise delegatie onder leiding van legerchef Suchinda.

April

Een nieuwe wet werd door de BMA ingevoerd en verbood roken in openbare plaatsen waaronder parken, bioscopen, bussen, scholen, ziekenhuizen en afgesloten zalen met airconditioning. Het verbod zou op 31 maart 1992 ingaan en overtreders zouden een boete krijgen. Volgens een BMA functionaris werden elke dag ongeveer 6.000 sigarettenpeuken verzameld in Chatuchak Park wat de BMA ertoe bracht de beperkingen voor rokers in te voeren.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) lanceerde een campagne om de illegale handel in wilde dieren aan banden te leggen. Dr. Simon Lyster, de hoogste officier van het WNF, beschreef Thailand als “waarschijnlijk het slechtste land ter wereld voor illegale handel in bedreigde dieren in het wild… Er zijn geen wetten om de invoer van niet Thaise soorten te controleren en gewetenloze handelaren aan te pakken” aldus dr. Lyster.

September

De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko brachten vijf dagen door in Thailand.
De keizer ontmoette de koning in het Chitralada paleis en ontving een sleutel van de stad van de gouverneur van Bangkok, Chamlong.

Shinawatra Computer and Communications tekende een contract van 5 miljard baht met de regering om Thailand’s eerste speciale communicatiesatelliet systeem te lanceren. De 30-jarige concessie was het eerste commerciële satellietproject en het verplichtte alle overheidsinstanties om minimaal 8 jaar lang de Shinawatra satelliet te gebruiken.

Oktober

De conferentie van de Wereldbank (WB) in het pas geopende Queen Sirikit Convention Center in Bangkok was een groot succes. Om de verkeersopstoppingen te verminderen werden de twee dagen van de bijeenkomst uitgeroepen tot een officiële feestdag. In zijn toespraak wees premier Anand op een vermindering van de politieke spanningen en herhaalde hij de toenemende oproepen tot bezuinigingen op de militaire uitgaven tijdens de bijeenkomst van de Wereldbank en de Internationale Monetaire Conferentie. Hij drong erop aan dat er meer wordt geïnvesteerd in ‘vredesinstrumenten’ dan in ‘oorlogsinstrumenten’.

December

Voormalig premier Chatichai werd enthousiast onthaald door een menigte van tienduizenden toen hij terugkeerde naar zijn geboorteplaats Nakhon Si Ratchasima. Chatichai werd gedwongen in ballingschap te gaan na een staatsgreep in februari 1991. Bij zijn terugkeer zei de zoon van Chatichai, Kraisak Choonhavan, dat de gebeurtenis een ‘symbool van democratie’ was. Dit is een welkom voor de premier die onder schot moest aftreden op een moment dat degenen die de wapens in handen hebben nog steeds aan de macht zijn.’

*Bronnen voor dit verhaal zijn archieven van UPI, AFP, AP, de Bangkok Post, The Nation en Wikipedia en vrij vertaald van online magazine Big Chilli https://is.gd/SwxEcW

Naschrift: Het blijft allemaal apart. Een staatsgreep hier een staatsgreep daar en na een verbanning van een periode wordt je gedoogd en mag je terugkeren. Een uitzondering op deze ongeschreven regel wordt gemaakt voor de Shinawatra clan en ik denk dat dit nog weleens lang stand zal gaan houden.

14 reacties op “Een reis door het verleden van Thailand deel 5”

 1. Leo zegt op

  Januari 1989 Kijk zoveel houden ze van ons……..protectionisme ten voeten uit!

  Premier Chatichai bevestigde dat buitenlanders geen ‘ene centimeter Thais grondgebied’ mochten kopen toen de regering een wetsvoorstel doordrukte.

  Verder zoals Johnny ook al opmerkte in nawoord, de Thai is extreem clement bij staatsgrepen, alleen Taksin heeft minder geluk, hoewel democratisch gekozen. Toch denk ik dat hij weer terug gaat komen, hij heeft nog steeds veel fans.

  Ook clementie bij onderstaande oplichters slechts 20 jaar i.p.v. 143.965 jaar, maar als staatsgreep-pleger kom je er dus beter af, je duikt even onder en na een tijdje mag je weer terug komen (zonder straf)

  In de langste gevangenisstraf ooit opgelegd door de rechtbank in de Thaise geschiedenis, kregen olieaandeelkoningin Chamoy Thipyaso en zeven medewerkers elk 143.965 jaar voor fraude.

  143.965 jaar!!! Wat een prachtig krankzinnig land is Thailand toch!

  • Erik zegt op

   Thaksin terug? Ik denk van niet of men moet zijn urn willen toelaten… Thaksin wordt gezien als een bedreiging voor de elite en heeft ook nog een pittige gevangenisstraf openstaan.

   Hij had/heeft in de Isaan enorm veel aanhangers en in de tijd van verkiezingen zag ik de posters hangen: de lokale hotemetoot en daarnaast Thaksin in een hermelijnen mantel….. Kapsones!

  • chris zegt op

   tja…Thaksin: de politicus met een niet-democratische, autoritaire en narcisistische houding die democratisch wordt gekozen. Laat hem aub wegblijven van Thailand en ook het land niet vergiftigen met het naar voren schuiven van familieleden als minsiter-president. Zijn tijd is over, voorbij.

   • Tino Kuis zegt op

    Ah, Thaksin, een zeer controversiële figuur. Zijn veroordeling wegens machtsmisbruik berust nergens op en waarom hij nooit is vervolgd voor zijn ‘War on Drugs’ kan ik hier niet uit de doeken doen.
    Het naar voren schuiven van familieleden vergiftigd het land, zeg je. Ik begrijp daaruit dat je een fervente anti-monarchist bent.

  • theiweert zegt op

   Wat een krankzinnig land ?

   In Nederland omdat we geen doodstraf kennen geeft men ze levenslang, maar dat is dan niet langer dan 25 jaar en daar van kan nog 1/3 strafvermindering over krankzinnig gesproken.

   Ook Amerka kent een opbouw van straffen, waar je vele levensjaren krijgt opgelegd.

   Om van iemand te houden hoef je niet het land af te staan. We weten dat overal waar buitenlanders og investeerders huizen kopen dat de huizen en grondprijs de pan uit reizen. Wat niet te betalen is door je eigen bevolking. Je ziet het zelfde in Nederalnd gebeuren op de wooningmarkt.

   Ondertussen is dat geen 1 cm al 49% geworden en voor enkele landen geld dit ook niet.

   • Erik zegt op

    Theiweert, levenslang is in NL in beginsel levenslang. Er is geen automatische vermindering al kan (sinds 2016) wel korting ‘verdiend’ worden.

   • Leo zegt op

    Je zit met alles mis.
    levenslang is levenslang in Nederland , en geen V.I. vroeger was dat wel 20-25 jaar. hiermee is Nederland het strengst straffende land in Europa. zijn we toch nog ergens goed in.

    Krankzinnig land? Nee een prachtig krankzinnig land dat is net even anders! of te wel dit gaat over de lengte van de straf in de,USA (en die zijn echt krankzinnig) is een straf soms 200-250 jaar maar dit is wel even andere koek 143.965 jaar! dat noem ik prachtig krankzinnig! hoe kom je op zo’n getal?

    Wat houden ze toch van ons!
    Wel je moet het even goed lezen, juist buitenlandse bedrijven konden land kopen maar individuele mensen niet, of heb jij een stukje land kunnen kopen op jouw eigen naam? ik hoor het graag. dit heet protectionisme. waarschijnlijk ook a.g.v. van o.a. xenofobie, het is zeker geen welkom to Thailand.
    Kan jij mij een goede reden geven waarom ik niet een lapje grond kan kopen als ik een huis laat bouwen of dat wil kopen?

    • william zegt op

     Hoe kom je aan zo’n getal.
     Gewoon opstapelen van alle zaken die je niet volgens de wet correct heb gedaan.
     Volledig naast de realiteit leven noem je dat.
     Geen eigendomsrechten voor de buitenlander.
     Mij is ooit verteld dat men geen grondspeculatie van buitenlanders wenst om de eigen bevolking te beschermen die het vroeger zeer zeker natuurlijk veel minder hadden.
     Ik persoonlijk denk dat het meer te maken heeft met het beschermen van Thaise dames die een partner uit het buitenland hebben.
     Die hebben niet een vinger in de pap maar de teugels in de handen.
     Heb trouwens zelf een tot de dood lease contract wat leuk is juridisch gezien maar meer ook niet.
     De Thaise familie erft altijd indien gewenst.
     Soort van Thaise boerenwijsheid.
     Deze periode 1987-1991 was helaas weer vol onrust zo te lezen.

 2. Tino Kuis zegt op

  januari 1989

  Een schutter doodde Saleh al-Malik op klaarlichte dag terwijl de derde secretaris van de Saoedi-Arabische ambassade in Bangkok op Soi Pipat 1 Road in de buurt van Sathorn Road liep. Volgens een getuige liep een Arabisch ogende man achter de diplomaat aan en vuurde hij acht kogels af. Malik werd vier keer in het hoofd geraakt en was op slag dood en liet een zwangere vrouw, drie jaar oude dochter en acht maanden oude zoon na. Na de schietpartij begon een massale klopjacht op de moordenaar. Saoedi-Arabië uitte zijn bezorgdheid over de aanval en drong aan op meer veiligheid voor hun diplomaten in Bangkok.

  februari 1990
  Drie functionarissen van de Saoedi Arabische ambassade in Bangkok werden binnen vijf minuten na elkaar gedood in twee afzonderlijke schietpartijen toen ze aankwamen bij hun huizen die ongeveer een kilometer van elkaar verwijderd waren. De slachtoffers waren consul-generaal Abdullah Abdel-Rahman al-Basri, attaché Fahd Abdullah al-Bahli en telex-operator Ahmed Abdullah al-Seif. Saoedi-Arabië veroordeelde de moorden en eiste dat de moordenaars werden gepakt.

  Dat gaat over de Blauwe Diamant. Het volledige en interessante verhaal staat hier:

  https://secretsiam.news/p/the-true-curse-of-the-blue-diamond

  • Leo zegt op

   Tino, bedankt voor deze prachtige weblink. De politie is je beste vriend was ooit een politieslogan in Nederland die men later maar weer snel introk, want je beste vriend geeft je geen bekeuring of arresteert je niet, maar goed de Nederlands politie is gelukkig nog niet moordlustig, dat kunnen we dus helaas niet van hun collega’s in Thailand zeggen

   De Thaise politie, volgen de Arabische diplomaat Khosja zijn het duivels.

   Met wat ik hier allemaal lees is is Joe Ferrari niks bij. Ik kan me dit verhaal nog van vroeger flauwtjes herinneren, maar als ik het nu weer zie in deze uitstekende link ga je toch huiveren van wat de politie allemaal uitvreet, corruptie is iedereen wel bekend mee, en hier en daar wat drugshandelaren met een zak over het hoofd vermoorden etc OK. maar er maar lustig op los moorden en dan nog wel bij diplomaten buit verdelen en dan valse edelstenen retourneren is bijna niet te geloven.
   De hoofdrolspeler en dief, de conciërge is er uiteindelijk nog het beste van af gekomen.

   Bijna grappig als het niet zo triest zou zijn dat de de politie in dit artikel omschreven word als The largest criminal organisation in Thailand, ik denk dat daar veel waarheid in zit.
   Ook Mr Bone Saw komt er niet goed van af – Mohammed bin Salman — also known by his acronym MBS, and nicknamed Mr Bone Saw
   Er zou een geweldige actie film van dit verhaal gemaakt kunnen worden, alleen zou het in Thailand dan denk ik niet vertoont mogen worden.
   Wat is het toch een bende in de wereld, ik ben blij dat ik maar een simpele ziel ben.

   • Tino Kuis zegt op

    Bedankt voor je compliment, Leo. Ja, politie en leger, daarna de bureaucratie. Iedere ziel is evenveel waard en simpele zielen bestaan niet (: .

   • Leo zegt op

    P.S. drugshandelaren met een zak over het hoofd vermoorden etc OK”
    Dit was sarcastisch bedoelt. even ter voorkoming van reacties.

   • Tino Kuis zegt op

    Thaise politie, recentelijk:

    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2349318/five-people-including-senior-cop-charged-for-swindling-detained-brit?fbclid=IwAR2J6-k9KNlEaxXVGiuxDMplsKnEsi5DStpjJ6xLLyy3Rj2NXnWAdsvJwoo

 3. Tino Kuis zegt op

  Weer heel erg leuk om te lezen, Johnny BG! Het zegt zoveel nuttigs over Thailand. Ik geniet er echt van.

  Even een correctie. Op januari 1987 schrijf je:
  De heer Kukrit Pramoj was de achterneef van koning Rama II.

  Hij was een achterkleinzoon van Rama II

  ‘………..while his great-grandmother, Ampha, was of Chinese descent and was a consort of Rama II.’


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website