Een reis door het verleden van Thailand deel 4

Door Johnny BG
Geplaatst in Geschiedenis
Tags:
9 januari 2024

Zoals de beroemde wetenschapper Carl Sagan opmerkte: ”Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen”. Met andere woorden “om inzicht te krijgen hoe het hedendaagse Thailand zich heeft gevormd dan is het de moeite waard om naar de geschiedenis te kijken”.

In deze reeks wordt er een overzicht gegeven van gebeurtenissen uit de periode 1967 tot 2017. Elk deel beslaat een periode van vijf jaar en zal zeker verrassingen bieden voor zelfs de meest deskundige Thaise geschiedenisliefhebbers.

Deel 4: Periode 1982-1986

In 1982 werd het winkelcentrum Central Plaza Lat Phrao geopend. Het Thai Trade Union Congress werd opgericht en Thammasat University benoemde professor Nongyao Chaise als eerste vrouwelijke rector. De Communications Authority of Thailand kondigde de komst aan van een nieuw postsysteem.

Januari

Duizenden Thaise soldaten, politieagenten en rangers, ondersteund door vliegtuigen en helikopters, kwamen samen op de basis van drugsbaron Khun Sa, ook wel de ‘Opiumkoning’ genoemd, in Ban Hin Taek in de provincie Chiang Rai. De inval volgde op inlichtingenrapporten dat een opiumkaravaan van 200 smokkelaars was waargenomen nabij de Thais-Birmaanse grens. Het was de grootste operatie tot nu toe tegen de drugsbaron, gesteund door het Shan United Army.

De oude zondagsmarkt in de buurt van Sanam Luang werd vervangen door een nieuwe weekendmarkt in de buurt van Chatuchak Park, ondanks talrijke protesten van verkopers tegen de verhuizing. De verhuizing was gepland sinds 1978, maar werd vertraagd door de protesten. Uiteindelijk verhuisden in totaal 979 verkopers naar de nieuwe locatie en begonnen ze dezelfde goederen te verkopen die ze in Sanam Luang hadden verkocht. Chatuchak Market directeur Witoonphant Wannachamrae zei dat de nieuwe markt veel schoner was dan de modderige puinhoop in Sanam Luang.

In zijn eerste verdrag voor de uitwisseling van gevangenen met een ander land, stemde Thailand ermee in om gevangenen te ruilen met de Verenigde Staten. De gerepatrieerde Amerikaanse gevangenen zouden de door de Thaise rechtbanken in de VS opgelegde straffen blijven uitzitten en in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating of amnestie zoals toegekend door het Amerikaanse rechtssysteem. Wat betreft Thaise gevangenen die uit de VS zijn gerepatrieerd, werd gemeld dat ze konden worden vrijgelaten op grond van een amnestieprogramma.

Februari

Bangkok Bank, de grootste commerciële bank in Zuidoost-Azië, opende haar 32 verdiepingen tellende hoofdkantoor aan Silom Road. Met 126 meter was het destijds het hoogste gebouw in Bangkok. Ongeveer 4.000 gasten woonden de openingsceremonie bij, georganiseerd door de voorzitter van de bank. Daarna werd een grote Royal Garuda onthuld. Het kostte vijf jaar en meer dan een miljard baht om het gebouw te bouwen.

Maart

Zes mensen werden gedood en meer dan 100 gewond toen zuidelijke communisten een autobom tot ontploffing brachten bij een provinciehuis in de provincie Surat Thani. De krachtige explosie beschadigde muren en het dak als ook andere gebouwen in de buurt.

April

Het land vierde de 200ste verjaardag van de Chakri-dynastie met Bangkok als hoofdstad van het land. De Thaise koning en koningin en andere leden van de koninklijke familie leidden een vloot van 51 koninklijke schuiten over de Chao Phraya rivier. De gebeurtenis werd bijgewoond door honderdduizenden mensen die zich verzamelden aan de oevers van de rivier.

Handgranaten werden in de ring gegooid tijdens een evenement in het drukke Lumpini Boxing Stadium aan Rama IV Road. Het doelwit van de aanval was blijkbaar Klaew Thanikul, een Thais-Chinese ondernemer en bokspromotor die naar verluidt betrokken was bij gokken, prostitutie, verdovende middelen en mensenhandel. Klaew was in het stadion, maar was ongedeerd. Na de explosies openden zijn schijnbaar dronken lijfwachten het vuur op de menigte met machinepistolen, waarbij vier mensen omkwamen en 67 gewond raakten. De granaten verminkten die nacht de manager van een sporter die zou gaan vechten. Zijn beide benen moesten uiteindelijk worden geamputeerd. Klaew werd beroemd als de eerste promotor die Muay Thai met succes combineerde met de meer lucratieve westerse stijl van boksen.

Mei

De koning, koningin en prinsen Maha Chakri Sirindhorn zaten de ceremonie voor om de Taksin brug te openen, ook bekend als de Sathorn brug. Na de ceremonie reden de royals in hun colonne over de brug. De bouw van de brug over de Chao Phraya rivier begon in februari 1979.

Ongeveer 500 opstandelingen van de Communistische Partij van Thailand (CPT) die actief waren in de landelijke gebieden van de provincies Loei, Phitsanulok en Phetchabun gaven zich over aan de Thaise regering. CPT-leiders zeiden dat regeringstroepen hen zware verliezen hadden toegebracht en dat meer opstandelingen zich zouden overgeven.

Juli

Thailand erkende formeel de anti-Vietnamese coalitieregering van Democratisch Kampuchea. De leiders van het Khmer People’s National Liberation Front, prins Norodom Sihanouk en premier Son Sann, werden geëerd met een banket door de Thaise minister van Buitenlandse Zaken. Het was de eerste reis van prins Sihanouk naar Thailand sinds 1953 na jaren van vijandigheid.

Premier Prem Tinsulanonda ontsnapte aan een moordaanslag toen een M-72-raket op hem werd afgevuurd. Prem was in het Lopburi Artillery Center om een standbeeld van voormalig premier Phibun Songkhram te onthullen toen de aanval plaatsvond. De raket raakte een boom en Prem bleef ongedeerd. Vijf soldaten werden gearresteerd en beschuldigd van poging tot moord en illegaal bezit van oorlogswapens.

Een nieuw regeringsbeleid gaf meer vrijheid aan studenten, de media en politieke facties, waaronder communisten, om democratisering aan te moedigen en te bevorderen en de communistische opstand te verzwakken. Het beleid benadrukte politieke strategieën boven militair geweld en garandeerde vrijheid aan voormalige opstandelingen die onlangs waren teruggekeerd uit de jungle.

Augustus

Er werd opnieuw een moordaanslag gepleegd op premier Prem toen een handgranaat in zijn huis werd gegooid vanuit een nabijgelegen legerclub. De explosie veroorzaakte wat schade aan het gebouw, maar niemand raakte gewond. Gevraagd naar de aanval, zei Prem: “Iedereen die zo’n ervaring meemaakte, zou geschokt zijn.”

September

Mukdahan werd aangewezen als de 73e Thaise provincie. Daarvoor was deze nieuwe noordoostelijke provincie een district van de provincie Nakhon Phanom. De nieuwe gouverneur van Mukdahan beloofde zich te concentreren op ontwikkeling en het onderdrukken van opstand en misdaad.

December

Een krachtige bom ontplofte in het kantoor van de voormalige Iraakse consul en de prominente Thaise zakenman Lek Nana in de Chinatown van Bangkok. De opruimingsexpert met ervaring van de politie Luitenant-kolonel Surat Sumanan van de politie kwam om het leven toen hij probeerde de bom, die in een koffertje verborgen zat, onschadelijk te maken. Minstens 20 andere mensen raakten gewond. Meneer Nana was op dat moment niet op kantoor. De ontploffing beschadigde het gebouw en de brand die volgde beschadigde vijf andere gebouwen. Nana’s kantoor was vroeger het Iraakse consulaat geweest. Het bombardement zou verband houden met de aanhoudende oorlog tussen Iran en Irak. In hetzelfde jaar werd Nana onder partijleider Bhichai Rattakul secretaris-generaal van de Democratische Partij.

1983

1983 was het jaar waarin de American School of Bangkok werd opgericht, samen met entertainmentgigant GMM Grammy en Land and Houses, een vastgoedontwikkelingsbedrijf. Een speciale reddings- en terrorismebestrijdingseenheid van de Koninklijke Thaise politie, bekend als Naraesuan 261, werd gelanceerd.

Januari

Drie Thaise mannen gewapend met messen stapten aan boord van een vliegtuig van Thai Airways en namen zeven passagiers en vier bemanningsleden in gijzeling op de luchthaven van Lampang en eisten dat ze naar Chiang Rai werden gevlogen. Ze kregen te horen dat het vliegtuig moest worden bijgetankt in Chiang Mai. Nadat het vliegtuig op Chiang Mai was geland, sprongen twee piloten uit het toestel en twee stewardessen en een passagier ontsnapten door de achterdeur van het vliegtuig. De kapers bleven de andere passagiers gijzelen en eisten een nieuw vliegtuig en een nieuwe piloot, parachutes en 300.000 baht. Toen hun deadline verstreek, namen de kapers een pick-up truck in beslag en reden weg met de gijzelaars, die later ongedeerd werden vrijgelaten. De politie arresteerde een week later een man die het brein zou zijn. Hij zei dat hij het vliegtuig wilde kapen omdat hij oneerlijk was behandeld door collega’s en wilde bewijzen dat hij kon doen wat hij wilde.

De eerste 3.500 vaten olie uit het Sirikit olieveld bij Lan Krabue in de provincie Kamphaeng Phet kwamen in 19 tankwagens aan bij de Bang Chak raffinaderij in Bangkok. De autoriteiten zeiden dat de lokaal geproduceerde en geraffineerde olie Thailand’s afhankelijkheid van invoer zou verminderen en honderden miljoenen baht aan buitenlandse valuta zou besparen.

Maart

De eerste geldautomaat in Thailand werd geïnstalleerd door Siam Commercial Bank en begon een nieuw tijdperk in persoonlijk bankieren in Thailand.

Er werd onthuld dat de beroemde filmster Petchara Chaowarat bijna blind was. Ze maakte tientallen films tijdens een carrière van twee decennia. Petchara had last van staar, veroorzaakt door de schittering van lichtreflectoren voor camera’s. In 1960 maakte ze haar eerste film, Love Diary of Pimchawee, en werd meteen een grote ster.

Het parlement werd verrassend ontbonden toen premier Prem opriep tot algemene verkiezingen op 18 april. De verkiezingen werden uitgeschreven te midden van spanningen over een verdeeldheid zaaiend, door het leger gesteunde grondwetswijziging die het parlement had verworpen.

April

Bij de algemene verkiezingen wonnen drie coalitiepartners 221 van de 324 zetels in het Huis van Afgevaardigden: Social Action Party onder leiding van MR Kukrit Pramoj behaalde 93 zetels; Chart Thai Party van generaal-majoor Praman Adireksan won 72 zetels en de Democratische Partij onder leiding van Bhichit Rattakul won 50 zetels. Na de verkiezingen kondigde premier Prem aan dat hij zou stoppen met politiek, maar veranderde van gedachten en stemde ermee in om nog een termijn te dienen.

Onder de nieuwe wetgeving werd de leeftijd waarop het dragen van een Thaise identiteitskaart verplicht werd verlaagd van 17 naar 15 jaar. Onder de nieuwe wetgeving moesten Thaise staatsburgers tussen de 15 en 70 jaar hun identiteitskaart altijd bij zich hebben. De boete voor het niet dragen van een identiteitsbewijs was 200 baht en dit werd ook toegepast voor het niet verlengen van het identiteitsbewijs. Elke persoon die een vals identiteitsbewijs bij zich had of probeerde te krijgen, riskeerde vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 baht.

Wat vroeger een van de grootste communistische basissen van het land was, Phu Hin Rong Kla (Loei/Phetchabun/Phitsanulok), werd het 48e nationale park van Thailand tijdens een ceremonie die werd voorgezeten door opperbevelhebber van de Royal Thai Army General Arthit Kamlang -ek.

Mei

De opnames voor ‘The Killing Fields’ begonnen, waarbij Tha Din Daeng Road in Thonburi en een deel van de provincie Nakhon Pathom werd omgevormd tot filmsets. De film, die werd genomineerd voor zeven Academy Awards en er drie won, is volledig opgenomen in Thailand in Bangkok, Phuket, Cha-am, Hua Hin, Phi Mai Historical Park en Khao Yai National Park. De film is gebaseerd op de zoektocht van een New York Times-verslaggever naar een Cambodjaanse vriend en collega die hij voor het laatst zag in Phnom Penh toen het in 1975 werd ingehaald door de Rode Khmer.

Een elektrische tweezitsauto ontwikkeld door twee ingenieurs van King’s Mongut’s Institute of Technology werd getest op Silom en Rama IV wegen in Bangkok. De maximumsnelheid was naar verluidt 50 km/u en de auto kon 80 km afleggen op één batterijlading, wat volgens een ingenieur slechts 20 baht aan elektriciteit kostte.

Een regeringsbron zei dat de strategische ligging van Thailand in de regio en de ‘gaten in de beveiliging’ het land tot een centrum voor spionage maakten. De bron zei dat sommige landen hun ambassades en kantoren gebruikten voor handel, toerisme en luchtvaartmaatschappijen voor het verzamelen van inlichtingen. Een contra-inlichtingenrapport zei dat 52 Sovjet spionnen, waaronder KGB-agenten, een netwerk hadden gevormd in Thailand. In september 1983 werd gemeld dat 33 agenten verbonden aan de Sovjet ambassade aan Sathorn Road, de Sovjet-handelsmissie en Aeroflot stilletjes Thailand hadden verlaten.

Augustus

De grootste kleding- en textielmarkt van Bangkok werd geteisterd door een brand die ongeveer 300 kraampjes en 10 winkelpanden in het Pahurat gebied verwoestte. Een brandweerman raakte gewond. De schade werd geschat op 50 miljoen baht. Ongeveer 35 brandweerwagens werden opgeroepen om de brand te blussen.

Een Thaise man die was veroordeeld voor het vervalsen van garantiebrieven van banken en het gebruik ervan om tijdelijke verblijfsvergunningen te verkrijgen voor 1.086 vreemdelingen, werd veroordeeld tot 2.166 jaar gevangenisstraf. Volgens de nieuwe Wet op het Wetboek van Strafrecht mag zijn gevangenisstraf echter niet langer zijn dan 20 jaar .

Oktober

Overstromingen en stormen veroorzaakt door tropische depressies Herbert en Kim veroorzaakten wijdverbreide verwoesting in 42 provincies. Tweeënveertig mensen werden gedood en de materiële schade werd geschat op 625 miljoen baht. De stormen treffen de centrale, noordoostelijke en oostelijke regio’s van het land. Ongeveer 5.000 huizen, honderden scholen en tempels, infrastructuur en gewassen kwamen onder water te staan. Bangkok was verlamd omdat veel wegen enkele dagen onder water stonden.

November

Bokser Payao Poontarat, 27, geboren in de provincie Prachuap Khiri Khan, werd gekroond tot supervlieggewichtkampioen van de World Boxing Council nadat hij Rafael Orono uit Venezuela versloeg in een split decision. Het gevecht vond plaats in Pattaya. Payao begon als Muay Thai-bokser en stapte later over op de internationale boksstijl.

December

Meer dan 5.000 communistische sympathisanten legden hun wapens neer tijdens een ceremonie onder leiding van opperbevelhebber generaal Arthit. Ongeveer 30.000 inwoners waren getuige van de ceremonie in Nan.

1984

1984 is het jaar waarin het Yanhee International Hospital op het toneel verscheen met cosmetische behandelingen en procedures; het vluchtelingenkamp Mae La werd opgericht in het district Tha Song Yang van de provincie Tak; en het winkelcentrum River City Bangkok werd geopend. Voor het vierde jaar op rij is het Oriental Hotel door het tijdschrift Institutional Investor uitgeroepen tot beste hotel ter wereld.

Februari

De misdaadbestrijdingspolitie begon vier nieuw geïnstalleerde computers te gebruiken om gegevens over criminelen en verdachten op te slaan. De computers hadden ruimte om gegevens op te slaan van ten minste 100.000 personen.

Bangkok werd op 3 februari in nog meer verkeerschaos dan normaal gedompeld nadat de regering een nieuw eenrichtingssysteem in het stadscentrum had ingevoerd. De verkeersopstoppingen begonnen ’s ochtends en gingen door tot in de nacht toen de politie wanhopig probeerde verwarde automobilisten om te leiden. De chaos hield enkele dagen aan. Na twee weken gaf de regering toe dat het nieuwe systeem een mislukking was.

Maart

Het Thaise leger nam 40 Vietnamese troepen gevangen in de provincie Si Saket, grenzend aan Cambodja, nadat ze Thailand waren binnengekomen terwijl ze de Khmer verzetsstrijders achtervolgden. Het incident was niet de eerste keer dat Vietnamese troepen Thaise bodem binnendrongen.

April

Meer dan 80.000 mensen ontvluchtten Cambodja en zochten veiligheid in vluchtelingenkampen in Thailand om te ontsnappen aan het geweld van een offensief in het droge seizoen van Vietnamese troepen tegen Cambodjaanse nationalisten.

Een vliegtuig dat opsteeg van Bangkok landde voor het eerst in Krabi op de nieuwe luchthaven van de zuidelijke kustprovincie. Honderden mensen waren aanwezig, waaronder de burgemeester van Krabi, Chuan Phukaoluan, die zei dat de vlucht een belangrijke stap was om het toerisme te promoten en investeerders aan te trekken.

Mei

Paus Johannes Paulus II bezocht Thailand en ontmoette de koning en de koningin. Een mis gehouden in het National Stadium in Bangkok werd bijgewoond door ongeveer 45.000 katholieken en nog eens 40.000 woonden de mis bij in het St. Joseph’s College in Nakhon Pathom.

Koningin Rambhai Barni, de weduwe van koning Rama VII, stierf aan hartfalen in het Sukhothaipaleis in Samsen. Ze was 80 jaar oud. Haar lichaam werd overgebracht naar het Grand Palace voor het badritueel en een rouwperiode van 100 dagen begon.

Juli

De Amerikaanse journalist en oorlogscorrespondent Alan Dawson werd uit Thailand gezet. De regering beweerde dat hij artikelen had geschreven die schadelijk waren voor Thailand zonder te zeggen welke beledigend waren. Dawson was een passagier op het laatste vliegtuig dat Saigon verliet nadat het in handen was gevallen van de communisten.

Negentien mensen werden gedood en nog eens 46 raakten gewond toen een menigte op hol sloeg tijdens een liefdadigheidsevenement in een Chinese tempel in Thonburi. De tragedie vond enkele uren voor de uitreiking van vier kilo rijst en andere items nadat ongeveer 4.000 mensen de smalle Soi Sula die naar de tempel leidde waren ingegaan. De meeste slachtoffers waren kinderen.

Augustus

De bekende advocaat en mensenrechtenactivist Thongbai Thongpao is in 1984 uitgeroepen tot winnaar van de Ramon Magsaysay Award voor openbare dienstverlening. De jury noemde Thongbai een ‘juridische kampioen voor onderdrukten’. Thongbai begon zijn carrière als verslaggever voor verschillende kranten en werd zes jaar lang gevangen gezet door veldmaarschalk Sarit Thanarat na een bezoek dat hij en een groep journalisten in 1957 aan China maakten.

Vanuit Los Angelos keerde weltergewicht bokser Tawee Ampornmaha terug naar huis wat leidde tot een heldenverwelkoming nadat hij de eerste Thaise bokser was die een Olympische zilveren medaille won. Duizenden fans kwamen hem begroeten op de luchthaven van Don Muang.

Oktober

Het eerste geval van aids in Thailand werd gemeld. De patiënt werd geïdentificeerd als een postdoctorale student van in de twintig die blijkbaar besmet was geraakt tijdens zijn studie in de VS.

Thailand is gekozen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In de vierde en laatste stemming waaraan 156 VN-lidstaten deelnamen, kreeg Thailand 109 stemmen en Mongolië 49. Er waren pogingen om Thailand in diskrediet te brengen vanwege zijn conflict met Laos over drie grensdorpen.

November

Debrithi Devakul, pionier op het gebied van het maken van kunstmatige regen en uitvinder van de ‘ijzeren buffel’, stierf in het ziekenhuis van Bumrungrad na een hartaanval. Hij werd door de koning aangesteld om het kunstmatige regenproject te leiden en voerde zijn eerste regenproductie-operatie uit in 1971.

De Thaise baht werd met 17,3% gedevalueerd van 23 naar 27 per Amerikaanse dollar in een poging het Thaise handelstekort van 38 miljard baht en 248 miljard baht buitenlandse schuld aan te pakken. Sommige ministers van het kabinet hekelden minister van Financiën Sommai Hoontrakul en zeiden dat de devaluatie een negatief effect zou hebben op de economie van het land.

Dr. Snoh Unakul, secretaris-generaal van de National Economic and Social Development Board, werd geprezen als een van de breinen achter het opkomende economische ‘wonder’ van Thailand. Snoh was een van Prems meest vertrouwde bondgenoten.

December

Honderdduizenden mensen namen deel aan een 30 minuten durende wandeling van Sanam Luang naar de Royal Plaza ter ere van de 57e verjaardag van de koning. De deelnemers werden begroet door kroonprins Maha Vajiralongkorn, die namens de koning de beste wensen van het volk in ontvangst nam. Miljoenen mensen kwamen opdagen bij andere liefdadigheidswandelingen in de provincies.

1985

1985 was getuige van de opening van retailgigant MBK Center, ook bekend als Mahboonkrong. Het door de Thaise regering aan de Cambodjaanse grens geopende vluchtelingenkamp Site Two was jarenlang het grootste kamp in Zuidoost-Azië. In Pattaya werd het Bira International Circuit geopend, een autoracebaan vernoemd naar prins Birabongse Bhanutej Bhanubandh.

Februari

De koning woonde de opening bij van een kolengestookte elektriciteitscentrale in het Mae Moh district in provincie Lampang. Het project, een van de grootste fabrieken in zijn soort ter wereld, implementeerde de bouw van zeven bruinkool gestookte generatoren en twee andere die in 1989 voltooid moesten worden. De kolengestookte generatoren zouden het land naar verwachting jaarlijks meer dan 5,5 miljard baht besparen.

In Bangkok werd het eerste McDonald’s restaurant geopend. Meer dan 100 mensen haastten zich naar de outlet toen deze werd geopend in het winkelcentrum Amarin Plaza aan Ploenchit Road. De Amerikaanse fastfoodonderneming kondigde plannen aan om binnen het jaar nog vier restaurants in Bangkok te openen.

Er werd gemeld dat 22 vermeende huurmoordenaars door de politie werden gedood en nog eens 15 werden gearresteerd. Volgens politiebronnen bleven nog eens 53 gewapende mannen in Bangkok uit handen van de politie. Naar verluidt kregen de huurmoordenaars tussen de 10.000 en 200.000 baht voor een dodelijke afrekening, afhankelijk van de status van het slachtoffer.

April

De crematieceremonie van koningin Rambhai Barni werd voorgezeten door de koning en de koningin in Sanam Luang. Bij de eerste koninklijke begrafenis sinds 1956 stonden tienduizenden rouwenden langs de wegen van Maha Rat en Sanam Chai om hun respect te betuigen toen de begrafenisstoet voorbij trok .

Mei

Het Amerikaanse Congres stemde in met het verzoek van Thailand om 12 F-16 straaljagers aan te schaffen voor een bedrag van 318 miljoen dollar, te betalen over een periode van vijf jaar. De jets zouden in 1988-1989 geleverd worden.

Premier Prem gaf toe dat schepen van de Royal Thai Navy betrokken waren bij de smokkel van goederen naar Thailand. Een rapport van het ministerie van Financiën beweerde dat ten minste zeven marineschepen werden gebruikt om auto’s, elektrische apparaten, computers en andere producten te smokkelen.

Augustus

Rellen in de Bang Khwang gevangenis resulteerde in de dood van 10 gevangenen nadat een zwaarbewapende groep de politie en gevangenisbewakers in de gevangenis bestormden. Het duurde vijf uur om de orde te herstellen. De faciliteit hield op dat moment meer dan 7.000 gevangenen vast.

September

Vier mensen werden gedood en 59 gewond tijdens een vuurgevecht op een overheidsradiostation dat uitbrak na een poging tot staatsgreep. Onder de doden waren de Amerikaanse NBC-journalist Neil Davis en zijn geluidsman William Latch. Troepen die loyaal zijn aan Prem hebben de staatsgreep onder leiding van een groep rebellen onder leiding van de voormalige ‘Jonge Turken’-militair kolonel Manoonkrit Roopkachorn en zijn broer Manas neergeslagen. Beiden werden ontslagen uit het leger na een eerdere mislukte couppoging op 1 april 1981. Na deze laatste poging tot staatsgreep mochten beiden het land verlaten om meer bloedvergieten te voorkomen. De coup werd gepleegd terwijl Prem Indonesië bezocht .

November

Generaal-majoor Chamlong Srimuang werd verkozen tot gouverneur van Bangkok. Als onafhankelijke kandidaat behaalde Chamlong een enorme overwinning door te winnen in alle 24 districten van Bangkok.

Vertegenwoordigers van tinmijnen in het zuiden van Thailand zeiden dat 90% van alle mijnen zou sluiten als de prijzen zouden blijven dalen, wat een bedreiging zou vormen voor het levensonderhoud van ongeveer 30.000 mijnwerkers. Chamnan Pojana, hoofd van het ministerie van werkgelegenheid zei dat zij weinig zou kunnen betekenen om nieuwe banen voor de mijnwerkers te vinden.

Premier Prem werd op zijn neus geslagen door een naar verluidt geestelijk gestoorde student, Kwanchai Vorasut, 27 jaar oud. Het incident vond plaats nadat Prem de slotceremonie van de Intervarsity games aan de Ramkhamhaeng University in Bangkok had verlaten. Kwanchai werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau van Hua Mark. Er werd gemeld dat hij eerder meerdere malen was opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen.

December

Papavervelden werden door militairen vernietigd in Ban Pang Oong in de bergachtige noordelijke Thaise provincie Mae Hong Son. De uitroeiingscampagne werd gelanceerd door het Derde Leger en antinarcotica instanties die belast waren met het vernietigen van ongeveer 25.000 rai opiumvelden in de provincies Chiang Mai, Mae Hong Son, Tak, Chiang Ra en Nan.

Speciaal opgeleide commando’s uitgerust met militaire helikopters werden ingezet in de provinciale gevangenis van Sakhon Nakhon, waar 13 met handgranaten en messen bewapende gevangenen de gouverneur en vier bewakers op oudejaarsavond hadden gegijzeld. Na twee dagen onderhandelen kwamen de gevangenen met de gijzelaars het gebouw uit, granaten tegen hun hoofd houdend en geweren en vluchtvoertuigen eisten. De commando’s doodden 10 van de gevangenen en twee anderen werden naar de gevangenis gebracht en daar neergeschoten terwijl ze blijkbaar probeerden te vluchten. Een gevangene werd naar verluidt eerder vermoord door andere gevangenen omdat hij weigerde mee te werken aan het ontsnappingsplan.

1986

1986 zag de opening van het Shangri-La Hotel en het Vibhavadi-ziekenhuis in Bangkok, evenals de oprichting van de mobiele telefoonoperator Advance Information Service (AIS).

Januari

De koning verrichtte de officiële opening van de Khao Laem Dam in de provincie Kanchanaburi. De dam was uitgerust met generatoren van 1000 kilowatt en het duurde vijf jaar om te voltooien.

Februari

Na een hinderlaag door CPT guerrillastrijders waarbij negen soldaten gewond raakten, vielen Thaise militaire kanonneerschepen CPT bolwerken in Betong in de provincie Yala aan.

Volgens stadsgegevens waren van de 38.288 echtparen die in 1985 in Bangkok trouwden, er al 8.865 gescheiden. Adviseur van gemeentesecretaris Anek Singtoroj zei dat het aantal echtscheidingen toenam, vooral onder mensen van 40-50 jaar en degenen die economisch het meest veilig waren.

Maart

Het kabinet keurde een voorstel goed van het ministerie van Communicatie onder leiding van Samak Sundaravej om een geplande internationale luchthaven van 20 miljard baht bij Nong Ngu Hao in Samut Prakan te schrappen. Het plan om de luchthaven daar te bouwen werd al zo’n twee decennia besproken en de regering had naar verluidt al een miljard baht uitgegeven aan een haalbaarheidsonderzoek. Samak vertelde het kabinet dat het project onrendabel zou zijn. Uiteindelijk werd luchthaven Suvarnabhumi op het terrein gebouwd.

April

Pizza Hut werd de grootste restaurantketen in Thailand na de opening van zijn zesde vestiging in het warenhuis Siam Jusco.

Mei

Premier Prem verving onverwachts generaal Arthit voor opperbevelhebber van het leger generaal Chavalit Youngchaiyut. Analisten zeiden dat de reden voor de abrupte verandering van het bevel de perceptie was dat generaal Arthit een bedreiging vormde voor Prem’s macht.

Het parlement werd door de koning ontbonden nadat de regering nipt de stemming verloor over een voorstel om de registratierechten voor diesel- en LPG voertuigen te verhogen.

Juni

In Phuket werd de noodtoestand uitgeroepen nadat een menigte een controversiële 1,2 miljard baht kostende tantaalfabriek in brand had gestoken welke in oktober zou worden geopend. De fabriek was onherstelbaar beschadigd. Ongeveer 50.000 mensen protesteerden wekenlang tegen de komst van de fabriek en beweerden dat het het milieu en het toerisme zou vernietigen. Toen minister van Industrie, Chirayu Issarangkul, naar Phuket ging om de zaak te bespreken, werd hij geconfronteerd met de menigte, die naar de fabriek ging en deze in brand stak. De menigte stak ook het vijfsterrenhotel Phuket Merlin waar de minister verbleef in brand en veroorzaakte een schade van naar schatting 50 miljoen baht. Zevenenveertig mensen werden gearresteerd en beschuldigd van brandstichting en plundering.

Juli

De Telefoonorganisatie van Thailand (TOT) introduceerde een mobiel telefoonsysteem in het Siam Intercontinental Hotel in Bangkok.

De haven van Klong Toey was verlamd nadat honderden arbeiders in een tweedaagse staking gingen om te protesteren tegen een kabinetsbesluit waardoor Express Transit Authority de kraandienst kon overnemen van de Port Authority of Thailand.

Augustus

Prem werd na de algemene verkiezingen van 27 juli benoemd tot de 16e premier van het land. De Democratische Partij won 100 zetels, de Chart Thai Party 63, de Social Action Party 51 en de Rassadorn Party 18 zetels.

Na goedkeuring van Prem mochten de 28 ‘Jonge Turken’ die na de mislukte staatsgreep van 1 april 1981 uit het leger waren gezet terugkeren op hun post.

De Thaise snooker-tiener Wattana Pu-Ob-Orm, ook bekend als ‘James’ Wattana, won het Camus Masters Championship in het Chiang Mai Plaza Hotel. De 16-jarige versloeg drievoudig wereldkampioen Steve Davies in de halve finale en Terry Griffiths in de finale.

September

Het Parlement keurde amendementen op het Wetboek van Strafrecht goed, waardoor het met of zonder toestemming een seksuele omgang met een kind jonger dan 15 jaar te hebben tot levenslange gevangenisstraf wordt bestraft.

Oktober

De minister van Binnenlandse Zaken vertelde de gouverneurs van de zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat om het verbod op islamitische kleding voor vrouwelijke staatsfunctionarissen op te heffen.

November

Een op hol geslagen trein brak door de barrières op het treinstation van Hua Lamphong in Bangkok, waarbij vier mensen omkwamen en vier anderen gewond raakten.

*Bronnen voor dit verhaal zijn archieven van UPI, AFP, AP, de Bangkok Post, The Nation en Wikipedia en vrij vertaald van online magazine Big Chilli https://is.gd/UFMwJI

Naschrift: Ik denk dat er lezers zijn die in deze periode Thailand bezochten en ben dan ook benieuwd wat voor herinneringen zij aan die periode hebben.

7 reacties op “Een reis door het verleden van Thailand deel 4”

 1. Tino Kuis zegt op

  Wow, wat gebeurde er veel in Thailand! Goede en slechte dingen, veel was mij niet bekend. Erg leuk om te lezen.

 2. Leo zegt op

  Ook nu weer bedankt Johnny

  Na nu ook het vierde deel te hebben gelezen moet ik wel constateren dat het nu maar een saaie boel is in Thailand 🙂

  Er worden geen M72 raketten meer afgevuurd op presidenten –
  Geen 7 marineschepen meer die auto’s, elektrische apparaten, computers en andere producten te smokkelen –
  Alle communisten hebben zich al overgegeven, en militairen die een staatsgreep hadden gedaan
  mogen na goedkeuring van Prem terugkeren op hun post – (kan het nog gekker!)

  Echter onderstaand berichtje vond ik toch wel indrukwekkend –

  Het Thaise leger nam 40 Vietnamese troepen gevangen in de provincie Si Saket, grenzend aan Cambodja nadat ze Thailand waren binnengekomen terwijl ze de Khmer verzetsstrijders achtervolgden. Het incident was niet de eerste keer dat Vietnamese troepen Thaise bodem binnendrongen –

  Si saket ligt niet meteen aan de grens, daartussen in ligt nog Ubon Ratchthani, dus haast niet te geloven dat de Vietnamezen al zo diep in Thailand waren doorgedrongen, dit kan niet een ongelukje zijn geweest door per ongeluk de grens te hebben gepasseerd lijkt mij.
  Als iemand hier meer van weet hoor ik dat graag.

  • Leo zegt op

   Oops foutje, was in de war met Laos. Sisaket ligt wel degelijk aan de Cambodjaanse grens, niettemin blijf ik het indrukwekkend vinden want als Vietnamees ben je dan al een behoorlijk eindje van huis.
   Blijf me wel afvragen wat Phu sing, Khu han en Kantharalak zijn in het zuiden van Sisaket, zijn dit een soort deelgemeenten?

 3. Leo zegt op

  Het naschrift van Johnny BG

  ”Naschrift: Ik denk dat er lezers zijn die in deze periode Thailand bezochten en ben dan ook benieuwd wat voor herinneringen zij aan die periode hebben.”

  Hier wil ik wel even op reageren.

  Wel ik kan met volle overtuiging zeggen dat dit de mooiste tijd van mijn leven was, althans voor mij, ik kan niet voor anderen spreken, eigenlijk gaat de goede tijdsperiode nog veel verder tot zeg maar tot 2005-2010, daarna nam alles in rap tempo af, ook mede door de invasie van Russen en later Indiërs, welke op gang is gekomen door het internet, De Russen kwamen met zakken (zwart) geld of om luidruchtig vakantie te vieren, en jonge Indiase mannen voor seksfeestjes met 3-4 man en 1 dame op de hotelkamer, hoewel ik niet het recht heb hier over te oordelen ben ik nooit echt happy geweest met dit soort nieuwe aanwas, maar nu ik daar goed over nadenk is zo’n manier van denken niet helemaal terecht, want je zet je zelf dan boven deze mensen. Tja het leven kan soms gecompliceerd zijn.

  Maar goed dit gemis van oude tijden geldt natuurlijk alleen voor de verwende en verstokte conservatieve oudgedienden waaronder ik mij zelf reken, zelfs nu in 2022 als je voor de eerste keer in Thailand komt is het nog steeds indrukwekkend en gaat het bij velen een positieve stempel in de geest zetten. Als dat niet zo was kon Thailand blog wel opdoeken, of er een ”weet je nog” website van maken voor oude Thailand sentimenten.

  Echter in de gloriejaren ’70’80’90 was er meer souplesse en rekbaarheid als je iets voor elkaar wilde brengen of iets ging ondernemen, minder bureaucratie en papierwinkel, met in ieder geval veel minder hoge eisen. Je kreeg dingen gewoon veel gemakkelijke voor elkaar voor veel minder geld. dan nu.
  Ook belangrijk als het om gezelligheid gaat, niemand zat de hele dag nog op zijn telefoon te turen. eigenlijk heb ik meerdere A4tjes nodig om dit uit te leggen. Maar een goede verstaander weet precies wat ik bedoel. De moderne tijd met PC’s en internet zijn niet bepaald bevorderlijk voor de interactie in het echte” face to face ”leven, wil je nog meedoen dan moet je een keyboard warrior worden. doe je niet mee, nou veel geluk!, en laten we nu eerlijk zijn in die tijd ging het leven ook gewoon door, en reden de treinen zelf op tijd.

  En ja hoor daar gaan we dus weer…… vroeger was alles beter!……. hahaha, nou niet alles hoor, maar wel veel, en ik benijdt die mensen die zich heel gemakkelijk kunnen aanpassen aan veranderingen, maar ik ben van mening ”if it isn’t broken, don’t fix it”. maar dat kan je wel vergeten natuurlijk, zo draait de wereld niet om zijn as, en daar ben zelfs ik mij terdege van bewust.

 4. Alphonse Wijnants zegt op

  Zoals hierboven opgemerkt heeft ook Thailand een plaats in de vaart der volkeren.
  Zo’n opsomming van data is dan ook heel leerrijk. Bedankt, Johnny.
  Mij valt op dat ook in Thailand de plaag van het communisme uitgeziekt moest worden, net als in Europa.
  Dat in het verleden hier mensen het nut van het communisme verdedigden onder het mom van democratische vrijheid van denken, is nu ook anno 2022 in Europa wel achterhaald… hoewel Poetin zgn geen communist is… maar wel dezelfde principes hanteert: genadeloosheid!
  Verder viel me de dwalende pausen op. Dat hebben ze na WO2 allemaal gedaan. Wat kwam die JP2 wel in Thailand doen??? Als je nog Korea zou zeggen… daar zijn wel wat katholieken.
  Er is nog geen enkele godsdienst die de wereld beter heeft gemaakt, of een oorlog gestopt… integendeel.
  Conclusie: Thailand is zo’n beetje France, soms eigenzinnig, maar altijd toch raisonnable. En het vurige nationalisme hebben ze gemeen.
  Iedereen vergeet dat Frankrijk van in de jaren ’60 al zijn minderheden systematisch in het centralistische spoor heeft gebracht, denk aan de Franse Basken en vooral de Bretoenen… Die hebben zich nog met moord, rebellie en bomaanslagen verzet… Nu zijn het volwaardige burgers van Frankrijk en genieten ze Europese steun.
  Centralisme leidt tot onderdrukking in sommige landen maar anderzijds ook tot een beter leven voor veel mensen in andere landen.

  • Rob V. zegt op

   Veranderingen zijn zelden geheel een verbetering of geheel een verslechtering. Centralisme kan efficiënter zijn, maar ook vrijheid, flexibiliteit en uniekheid op de lagere niveaus beknotten of onderdrukken. De centralisatie van Thailand onder centraal gezag had duidelijk voor en nadelen. Om de nadelen te minimaliseren acht ik het belangrijk dat de centrale leiding constant in overleg is met alle ondergeschikte niveaus. Liefst via een democratische systeem (afvaardiging, vertegenwoordiging, discussiegroepen en dergelijke mogelijkheden). Democratie en vrijheid zijn belangrijke kernwaarden, om zo uitbuiting en onderdrukking te bestrijden. Uitbuiters dienen bestreden te worden.

   Het bestrijden van de vijand kent veelal weinig tot geen genade zolang die vijand zich blijft verzetten. Of het nu een gevecht tegen nazi’s, imperialistische, communisten of wat ook is. Mao bijvoorbeeld sprak over genadeloos vechten tegen de vijand, maar ook dat wie zich over heeft gegeven een humane behandeling dient te krijgen en met respect als mens behandeld dienen te worden. Dat je mensen niet aan je zijde krijgt door dwang maar door overtuiging, en dat je ideologie die iemand over decennia tot zich heeft genomen niet met een paar indrukwekkende speeches teniet kan doen. Het idee van communisme als plaag die uitgediept moet worden laat aan menselijkheid nogal te wensen over. Een ideologie die voor samenwerking en inspraak is door alle betrokkenen (juist ook op de werkvloer) en tegen uitbuiting, is iets wat lastig te vernietigen is. Centralisme en autoritaire leiding over een land (Thailand) of fabriek, daar kunnen mensen aan voelen dat er iets onrechtvaardigs aan is. Geen wonder dat ook in Thailand in diverse vormen door de afgelopen eeuw heen men daar tegen in opstand kwam. De leiding die het volk plukt kan dat deels bestrijden met genadeloos optreden, maar brood en spelen werken natuurlijk beter. Geef het plebs een grijpstuiver , vertel de Thaise arbeider dat hij/zij heel content mag zijn met de basale (arbeids)rechten en voorzieningen en met genoeg mooie praatjes verkoopt dat fabeltje ook. En bij onvrede heeft de ander het altijd gedaan: de immigrant of het buurland. Wanneer het zo uitkomt is Birma, Laos, Vietnam, Cambodia, China, Amerika etc slechterik en roept met het plebs op om de status quo zoals die was te behouden of in ere te herstellen.

 5. theiweert zegt op

  Als ik het zo lees mogen we ons gelukkig prijzen om in deze tijd in Thailand te verblijven.
  Waarin het rustig is zonder geweld op een enkele bomaanslag in de zuidelijke provicincies na.
  Maar daar wordt al jaren een negatief rerisadvies voor afgegeven.

  En voor de dollar je 36 baht krijgt ipv van 22 baht in 1985 en wij nu soms maar klagen dat we minder baht voor de euro krijgen. Maar het betekent eigenlijk dat de Thaise bevolking 1/3 heeft ingeleverd en de Import zoveel duurder ius geworden.

  Bedankt voor het delen van deze opsomming het is erg intressant.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website