Een reis door het verleden van Thailand deel 1

Door Johnny BG
Geplaatst in Geschiedenis
Tags:
10 juli 2022

Zoals de beroemde wetenschapper Carl Sagan opmerkte: ”Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen”. Met andere woorden “om inzicht te krijgen hoe het hedendaagse Thailand zich heeft gevormd dan is het de moeite waard om naar de geschiedenis te kijken”.

In deze reeks wordt er een overzicht gegeven van gebeurtenissen uit de periode 1967 tot 2017. Elk deel beslaat een periode van vijf jaar en zal zeker verrassingen bieden voor zelfs de meest deskundige Thaise geschiedenisliefhebbers.

Deel 1: Periode 1967-1971

1967

1967 was het jaar waarin Thai Rung Engineering Company werd opgericht door Vichien Phaoenchoke. Het was het eerste en enige Thaise autoproductiebedrijf. Andere belangrijke nieuwsberichten van 1967 zijn onder meer:

Januari

Voor het eerst werden Thaise troepen ingezet in Zuid-Vietnam. Ongeveer 1.000 Thaise soldaten namen deel aan militaire operaties naast Zuid-Vietnamese troepen die door de VS werden gesteund.

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar John Steinbeck arriveerde in Bangkok na een vier maanden durende ‘onderzoeksmissie’ in Vietnam. Steinbeck voorspelde dat de VS de oorlog zouden winnen en veroordeelde anti-oorlogsdemonstranten.

Maart

Amerikaanse functionarissen gaven voor het eerst toe dat de Amerikaanse vliegtuigen Thaise bases gebruikten om Noord-Vietnam te bombarderen. Er waren op dat moment ongeveer 35.000 Amerikaanse militairen in Thailand gestationeerd.

De Amerikaan Jim Thompson keerde niet terug van een reis naar Maleisië. Er werd vernomen dat hij in de jungle rond de Cameron Highlands verdween nadat hij een wandeling had gemaakt vanuit een huisje waar hij verbleef. Thompson was een voormalige inlichtingenofficier die was verbonden aan het Amerikaanse Office of Strategic Services (voorloper van de CIA). Hij vestigde zich in 1946 in Thailand en was verantwoordelijk voor het wereldberoemd maken van Thaise zijde.

Chulalongkorn University, de eerste universiteit van Thailand vernoemd naar koning Chulalongkorn (Rama V), vierde zijn 50e verjaardag. Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej en Koningin Sirikit openden de festiviteiten die gedurende drie dagen op de campus plaatsvonden.

Juni

Een gefascineerd publiek keek naar de eerste Thaise kleuren-tv-show op acht 61 cm schermen die buiten het Royal Hotel in Bangkok waren geplaatst. Televisietoestellen werden in de winkels verkocht, maar kostten minstens twee keer zoveel als zwart-wittoestellen.

September

Thaise veiligheidstroepen arresteerden 37 leden van de Communistische Partij van Thailand, zowel mannen als vrouwen, waaronder enkele vermeende leiders. De meeste arrestaties werden verricht in Bangkok. Op grond van artikel 17 van de nieuwe interim-grondwet riskeerden de gearresteerden de doodstraf.

Oktober

Er werd een emotionele ceremonie gehouden voor de eerste twee Thaise soldaten die in Vietnam zijn gesneuveld. De soldaten werden naar verluidt gedood door een boobytrap terwijl ze op patrouille in de buurt van Saigon. Hun lichamen werden naar de luchthaven Don Muang gevlogen.

Oprichting van Prince of Songkhla University, de eerste universiteit in het zuiden van Thailand. De koning doopte de universiteit ter ere van zijn vader, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Mahidol Adulyadej, Prins van Songkhla. Een aanvankelijk plan om de universiteit in de provincie Pattani te bouwen werd geschrapt en in plaats daarvan werd voor Hat Yai in de provincie Songkhla gekozen.

November

Oprichting van de Association of Thai Industries (FTA), een particuliere organisatie die de Thaise industrie wil laten innoveren en promoten.

De Dalai Lama arriveerde in Bangkok op uitnodiging van de Boeddhistische Vereniging van Thailand. Terwijl hij in Thailand was, ontmoette hij lokale religieuze leiders en regeringsfunctionarissen, waaronder prins Dhani Nivat, voorzitter van de Privy Council, en premier veldmaarschalk Thanom Kittikachorn.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid waren de geslachtsziekte besmettingen in Thailand de afgelopen vijf jaar met 50 procent toegenomen. Het ministerie zei dat de meeste infecties werden opgelopen via prostituees en vroeg de Verenigde Naties om hulp. Het VN-Kinderfonds en de Wereldgezondheidsorganisatie beloofden te helpen.

Jacqueline Kennedy, de weduwe van de vermoorde Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy, bezocht Thailand. Ze ontmoette de koning en de koningin tijdens haar korte verblijf.

De eerste Thailand National Games, ook bekend als Phra Nakhon 1967, werden gehouden in Bangkok. De multisportlocatie organiseerde 103 evenementen in 15 disciplines. In totaal namen 716 atleten uit alle regio’s van het land deel aan de spelen.

1968

1968 was het jaar waarin de separatistische islamitische groepering Pattani United Liberation Organization werd opgericht, met als doel het gebruik van militaire en politieke middelen om onafhankelijkheid te bereiken voor gebieden met een moslimmeerderheid in Zuid-Thailand.

Januari

Premier Thanom kondigde aan dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die opstegen vanaf Thaise luchtmachtbases de Ho Chi Minh Trail in Laos bombardeerden. Het was de eerste officiële erkenning dat Amerikaanse bombardementen werden gelanceerd vanaf Thaise bodem. De premier rechtvaardigde de actie door te zeggen dat het “voor de verdediging van ons land” was.

De Sjah van Iran en keizerin Farah brachten een staatsbezoek van een week aan Thailand. Ze werden op Don Muang Airport begroet door de koning en de koningin, die Iran in februari 1967 hadden bezocht.

De Filippijnse president Ferdinand Marcos en zijn vrouw Imelda brachten een vijfdaags staatsbezoek aan Thailand waarin ze de koning en de koningin ontmoetten.

Februari

Premier Thanom heeft de eerste staalfabriek van Thailand, GS Steel, ingehuldigd tijdens een ceremonie in de provincie Samut Prakan. De fabriek was een joint venture tussen GS en de Japanse bedrijven Mitsubishi Shoki Kaisha en Kawaishi-Gisho. Het fabriekscomplex bestond uit 14 gebouwen.

Maart

Ongeveer 1.000 taxichauffeurs vormden de Taxi Drivers Cooperative, waarmee het de eerste vakbond in Thailand was. Het doel van de coöperatie was om de arbeidsomstandigheden van taxichauffeurs te verbeteren en een betere ervaring voor passagiers te bieden.

Tanayong NV werd opgericht. Het bedrijf heet nu BTS Group Holding en is de meerderheidsaandeelhouder van Bangkok Mass Transit System PCL, dat zowel de BTS Skytrain als de Bangkok BRT exploiteert.

Mei

Het eerste grondstation voor satellietcommunicatie van het land werd geopend in Tung Sukhla in het district Si Racha in de provincie Chonburi. Het station was gekoppeld aan een IntelSat II-satelliet in een baan om 22.300 mijl boven de Stille Oceaan, waardoor communicatie via spraak, televisie en data mogelijk werd. Het was het eerste dergelijke station in Zuidoost-Azië.

Keizer Haile Selassie van Ethiopië bracht drie dagen een staatsbezoek aan Thailand, waarin hij de koning ontmoette. Zijne Majesteit zei dat het bezoek van de keizer “de eerste keer is dat een regerend vorst uit Afrika een staatsbezoek aan Thailand heeft gebracht” en prees het “wijze en welwillende leiderschap van de keizer”.

Juli

Voor het eerst in de Thaise medische geschiedenis slaagden artsen in het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok erin een Siamese tweeling te scheiden. De tweeling hadden een samengegroeide lever en de gecompliceerde operatie om ze te scheiden werd uitgevoerd door een team van vijf Thaise artsen onder leiding van het hoofd van de afdeling pediatrie van het ziekenhuis, Dr. Snoh Indrasukhsri.

Augustus

De populaire 38-jarige zanger Surapol Sombatcharoen, geprezen als ‘Thailand’s Elvis’, werd doodgeschoten door een huurmoordenaar nadat hij in zijn auto was gestapt op een parkeerplaats na een optreden in het Saengchand Theater in de provincie Nakhon Pathom. Duizenden rouwenden kwamen naar zijn begrafenis in Wat Paknam in Thonburi.

Oktober

De laatste negen trams werden uit de straten van Bangkok gehaald nadat was vastgesteld dat ze te duur waren om te onderhouden en ze het autoverkeer blokkeerden. De trams waren ongeveer 70 jaar eerder in Bangkok geïntroduceerd.

November

De eerste King’s Cup, het eerste internationale voetbaltoernooi van het land, georganiseerd door de Football Association of Thailand, ging van start in het National Stadium en duurde tot december. De Cup werd gewonnen door Indonesië, dat in de finale Birma met 1-0 versloeg. Thailand eindigde als derde. Drie flessenbommen ontploften tijdens een halve finale tussen Thailand en Birma, waarbij zeven toeschouwers in het stadion gewond raakten. De autoriteiten vermoedden dat het incident het werk was van communistische opstandelingen.

December

De koning opende het National Cancer Institute op Rama IV Road in de buurt van Ramathibodi Hospital. Het instituut werd gedeeltelijk gefinancierd door Japan. De koning riep 10 december uit tot Dag tegen Kanker.

1969

1969 zag de overgang van de Assumption University, opgericht in 1938, naar een autonome onderwijsinstelling, evenals de oprichting van het rooms-katholieke bisdom van de provincie Surat Thani. Het gebied werd in de jaren dertig geëvangeliseerd door de salesianen van Don Bosco. 1969 was ook het jaar waarin Sahakol Air werd opgericht als een luchttaxidienst. Het was de eerste particuliere binnenlandse luchtvaartmaatschappij in Thailand en stond onder contract van de Overseas International Construction Company, US Operation Mission en andere organisaties die betrokken zijn bij olie- en aardgasexploratie in de Golf van Thailand. De luchtvaartmaatschappij werd in 1989 omgedoopt tot Bangkok Airways .

Februari

Een IBM 1800-computer werd geleverd aan de Chulalongkorn University in Bangkok, een geschenk van het Amerikaanse Pentagon. De computer werd geïnstalleerd in de faculteit Ingenieurswetenschappen. De computer was bedoeld voor wetenschappelijk en industrieel werk en ook beschikbaar voor Amerikaanse en Thaise militairen.

Een professioneel gevecht tussen twee Thaise boksers in het Ratchadamnoen Stadion werd geleid door voormalig wereldkampioen zwaargewicht boksen Rocco Francis Marchegiano, beter bekend als Rocky Marciano. Er waren ongeveer 12.000 mensen aanwezig. Marciano won alle 49 gevechten van zijn carrière, 43 door KO.

De eerste nationale verkiezingen in 11 jaar werden gehouden. Meer dan 1.500 kandidaten van een tiental partijen en onafhankelijken streden om 219 zetels in de Tweede Kamer. De United Thai People Party van premier Thanom won 75 zetels en 72 gingen naar onafhankelijken. Na de verkiezingen traden 30 van de 72 onafhankelijken toe tot de UTPP.

April

Een US Air Force EC-121 spionagevliegtuig stortte neer bij het opstijgen in de buurt van Korat, waarbij alle 18 bemanningsleden omkwamen. De crash vond plaats in een onbewoond gebied ongeveer vijf kilometer ten noordwesten van Korat’s Royal Thai Air Force Base.

Mei

Drie elektriciteitscentrales, Yanhee Electricity Authority, Lignite Electricity en Northeast Electricity Authority sloten zich aan bij de Electricity Generating Authority of Thailand (EGAT). De fusie was bedoeld om de kosten te drukken. EGAT werd de grootste energieproducent in Thailand.

Drieënvijftig Thaise vissers werden vrijgelaten door de Cambodjaanse prins Norodom Sihanouk na vijf tot acht jaar in Cambodjaanse hechtenis te hebben doorgebracht. De vissers waren gevangengenomen in Cambodjaanse wateren, beschuldigd van illegale visserij en gevangen gezet. De Birmese ambassadeur die de Thaise belangen in Cambodja vertegenwoordigt, was medeverantwoordelijk voor de vrijlating.

Juni

De koning gaf toestemming voor de aankoop van nieuwe drukpersen om bankbiljetten van hoge kwaliteit te produceren. De Banknote Printing Division van de Bank of Thailand zei dat het gebruik van papier van hoge kwaliteit en moderne druktechnieken valsemunters zou afschrikken. De eerste keer dat de nieuwe persen werden gebruikt, produceerden deze biljetten van vijf en tien baht.

Juli

De Amerikaanse president Richard Nixon en zijn vrouw Pat brachten een bezoek aan Thailand en werden ontvangen door de koning en de koningin. Ze ontmoetten ook premier Thanom en andere functionarissen, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken Thanat Khoman. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger voegde zich bij verschillende vergaderingen bij de president.

Augustus

Premier Thanom vroeg de Nationale Culturele Raad om minirokjes te verbieden.

September

Engelstalige boekhandelaar Asia Books werd opgericht.

De VS begonnen met de terugtrekking van 48.000 troepen en gigantische B52-bommenwerpers uit Thailand te midden van groeiende anti-oorlogsprotesten en toenemende kritiek van het Congres op het beheer van de oorlog. Minister van Buitenlandse Zaken William Rogers zei dat het Congres bezorgd was dat de VS in een nieuwe landoorlog in Thailand zouden worden meegesleurd. Op 20 september werd een overeenkomst bereikt tussen de VS en Thailand waarin werd bepaald dat de eerste 6.000 Amerikaanse troepen Thailand op 1 juli 1970 zouden verlaten.

November

Duizenden Thaise mariniers werden gemobiliseerd om de politie te helpen in de strijd tegen communisten en moslimseparatisten in de jungle van Zuid-Thailand. De strategie van de opstandelingen was om de economie te vernietigen door infrastructuur aan te vallen en angst te zaaien onder arbeiders op rubberplantages. Op 12 november doodden opstandelingen in de provincie Songkhla zeven politieagenten en raakten drie anderen ernstig gewond.

December

Bangkok Bank was de eerste financiële instelling in Thailand die haar activiteiten automatiseerde. Bankfunctionarissen zeiden dat klanten gemakkelijker geld kunnen storten en opnemen in de 38 vestigingen in Bangkok en Thonburi.

1970

1970 bracht nieuwe regels voor buitenlandse arbeiders in het land in een poging om het aantal immigranten die banen van Thais aannamen te verminderen. Er werd aangekondigd dat binnenkort regelgeving zou worden ingevoerd die voor buitenlanders een werkvergunning vereist.

In 1970 werden de volgende ondernemingen en instellingen opgericht.

Provincial Electricity Football Club, nu bekend als Buriram United FC; Wat Phra Dhammakaya boeddhistische tempel in de provincie Pathum Thani, gesticht door de maechi (non) Chandra Khonnokyoong en Luang Por Dhammajayo; Thais filmproductie- en distributiebedrijf Sahamongkol Film International, of Mongkol Film; en Suriya College, omgedoopt tot Sripatum University in 1987.

De jaarlijkse voetbalcompetitie Queen’s Cup vond voor het eerst plaats in 1970.

Februari

Het Dusit Thani Hotel opende zijn deuren op de hoek van Silom en Rama IV. Opgericht door Chanut Piyaoui, was het destijds het hoogste gebouw in Bangkok.

Maart

De Indonesische president Hajji Suharto en zijn vrouw brachten een tweedaags officieel bezoek aan Thailand. De president werd op de luchthaven verwelkomd door de koning, die zei dat beide landen met ‘kritieke gevaren’ werden geconfronteerd. Zowel Thailand als Indonesië steunden Amerika’s anti communistische beleid in de regio.

Kleurentelevisiekanaal 3 (TV3) begon op 26 maart om 10.00 uur uit te zenden. Het was het eerste Thaise commerciële televisiestation. TV3 werd officieel gelanceerd tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door premier Thanom.

Mei

Cambodja vroeg Thailand om militaire hulp, een jaar nadat de Amerikanen communistische Vietnamese doelen in Cambodja begonnen te bombarderen. De banden tussen Thailand en Cambodja verbeterden met de opening van de grensovergang Aranyaprathet en het herstel van diplomatieke betrekkingen.

Juni

De Cambodjaanse premier Lon Nol was de eerste Cambodjaanse premier in twintig jaar die een officieel bezoek bracht aan Thailand. Lon Nol leidde in mei een succesvolle bloedeloze militaire staatsgreep die het regime van prins Norodom Sihanouk omverwierp. Hij werd later omvergeworpen door de Rode Khmer in 1975.

Juli

Er werd een belasting ingevoerd op meer dan 200 geïmporteerde en lokaal gemaakte artikelen. De nieuwe regelgeving, ook wel het Midnight Tax Decreet genoemd, verhoogde de invoerrechten op auto’s van de toch al hoge 60% naar 80%, terwijl de omzetbelasting omhoogging naar 30 procent. De accijns op cosmetica steeg met bijna 100%. De regering verdedigde de verhogingen die nodig waren om het militaire budget te verhogen om de communistische onderdrukkingsinspanningen te financieren en andere bedreigingen voor de nationale veiligheid af te weren.

September

Meer dan 4.000 studenten van de Chulalongkorn University braken door de hoofdingang van het parlementsgebouw en eisten de schorsing van drie professoren die naar verluidt betrokken waren bij corruptie bij het verhuren van campusgrond aan particuliere bedrijven.

Oktober

Superster-acteur Mitr Chaibancha (geboren Pichet Pumhem) overleed na een val uit een helicopter op 90 meter hoogte tijdens het filmen van de laatste scène van zijn nieuwe film Insee Thong (Golden Eagle) op Dongtan Beach, Jomtien, Pattaya. De 36-jarige acteur speelde tussen 1956 en 1970 in 266 films en raakte tijdens zijn carrière meerdere keren geblesseerd. Ongeveer 100.000 fans kwamen naar de herdenkingsdienst voor Mitr, de dag na zijn ongeluk in Wat Sunthorn Thammathan in Bangkok.

November

Een Franse monorailmaatschappij benaderde de gemeente Bangkok met een voorstel om een haalbaarheidsstudie te doen naar een massaspoorlijn voor Bangkok. De stad accepteerde het voorstel.

December

Een vijf uur durende brand verwoestte de helft van het commerciële centrum van Saraburi, verwoestte huizen en bedrijven en liet meer dan 3.000 mensen dakloos achter. Honderden winkelpanden, drie banken, twee verzekeringsmaatschappijen, een theater, een markt en twee scholen werden vernield. De koning stuurde hulpgoederen naar families die door de brand waren getroffen.

1971

In 1971 werd de Chao Phraya Express-transportdienst gelanceerd op de Chao Phraya-rivier. Ramkhamhaeng University, een openbare en open universiteit vernoemd naar koning Ramkhamhaeng de Grote van Sukhothai, werd opgericht. De koning is de grondlegger van het Thaise alfabet.

Sirindhorn Dam, genoemd naar Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maha Chakri Sirindhorn, werd in 1971 in gebruik genomen. De dam ligt in het Sirindhorn-district van de provincie Ubon Ratchathani en werd gebouwd om te dienen als waterkrachtcentrale en om water te leveren voor irrigatie.

Januari

Mitr Chaibancha wordt gecremeerd in Wat Thepsirin in Bangkok. Tienduizenden fans woonden de crematieceremonie bij.

Maart

De staat van beleg werd opgeschort in 34 provincies, waaronder Bangkok, en de regering zei dat Thonburi en Chiang Mai niet langer werden beschouwd als ‘door communisten geteisterde’ gebieden. De noodbevoegdheden bleven echter van kracht in 37 Thaise provincies, waaronder het hele noordoosten.

April

Een brand in het Imperial Hotel in Bangkok heeft 24 levens geëist, waaronder zes kinderen. Veel gasten sprongen uit de ramen van het hotel met 107 kamers om aan de brand te ontsnappen.

Mei

Minister van Buitenlandse Zaken Khoman verwees naar China als “de Volksrepubliek China” tijdens een persconferentie als een eerste teken tot verzoening tussen de twee landen. Het was de eerste keer dat een kabinetsfunctionaris de officiële naam China gebruikte.

Juli

Nation Multimedia Group werd opgericht en de Engelstalige krant The Nation werd op 1 juli gelanceerd door voormalig Bangkok Post-journalist Suthichai Yoon. De kop op de voorpagina was: “Het hoe en waarom van de natie.” Het eerste nummer naar verluidt verkocht 3.000 exemplaren.

De regering heeft verschillende voorstellen overwogen om de auto-industrie te ondersteunen. Ministeries werkten samen om aanbevelingen te doen om de autoassemblage en de fabricage van onderdelen te bevorderen. Een voorstel was om het verschil in de invoerbelasting te vergroten tussen volledig afgebouwde auto’s – die tegen een hoger tarief worden belast – en auto’s die in Thailand zijn geassembleerd.

Augustus

Wetenschappers waarschuwden dat, tenzij er iets werd gedaan wordt om verdere bodemdaling te voorkomen, Bangkok over 20 jaar onder de zeespiegel zou kunnen liggen. Twee professoren in geotechniek van het Asian Institute of Technology beweerden dat er aanwijzingen waren dat veel gebieden in Bangkok verzakten omdat er te veel ondergronds water van onder de stad was opgepompt om aan de snelle toename van de vraag naar water te voldoen.

September

Travestieten (katoey) uit Bangkok en Thonburi vormden een vereniging om hun belangen te beschermen en een einde te maken aan wat volgens hen vooroordelen tegen hen waren. De leiders van de groep zeiden onder meer dat ze een wet wilden om hen toe te staan te trouwen. De groep schatte dat er ongeveer 10.000 katoeys in Bangkok en Thonburi woonden.

Oktober

Voetbalfans, voornamelijk jongeren, kwamen in opstand in het National Stadium nadat hevige regen had geleid tot annulering van de halve finale van de Queen’s Cup-wedstrijd tussen Vee Foh en Rajathevi. De “fans” braken doelpalen neer, sloegen stoelen kapot en staken vreugdevuren aan op het veld. De wedstrijd werd bijgewoond door ongeveer 20.000 fans. Een onbekend aantal deed mee aan de rellen nadat spelers na rust niet kwamen opdagen.

De regering keurde een voorstel goed om het eiland Koh Samui te transformeren en te ontwikkelen tot een belangrijke vakantiebestemming in een poging de noodlijdende toeristenindustrie een boost te geven. Onder andere pogingen om het toerisme te stimuleren was een verlenging van de verblijfsduur voor toeristen zonder visum.

November

Premier Thanom pleegde op 17 november een staatsgreep tegen zijn eigen regering, daarbij verwijzend naar de noodzaak om de communistische infiltratie te onderdrukken. In een ankondiging op Bangkok Radio om 19.00 uur kondigde premier Thanom de staat van beleg af, waarbij de grondwet werd afgeschaft, het parlement werd ontbonden en het kabinet werd ontbonden. Alle gezag werd in handen van de veiligheidstroepen gelegd. Thanom kondigde ook de oprichting aan van een Uitvoerende Raad van negen leden die vijf jaar lang staatszaken zal leiden.

December

De Opperste Patriarch Somdej Phra Ariyawongsakhatayan stierf aan zijn verwondingen na een auto-ongeluk. Het ongeluk gebeurde in het Bang Phli-district van de provincie Samut Prakan toen de opperste patriarch op weg was om een preek te houden. Zijn limousine crashte frontaal met een pick-up truck. Het land ging in een rouwperiode van 15 dagen.

*Bronnen voor dit verhaal zijn archieven van UPI, AFP, AP, de Bangkok Post, The Nation en Wikipedia en vrij vertaald van online magazine Big Chilli https://is.gd/d0f1Uy

Naschrift: Het stuk is een grove weergave van wat er destijds speelde. Niets is er echter te lezen over de bevolking zelf. Wat mij opvalt zijn woorden als communisten en zaken die 50 jaar geleden al op de agenda stonden zoals het recht van trouwen voor katoeys, het verzakken van Bangkok en een staatsgreep als men vindt dat het moet en welke nog steeds actueel zijn.

Verder kan je denk ik goed zien dat in die periode ook de basis is gelegd voor de vooruitgang van het huidige Thailand.

Voor de lezers die zich geroepen voelen voeg graag toe wat er eigenlijk ook nog bij zou moeten staan uit deze periode of andere sappige verhalen zijn natuurlijk ook goed. Ineens 50% meer geslachtsziektes in een jaar dat moet natuurlijk ergens vandaan komen. Ik heb al een vermoeden bij wie de oorzaak destijds is neergelegd 😊

Rating: 4.43/5. From 7 votes.
Please wait...

33 reacties op “Een reis door het verleden van Thailand deel 1”

 1. Tino Kuis zegt op

  Dit is een erg leuke manier om de geschiedenis van Thailand te beschrijven, Johnny. Maar waarom ben je niet begonnen bij de stichting van Sukhotai in 1267? (:

  • Johnny BG zegt op

   Beste Tino,

   De gehele geschiedenis laat ik graag over aan anderen die zeeën van tijd overhebben omdat ze mogen genieten van hun pensioen 🙂
   De reden om het over deze periode te doen is o.a. omdat het de periode betreft waarop ik ook op deze aardkloot mag zijn.

   • chris zegt op

    Ook zonder dat je met penisoen bent, kun je heel goed verdiepen in een onderwerp dat je na aan het hart ligt.
    Er was eens een onderzoek dat aantoonde dat je – als je met pensioen bent – juist veel minder doet dan ervoor. Van niksdoen en relaxen word je eigenlijk lui; je hebt nergens meer zin in. Het is maar goed dat er stemmen opgaan om ouderen weer aan het werk te krijgen, passend werk, niet 40 uur per week want er dreigt een groot tekort op de arbeidsmarkt.

    • Erik zegt op

     Ja, Chris, mogelijk iets om eens een boom over op te zetten, dat deelwerken door gepensioneerden. Maar als ik een paar euro bijverdien heeft dat direct invloed op tegemoetkomingen als toeslagen en dan vergaat me de zin al… Dan werk je voor de kat zijn staart.

     • chris zegt op

      Werken is veel meer dan geld verdienen. Het is ook: bezig blijven, intellectueel bezig blijven, structuur in je dag (opstaan, werk etc), sociale contacten (met collega;’s bv), je kennis delen met anderen, gewaardeerd worden.
      Ik denk dat er VEEL meer gepensioneerden werken (al dan niet met een geldelijke vergoeding) dan menigeen denkt.
      Als je gewoon AOW hebt en een pensioen word je volgens mij niks gekort in Thailand. Je moet alleen belasting betalen.

     • chris zegt op

      Het is een feit dat er grote tekorten zijn op de arbeidsmarkt. Die hebben vooral te maken met het kleiner aantal jongeren terwijl er wel veel ouderen zijn die met pensioen zijn. In het ene land vanaf 60 (Thailand), in een ander vanaf 70 (Nederland).
      Die tekorten doen zich nu al gelden. Lees de webites er maar op na.
      Een tamelijk voor de hand liggende oplossing is om gepensioneerden te intersseren om weer part-time aan het werk te gaan. En NATUURLIJK moet je dan bedenken wat deze herintreding aantrekkelijk zou maken. Als je dat namelijk niet doet, komt de gepensioneerde niet terug. Te denken valt aan vrijstelling van belastingen, betalingen en heffingen, extra bonussen (een standaard extra 13-de maand) zodat de gepensioneerde meer overhoudt van zijn gewerkte uren.
      Op de Erasmus Universiteit word je als docent op je 60-ste verjaardag gevraagd of je niet elke week een vrije dag vrij wilt hebben met behoud van salaris. Die ‘vrije’ dagen beloof je dan te werken na je officiele pensioendatum, ook met gewoon salaris. (een soort vrije dagen-courant). Als je dat als werkgever niet doet, dreigt het volgende: de docent gaat vervroegd met pensioen en begint thuis een eigen bedrijfje. (gastcolleges, spreekbeurten, online coaching, adviseurschappen). Menigeen verdient zo meer dan zijn/haar vroegere salaris bij de universiteit.

    • Jos M zegt op

     Chris, daarom ben ik blij dat ik nu sinds 2 en een half jaar in Thailand woon.
     Als ik nu nog in NL was zou ik met mijn 70 jaar nog moeten werken ivm de hoge energie prijzen daar

     • Johnny BG zegt op

      Beste Jos,
      Hoe ga je dat regelen met je ziektenkostenverzekering want die worden ook per jaar alleen maar hoger?

     • Erik zegt op

      Jos M, die hoge energieprijzen kun je matigen als je zelf wat doet aan jouw woning en aan jouw verbruik. Maar eenmaal in Thailand heb je in ieder geval geen stookkosten meer. Doch denk nou niet dat je wereldwijd ontsnapt aan hogere prijzen en alleen NL het slachtoffer zal zijn. Dit raakt straks iedereen en overal.

    • Mart zegt op

     Goed Chris, Jij je zin.
     Morgen wordt t bekend gemaakt, de penisoen leeftijd wordt verhoogt tot de dood er op volgt. Werken ZUL je slaaf, oude tijden komen terug. Geluk met mij, ik mag en kan lui zijn zoals ik wil.
     Hoef je niet te groeten want jij moet werken, geen tijd voor poespas.

     • Chris de Boer zegt op

      Ik ben een van degenen die in Nederland niet met zijn 65-ste (zoals beloofd) met pensioen ging maar met 66 jaar en 9 maanden.
      Ik ben aan de universiteit blijven werken tot mij 68-ste en men had mij graag langer gehouden.
      Ik ben nu volledig met pensioen en werk – geheel vrijwillig – online, als freelance coach voor studenten in hun MBA en PhD fase, overal ter wereld. Heb inmiddels heel wat geleeerd over onderwerpen waar ik niks van af wist , zoals Augmented en Virtual Reality (in marketing)
      En ja, ik doe elke middag mijn dutje.
      En kijk ook tv programma’s van MAX.

 2. William zegt op

  Gewoon , om er niet teveel woorden ‘aan vuil te maken’ !!

  Hartstikke goed :” Een reis door het verleden van Thailand “.

 3. GeertP zegt op

  Een zwarte bladzijde uit de Thaise geschiedenis, een heksenjacht op zogenaamde communisten in een tijd dat de VS achter elke boom een communist zag en ook hun bondgenoten zover kreeg om mee te doen .
  Er zijn in die tijd heel veel onschuldige studenten en mensen met linkse ideeën vermoord.

  • Erik zegt op

   Geert P, er zijn ook mensen vermoord die geen enkel links of rechts idee hadden maar gewoon ruzie hadden met de lokale hotemetoot en op gemakkelijke wijze uit de weg geruimd zijn. Net als nu gebeurt met de lese majeste wetgeving. Zo reken je gemakkelijk met politieke, zakelijke of persoonlijke tegenstanders af….

  • Tino Kuis zegt op

   Precies, GeertP. Zie mijn bijdrage hier:

   https://www.thailandblog.nl/geschiedenis/red-drum-moorden-phatthalung/

  • Leo zegt op

   GeertP@

   ”een tijd dat de VS achter elke boom een communist zag”

   Ze hadden toch echt wat beter moeten kijken in de VS, want vandaag de dag staat daadwerkelijk achter elke boom een communist/neo/marxist, en dat nog wel in die zelfde VS en helaas ook de rest van de wereld, tot onze eigen MP aan toe die trots met het bekende WEF tasje van de super communist schwab rond loopt.
   Communisme/marxisme/socialisme had helemaal uitgeroeid moeten worden, in de Russische federatie is dat ironisch genoeg wel gelukt helaas niet in de rest van de wereld.

   • Erik zegt op

    Leo, wat een ontboezeming maar als je het echt meent vind ik je wel erg eerlijk.

    Weg met het socialisme, zeg je. Hoera! Terug de macht aan de hotemetoten, de notaris, de bisschop, de industrieel en de burgemeester; de armen de slecht betalende mijnen in, de staalfabrieken, de diepe armoe; weg met vakbonden, vrouwenkiesrecht en democratie, weg met gelijke rechten en voor het arme volk de illusie van snieklaas en zwarte piet en maak daarna maar braaf kindertjes want dan blijf je lekker arm en hou je je wel koest…. Terug naar het Rijke Roomsche Leven? En dan de AOW van Drees c.s. ook maar afschaffen, nietwaar?

    Nou, Leo, misschien eens iets bijlezen vanaf WO1?

    • Jacques zegt op

     De volksopstanden van het gewone volk met een sociaal hart en dergelijke politici hebben een kentering gebracht in de tijd dat de mens in Nederland massaal werd uitgebuit. Daar is veel strijd voor geleverd en dat ging niet zonder veel weerstand. Kijk maar eens naar de situatie rond 1900 wat een zwaar leven voor velen. Grote invloed op betere salariëring werd onder anderen gerealiseerd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw door de havenstakingen. Ik herinner mij nog wekenlang soep te hebben gegeten, omdat de stakingskast leeg was en de arbeider toch doorging voor dit doel. Mijn vader ik ben hem er nog dankbaar voor. We hebben veel te danken aan de arbeiders, waarvan er velen waren voorzien van een sociaal hart. Bij uitblijven van hun inzet hadden we zeker niet op een hoger niveau gezeten als de gemiddelde inkomsten van de gemiddelde Thai en hadden er veel minder gepensioneerden in Thailand verbleven.

    • Leo zegt op

     Hallo Erik ik heb je een like gegeven, hier kleine reactie dan, vanaf WO 1

     Nee hoor de A.O.W zeker niet afschaffen.
     Met heel veel zaken ben ik het eens, socialisme zeker de gematigde versie heeft voor het arbeidersvolk zeker veel goede dingen gedaan, maar zoals met alles corrumpeert macht, en gaan dingen gepaard met een dubbele agenda, dus de ”horse and carrot” methode, en als dat bereikt is volgt vaak de ellende.

     Vergeet niet wat er in in het oude Rusland gebeurde toen Lenin per trein uit Zwitserland vertrok om daar het scepter te zwaaien en dood en verderf te brengen i.p.v. dikke borden met borsjtsjsoep werden het massa slachtingen en honger, net als Mao (ook zo’n lieverdje) met ”the great leap forward” de dodenakker lagen wederom bezaaid met miljoenen doden, en zelfs Hitler was een socialist, de meeste mensen denken dat hij extreem rechts was maar dat is helemaal onjuist. het verschil was dat hij een een socialisme had waarbij bezit wel was toegestaan, een variant dus.

     En dan nu de beruchte Onkel Klaus Schwab en zijn vele mede communisten wereldwijd waaronder ons eigen kabinet, weer zo’n altruïstische weldoener die alles van je gaat af pakken en je vol wil spuiten met vaccin-ellende en computer-chips in je wil plaatsen, maar je zal daarbij bij wel gelukkig zijn ”you will own nothing but be happy” gewoon hun eigen dystopische website even afstruinen en je ogen gaan wel open.
     Je kunt veel van deze lieden zeggen maar ze doen allerminst geheimzinnig over hun socialistische plannen voor het nieuwe Utopia wat ons te wachten staat, gek dat jullie pro socialisten hier dit niet weten. het word van de politieke daken afgeschreeuwd. Alles wat ik hier zeg is bewezen en verifieerbaar.

     Ik blijf bij mij mening dat het communisme ooit met wortel en tak had moeten worden uitgeroeid, maar ik weet hierbij als geen ander dat super rechts ook niet van die brave borsten zijn, beroeps politici zouden eigenlijk bij voorbaat al gescreend moeten worden op geestelijke gesteldheid, dat gebeurd helaas niet., het merendeel zijn gevaarlijke psychopaten en sociopaten.

     Met vriendelijke groeten van een oud socialist die de ogen zijn opengegaan.

     • Rob V. zegt op

      Een laatste opmerking, want we drijven wel erg ver af van het oorspronkelijke onderwerp (ik zwaai wel weer terug richting Thailand op het eind):

      De geschiedenis is wel wat complexer dan dat je hier beschrijft: zo voerden de Bolsjewisten schaalvergroting en mechanisering door (waarbij de grote herenboeren hun land in collectief eigendom zagen opgaan), waardoor een lange geschiedenis van terugkerende misoogsten, voedseltekorten en hongersnood zo goed als verleden tijd werdt. Er zij ook miljoenen mensen gestorven, verschrikkelijk natuurlijk maar in aantallen valt dat totaal weg tegen de vele miljoenen mensen die werkloosheid, geen toegang tot voedsel/onderdak/zorg etc. Om over oorlogen, separatisten en dictoriale staatsgrepen waar de VS een rol in spelen nog maar te zwijgen. (Dus als die wereldmachten hebben veel onschuldig bloed aan de handen).

      In de jaren 20 won het socialisme in veel landen aan steun, ook Duitsland maakte goede kans om die kant op te gaan. Hitler zijn partij gooide dus ook socialistische punten in het programma om zo stemmen te winnen, maar een socialist waren hij en de NSDAP zeker niet. Die rode waren juist de grote vijand terwijl de NSDAP samenwerkte met grote kapitalisten (die betaalden Hitler maar wat graag om zo het rode gevaar af te wenden).

      Schwab is een kapitalist, hij wil een humaner kapitalisme waarbij er meer op de lange termijn wordt gedacht en er meer overleg is tussen betrokkenen. Dit om zo ons huidige politek-econmisch systeem te behouden. Mensen zoals hem en Rutte willen graag het systeem houden zoals het is, die willen echt niet dat de productiemiddelen (het kapitaal, de fabrieken en bedrijven) onder gemeenschappelijk democratisch bestuur en eigendom komen. Dan zou de elite veel van haar bezit en rijkdom (en daarmee ook invloed en macht) verliezen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

      Als oud socialist zul je waarschijnlijk wel weten dat er verschil is tussen “persoonlijk eigendom” (jouw tandenborstel, huid, TV) en “privaat eigendom” (productiemiddelen zoals fabrieken, hotels, …). Een communist wil de productiemiddelen (privaat eigendom) onder gemeenschappelijke controle hebben maar de tandenborstel (persoonlijk eigendom) blijft iedereen houden en deel je dus niet. Eigenaren van kapitaal zitten er natuurlijk niet op te wachten dat hun bedrijf onder gemeenschappelijk bestuur en eigendom van de werknemers komt dus die verzetten zich tegen dat afpakken. Die goeien dat samen op 1 hoop met persoonlijk eigendom, zodat Jan met de Pet vreest dat die communisten zijn tandenborstel, auto en huis af willen pakken. In Sovjet Rusland ging zelfs het gerucht dat iedereen in een dorp samen in 1 groot bed moest slapen en hun vrouwen moesten delen… Maar wat het eigenlijk betekende was dat een fabriek eigendom van de werknemers werdt, zo kon je de SU je gezamenlijk de chef wegstemmen. De werknemer was zeg maar meteen aandeelhouder zodat de koek in overleg verdeeld kon worden ipv dat een directie als dictators hun wil op konden leggen.

      En om toch proberen terug te keren naar Thailand, dat is natuurlijk niet wat de rijke families die de bedrijven runnen willen. Zij en hun netwerken in het leger en politiek verzetten zich tegen zulke gevaarlijke ideeën van gemeenschappelijk democratisch bestuur over het kapitaal. Zelfs een vinger, zoals een vakbond met een beetje inspraak en invloed op het reilen en zeilen van een bedrijf waren ze zwaar op tegen. De communist was mede daarom (en om een goede bondgenoot van de VS te zijn met de financiële gunsten die daar aan verbonden zijn) het grote gevaar wat met wortel en tak uitgeroeid diende te worden. Zo zijn er nodeloos en op barbaarse wijze gewoon volk gedood of vermoord. Er is blijkbaar veel geoorloofd om de burger er onder te houden. Een trieste gang van zaken.

   • chris zegt op

    De CPN (Communistosche Partij Nederland) bestaat al decennia lang niet meer.
    Helaas, want ik kon altijd genieten van de speeches van Marcus Bakker.

    https://www.youtube.com/watch?v=lJGzEfssay8

   • Rob V. zegt op

    Ik heb waarschijnlijk een belangrijk nieuwsbulletin gemist waarin Mark Rutte en kornuiten zich nu inzetten om alle productiemiddelen (het kapitaal) in publiek / democratisch eigendom van alle burgers te brengen? De nationale en wereldleiders hebben veelal een broertje dood aan het idee om de arbeider grip of meer grip op het bestuur van ondernemingen te geven, laat staan het eigendom over te dragen aan de arbeider.

    Het rode idee (Marxisme etc.) om een einde te maken aan de uitbuiting van arbeiders, het opbreken van elite clubs (einde aan de klassenmaatschappij), het brengen van democratie, gelijkheid, broederschap, dat valt niet uit te roeien. Zolang er ongelijkheid en uitbuiting bestaat, zo lang zullen degene die geplukt worden of hen die simpelweg in sociale en humane waarden geloven daar voor vechten. De generaals, CEO’s, magnaten enzovoort in Amerika, Thailand en elders zullen dus voorlopig dus nog wel een communistisch gevaar zien achter schermen, bomen en het struikgewas. In Thailand enkele jaren terug nog met generaal Apirat.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat:

    ‘Communisme/marxisme/socialisme had helemaal uitgeroeid moeten worden, in de Russische federatie is dat ironisch genoeg wel gelukt helaas niet in de rest van de wereld.’

    Je hebt recht op je eigen mening, Leo, en ik kan daar met argumenten tegenin gaan. Maar ik vind het heel erg jammer dat je het woord ‘uitroeien’ gebruikt. Ideeën en meningen kun je niet ‘uitroeien’ en als je het toch probeert kan dat alleen leiden tot geweld zoals de geschiedenis overtuigend laat zien.

  • Rob V. zegt op

   Er verdwijnen in Thailand nog steeds linkse activisten tot op de dag van vandaag… Wie de geschiedenis kent weet dat er inderdaad vele linkse figuren en “enge communisten” zijn vermoord, verdwenen, verjaagd, opgesloten enzovoort. Dat label was natuurlijk ook handig om van mondige burgers of andere lastige mensen af te komen. Het spook dat door Europa ging, spookte dus ook in Azië. De machthebbers hebben daar met bloederig en excessief geweld tegen gevochten om het plebs onder de duim te houden.

   Wij hebben aan de communisten, socialisten en marxisten veel te danken. Dat sociale stelsel bijvoorbeeld zoals Erik al aangaf, is er gekomen door die linkse druk. De kapitalisten en hun vriendjes in de politiek zaten daar echt niet op te wachten. Er zijn zo dus grote resultaten behaald door de communisten, al is het ze in Europa niet gelukt de “dictatuur van het kapitaal” te vervangen door de “dictatuur van het proletariaat” (lees: de arbeider de touwtjes in handen geven in het bestuur van bedrijven en regering zodat deze tot een democratie worden). Azië heeft wel enkele landen die in naam socialistisch zijn (en het communisme nastreven, te behalen na X generaties hervormingen waarbij de “parasitaire staat” uiteindelijk verdwijnt).

   In Thailand zie ik een revolutie niet zo 1-2-3 uitbreken, dus “macht aan arbeider” en al die bekende leuzen zullen we in dit land wel niet zien. Toch hoop ik dat het Thaise volk een beter, rechtvaardiger en humaner economisch-sociaal system krijgt. Dat proberen directeuren en hun netwerk in politiek en leger nog steeds onder de duim te houden. Helaas. (Blijft wel het biertje en de massage goedkoop voor de westerse toerist en dat is natuurlijk heeellll belangrijk).

   • Johnny BG zegt op

    Beste Rob,
    Ik raad je aan om toch eens een keer de wet betreffende arbeid te lezen. https://msnagroup.com/thailand-business-and-company-information/thai-labour-law/
    Dit zijn de minimale eisen waaraan een werkgever moet voldoen en het zal je misschien verbazen maar veel werkgevers zitten dik boven deze minimumeisen en dat zijn de “goede werkgevers”
    Vooral te herkennen aan een 5 daagse werkweek en een salaris minimaal 1.5 het minimumloon.
    Je doet net of iedere werkgever een uitbuiter is maar hoe verklaar je dan dat nieuwe woningen van 8-10 miljoen baht gewoon verkocht worden?
    Gezondheidszorg is ook in de wetgeving verankerd en is voor iedere Thai zonder teveel kosten beschikbaar.
    Misschien zijn dat wel redenen waarom er geen revolutie in TH gaat komen. Er zijn mogelijkheden om het moeras van armoede te ontvluchten maar dan zal er wel wat moeitevoor gedaan moeten worden. Degene die verder zijn gekomen hebben er vervolgens ook geen moeite mee om de mensen die achter zijn gebleven erop te wijzen dat je met “niets” doen ook niet moet klagen.
    TH is niet anders dan NL. Als het financieel beter gaat dan wordt er rechts gestemd en met de constant veranderde wereld mag je het de nieuwe middenklasse in TH niet kwalijk nemen dat zij in de omstandigheden die er zijn hun kans pakken. Uiteindelijk kan het altijd weer slechter gaan maar tenminste heeft men van het moment genoten.

    Tot slot, ik snap je idee om arbeiders ( een vreselijk ouderwets woord trouwens) meer zeggenschap te geven. Dat zou kunnen door zich in te kopen in een bedrijf en zie daar hebben veel mensen geen zin in want dat kost een investering. Investering en dus lange termijn denken is niet veel werknemers gegeven…..helaas.
    Een ambtenaar kan zich niet inkopen maar wel korter werken om zelf een eigen baasje te worden.
    De mogelijkheden zijn er maar de ballen om het te doen wat minder.

    • Rob V. zegt op

     Beste Johnny, volgens de economische theorie van Marx komt alle waarde uit (sociaal noodzakelijke) arbeid. Een werkgever betaalt de werknemer per definitie minder dan dat deze arbeider aan waarde toevoegt, dat is de winst en het inkomen voor de werkgever. Daarom ook dat dit als uitbuiting (exploitation) wordt gezien door Marxisten. Dat maakt de individuele kapitalist overigens niet tot een slecht oersoon, zo werkt het systeem nu eenmaal. Bedrijven als gemeenschappelijk eigendom besturen en de opbrengsten in overleg verdelen en investeren is hier een deel van de sleutel om uitbuiting te bezweren.

     De (Thaise) salarissen vallen eigenlijk nogal tegen, in absolute getallen zijn ook die gestegen, maar de mensen aan de top zijn er verhoudingsgewijs meer op vooruit gegaan. Thailand staat met een reden hoog in de top van meest ongelijke landen. Ik snap dus wel dat Thai zijn die menen dat hen tekort wordt gedaan. Verdere uitbouw van het sociaal vangnet bijvoorbeeld en arbeidsrechten. Er is zeker van alles bereikt maar er is nog steeds een hoop te doen.

     Jezelf inkopen in een bedrijf is velen financieel niet weggelegd, daar komt immers best wat bij kijken. Denk aan een leuke zak geld van bijvoorbeeld de ouders of een bank die wel in zee wil met een werknemerscoöperatie. Ook daar zou de overheid een rol in kunnen spelen, vergelijkbaar met de 1 miljoen baht fondsen onder de regering van Thaksin. Ballen, een goed idee en een zak met geld maakt dan heel wat mogelijk.

     • chris zegt op

      “volgens de economische theorie van Marx komt alle waarde uit (sociaal noodzakelijke) arbeid”.

      Ja, en dat is waarom die theorie heden ten dage volstrekt achterhaald is. Heel veel mensen, rijk maar ook in de middenklasse, halen en haalden hun inkomen helemaal niet meer uit arbeid maar uit uitkeringen (AOW, pensioen), uit investeringen en aandelen, uit de verkoop van hun imago (afbeeldingen op t-shirts, verpakkingen) uit (on)roerend goed (verhuur van huizen en boten bv) of pure speculatie. (met aandelen, geld en goederen).
      Er zijn steeds meer jongeren die weten dat zij niet hoeven te ‘werken’ volgens de oude definitie. Arbeid loont ook niet meer. Je kunt beter vlogger zijn of een goed YouTube kanaal hebben met veel volgers waar je gewoon doet wat je altijd doet.

      • Tino Kuis zegt op

       ‘Waarde’ en ‘inkomen’ zijn twee verschillende zaken, chris. Uiteindelijk zal al dat inkomen waarvan jij zegt dat het niet het resultaat is van arbeid toch zijn voortgekomen uit arbeid, direct of indirect, door eigen arbeid (zoals mijn pensioen) of door arbeid van anderen. Rijk worden van speculatie kan alleen ten koste van de arbeid van anderen.

       Of denk je dat de maatschappij kan bestaan en bloeien met alleen de inkomens die jij noemt? Iedereen een vlogger, musicus, artist of speculant? Ik heet ze allen van harte welkom maar ze leven bij de gratie van de arbeid van anderen. Ik vind dat geen erg groot probleem. Hoewel…

       De 26 rijkste miljardairs bezitten evenveel als het 50% armste deel van de mensheid. En die 50% werken het hardst zodat die 26……

       • Johnny BG zegt op

        Tino,
        Ik heb ook een schijthekel aan Unilever met hun nagemaakte goedheid en de innige band met wetgevers. Je hoeft hun spullen niet te kopen maar vele doen het wel omdat het lekker goedkoop is en dan aan de zijlijn gaan klagen. Koop hun zooi niet en steun lokale verkopers.

 4. william zegt op

  Heb de roerige tijden in die jaren met interesse gelezen Johnny BG.
  Op een agenda beschrijving door het verleden van het hedendaagse Thailand.
  Meerdere ‘onbenullige’ feiten met vele momenten waaruit blijkt dat men toen al grote interesse had om dit land het middelpunt van deze regio te maken.
  Leuk op naar Deel 2.

  Baldadige meisjes op zoek naar het ‘betere leven’ condooms zaten toen nog niet in het noodrantsoen van de westerling denk ik [555]
  Ja dan kan het hard gaan.

  Altijd al afgevraagd waarom de huidige Thaise vlag deze kleurstelling heeft en ja hoor gevonden na jou vraag over sappige verhalen/feiten.
  Je kan hem nooit op zijn kop hangen,slim hoor.

 5. Leo zegt op

  Ik vind dit oude Polygoon-achtige nieuws van Johnny heerlijk om te lezen, en kijk uit naar de volgende delen.
  Ik heb zelfs nog even de acteur Mitr Chaibancha opgezocht en de zanger Surapol Sombatcharoen die allebei om het leven kwamen opgezocht voor wat meer achtergronden.
  Dit Polygoon journaal lijkt mij een goed om je kennis over Thailand op te krikken.

  • Johnny BG zegt op

   Beste Leo,
   Eigenlijk is dit de bedoeling van deze serie. Nieuwsfeitjes van destijds en voor de liefhebber de details die er mogelijk nog zijn te vinden uit te zoeken op internet. Heel veel persoonlijk leed is er verloren gegaan maar het achter je laten liggen is ook weer wat. Het was hoe het was.

   • Rob V. zegt op

    Het leest alsof iemand een dik pak kranten uit een archief heeft gehaald en daar willekeurig wat koppen van de voorpagina heeft geselecteerd. Sommige feitjes ken, sommige niet, sommige zijn interessant en sommige wat minder. Maakt het samen een mooie selectie die een terugblik in de tijd geeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website