Er wordt vrijwel ieder weekend gedemonstreerd in Bangkok, ondanks de aankondiging door de autoriteiten dat samenscholingen zijn verboden vanwege het risico op verspreiding van het coronavirus.

In Bangkok was er een grote demonstratie van de groep REDEM (Restart Democracy) die op weg gingen naar een rechtbank. De menigte is tegen de huidige regering en voor meer democratie. De demonstranten eisen onder andere de vrijlating van de gedetineerde mensenrechtenadvocaat Arnon Nampa.

Foto’s: Brickinfo Media / Shutterstock.com

13 reacties op “Thailand foto v/d dag: Demonstraties in Bangkok”

 1. Johnny BG zegt op

  Prayut als een Hitler afbeelden laat zien dat deze demonstranten te dom zijn om serieus genomen te worden. Welk witte neus kan dit soort dingen nou steunen?
  Gelukkig is de meerderheid van de Thai slimmer dan deze revolutionairen. Een land als Birma is echt geen toekomst en is het zoals het is.

  • Vincent zegt op

   Dit zijn opmerkingen die komen door de mensen die zich niet realiseren hoeveel gecensureerd wordt! De Thais zijn dom – zelfs de studenten – en moeten dom gehouden worden volgens Prayut . Vandaar de censuur! Want hij is de enige die Thailand kan redden en de enige die het weet! Ik kan de afbeeldingen wel begrijpen en het is ook zo dat het intellect meer en meer doorkrijgt hoe de mensen besodemieterd . Als u niet leest wat wat gecensureerd wordt , dan krijg je dit soort opmerkingen . Open uw ogen en kijk verder dan wat Prayut wil .En u zal schrikken hoe Thailand in de tang wordt gehouden en hoe weinig echt openbaar is .

  • Erik zegt op

   Johnny BG, inderdaad, ongepast en dom van die enkelen. Maar scheer niet de hele scene over dezelfde kam en je zegt het eigenlijk al zelf: de meerderheid is slimmer dan deze ‘revolutionairen’. Maar allen willen ze een radicale omslag en gelijk hebben ze.

   Van Bangladesh tot Vietnam tref je dit soort staten aan: één-partij staten, dictators en een kliek van uniformen en elite die elkaar beschermen en vooral het land leegroven. Vroeger zeiden we ‘hoe dichter bij Rome…’, nu is het meer: hoe dichter bij Xi Jinping hoe rotter het systeem. En verwacht maar geen verbetering!

  • Pieter zegt op

   Beste Johnny, ik denk dat je het zo niet bedoeld, maar impliciet zeg je dat de toestand zoals nu in Birma te wijten is aan de demonstranten. Ik denk dat de betekenis van een figuur zoals Hitler een heel andere connotatie kent in Thailand dan bij ons in Nederland. Maar ook Thailand begrijpt dat die persoon een erge ellendeling was. Vandaar de vergelijking. Demonstranten dom noemen is ongepast, hen niet serieus nemen is van jouw kant niet slim. Verdiep je in de achtergronden en contexten, en vaar niet op eigen frustraties en ongenoegens omdat al die protesten je angstig maken dat deze je persoonlijke situatie kunnen gaan raken. Ik denk dat @Erik in de 2e alinea van zijn reactie groot gelijk geeft. Van Bangladesh tot Vietnam is er enorm veel onvrede. Dat mensen die het aangaan in actie komen is terecht. Hoe zij dat doen, daar kun je van mening over verschillen. Maar hen over hun manier van uiten veroordelen, zegt meer over jou. Jammer.

  • Rob V. zegt op

   Er zijn meerdere groepen actief die elk een democratisch en vrijer Thailand willen, en binnen de groepen varieert de mening ook. Zo is de ReDem / Free Youth groep nu erg van het houden van groepsgesprekken en stemmingen via online platforms zoals Telegram. Hoeveel Thai of witneuzen een Prayuth = Hitler poster serieus nemen? Niet zoveel denk ik. Prayuth vind ik een vervelende man met kort lontje die geen kritiek duld (hij is regelmatig boos weggelopen bij moeilijke vragen, kritiek etc), maar geen Hitler. Maar dat veel meer Thai graag een andere wind dan het huidige regime willen mag ook duidelijk zijn. De ex-junta leiders, de grondwet die niet bepaald democratisch tot stand gekomen is, de ‘groene’ (militair groen) senaat etc. Een land als Birma met zijn junta heeft geen toekomst inderdaad. Daarom toch wel akelig dat die hoge Thaise militairen goede banden hebben met de militaire kliek in Birma. Birma heeft zo geen toekomst, Thailand heeft ook geen toekomst met deze niet bepaald democratisch regering.

   Ik ben er dan ook van overtuigd dat als je de bevolking het echt vrij en democratisch zou laten bepalen, deze regering niet voort kan bestaan. Alleen die strategieën van de diverse groepen, daar is best de nodige kritiek op te geven. Er zijn door sub-groepen uitglijders gemaakt en dat is jammer. Want omslag is hard nodig en gewenst.

   • Pieter zegt op

    Ik denk niet dat je kunt zeggen dat Thailand geen toekomst heeft als huidig militair bewind in Thailand blijft, zelfs al blijft dat bewind tot in lengte van dagen. Dat is jammer, maar het is niet anders. Buiten Bangkok heeft het daagse leven gewoon haar gangetje. Niet iedereen is ontevreden, niet iedereen politiek geëngageerd, niet iedereen hoeft zo nodig. Eind van het jaar is de wereld weer zo goed als geopend, zij het met restricties en vaccinbewijzen. De toeristen komen weer, de economie trekt aan, het sociale leven trekt weer aan. In Thailand is geen gamechanger op tilt zoals dat in Myanmar het geval was. De coup tegen de vorige PM werd door velen verwelkomd.

 2. Jannus zegt op

  Wat voor zin heeft de uitingen van onvrede te kritiseren? De betekenis van Hitler heeft in Thailand een heel andere connotatie als in Nederland. Maar dat Hitler een ellendeling was, is ook in Thailand doorgedrongen, vandaar de vergelijking. Kijk naar wat men wil duidelijk maken, en kijk niet alleen naar je eigen frustratie dat het protest jou onwelgevallig is want onprettig in de context van je verblijf.

 3. Rob V. zegt op

  Er waren 4 demonstraties in Bangkok. Die van ReDem (Restart Democracy) op zsterdag ging van LaadPhraaw (Latprao) naar het hof van hoger beroep de vrijlating te eisen van 4 leiders: Parit ‘Penguin’ Chiwarak, Anon Nampa, Somyot Pruksakasemsuk en Mohlam Bank. Of in goed Thais: พริษฐ์ ‘เพนกวิน’ ชีวารักษ์ , อานนท์ นำภา, สมยศ พฤกษาเกษมสุข en หมอลำ แบงค์. Zei zitten in voorarrest op verdenking van o.a. 112 en worden niet op borgtocht vrijgelaten.

  Dat zet kwaad bloed bij de demonstranten: een week of 2 terug zijn de leiders van de 2013-2014 PDRC demonstraties tegen Yinluck veroordeeld tot celstraffen van een jaar of 5-7. O.a. Suthep en een ex monnik (bekend van zijn knokploegen die een stel agenten klappen liet geven en kruipend moesten knielen om te bekennen dat het vuile politie honden waren iets van dien onprettige aard) kwamen vrij op borg van 600-800.000 THB. Ook zonder gemilimeterd kapsel, in de 3 dagen (2 nachten) cel was ben daar niet aan toe gekomen. Terwijl Penguin, Somyot enzo al op dag 1 de tondeuse in het haar kregen. Een dubbele standaard aldus de demonstranten. Vandaar het protest, waar onder meer vuilnis werd verbrand op de stoep van het hof om hun boosheid te uiten.

  Deze zondag was er een andere protestmars van de “People Go network”. Deze waren vetrokken vanuit de Isaan (Koraat), en vandaag aangekomen bij het Democracy monument, waar zij ook de vrijlating van alle politiek gevangen en herstel democratie en te eisen. ‘Eindig de dictatuur ‘ Zo scandeerde het door de luidsprekers.

  Zie de bekende media (Prachatai, Thai Enquirer, Thai PBS etc). Khaosod English had via Facebook live verslag samen met Khaosod Thai. Zaterdag was er plots de mededeling van Khaosod dat het moederbedrijf Matichon de 4 koppige redactie heeft gesloten. Onvoldoende winstgevend zo was te lezen in een bericht dat een uur of 2 later weer offline was. De medewerkers zijn overgeplaatst naar Khaosod Thai. Sinds zaterdag morgen is er geen update meer gekomen van Khaosod, maar op FB en Twitter vallen nog wat berichten terug te vinden over de sluiting van deze vaak scherpe en grensopzoekende reporters. Afwachten maar…

  —–
  https://prachatai.com/english/node/9109

  https://www.thaipbsworld.com/redem-protesters-head-to-criminal-court-to-demand-release-of-four-core-ratsadon-members/

 4. rentenier zegt op

  Alle demonstratie’s geven een verkeerd beeld van wat de zelfdenkende Thai in het algemeen wiol. De ‘massa’ die men op straat ziet, worden betaald en alle onkosten vergoed door degen die Mr. Prayut weg willen omdat hij hun ‘vleugel lam’ heeft gemaakt en in de huidige situatie niet toe staat dat men onrust veroorzaakt. Alles draait om geld en degene die anders thuis uit de neus zouden zitten eten, gaan nu richting Bangkok voor wat Bahtjes en de ‘massale demonstratie’s’ zouden Wereldwijde aandacht moeten vragen voor het probleem wat enkele Thai hebben die hongerig naar macht zijn. Wat men laat zien is niet wat het is. Wie volgt en begrijpt die ene die zijn straf ontliep door naar het buitenland te vluchten en nu oh zo graag terug wil maar daar voor wetten veranderd moet zien te krijgen en dus weer politieke macht nodig heeft en daar grof voor wil betalen. Hoe komt hij aan dat geld? Verdiep je eens in de echte Thaise problematiek. Op dit moment heeft Thailsnd een echte leider nodig en die laat gelukkig van zich spreken.

  • Rob V. zegt op

   entenier, als je de livestreams van Khaosod, Thisrupt, THai Enquirer enzo of interviews en verslagen van hen hebt gelezen dan zul je zien dat de demonstraties gesponsord zijn door de jeugd zelf. Men ging met de collectebus rond tijdens de demonstraties, mensen verkochten dingen of deden iets vermakelijks om geld in te zamelen. Er waren/zijn online donatie acties geweest. De leiders, die haast allen nu in wederom in voorarrest zitten, gaven inzicht in de bankrekeningen. Relatief transparant. En ondanks dat zien we al maanden vreemde aanklachten dat enkele rijke anti Prayuth mensen de boel zouden sponsoren. Enig bewijs hiervoor heb ik tot op heden niet mogen zien.

   Wie is die echte leider over wie je spreekt? at doet die zo goed? Wat doet die fout?

   • Rob V. zegt op

    Rentenier natuurlijk. Sorry, tikfout.

    De beschuldiging dat ene Mr T er achter zit (Thaksin, Trump, Thanathorn) of andere personen die uit zouden zijn op de macht in Thailand over te nemen voor eigen gewin is niet nieuw. Bewijs 0,0. Wat wel zeker is zijn de geldstromingen door donaties onder de jeugd zelf. Ook is er het nodige geld opgehaald door K-Pop fans in Korea en de Thaise actrice Intira Charoenpur. Er waren ook allerlei acties om belangeloos materiaal ter beschikking te stellen: helmen, water, eten en weet ik wat nog meer.

    Een aanzetje, maar wie de afgelopen maanden de protesten een berichten heeft gevolgd zal waarschijnlijk wel bekend zijn met de inzamelacties, donaties, de pogingen tot inzagen hier rondom en de nooit hard gemaakte of zelfs maar aannemelijk gemaakte beschuldigingen dat een Mr T of die ander Mr T hier achter zou zitten:
    https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/08/13/activists-want-transparency-in-donations-but-disagree-on-how/
    https://www.khaosodenglish.com/culture/net/2020/10/19/k-pop-fans-raise-millions-for-pro-democracy-protest/
    https://www.thaienquirer.com/20654/anon-denies-that-thanathorn-is-funding-the-movement/
    https://www.thaienquirer.com/18966/conspiracies-have-taken-root-in-thailand-and-the-politicians-are-making-it-worse/

    Ik vraag me dus af hoe je dat ziet dat men naar Bankok gaat voor wat Bahtjes, en hoe dat te rijmen met hoe de demonstranten ter plekken in Bangkok massaal geld in collecteboxen proppen. Of hoe een week of twee geleden bij een demonstratie nabij het paleis een klein groepje van de demonstranten niet huswaards wou keren en boos schreeuweden dat ze ‘niet helemaal naar hier waren gekomen met alle kosten die gemaakt zijn om dan zomaar huiswaards te keren” .D

    e meest bekende protestleiders hebben een aardige naam voor oprecht activisme en strijden voor democratie, inspraak van het volk, gerechtigheid, transparantie, verantwoordelijkheid enzovoort. Ik wens hen sterkte, zodat het niet langer een clubje elitaire mensen van de “goede families” is die het roer in handen hebben. En ja, daar ook onderling om strijden want binnen leger en invloedrijke families zijn diverse kampen, waarbij spelers soms overstappen naar een groep die hen meer profijt lijkt te gaan brengen. Hoe Thailand sinds decennia bestuurd wordt klopt van geen kant. En die demonstranten zijn dat spuugzat.

  • Erik zegt op

   Nou nou rentenier, wat heb jij een krom beeld van Thailand en Thaise mensen!

   Ze zitten maar uit hun neus te eten; je bedoelt vast de armsten in de samenleving? Wel eens naar de armoede gekeken in Thailand vanuit jouw moo-baan met dikke muren en vanuit jouw luxe wagen met airco?

   En je noemt de huidige regering een ‘echte leider’; is dat de juiste naam voor een regering die tegenstanders laat vermoorden in Laos en laat ontvoeren uit Cambodja? Of bedoel je de mensen die op het hoogtepunt van corona hun land ontvluchten naar een luxe hotel in Duitsland?

   Als ik jouw kromme tekst zo lees zou ik haast gaan denken dat JIJ er voor betaald wordt! Echt, het enige ware dat jij schrijft is dat alles om geld draait maar dat is overal zo.

 5. Rob V. zegt op

  Is dit een echte leider? Beelden van Matichon waarbij Prayuth nogal geïrriteerd op journalisten reageert en hen bespuit met ontsmettingsmiddel. Hij is dan ook berucht op snel boos te worden als journalisten ook maar iets van moeilijke vragen stellen. Luisteren en mond houden. Een premier onwaardig, een leider onwaardig en ik denk ook niet verstandig binnen de barakken. Voorheen heeft hij al meermaals spullen naar journalisten gegooid, waaronder een bananenschil (zie YouTube, de vaste Thailand volger kent dat beeld vast wel).

  Video van spuitende Prayuth, onderschrift zegt dat hij dit deed nadat ze vragen stelde over de terugkeer van politieman Big Joke:
  https://www.facebook.com/MatichonOnline/posts/10161005750057729


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website