(KULLAPONG PARCHERAT / Shutterstock.com)

Het straatbeeld in Thailand wordt steeds meer bepaald door Amerikaanse fasfoodketens. Zelfs op het platteland in Isaan kom je tegen: KFC. MacDonald, Burger King, etc. Niet zelden 24 uur per dag geopend. De Amerikanen brengen niet alleen hamburgers en cola maar ook obesitas, een steeds groter probleem in Thailand. Uit een studie blijkt dat Thailand zelfs tweede scoort in de ranglijst van ASEAN landen met het meeste overgewicht onder de bevolking.

Obesitas is een medische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt in het lichaam dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Dit kan leiden tot een kortere levensverwachting en/of meer gezondheidsproblemen.

Overgewicht en obesitas zijn de twee grootste gezondheidsproblemen bij Thaise kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het National Statistics Office en de NESDB.

 

 

(JooFotia / Shutterstock.com)

 

 

(Sorbis / Shutterstock.com)

 

 

(Yaoinlove / Shutterstock.com)

 

(Settawat Udom / Shutterstock.com)

14 reacties op “Thailand foto v/d dag: Amerikaanse fastfoodketens in Thailand”

 1. Nicky zegt op

  En de Thai denken, dat ze fantastische ouders zijn, als ze hun kinderen dit eten kunnen voorschotelen.

 2. Dirk zegt op

  Het ergste is dat de meeste Thaise ouders nog trots zijn dat hun kind dik is. Dat toont aan dat zij het nodige geld hebben om het te laten eten.

 3. Jacobus zegt op

  Ik kan er met mijn verstand niet bij dat die Amerikaanse food ketens zo populair zijn. Neem bv de KFC. Zo ongelooflijk populair. Ook in het stadje waar ik woon. Een keer heb ik het zelf geprobeerd, die afgrijselijke kippeboutjes. Werkelijk niet te eten. Temeer daar er in Thailand op vele, vele plaatsen langs de wegen heerlijk vers op houtskool gegrilde kip te koop is voor een zeer redelijke prijs. Dat een groot deel van de thaise bevolking KFC verkiest boven het eigen product is voor mij onbegrijpelijk. Mijn vrouw heeft daar een simpele mening over. Over smaak valt niet te twisten. Einde discussie.

  Bovenstaand geldt ook voor Mr. Donut, McDonald’s, pizza company, aunt Annie, etc. In mijn ogen allemaal troep terwijl je op talloze plaatsen in Thailand heerlijk verse maaltijden kan eten.

  • Lessram zegt op

   …maar het is westers, Amerikaans.

  • chris zegt op

   De friet is op de meeste Thaise markten ook te koop maar niet te eten. Daarvoor moet je toch naar de experts……en die zijn westers.

   • LOUISE zegt op

    Nee hoor Chris,

    Hier bij ons in Jomtien, Thepprasit Soi 17 is een klein thais gat in de muur met lekkere thaise gerechten en een heerlijke bak patat.
    Mayo niet nemen want je tanden breken af zo zoet is dat.

    En dit van 2 aardappel liefhebbers.
    LOUISE

   • ruud zegt op

    Maar niet naar KFC, Mc Donalds of Burger King, die slappe bleke stengels zijn niet te eten.
    Frites horen goudbruin te zijn.

   • Kees zegt op

    Die friet is juist het allerslechtste wat deze restaurants te bieden hebben.

 4. John Chiang Rai zegt op

  De steeds omvangrijkere mogelijkheid/mode van het nuttigen van fastfood, leiden samen met de chronische bewegings armoede die velen hebben,tot steeds meer overgewicht en andere lichamelijke klachten.
  De meesten bewegen zich hoogstens voort op een motorbike,of nemen zelfs voor kleine afstanden reeds een Tuk Tuk of Songtaew.
  Een farang die zich door iets meer te wandelen gezond houden wil,wordt door erg velen bekeken als een soort Cheap Charlie,die de 20Baht voor een Tuk Tuk sparen wil.
  Een Chronische bewegings armoede, vaak gedreven door gemakzucht, en het ieder uur van de dag denken aan opnieuw te eten,schreeuwen natuurlijk om lichamelijke moeilijkheden.
  Velen hebben nog geen uur geleden een ontbijt gehad,om meteen weer aan een andere maaltijd te denken, die volgens hun ook Aroy Aroy is.
  Als wij bij ons iemand vragen,,hoe gaat het met jou” is dit bij veel Thai al haast een ,,Gin kao lew re yang” heb je al gegeten.555
  Kortom eten is voor erg veel Thai, op ieder uur van de dag erg belangrijk,terwijl velen een broertje dood hebben aan iedere vorm van beweging.

 5. Jos+M zegt op

  Persoonlijk zou ik toch blij zijn met een Burger King in Khon Kaen…
  Die lekkere long hot chili broodjes ….

  • John Chiang Rai zegt op

   Het gaat in het bovenstaande artikel eigenlijk niet om het feit of iemand blij is of iets lekkerder vindt,maar om het feit wat Fastfood op den duur met iemands gezondheid doet.

 6. Sjaak S zegt op

  Ik denk niet dat je alleen het eten in een fastfood keten de schuld kunt geven aan mensen met overgewicht. Het werd al genoemd: te weinig lichaamsbeweging is mede de schuld daarvan. Wat ik al vaker zie is dat de mensen ook geen flauw idee hebben wat suiker met hun lichaam doet. Je ziet het vooral bij de dikkere mensen dat ze met een liter-beker met cola op de brommer zitten te zuigen aan een sap die voor bijna 50% uit puur suiker bestaat. In een supermarkt is een twee liter cola fles of andere zoete drankjes goedkoper dan een vruchtensap (ook niet veel beter qua calorieën, maar tenminste nog met vitamines – staat op de verpakking). Als je in een 7/11 kijkt en je wilt een thee zonder suiker, moet je echt zoeken…
  Dat heb ik trouwens ook al vaker gezien: kinderen (ook vaak te dik) komen een 7/11 uit met armen vol met zakken chips en bekers zoete drank…
  Ik durf te beweren dat winkels zoals een 7/11 op zijn minst even goed bijdragen aan het obesitas probleem.

 7. Danzig zegt op

  In de drie provincies van het Moslimzuiden, te weten Pattani, Yala en Narathiwat is geen enkele McD, BK of KFC te vinden. Door voortdurend geweld durft geen enkele Amerikaanse keten hier te investeren. Een zware autobom vernietigde in 2014 het laatste KFC-filiaal, plus tientallen levens.
  Ik mis de Burger King wel eens, omdat er geen goede burger te vinden is in deze regio. Plus varkensvlees is haram, dus bacon kun je sowieso vergeten.
  Voor KFC zijn goede alternatieven, want Moslims weten dondersgoed hoe ze gefrituurde kip moeten maken.

 8. Dennis zegt op

  Rondom Surin zijn tegenwoordig ook veel Thaise fastfood-restaurants. Ofwel lokale ondernemers maar ook een KFC en PizzaHut. Het is niet perse mijn smaak, maar kinderen zijn er altijd dol op en tja, ook Thais willen wel eens wat anders eten. En hoewel ik Thais eten heerlijk vindt, een hamburger of Pizza op z’n tijd is ook lekker.

  Dat kinderen dik worden door de fastfood is een verkeerde conclusie. De liters frisdrank zijn daar eerder schuld aan. Bewuste voeding in een land waar eten sowieso prioriteit nr. 1 is, is een utopie. Thais zijn liever dik dan dat ze niet eten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website