De Indische slangenarend (Spilornis cheela), is een arend uit het geslacht Spilornis van de familie havikachtigen (Accipitridae). Deze slangenarend komt voor in een groot gebied dat zicht uitstrekt van India tot op de Filipijnen en Thailand.

De Spilornis cheela is een middelgrote roofvogel met een lengte van 51 tot 71 cm, die voorkomt in beboste habitats in tropisch Azië. Binnen zijn wijdverspreide verspreidingsgebied over het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië en Oost-Azië zijn er aanzienlijke variaties en sommige autoriteiten geven er de voorkeur aan om verschillende van zijn ondersoorten als volledig afzonderlijke soorten te behandelen.

Net als de andere arenden uit dit geslacht heeft hij een donkere kruin en heldergele ogen met tot aan de snavel een gele naakte huid. De arend heeft kuif die echter meestal plat op de kruin ligt. Opvallend aan de Indisch slangenarend is dat volwassen exemplaren een brede witte band onder op de verder zwart gekleurde staart hebben. In vlucht valt ook op de brede witte zone op de ondervleugel, van achteren begrensd door een zwarte rand en van boven, bij de “armen” is de vleugel bruin.

De arend is een gespecialiseerde reptielen eter die over bossen, vaak in de buurt van nat grasland, jaagt op slangen en hagedissen.

Het broedseizoen begint in de late winter, wanneer ze een vrouwtje gaan zoeken en territoria gaan bepalen. De eieren worden in de vroege zomer gelegd. De eieren komen na ongeveer 41 dagen uit en de jongen vliegen na ongeveer twee maanden uit. Nesten worden verdedigd door de ouders.

De Indische slangenarend is een van de meest voorkomende arenden in de bossen in het Oriëntaals gebied en daarom niet bedreigd met uitsterven.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 16 votes.
Please wait...

3 reacties op “Vogels kijken in Thailand: De Indische slangenarend (Spilornis cheela)”

 1. adje zegt op

  Prachtig om zoveel informatie te lezen over vogels in Thailand. Nu vraag ik me af. Worden er ook nestkastjes gebruikt in Thailand?
  lijkt me leuk om in de bomen nestkastjes te hangen voor vogels en eenhoorns. Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

  • chris zegt op

   Ja, ik heb er zelf 1 (die elk jaar wordt bezet) ,maar op een beetje grotere markt zijn ze te koop. Dus ik vermoed dat Thais ze ook gebruiken.

 2. Maryse zegt op

  Die vogel zag ik vorige week vroeg na zon opgang heel hoog boven de Thepprasit cirkelen, een indrukwekkend gezicht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website