Vliegende honden in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Flora en fauna
Tags:
24 september 2022

Heb je wel eens een hond zien vliegen? Honden genoeg hier in Thailand en afgezien van die hond, die na een mishandeling door een Thaise eigenaar een schop krijgt en de deur uitvliegt, zie je die beesten toch niet met vleugels aan hun lijf door de lucht zweven.

Toch bestaan vliegende honden wel degelijk in Thailand, maar je begrijpt wel, dat het geen echte honden zijn. Het is een grote soort vleermuis met een vleugelspanwijdte tussen de 24 en 180 cm. De kop van een vliegende hond lijkt inderdaad op de kop van een hond, hun oren zijn spitser en ze hebben grotere ogen dan andere vleermuizen.

Joop Oosterling reeds ons na een bezoek aan zijn bomenkwekerij naar een dorpje in de buurt, waar in de talrijke bomen in een tempelcomplex vele, waarschijnlijk wel duizenden vliegende honden bivakkeerden. Ik dacht altijd, dat vleermuizen in donkere grotten verbleven, maar deze soort slaapt overdag gewoon in het gebladerte van deze bomen. Bij teveel lawaai, of een fluitje schrikt de kolonie op en vliegt als een zwarte wolk weg om even daarna weer naar hun rustplaats terug te keren.

De vliegende honden zijn niet agressief of zo en leven van vruchten. De mango- en bananenplantages hebben vaak last van die beesten, maar ik weet niet of dat ook het geval is met deze grote groep. Natuurlijk hebben de vliegende honden vijanden zoals boomslangen en varanen, maar de grootste vijanden is de mens zelf, die de vliegende honden vooral in fruitteeltgebieden vergiftigen. Deze kolonie, veilig onder de hoede van de monniken schijnen daar gelukkig geen last van te hebben.

Er is wel meer te vertellen over de vliegende honden – die in het Engels trouwens ‘flying foxes’ worden genoemd – maar je kunt zelf op Wikipedia meer lezen en video’s bekijken van deze toch wel interessante dierengroep.

Rating: 3.67/5. From 3 votes.
Please wait...

13 reacties op “Vliegende honden in Thailand”

 1. Ferdinand Rijkschroeff zegt op

  Deze dieren komen in Indonesia ook voor en op Java noemt men ze KALONGS
  en op BALI MALONGS. Zij komen af op rijpe vruchten die dan soms op de grond vallen.
  In mijn jeugd raapte ik deze vruchten op de grond op.
  Soms worden deze kalongs gevangen om aan toeristen te tonen.

 2. Elly zegt op

  Ik heb ze al verschillende keren gezien in Wat Pho Bang Khla in Bang Khla. Bezocht vanuit Chachoengsao. Deze tempel is gelegen 17 km uit de stad langs de snelweg nr.304 (Chachoengsao-Kabin route) en nog eens 6 km langs snelweg 3121.
  Een geweldig gezicht vooral als ze gaan vliegen en het complex is ook de moeite waard. Er staat een oude Viharn gebouwd tussen 1767-1772 die in verval raakte en in 1942 is gerenoveerd. Waarbij er iets overheen werd gebouwd zodat de oude Viharn bewaard is gebleven. Ook staan er in het complex prachtige Boeddhabeelden.

 3. Pieter zegt op

  De flying fox, vleermuizen bestuiven de durian..
  Daarom staat de bloem ook s’nachts open voor bestuiving.
  Veel vleermuizen raken verstrikt in netten die over fruitbomen gelegd worden om de oogst te beschermen.
  https://www.theguardian.com/environment/radical-conservation/2018/feb/19/durian-flying-fox-bats-pollination-pollinators-deforestation-hunting-conservation

 4. Jan Teckenlenburg zegt op

  Het zijn mooi dieren.Jammer dat de Thaise mensen deze ook weer op eten. In Nongkay liggen ze gewoon op de ochtend markt. Kosten daar per kg 80 thb.
  Jan

  • Sjeng zegt op

   Jammer dat ze in Nederland, Herten, reeën, wilde zwijnen, fazanten, konijnen, hazen, patrijzen, duiven….enz enz enz eten. …Is toch precies hetzelfde.

   • Janin ackx zegt op

    Je vergeet erbij te vermelden dat veel van deze dieren gekweekt worden om te eten, en dus helemaal niet met uitsterven bedreigd worden. De vliegende hond daarentegen….is dus helemaal niet hetzelfde!

 5. Frank Kramer zegt op

  Naar ik begrijp zijn deze vleermuizen vergelijkbaar belangrijk voor bestuiving van fruit dragende bomen als de bijen. Het moge bekend zijn dat de bijen sinds korte tijd bedreigd worden in hun voortbestaan. Alleen nemen deze vleermuizen met hun vluchten van soms wel 50 km per nacht, ook nog eens de zaadjes mee en poepen deze weer uit, Hetgeen ook voor de belangrijke verspreiding van boomsoorten over aanzienlijke afstanden zorgen.

  Overigens, waar vogelsoorten vliegen met het equivalent van wat inzake de botten onze armen zijn, vliegen deze vleermuizen louter met hun vingerbotjes. en dat soms met een spanwijdte van wel 1.80. Sterke vingertjes.

 6. Sylvia zegt op

  Wij hebben een huis in Phuket en zitten s,avonds op ons terras te genieten van de vliegende honden die elke avond over vliegen .
  Op een dag besloten wij om ze eens te gaan tellen en het waren er meer dan 1000 stuks .
  Wij willen niet graag dat ze in ons tuintje komen wat dan is er geen plant meer heel maar het blijft een geweldig gezicht .
  En bedankt voor de mooie foto,s .
  Nog even werken en wij kunnen er weer van genieten .
  Vriendelijke groet
  Sylvia

 7. T zegt op

  Prachtige beesten helaas ook weer bedreigd door het grootste roofdier de mens

 8. Geert zegt op

  De laatste tijd komen er hier in takhli ook hele zwermen overvliegen tegen de seemstering. Dat is recent: tevoren vlogen watervogels s avonds over

 9. Martin zegt op

  Het is echter ook bekend dat deze dieren ziektes verspreiden. Het corona 19 virus komt misschien ook wel van de vleermuis.

  • khun moo zegt op

   Rabies is een van de ziektes die ze bij kunnen dragen.
   Na een beet beter even heel snel naar een ziekenhuis proberen te geraken.
   5 injecties nodig of wanneer je in nederland de eerste 3 gehaald hebt (zoals aanbevolen) nog 2 extra in Thailand.

 10. Piet Pratoe zegt op

  Mijn vrouw zei direct, toen ze de foto zag, o lekker!. Verklaart misschien dat je ze minder ziet (of is dat niet zo?).
  Ze werden gevangen met netten door haar vader.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website