Redactie: onderstaand persbericht hebben wij ontvangen en gepubliceerd.

WSPA Nederland en reisorganisatie TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL, starten een gezamenlijke campagne tegen olifantenleed in de toerisme-industrie.

De organisaties willen dat er een einde komt aan toeristische excursies en attracties waar olifanten zwaar onder lijden: olifantenritjes en olifantenshows. Via de campagne worden vakantiegangers bewust gemaakt van het olifantenleed en gewezen op olifant vriendelijke alternatieven waarbij olifanten zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Om het aanbod van olifant onvriendelijke excursies in te perken biedt TUI Nederland per 1 november alleen nog olifant vriendelijke excursies aan.

Een duidelijk voorbeeld van de problematiek rond het gebruik van olifanten in de toerisme-industrie is Thailand, een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Zo’n 2.500 tot 3.000 olifanten worden daar in gevangenschap gehouden, de overgrote meerderheid hiervan wordt ingezet bij toeristische attracties in de zogenaamde ‘olifantenkampen’. De campagne richt zich specifiek op de kampen waar toeristen olifantenritjes kunnen maken of olifantenshows kunnen bezoeken.

Olifantenleed

Bij de olifantenshows wordt vaak gebruik gemaakt van extreme trainingsmethoden om opzienbarende nummers te maken waar toeristen op afkomen. Om olifanten zover te krijgen dat zij de kunstjes vertonen ondergaan zij vaak wrede trainingen met zware lichamelijke en geestelijke mishandeling. Tijdens zo’n training wordt de olifant bijvoorbeeld in een kooi geplaatst waarin hij zich niet kan bewegen. Het dier krijgt dan weinig te eten en te drinken en wordt pijn gedaan op gevoelige plekken, zoals bij de slurf of in oren. Bij de ritjes zitten er meestal meerdere mensen in een mand op de rug van de olifant. Het zadel en het gewicht van de passagiers veroorzaken verwondingen en vormen een te zware belasting voor de olifant, die wel 1000 kilo kan trekken maar niet kan dragen op zijn rug. Tussen de shows en ritten door worden de olifanten vaak aan een ketting vastgelegd en kunnen letterlijk geen kant op.

Website

Om vakantiegangers voor te lichten over het olifantenleed en voor te bereiden op olifantenexcursies, heeft WSPA de website www.olifant.nu gelanceerd. Toeristen vinden daar achtergrondinformatie en een checklist voor excursies en attracties met olifanten. TUI licht reizigers voor via excursieboekjes die reizigers op de bestemming ontvangen, in het inflight magazine van ArkeFly en op websites die worden uitgebreid met informatie over olifantenexcursies.

Olifanten bedreigd

In Thailand zijn olifantenparken ontstaan na het verbod op het kappen van oerwoud in 1989. De eigenaren van de olifanten die werden ingezet als trekdier bij de boskap, stapten over op de toerisme-industrie. Helaas is het aantal olifantenparken in de loop der jaren alleen maar uitgebreid. Veel olifanten die tegenwoordig worden gebruikt in de kampen, zijn afkomstig uit het wild. Een dramatische ontwikkeling, zeker gezien het feit dat de Aziatische olifant met uitsterven wordt bedreigd.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “TUI stopt met olifant onvriendelijke excursies in Thailand”

  1. josephine zegt op

    ik ben zo blij te lezen dat er op deze manier iets aan het olifantenleed word gedaan door bekende nederlandse reisbureaus! Het zijn immers de toeristen die dit dierenleed blijven voeden door naar deze olifanten-shows en andere dergelijke kampen te gaan! ben op dit moment zelf in Thailand en heb bewust van tevoren uitgezocht wat een goede plek is om de olifanten te bekijken in hun natuurlijke omgeving, zonder dat ze allerlei gekke kunstjes hoeven te doen voor ontwetende toeristen.. Deze prachtige dieren hebben echt mn hart geraakt en zijn zo magisch om te zien, ze verdienen een goede leefomgeving!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website