Teakhout in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: , ,
27 maart 2022

Bij het lezen van het interessant verhaal “Een boom opzetten” van Joseph Jongen gingen mijn gedachten terug naar een periode, dat ik in Nederland in een houtverwerkende industrie heb gewerkt.

Het bedrijf had twee divisies die beide elk op hun gebied toonaangevend in Nederland waren. De ene divisie produceerde houten transportpallets en doet dat nog steeds. De andere produceerde en verkocht houten deuren vaak in combinatie met kunststofkozijnen, maar helaas heeft deze divisie uiteindelijk de slag met de concurrentie verloren en moest gesloten worden. Het grapje uit de tijd over de deurenfabriek was, dat het enige, dat werkt het hout was.

Ik was begin jaren tachtig aangesteld om de export, die mondjesmaat bedreven werd, verder uit te breiden. Het was de tijd van de enorme bedrijvigheid in het Midden-Oosten, waar grote bedrijven als Ballast-Nedam, Bos Kalis, Hollandse Beton Groep en, niet te vergeten, het Ogem concern enorme bouwprojecten uitvoerden. Ik ben er toen in geslaagd via deze bedrijven enkele grote woningbouwprojecten van deuren en kozijnen te mogen voorzien.

Teakhouten deuren

Het was ook de tijd, dat in Nederland de bouwmarkten, zoals Praxis, Karwei, Febo en Gamma in opkomst waren. Mensen klusten, dat het een lieve lust was en uit onderzoek was gebleken, dat dat klussen zich toespitste op 3 belangrijke delen van het huis, namelijk (in die volgorde) de keuken, de badkamer en de voordeur. In de stijgende vraag naar hardhouten voordeuren wilde mijn bedrijf een graantje meepikken en startte met een inkoopproject van teakhouten deuren uit Thailand. Dat was nieuw op de markt waar tot dan toe de hardhouten voordeuren van merbau of meranti waren gemaakt.

Ik heb in Thailand de eerste inkooponderhandelingen gevoerd en later nog agenten gezocht en aangesteld in een aantal Europese landen. Het was helaas geen succes, de Europese markt was er niet klaar voor. De teakhouten voordeuren waren op zich prima, sterk, mooi van kleur, niet scheluw-trekkend en bestand tegen alle weersveranderingen. De verschillende in Europa gebruikte standaardmaatvoeringen en de soms ongewone Thaise motieven in de deurpanelen maakten het onmogelijk om een aantrekkelijke markt op te bouwen. Bovendien was de deur te hoog geprijsd in vergelijking met de traditionele merbau- en merantideuren.

Nu vele jaren later was ik benieuwd hoe het met teakhout uit Thailand in het algemeen is gesteld en ben wat gaan grasduinen op Internet.

Teakboom

De teakboom (Tectona grandis) is een traag groeiende boom die onder normale natuurlijke omstandigheden wel 30 tot 40 meter hoog kan worden. Hierbij kan de diameter 90 tot 150 centimeter bedragen. Teak word in veel producten toegepast zoals scheepsdekken, kozijnen, betimmeringen, parketvloeren, maar vooral in meubels. Het is al eeuwenlang bekend en wordt geprezen vanwege de weerstand tegen alle weersinvloeden.Teak is rijk aan natuurlijke olie: deze dragen bij aan de duurzaamheid van het materiaal. Vanwege de goede naam wordt teak ook in fantasienamen als afro-teak, yang-teak, Borneo-teak, iroko-teak gebruikt, maar daarmee worden andere houtsoorten bedoeld dan echt teak.

De teakwouden in Thailand strekken zich uit over grote gebieden in het noorden langs de grens met Myanmar (Burma). Uiteraard kent de teakboom geen grens, dus ook Myanmar heeft een immens areaal aan teakwouden. Teakhout wordt in Thailand al eeuwen gebruikt – er is in de buurt van Mae Hing Son nog niet zo lang geleden een lijkkist van teakhout gevonden, waarvan de leeftijd op 2000 jaar wordt geschat – maar commerciële exploitatie werd pas in de 19de eeuw gestart. In een steeds hoger tempo werden hele bossen omgehakt, in de eerste plaats voor de verkoop van teakhout, maar ook om landbouwgronden te crëeren voor de lokale bevolking.

Houtkap

Het ontbossen en de daarmee gepaard gaande erosie moest wel tot een milieuramp leiden en dat gebeurde dan ook eind tachtiger jaren. Grote overstromingen en landverschuivingen in het zuiden van Thailand, waarbij honderden mensen omkwamen en een enorme materiële werd aangericht, werden toegeschreven aan de enorme ontbossing van vooral teakbossen in het noorden. Het teakbosareaal was inmiddels al gereduceerd met circa 40%.

De Thaise economische politiek was in de tijd ook meer gericht op industriële activiteiten en minder op het exploiteren van grondstoffen. De commerciële houtkap werd dan ook drastisch verminderd en rond 1990 zelfs in zijn geheel verboden. Houtproductie in de regio werd tot een minimum beperkt en vele houtverwerkende bedrijven moesten sluiten.

Myanmar

Myanmar profiteerde van dit Thaise besluit, want in dat land, dat als één van de armste landen ter wereld wordt beschouwd, kon men zich een dergelijk besluit niet permitteren. Het is voor Myanmar exportartikel Nr. 1 en – oh wonder! – het meeste teakhout in onbewerkte staat gaat naar Thailand, al dan niet via officiële wegen.

Teakhouten meubels, kasten, deuren en teakhout voor betimmeringen voor luxe jachten en nog veel meer toepassingen komt dus nog steeds uit Thailand, maar het benodigde teakhout komt vooral uit Myanmar.

– Deze posting is eerder geplaatst –


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 8 votes.
Please wait...

32 reacties op “Teakhout in Thailand”

 1. Johnny zegt op

  Mijn vriend heeft een houthandel. Alles wat hij verkoopt komt uit Laos en Birma. Een familielid heeft een meubelfabriek, 100 meter bij mij vandaan, ook hij koopt over de grens. Hardhout is duur geworden, ook hier.

 2. Nok zegt op

  Heb zelf alle meubelen van massief teak laten maken maar de prijs is haast gelijk aan die in Holland waar we indo-teak kunnen kopen. De kwaliteit van het hout is hier wel beter, geen spinthout zoals in Holland .

  Een 4 pers teak eettafel kost in Bkk 20.000 of meer en ik vraag me af wat dezelfde tafel in Noord Thailand zou kosten.

  Ik vind teak mooi maar het mooiste is dat de termieten er vanaf blijven. Oude teak meubelen kosten nog meer dan nieuwe en dan bedoel ik niet antiek-oud.

  Een teak deur kost minstens 10000 baht en dan maar hopen dat je een rechte krijgt.

  • hans zegt op

   Een kennis van mij kocht vorig jaar in udon thani omgeving een 6 persoons houten tafel met 6 stoelen en nog 2 kleinere banken voor 13.000,00 tb dus dkke 300 euro. loodzwaar en netjes in de lak, heb zelf een teakhouten bed gekocht met matras voor 12.000,00 tb en dat was acheraf denk ik te duur

   • Nok zegt op

    Mijn logeerkamer-bed was 20k baht en de matras ook 20k, Tafel 20k zonder stoelen maar met mooi biesje langs het blad.

    In bkk is alles duurder maar de kwaliteit is vaak ook beter wegens vakmanschap.Verder gun ik het mijn meubelmaker ook wel, doet erg goed zn best en is zeer beleefd en prima service aan huis. Er valt niks te pingelen en de kwaliteit die hij levert zie ik verder nergens te koop.

    Maar voor buiten het huis zoek ik wat goedkopere teak want het zal vast geen tientallen jaren meegaan in de hete zon.

  • Gringo zegt op

   Indo-teak komt van Java in Indonesie. Is vaak wat lichter van kleur dan teak uit deze omgeving Thailand/Burma/Laos. Of het goedkoper of duurder is weet ik niet.

 3. ThailandGanger zegt op

  Een kennis van mij die getrouwd is met een Thaise en in nederland woont heeft zijn hele interieur laten over komen uit Thailand. Teak-hout. Het was daar zo goedkoop dan de overtocht per container nog loonde.

  Nu zoveel jaren later heeft hij spijt als haar op zijn hoofd en weet hij wel beter. Alles is gaan scheuren en krom gaan trekken. Wij hebben nu eenmaal in Nederland niet die omgeving zoals die meubels dat nodig hebben en zoals dat in Thailand is. Je kunt nu in de kast kijken en zien wat erin zit als hij dicht is. Stoelen zakken door of zijn gammel. De tafel is scheef. Och goedkoop is duurkoop blijkt maar weer. Dus wees gewaarschuwd als je denkt meubels te importeren vanuit Thailand.

  • Gringo zegt op

   De laatste zin van jouw reactie is zeker van toepassing. Scheuren en kromtrekken is geen eigenschap van teakhout en eerlijk gezegd twijfel ik dan ook of die kennis meubels heeft gekocht van echt teakhout.

   • Henk van't Slot zegt op

    Hout reageerd op de omgevingsluchtvochtigheid,in Nederland is dat in de winter laag,en in de zomer hoog.
    Komt misschien wel bekent voor bij de mensen die een eiken vloertje hebben liggen wat los is gelegd,swinters kieren en zomers staat hij bol,als hij te strak is gelegd.
    Heb zelf een boot gehad in Nederland met een teak dek,blijft mooi als je er maar nooit met de hoogedrukspuit over heen gaat,dan blaas je alle vezels los en begint de aftakeling.
    Teak reageerd weinig of niets op de luchtvochtigheid,ook meranti,jatoba,of robinia,wat een zuidamerikaans zusje is van teak heeft hier geen last van.
    De gevoelige houtsoorten zijn eiken en grenen.
    Ik denk dat die mijnheer met die zelfontmantelende kasten en stoelen wel voor teak betaald heeft maar niet geleverd is.
    Wordt bij de bouwmakten en tuincentra ook flink gesjoemeld met teaken tuinmeubelen in Nederland,kan gewoon niet echt wezen voor die prijs,wordt een andere houtsoort voor gebruikt.

   • ThailandGanger zegt op

    Geen idee. Het zag er prachtig uit toen het binnen kwam en moet je nu eens kijken. Ik zal hem nog eens bij gelegenheid vragen naar de houtsoort wat hij denkt te hebben gekocht.

  • Christophe zegt op

   Dit klopt, wij importeren artikelen uit Thailand en hebben een keer een aantal meubelen laten meekomen in test fase. Niet anders dan miserie mee! Is het niet goed droog dan barst het van de termieten en heb je meer stuk dan bruikbaar. Je mag dan ook nog eens wat geld ophoesten om alles te laten behandelen. En komt het niet half opgegeten toe dan heb je miserie met het hout dat zich gaat zetten en trekken. Barsten en scheef trekken is geen aardigheid hoor. Er valt niets aan te doen…

   Het lijkt in de eerste plaats allemaal mooi, leuk en vooral goedkoop. Ik kan alleen maar aanraden blijf er mooi vanaf!

  • brabantman zegt op

   Beste Tailandganger,
   Wegens tijdelijk verblijf in Europa heb ik bij Ikea (moest meubelen snel hebben), o.a. 4 eetkamer stoelen gekocht. Nu 4 maanden later doen zij niet onder voor uw Thaise teakhout meubelen. Vallen bijkans uit elkaar van ellende. En dit heeft niets met het weer te maken. Moraal van het verhaal, kwaliteit is moeilijk te vinden tegenwoordig voor een redelijke prijs

 4. rene zegt op

  De meeste van die houtsoorten, waarvan de kap in Thailand verboden of gelimiteerd is, komen nu uit Birma en Laos. Je moet maar eens een uurtje of twee langs de promenade in Nakhon Phanom doorbrengen. Dan zie je de ferries de vrachtwagens beladen met bomen over de Mekong transporteren. En dat beperkt zich niet tot enkele vrachtwagens.

  • Gringo zegt op

   Het klopt, Rene, dat veel teak via Thailand naar Europa komt. Ik vond nog een interessant artikel over dit onderwerp( lees ook de reactie eronder) !:

   http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/duurzaam/fbi-ontdekt-opnieuw-fout-hout-uit-birma-bij-nederlandse-houthandelaren.html

  • HansG zegt op

   Dat klopt Rene. Wij kijken op Laos. Een pondje gaat de hele dag heen en weer met vrachtwagens. In de bergen van Laos zie je altijd rook van aangestoken branden hangen. Als de ferry stopt om 16.30 uur gaan er nog vele vrachtwagens naar Thailand toe. Ook in het donker. Er is ook wel eens geschoten vanaf de ferry. De vrachtwagens zijn zo zwaar beladen met enorme stammen dat de wegen open scheuren. Ik ben er wel eens achteraan gereden om te kijken waar ze gelost werden. Ook een foto gemaakt om naar Greenpeace te sturen. Er werd mij door de lokale mensen medegedeeld dat ik beter de andere kant op kan kijken.

 5. Henk zegt op

  Gringo ik heb altijd gedacht dat ze bij de Febo alleen hardhouten frikandellen en kroketten hadden ??heb nooit geweten dat ze ook bouwprodukten hadden of je moet de nassischijven bedoelen .

  • Gringo zegt op

   Ha, ha, je hebt groot gelijk Henk, er had Hubo moeten staan. Toen ik het schreef moet ik in gedachten zo’n lekkere vette kroket uit de Febo automatiek getrokken hebben.

  • Henk B zegt op

   Ok als we dan over Febo beginnen , ik als rasechte Amsterdammer, mis de Febo zeer zeker, en heb liever een speciaaltje, dan een teakhouten tafel of stoel.

 6. Chang Noi zegt op

  Teak hout …. zelfs als het hout is dat van een echte “teak” boom komt dan zijn er nog velen verschillende varianten.

  Ten eerste kan men een boom kappen als die 10jaar oud is, maar ook pas als die 50jaar of ouder is.

  Ten tweede kan men het hout door een droog-machine halen, of je kunt de gekapte bomen een paar jaar laten drogen op natuurlijke wijze.

  Zo ken ik hier een hout verwerkings bedrijf die al zolang ik hier woon (ruim 8 jaar) een opslag heeft liggen van enkele 10-tallen reusachtige dikke en lange bomen.

  Maar inderdaad ik denk dat zeker 50% van het verkochte teak helemaal geen teak is, of zeeeeeer jong teak.

  Het zogenaamde “Golden teak hout” kan zonder probleem in NL gebruikt worden, dat geeft geen krimp. Maar dat is dus geen Hubo prijs-artikel.

  Chang Noi

 7. TM zegt op

  Interessante reacties op dit artikel!

  Er zijn eigenlijk 3 zeer belangrijke factoren wil je toch zelf teak meubelen importeren;

  1. Kwaliteit van het hout; hoe ouder hoe beter. Een boom van 50 jaar oud geeft véél beter hout dan eentje van 10.
  2. De constructie van het meubel. Als je geen verstand hebt ervan, pas dan echt op! Een teak tafelblad mag bijvoorbeeld niet aan het onderstel verlijmd worden. Zelfde principe is bij houten vloeren. Die moeten ook altijd wat speling hebben. (zelfs laminaat..)
  3. Niet te vergeten de vochtigheid. Als deze boven de 12% zit kom je vrijwel zeker in de problemen (zijn vochtigheidsmeters voor). Je ziet de meubelen in Thailand mooi afgewerkt staan, alles ziet er prima uit. Het is er echter vochtig maar dat heb je niet door… De meubelen worden naar NL getransporteerd, het is hier winter. Ze worden binnen gezet en je gaat in je goed geïsoleerde huis bijna alle vochtigheid eruit stoken. Gevolg; scheuren (zeker icm een verkeerde constructie!)………

  Het hout moet dus niet alleen natuurlijk maar ook in de droogkamer gedroogd worden.

  Er zijn nog wel wat factoren maar dit zijn mijn inziens de belangrijkste!

 8. Rene Hasekamp zegt op

  Ik mis nog het niet onbelangrijke feit dat een teakboom pas bruikbaar is voor meubels als hij 80 jaar oud is. Duurzame teakbouw bestaat dus niet met het huidige tempo van de kap. Koop dus maar liever geen teakhouten meubels als ze korter dan 80 jaar gebruikt worden.
  Of heb ik dit over het hoofd gezien en staay het toch al ergens?

 9. Hans Gr zegt op

  Wij hebben bij de familie in Bueng Kan (Isan) Engelse vrienden, welke aan de oever van de Mekong wonen. Als wij daar op visite zijn zien wij regelmatig een ferry oversteken.
  Na sluitingstijd van de kantoren van de douane komen er uit Laos altijd nog een paar boten met teakhout overvaren.
  De vrachtwagens zijn zo zwaar beladen dat de kleine asfaltwegen uit elkaar gereden worden. Totaal niet berekend op dergelijke lasten.
  Ik ben ze wel eens gevolgd en heb foto’s gemaakt waar ze gelost werden.
  Ik dacht:”voor Greenpeace of het wereld Natuur Fonds”.
  Dit werd mij afgeraden door onze vrienden, aangezien er in het donker ook weleens vanaf de boten werd geschoten.

 10. siamees zegt op

  In december laatst jaar was ik op familiebezoek in Laos, meer bepaald op de grens van de provincie Savannakhet en de provincie Salavan ergens in een echt gat en als ik zeg een gat in Laos dan is dat vergeleken met een dorp in Isaan nog is vele malen erger, geloof me het was misschien al van de onafhankelijkheid geleden dat ze daar nog een farang gezien hadden, sommigen dachten dan ook dat ik de geest was van de ene of andere Fransman echt waar. Bon zie ik daar een wagen met Thaise nummerplaat bij de buren staan en zie ik daar 2 Thai met het nodige vertoon een hele bende Laotianen orders geven hoe ze daar zo een Teakboom moesten bewerken, ikke verbaasd en verdere inlichtingen gaan winnen bij de neven van mijn vrouw en wat bleek is dus dat de Chinezen daar al dat Teakhout zeg maar aan het wegroven zijn met meestal Thai als tussenpersoon.
  Bij het lezen van dit artikel ging mijn haar dan ook gaan stijgeren, als er wel 1 land is waar ik echt van houd met zijn prachtige natuur is het Laos en dan komen die kinkels van een Chinezen tesamen met idiote Thaise geldwolven daar ook al de boel verneuken. Zou daar nu echt niets tegen te ondernemen zijn?

 11. Rob Tha Mai zegt op

  Ten eerste heb je het oude Teak, doet er circa 100 jaar over om te groeien, dan heb je “New” teak welk in ca. 20 jaar gebruikt kan worden.
  Hout moet gedroogd worden in Holland in klimaatkamers in Thailand in de zon! en niemand meet de vochtigheid. Veel teak komt ook uit Cambodja
  Ongeveer 80 km boven Chanthaburi aan de grens met Cambodja is een heel dorp van meubelmakers, welke een goede kwaliteit afleveren. Verder in Bangkok rond de Gouden Tempel wordt veel goed spul gemaakt. Verder in de rest van Thailand copy-makers ( Bouwen alles en dan in de zon om te drogen)

  • eddy zegt op

   Hallo Rob , hoe heet dat dorp waar ze die meubelen maken , is dat interessant om te bezoeken …

   • Rob Tha Mai zegt op

    Op het ogenblik kom ik niet op de naam, maar ga naar de grensovergang Ban Leam naar Cambodja, rij van hier uit naar het noorden langs de grens circa 25 km.

 12. Cornelis zegt op

  Ik heb altijd meubelen geïmporteerd uit Azie ook veel teak maar de goedkopere teak meubels worden altijd van buiten gedroogd hout gemaakt wat niet lang genoeg droogt en als dat in b.v. Europa gebruikt wordt kun je er op wachten dat het trekt en scheurt .
  Goedkopere teak kun je ook herkennen aan de witte delen in het hout .
  Wil je degelijke meubels laten maken altijd klimaatkamer gedroogd hout gebruiken en dan nog heb je geen garantie dat het niet scheurt of krom trekt ,maar dat noemt men de charme van het meubel .
  Oudere meubels b.v. uit Thailand en Indenesie zijn kurkdroog en hebben dat probleem niet.

 13. Gerard Van Heyste zegt op

  Wij hebben meubels in rose wood gekocht in Thailand ,al twintig jaar geleden, waren betaalbaar en zeer mooi, zijn nog altijd als nieuw.

 14. Gerard Van Heyste zegt op

  Rose wood zou palissander zijn ? klopt dit ?

  • Fransamsterdam zegt op

   Wat wij Palissander noemen, noemt men in het Amerikaans vaak Rose Wood.
   Wat wij Rozenhout noemen, heet in het Amerikaans (Brazilian) Tulipwood.
   De naam komt van de Liriodendron Tulipifera, de tulpenboom, die niets met onze tulp te maken heeft.
   En ook niet met rozenhout, want de tulpenboom groeit in Noord-Amerika en niet in Brazilië. Het Noord-Amerikaanse tulipwood is ook veel geler van kleur.
   Echt rozenhout komt van de Dalbergia Decipularis uit Brazilië, die weer niets met onze roos te maken heeft.
   Rozenhout kost bijna 100.000 euro per m³, dus het wordt eigenlijk alleen voor kleine kistjes of als inleg bij dure meubelen gebruikt. Ook als je je nieuwe Rolls-Royce configureert kun je voor Rozenhout fineer kiezen. Vreemd genoeg moet je dan wel voor ‘rose wood’ kiezen. Maar RR gebruikt Engels, geen Amerikaans.
   Welke houtsoorten precies onder palissander vallen is ook niet helemaal eenduidig. Er zijn lieden die alles wat op pallisander lijkt pallisander noemen, en dat is niet verboden. Dus als je vind dat de tekening van rozenhout op die van pallisander lijkt mag je rozenhout ook pallisander noemen. Maar het is niet hetzelfde. Oppassen dus.

   Hier een voorbeeldje van wat ‘wij’ onder rozenhout verstaan. Het moge duidelijk zijn dat ‘wij’ bij ‘pallisander’ aan iets anders denken.
   https://photos.app.goo.gl/sXDLORkZF6lWgXrr2

 15. Wim zegt op

  Er wordt nog steeds illegaal gekapt in Thailand, vooral aan de grens met Burma. De bomen worden gemerkt en in de Moei rivier gegooid en er stroomafwaarts aan de Burmese kant weer uitgevist. De “eigenaren” importeren ze vervolgens weer naar Thailand als legaal Burmees hout..

 16. bertjager100@gmail.com zegt op

  Alleen teakhout mag niet zo maar verplaatst worden en verhandeld.
  Staan nu forse boetes op.

 17. PEER zegt op

  Twee weken geleden kwam ik weer in de buurt van Ubon Ratchathani op terugweg van m’n fietstour door de jungle van Isan.
  En gewoon langs de gravel-weg zag ik dat er ‘n stuk of 5 teak-bomen “gestroopt” waren.
  Doorsnede van plm 80/90 cm. En er werden dikke balken van gezaagd, vlgs mij ter plaatse met ‘n kettingzaag. De balken, 15x30x700 moesten nog opgehaald worden.
  Het grootste deel was al weg.
  Ik schat dat hier ongeveer 20 kuub(!) gestolen is.
  Maar wat wil je?
  Bruynzeel en de British Lumberwood Cy hebben vroeger ‘t voorbeeld gegeven!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website