Naast de lage waterstand in de Mekong rivier, komt er nu weer een probleem bij. Laos is van plan een stuwdam te bouwen in de rivier, die belangrijk is voor de bevolking in het Noorden van Thailand en van levensbelang voor enkele Zuidoost-Aziatische landen. Zestig miljoen mensen zijn afhankelijk van de rivier.

De aanleg van een stuwdam in de Mekong-rivier in het noorden van Laos is funest voor de populaties reuzenvissen die in de rivier leven. Daarvoor heeft het Wereld Natuur Fonds woensdag gewaarschuwd.

De Mekong is meer dan vierduizend kilometer lang en stroomt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. Laos wil een stuwdam in de Mekong aanleggen om stroom op te wekken, maar dat is volgens het WNF geen goed idee.

In de Mekong leeft een aantal van de grootste vissen ter wereld. Onder meer de reuzenpijlstaartrog (Himantura chaophraya), de grootste zoetwatervis ter wereld, zwemt er rond. Deze vis kan wel vijf meter lang worden en zeshonderd kilo wegen.

,,Een vis van het formaat van een Mekongreus kan simpelweg niet langs een dam zwemmen om in de hoger gelegen gebieden kuit te schieten”, aldus WWF-woordvoerder Roger Mollot. ,,Dit zal leiden tot het instorten van de wilde populaties van deze iconische soorten.”

Naast de reuzenpijlstaartrog leven ook nog twee soorten reuzenmeervallen (drie meter en 350 kilo) en de reuzenbarbeel (drie meter en 300 kilo) in de Mekong. Al deze soorten staan in de top tien van grootste vissen ter wereld en zijn nu al zeer bedreigde diersoorten.

Het WNF hoopt dat de overheid van Laos er uiteindelijk voor zal kiezen om een dam aan te leggen in een van de aftakkingen van de grote rivier.

1 reactie op “Reuzenvissen in Mekong rivier bedreigd door stuwdam”

  1. Sam Loi zegt op

    De hoop van het WNF wordt natuurlijk versterkt door het benoemen van een commissie, die er op gaat toe zien dat de doelstellingen worden gehaald. De commmissieleden logeren natuurlijk niet in een tent, maar altijd in een 5 sterren hotel. Het bewaken en rapporteren van de visstand in dat soort gebieden is natuurlijk het meest gebaat, wanneer dat soort figuren het voor het zeggen hebben. De rapporten zijn veelal gekleurd net als de vis die mij hier om de hoek wordt opgediend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website