Het is naar alle waarschijnlijkheid de de grootste zoetwatervis ooit ontdekt deze enorme pijlstaartrog. De vis werd vorige week in de Mae Klong Rivier in Thailand boven water gehaald. 

Op de bovenstaande foto zie je TV presentator Jeff Corwin (rechtsboven) en dierenarts Nantarika Chansue (links) die de enorme zoetwater pijlstaartrog in de Mae Klong rivier onderzoeken. De vangst en het en het onderzoek naar de vis werden gefilmd voor een TV programma van ABC: ‘Oceaan Mysteries’ met Jeff Corwin.

Volgens professor Nantarika Chansue van de Universiteit van Bangkok was de pijlstaartrog 2,5 meter breed en 4,3 meter lang. Het beest is ongeveer 35 tot 40 jaar oud is. Het gewicht is geschat tussen 318 en 363 kilo. Volgens Zeb Hogan, professor biologie aan de Universiteit van Nevada is de vis in ieder geval “overduidelijk één van de grootste zoetwatervissen ter wereld”.

Volgens ‘The Guinness Book of World Records’ blijft een meerval uit de Mekong rivier in Thailand met een gewicht van 314 kilo, voorlopig de grootste zoetwatervis ter wereld. De organisatie wil niet bevestigen dat deze rog een nieuw record vestigt. Daarvoor moet eerst een officiële aanvraag worden ingediend.

Pijlstaartroggen zijn een bedreigde diersoort. “Ze verminderen aanzienlijk in aantal omdat er geen wetten zijn die hen beschermen”, zeggen Hogan en Chansue. Ze worden vooral bedreigd door de vervuiling van het water en dammen die hun natuurlijke habitat fragmenteren.

Pijlstaartroggen hebben de langste ruggengraat van alle soorten roggen en gebruiken deze als defensieschild. Ze beschikken ook over een krachtig gif dat ze kunnen inzetten bij een eventuele aanval. Pijlstaartroggen zijn op zich dodelijk, al zijn verwondingen bij mensen door pijlstaartroggen zeldzaam.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “‘Pijlstaartrog grootste zoetwatervis ter wereld, gevonden in de Mae Klong Rivier in Thailand’”

 1. Sjaak S zegt op

  Mooi… ik hoop echter ook dat ze het beest weer vrij gelaten hebben…. 🙂

 2. Koetjeboe zegt op

  Pijlstaartrog is de heerlijkste vis om te eten.Diverse malen gegeten in de Perzische golf toen we daar op survey waren om de dikte van de pijpleidingen te meten.

 3. Rick zegt op

  Ik werd ooit op de Dominicaanse Republiek gestoken, door een kleinere (zoutwater)pijlstaartrog, in de hiel van mijn voet, toen ik accidenteel op de vis trapte. De pijn is met niets anders wat ik ooit meemaakte te vergelijken. Niet met tandpijn, niet met het plaatsen van een tattoo, niet met een niercrisis. Vermenigvuldig het maar met 25!

  • rene23 zegt op

   Ik heb het eens gehad in Mexico en nog eens vorig jaar in Thailand.
   Meestal gebeurt dit bij heel laag water.
   Doet echt heeeeel erg pijn.
   Je moet gelijk in HEEL WARM water gaan zitten met je voet/enkel/kuit en zo warm mogelijk, dan is de pijn na een uurtje weg.
   Voor de slachtoffers, volg mijn raad !

  • Sjaak S zegt op

   Schorpioenen en duizendpoten in Thailand kunnen ook veel pijn veroorzaken…. ook de kwallen langs de kust bij Hua Hin blijken niet alleen pijnlijk (maandenlang) maar ook nog lelijke lidtekens te veroorzaken…

 4. jan hagen zegt op

  Sjaak maak U niet ongerust, zulke grote koekenpannen hebben de Th- niet.

  met Waidmannsgroet,
  Jan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website