Olifanten zijn verdraagzaam, sociaal, mooi en groot. De Indische olifant is een ondersoort van de Aziatische olifant, die in Thailand en de landen eromheen voorkomt. Ook in Thailand worden veel olifanten als lastdier gebruikt, met name in de toeristenindustrie.

Het is al vaker ter sprake gekomen op Thailandblog dat er geen diervriendelijke manier is om olifanten te kunnen berijden of ze kunstjes te laten doen. Nog anders, het is alleen mogelijk na een zware, zeer pijnlijke en lange periode van mishandeling, waarbij ze ook nog eens geestelijk worden gebroken.

De stoel op de rug weegt meer dan 100 kilo en daar komen nog eens twee toeristen bij. Tegen veler verwachting in is de rug van een olifant helemaal niet sterk en die vele uren ritjes zijn een ernstige en pijnlijke mishandeling.

Een olifant kan helemaal niet schilderen, hij kan niet eens zien wat ie doet, want zijn ogen kunnen niet zo dichtbij naar voren kijken, maar het is de Mahout, de begeleider, die met een scherp voorwerp achter zijn slurf of oor de slurfbeweging pijnlijk ’stuurt’.

Gelukkig is er, heel langzaamaan, enig besef aan het ontstaan.

In de laatste jaren komen er in toenemende mate olifanten parken en ’sanctuaries’ die diervriendelijk en respectvol olifanten een goed verzorgd leven en sociaal onderling samenzijn bieden. Niet uren achtereen in de zon werken, maar olifant mogen zijn.

Er is nog een lange weg te gaan, want al deze olifanten moeten worden opgekocht uit de toeristenindustrie, wat veel geld kost. Vaak zijn de dieren dan uitgeput of ziek, maar door goede verzorging en medische behandeling krijgen ze een dierwaardig bestaan voor de rest van hun leven.

Ik hoop dat deze kleine bijdrage helpt dat nog meer mensen zich dit gaan realiseren en dat er geen lezer van dit Blog is die nog ooit op een olifant gaat zitten

Zie navolgende links voor interessante en nuttige informatie:

https://www.saveelephant.org

www.phuketelephantsanctuary.org. en nog vele andere sanctuaries/parken: Khao Sok, Bangkok, Pai, Koh Samui, Chiang Rai, Hua Hin/ Cha Am etc.

Ingezonden door Ronald Schütte

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersinzending: Olifanten in Thailand en wat we in hun belang moeten beseffen”

 1. DJ zegt op

  Wat goed dat u hier aandacht aan besteedt op dit forum.
  Ooit heb ik in een reservaat op de weg van Changmai naar het Noorden de olifanten van dichtbij mogen bewonderen.
  Daar werd ook wel gewerkt, de olifanten sleepten boomstammen maar ook werd er uitgebreid de tijd genomen om de dieren de laten dartelen in de nabij gelegen rivier.
  Het kwam bij mij heel vredig over en ik geloof dat een beetje werken voor de kost in een natuurlijke omgeving niet zo heel erg hoeft te zijn, “correct me if I am wrong”
  Maar als ik bij de kapper zit in Bangkok en er schuifelt ineens een enorme olifant langs het raam die je dan tegen betaling mag voeren of fotograferen dan geloof ik dat er ergens iets mis is gegaan. (Is overigens alweer enkele jaren geleden gebeurd).
  Laat ik nou toch eerst denken dat ik misschien toch net een biertje teveel op had want je gelooft je ogen toch niet………
  Maar dat beeld van gillende toeristen op zo een mooi beest, ik kan het niet aanzien en ik ga nog een stapje verder voor degenen die dit forum lezen en misschien wel voor de eerste keer naar Thailand gaan, ik zeg je kunt echt niet meer gezien worden zittend in een bakkie op de rug van een olifant, je zit compleet voor joker dus doe het niet………
  Weet ik wel dat er reacties zullen komen dat er geld verdiend moet worden, zal allemaal wel maar liever niet over de rug van een olifant dacht ik zo.

  • Marijke. zegt op

   Ook wij moet ik eerlijk bekennen hebben jaren geleden een ritje op een olifant gemaakt.Het was ergens in pattya ik weet niet meer waar.De mahout sloeg het dier op zijn kop het klonk gewoon hol zo hard.We zaten te hoog om er zelf af te komen maar ook al verstond hij ons denk ik niet gingen wij behoirlijk te keef dat hij gek was om zo met het dier om te gaan.Zo snel als hrt kon zijn we er af gegaan en daafna nooit meer een ritje gedaan.Je doet soms zo iets doms door er niet over na re denken wat je het dier aan doet.Nee voor ons de eerstecen laatste keer.Dus mensen doe hier niet aan mee.

  • henk zegt op

   Er worden natuurlijk meerdere dieren mishandeld om kunstjes te leren en om er geld aan te verdienen , bijvoorbeeld apen.
   Wat ik mij wel afvraag is: hebben kamelen een sterkere rug als een olifant want die worden ook gebruikt om er op te rijden ? Of worden kamelen ook mishandeld ?

 2. Leo Th. zegt op

  Altijd goed om hier bij herhaling de aandacht op te vestigen! Ook in Nong Nooch, het fraaie park op korte afstand van Pattaya, vindt de mishandeling van de olifanten continu plaats. Niet enkel de rug van een olifant wordt pijnlijk overbelast met al die ritten met toeristen erop maar ook de tere voetzolen hebben veel te lijden van het bloedhete asfalt in het park. Baby-olifantjes worden al zeer snel getraind, vastgemaakt aan hun moeder lopen zij de ritten door het park mee. Veel olifanten staan er bovendien met korte kettingen vastgeketend en hebben wonden veroorzaakt door de haak van hun mahout (‘verzorger’). De olifanten in Nong Nooch hebben een tragisch leven, het wordt tijd dat de schatrijke eigenaars van het park daar eindelijk verandering in aanbrengen!

 3. Jomtien TammY zegt op

  Nog nooit gedaan en zal dat ook nooit doen!
  Zelfde met zulke toestanden met tijgers, slangen en/of andere wilde dieren.
  Deze dieren horen in hun natuurlijke habitat en zijn niet gemaakt om kunstjes te doen, te schilderen of welke andere, door het mensDOM opgelegde, idioterieën te doen!!!

 4. Karikn Bleeker zegt op

  Hallo Ronald Schut te

  Blij met je aandacht voor de vreselijke omstandigheden waarin olifanten worden gedwongen. En dan heb je het nog niet eens over de stress wanneer ze bij hun.moeder en familie worden weggenomen. Hetzelfde voor de tempelolifant. De stakkers.ik was nooit in Azie wel in Afrika. Ik ben aangesloten bij heel veel FB groepen en volg dagelijks alles. Ik heb het altyd heel jammer gevonden dat er niet genoeg aandacht is vanuit “het nie uws” voor deze verschrikkelijke (achterlijke) zgn cultuur. Never ride an elephant. Dank je wel!

 5. VK zegt op

  Ga eens kijken bij de Wildlife Friends Foundation in het buitengebied van Cha-Am, waar getraumatiseerde olifanten liefdevol worden opgevangen en verzorgd op een terrein van ca. 60 ha. E.e.a. is opgezet door en staat onder leiding van de Nederlander Edwin Wiek. Zie: http://www.wfft.org

 6. Henk Hauer zegt op

  Ik vind dit stuk, in het rijtje passen van mensen met ktietiek op toestanden waarvan men geen enkel verstand heeft.. men loopt gewoon achter zogenaamde intelectuelen aan,die dit naar voren brengen.
  In Thailand zijn veel oliefanten,die niet uit het wild komen. Vroeger werken deze dieren gebruikt voor hout transport in de jungle. deze zijn vervangen door machines. De beesten moeten wel eten( niet zo weinig ook)
  Dat moet wel betaald worden.
  verder de krietiek op Nocn Noch Garden volkomen ongepast

  • TheoB zegt op

   Dan nodig ik je bij deze uit om met gefundeerde argumenten vóór deze praktijken te komen.

  • Ronald Schütte zegt op

   Dit commentaar is verdrietig.
   Juist ook ik heb mij er heel erg in verdiept, vele plaatsen bezocht en met eigen ogen gezien. Ik vind deze reactie nogal erbarmelijk.
   En ja, vrijwel geen enkele olifant komt vanuit de in het wilt levende kuddes. Maar ga je eerst is goed oriënteren. Die jonge olifantjes, die nog minimaal 2 jaar bij hun moeder horen te blijven, ook in “gevangenschap”, wordt dat niet gegund, dus ook een enigszins gezonde olifant-opvoeding krijgen ze niet eens.
   Wees voorzichtiger met dit soort bevooroordeeld commentaar.
   En het is alles niet eenvoudig. Het kost tijd en veel geld, niet alleen die olifanten moeten eten, maar de Mahouts en hun familie ook. Het zal dus lang duren, kijk naar zo’n “beschaafd ?” landje als Nederland waar het veel te lang duurde, voordat wilde dieren in het circus verboden werden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website