Cicaden, sprinkhanen en krekels in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Flora en fauna
Tags: , ,
1 september 2021

Door het vinden van een cicade en regelmatig diverse sjirpgeluiden te horen, ben ik mij wat meer gaan verdiepen in deze insecten. Deze groep dieren hebben wel wat van elkaar weg en lijken familie te zijn van de Orthoptera.

Deze cicade is niet erg mooi van kleur en vorm.  Sommige exemplaren kunnen wel erg mooi gekleurd zijn. Opmerkelijk zijn de 3 ogen aan de voorzijde. Grotendeels leven zij onder de grond. In het voorjaar komen ze boven de grond, werpen hun huid af als teken van volwassenheid en beginnen met hun kenmerkende sjirp geluid. Dit wordt veroorzaakt door kleine membranen op het achterlijf in trilling te brengen. Dit geluid is bedoeld om vrouwtjes te lokken voor de paring. De eitjes worden op bladeren afgezet.

Toen de rubberprijs in Thailand in elkaar stortte, gingen mensen in de provincie Yala op jacht naar cicaden, zo gauw ze boven de grond kwamen en in bomen klommen, werden ze gevangen en aan restaurants verkocht.  De Chinezen zijn er dol op en betalen voor een gebakken exemplaar tot wel 5 baht per stuk. Door het hoge proteïne gehalte zijn ze erg gezond.

Sprinkhanen en krekels

De sprinkhanen zijn veel mooier en eleganter van vorm. Zij leven meestal in grasgebieden wat tevens hun voedsel vormt, maar eveneens bladluizen. Echter zij vormen een plaag onder andere in Afrika als er te weinig voedsel voor hen te vinden is en zich op de landbouwgewassen storten. De langspriet sprinkhanen (ensifera) zijn alleseters. Door de lange achterpoten kunnen zij ver weg springen om zich in veiligheid te stellen. Opmerkelijk is dat het gehoor in de achterpoten zit. Alle sabelsprinkhanen en krekels behoren bij dezelfde familie.

De sprinkhanen maakt ook een sjirp geluid door zijn geribbelde achterpoten over de vleugels te strijken. Soms door hun voorpoten over elkaar te strijken. Het geluid wordt door ieder anders ervaren en vinden het soms zelfs hinderlijk. Het geluid moet vrouwtjes lokken. Deze leggen de eitjes onder de grond soms in plantenstengels. Bij de krekel wordt het sjirpende geluid gemaakt door de bovenkant van een vleugel langs de onderkant van een andere vleugel te halen (stridulatie). Bij de krekel zit het gehoor in de voorpoten.

Ook sprinkhanen worden gegeten zowel gebakken als gefrituurd, maar ook gekko’s en salamanders zijn ook dol op deze dieren.

Vaak worden sprinkhanen en krekels verwisseld, de verschillen zijn niet groot.

Bron: Wikipedia–

Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

 


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 2 votes.
Please wait...

2 reacties op “Cicaden, sprinkhanen en krekels in Thailand”

 1. Wim van Beveren zegt op

  Krekels zijn lekker, ik heb ze zelf gekweekt en ook nog verkocht.
  vraag me altijd af waarom ze in Afrika niet worden gegeten, zou toch een oplossing kunnen zijn voor de honger in sommige landen.

 2. PEER zegt op

  Leuk om dit weer ‘ns te lezen van Lodewijk zaliger.
  Ikzelf vind het gesjirp van krekels en ‘t gefluit/gekwaak van kikkers in de nacht ‘n heerlijk concert.
  Maar snap ook dat mensen er niet van kunnen slapen.
  Ben ik op fietstour door Isarn hoop ik telkens getrakteerd te worden op ‘n “free concert”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website