meesilpa sornsing / Shutterstock.com

Ooit vertelde een jongedame mij dat ze uit China kwam, althans zo kwam het in eerste instantie bij mij over. Bij nader inzien bleek ze uit Chainat afkomstig te zijn, een plaats waar ik destijds nog nooit van had gehoord en waarvan de uitspraak voor mijn gehoor verdraaid veel op China leek.

Moest onlangs, van Nakhon Sawan over hoofdweg nummer 1 richting Bangkok rijdend, bij de plaats Uthai Thani bij het zien van het plaatsnaambord Chainat even aan dat misverstand terug denken.

Op die plek een kleine omweg makend kom je in Chainat terecht. De plaats heeft als bezienswaardigheid een groots opgezet vogelpark: Chainat Bird Park en even buiten Chainat ligt de eerste dam die in 1957 in de Chao Praya (spreek uit als Tchouw Paaja) rivier is aangelegd.

Het vogelpark

Een paar kilometer voor Chainat is het door Thai drukbezochte vogelpark gelegen. Meer dan honderd verschillende vogelsoorten bevinden zich daar, die zich voor deze farang echter goed schuil hielden. Op een oppervlakte van 26 rai is hoog boven in de bomen een voor het menselijk oog bijna onzichtbaar net gespannen waarbinnen de vogels vrij in de natuur rond vliegen. Kortom het is de grootste volière van heel Azië. Het park is fraai aangelegd met mooie wandelpaden, bruggetjes, een kunstmatig aangelegde waterval en enkele vijvers waarin vervaarlijke vissen rondzwemmen waarvan ik u de uitheemse namen zal onthouden. Eerlijk gezegd: ik ben die moeilijke namen ook allemaal weer snel vergeten en dat geldt evenzo voor de vele vogelsoorten.

Over vogels gesproken: je moet wel een échte ‘vogelaar’ zijn -uitgerust met verrekijker- om een van de ongetwijfeld zeer fraaie gevleugelde beesten hoog in de bomen te kunnen ontwaren. Verder dan de op een groot bord vermelde namen ben ik niet gekomen. Het ‘ei-museum’ is ook voor niet ‘vogelaars’, zoals ik de echte kenners maar blijf noemen, interessant. Een veelvoud van allerhande soorten eieren kun je hier bewonderen. Zelfs ik weet nu dat uit een bevrucht kippenei na 21 dagen een kuikentje naar buiten kruipt. Toch is het mooie park deze korte omweg meer dan waard. En laten we eerlijk zijn: voor honderd baht heb je een leuke middag. De Thai mag het allemaal zien en bewonderen voor slechts 30 baht. De tijd dat ik me als Westerling over dit soort prijsverschillen nog kon opwinden ligt inmiddels ver achter me. Verstand komt met de jaren.

De grote dam

Even buiten Chainat, de 311 volgend, rij je over de eerste in 1957 in bedrijf gestelde dam van Thailand. De dam regelt de waterstand van de Chao Phraya rivier en zorgt door middel van een netwerk aan kanaaltjes voor de bevloeiing van de rijstvelden. Bij de grote dam bevinden zich, zoals bij alle bezienswaardigheden, een aantal eenvoudige eethuisjes, want eten hoort bij het Thaise leven. In Chainat kom je zelden een farang tegen, maar ook dat kan een bepaalde bekoorlijkheid hebben.

3 reacties op “Chainat, vogeltjes kijken”

 1. Marco meintsma zegt op

  Het vogelpark is best een bezoekje waard. Ook beschikt het park over een aquapark met diverse zwembaden en glijbanen. Tevens een zoetwater aquarium. Zelf nog leuker dan het vogelpark. Vind ik zelf. Marco

 2. René zegt op

  heel leuk park. Ik ben er 2 keer geweest. De indrukwekkende uitheemse vissen zijn arapaima’s, ik heb die mogen voeren met kleine visjes. De thaise familie van mijn vrouw woont er op een klein uurtje rijden vandaan. En wat is nou 100 bath als je vergelijkt wat je hier moet betalen voor een dierenpark. Toeristen / farang gaan eenmalig daarheen terwijl Thai en zeker lokale Thai er op deze manier regelmatig komen en wellicht wel meer per jaar uitgeven dan ons uiteindelijk. Aanrader…

 3. Hans zegt op

  Ik kom/fiets al jaren in dit stadje e.o…(vriendin komt uit deze omgeving)…..vogelpark is zeker de moeite..waard….sinds kort ook een zwemparadijs toegevoegd en vele aquariums ….goed voor een dag plezier..!!

  Ook hier vlak achter light de toegangsweg naar de top van de hoogste berg uit deze omgeving..rond de 600m met prachtig uitzicht over de rivier en stad…tevens is hier ook een tempeltje gesitueerd….

  kortom ..al met al de zeer de moeite waard…zeker voor kinderen een aanrader…

  grt Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website