Ziektekosten en verkiezingen

Veel Nederlanders, die besloten hebben om – om wat voor redenen dan ook – in Thailand te gaan wonen, hebben een probleem ondervonden bij het regelen van een ziektekostenverzekering.

Het onderwerp is regelmatig op dit blog besproken en hoewel er redelijke mogelijkheden zijn om zich hier in Thailand te verzekeren, ware het toch beter geweest als de hier wonende Nederlanders gewoon – net als Nederlanders in Nederland of in de zogenaamde verdragslanden – gebruik konden maken van de rechten geregeld in de Nederlandse zorgverzekeringswet.

Thailand is echter geen verdragsland en Nederlanders, die hier wonen en uitgeschreven zijn in Nederland, moeten zelf voor een ziektekostenverzekering zorgen. Dat kan, maar gaat vaak met uitsluitingen en hoge kosten gepaard, waar menigeen nogal wat moeite mee heeft.

Omdat steeds meer Nederlanders voor Thailand als woonland kiezen, bedacht ik om eens een poging te wagen om via de officiële weg aandacht te vragen voor dit probleem en stuurde de volgende E-mail naar het College van Zorgverzekeraars:

“Steeds meer gepensioneerde en andere Nederlanders besluiten zich in Thailand te vestigen. Het aantal wordt geschat op circa 4000 nu.

Een probleem voor velen is de ziektekostenverzekering, want de Nederlandse verzekering vervalt. Uw College waakt over de zorg voor Nederlanders in Nederland en een aantal verdragslanden, maar als iemand zich daarbuiten vestigt is, is het botweg afgelopen. Het door u geroemde solidariteitsbeginsel wordt dan niet meer gehanteerd.

Ikzelf heb geen probleem, want ik ben mijn hele leven lang verzekerd geweest bij Univé (en voorgangers), waar ik na vestiging in Thailand een zogenaamde buitenlandpolis kon afsluiten.

Vele anderen kunnen dat niet en moeten dure, onvolledige verzekeringen hier lokaal afsluiten met de daarbij veel voorkomende uitsluitingen. Zouden al die mensen terugkeren naar Nederland, dan zullen zij gewoon de zorg krijgen als iedere andere Nederlander.

Ik heb Univé wel eens aangesproken over “de markt” in Thailand, maar men is door het toch geringe aantal Nederlanders niet geïnteresseerd.

Zou het nu geen mooi idee van solidariteit zijn als uw College zich inzet voor een oplossing van een groeiend probleem? 

De medische zorg hier in Thailand staat op een hoog peil en is bovendien aanzienlijk goedkoper dan in Nederland.

Ik hoop op een positief antwoord, dat ik op Thailandblog.nl zal publiceren. Op dit blog komt deze kwestie regelmatig naar voren met heel, heel vragen en wanhoopskreten”

Na een aantal dagen kreeg ik het antwoord van CVZ, die mij doorverwees naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Goed, zo gezegd, zo gedaan.

Het antwoord van het Ministerie liet wat langer op zich wachten, maar het kwam:

“Geachte heer,

Allereerst mijn excuses voor de late reactie op uw mail. Helaas kunnen wij u niet behulpzaam zijn. Mensen die in Thailand gaan wonen, moeten zelf voor een ziektekostenverzekering zorgen. Er zijn vanuit de Nederlandse overheid geen plannen om hierin verandering te brengen.

Het spijt ons dat wij u niet anders kunnen berichten.

Met vriendelijke groet,

Indra Ramkhelawan

Publieksvoorlichter
Directie Communicatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport”

Zo, dat is duidelijke taal, nietwaar? Even overwoog ik terug te schrijven, dat als er geen plannen zijn, die alsnog gemaakt kunnen worden, want we praten toch over een grote groep landgenoten. In mijn E-mail heb ik het bescheiden gehouden met 4000, maar meestal hanteren we het gegeven, dat er ongeveer 10.000 Nederlanders in Thailand wonen. Ik heb er toch maar van afgezien.

Bij de verkiezingen in september waren er welgeteld 332 Nederlanders in Thailand, die de moeite namen om hun stem uit te brengen, weet u nog? Ja hoor, de Nederlandse overheid moet voor ons Nederlanders in Thailand zorgen, maar denkt u echt, dat er ook maar één Kamerlid is, die zich voor dat handjevol landgenoten gaat inzetten om bijvoorbeeld vragen over deze kwestie in de Tweede Kamer te stellen? Nee toch, en van mij krijgen ze het grootste gelijk van de wereld.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

66 reacties op “Ziektekosten en verkiezingen”

 1. Holland Belgium House zegt op

  Moderator: dit soort suggestieve opmerkingen is niet toegestaan.

 2. Duidelijke boodschap Gringo. Als Nederlanders in het buitenland geen gebruik wensen te maken van hun stemrecht, kunnen ze ook niet verwachten dat de politiek zich inzet voor deze groep.
  Een gemiste kans…

  • Bacchus zegt op

   Khun Peter, de politici dienen zich in te zetten voor ALLE Nederlanders, waar ook ter wereld, dat is hun obligate plicht. Stemgedrag heeft hier niets mee van doen. Je hebt in Nederland dan ook stemrecht en geen stemplicht.

   De afgelopen verkiezingen was de opkomst rond de 70%; moet Den Haag zich dan ook maar niet meer druk maken om die 30% voornamelijk in Nederland wonende stemgerechtigden die niet hebben gestemd?! Je zou maar een slecht ter been zijnde bejaarde zijn, waar weinig aandacht aan wordt geschonken en die daardoor zijn/haar stemrecht heeft verzaakt.

   Daarnaast wordt het je nogal makkelijk gemaakt om een stem uit te brengen vanuit het buitenland. Simpel een stem uitbrengen via internet is – ondanks de aanwezige techniek – nog steeds niet mogelijk.

   Helaas moeten we al jaren concluderen dat er in Den Haag een politieke willekeur heerst, die alleen maar draait om het winnen van (stem-)zieltjes. Kijk eens hoe makkelijk allerlei wetten van het Kabinet Rutte nu weer de nek om worden gedraaid. Populisme heet dat en helaas vinden we dat steeds meer terug in de Nederlandse maatschappij. Zo’n opmerking van jou en Gringo, dat de politiek zich niet druk hoeft te maken over diegenen die geen gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht, schaar ik daar ook onder. Men weet tenslotte niet waarom iemand geen gebruik heeft gemaakt van zijn stemrecht, daar kunnen heel legitieme redenen voor zijn.

   Dat populisme is nu juist ook de reden dat politiek Den Haag zich niet druk maakt over het wel en wee van die paar Nederlanders in Thailand of waar ook ter wereld. Denk eens aan de discussie over de dubbele nationaliteit. Of denken jullie nu echt dat wanneer alle in Thailand wonende Nederlanders hun stem hadden uitgebracht de reactie anders zou zijn geweest?

   • Gringo zegt op

    @Bacchus: ik ben het met de eerste zin van je reactie volledig eens, maar het is wel erg naief om te geloven, dat dat ook gebeurt. Dat gebeurt niet in Nederland en ook niet in welk ander land dan ook.

    De politiek in Den Haag neemt beslissingen in het belang van Nederland en alle partijen, die elk een deel van alle Nederlanders vertegenwoordigen trachten zo veel mogelijk hun wensen ten uitvoer te krijgen. Welke beslissing men ook neemt, het is nooit in het belang van ALLE Nederlanders, het kan zomaar ten koste gaan van het belang van bepaalde groepen Nederlanders.

    Niemand in Nederland wordt er op aangekeken of vindt nadeel van het feit, dat hij/zij niet gestemd heeft, dus het is een beetje flauw om er dan een slecht ter been zijnde bejaarde bij te slepen.

    Je gebruikt het woord populisme in negatieve zin. Kijk nog eens naar de betekenis van het woord en de vele uitleg, die er over bestaat. Populisme kan namelijk ook zeer goed in positieve zin werken.

    Als er in Thailand 10.000 Nederlanders wonen en er nemen iets meer dan 300 mensen deel aan de verkiezingen, kun je mij dan andere legitieme redenen dan luiheid, desinteresse noemen voor die 9700 andere Nederlanders?

    En dan je laatste opmerking: als alle Nederlanders in Thailand hadden gestemd, was het antwoord van het Ministerie nu wellicht hetzelfde geweest, maar had je via bijvoorbeeld Kamervragen aandacht voor het probleem kunnen krijgen. Maar ja, dat is misschien ook wel naief gedacht.

   • Joep zegt op

    Bedankt voor deze reactie. Die is mij uit het hart gegrepen. Ik heb me ook geërgerd aan de gemakkelijke manier waarop Gringo, bevestigd door Kuhn Peter, mij en misschien velen die niet reageren, een veeg uit de pan geeft. Er moet wel iets zijn om op te stemmen. Als er in een van de partijprogramma’s iets over ziektenkosten voor buiten Europa wonende Nederlanders zou hebben gestaan, zouden er veel meer stemmers zijn geweest uit het buitenland.

    • Elders in de wereld geven mensen hun leven voor democratie en stemrecht. Alleen al daarom is het, naar mijn mening, een morele plicht om te gaan stemmen.

  • Maarten zegt op

   Mensen, mensen, laten we nou niet doen alsof de zaken er anders voor zouden staan als alle Nederlanders in Thailand gestemd hadden. Ik kies geen partij voor de stemmers of niet-stemmers, ik denk gewoon dat het met betrekking tot de ziekteverzekering geen bal uitmaakt.

 3. Len zegt op

  ONVZ heeft een wereldpolis, ik heb die al jaren en ben daar zeer tevreden over.

 4. Roel zegt op

  Gewaardeerde moeite, doch ons politieke bestel maakt zich duidelijk voorstander van al die immigranten in NL, die alles nota bene nog gratis krijgen ook.Dus emigranten beter niet meer te stemmen op die onnozele bureaucraten als politieke partijen,machtverstoorders en graaiers mentaliteit.

  Nu even terug naar de kern, ja sommige vooral oud militairen kunnen bij emigratie hun polis laten overzetten bij unive buitenland, ik heb het ook hier geregeld voor 1 persoon die zich niet durfde uit te laten schrijven met zijn vele kwalen.Nu dus alles in orde, bruto/netto uitkering met goede volledige ziektekosten verzekering van ca 270 euro p/m zonder eigen risico.Al met al goedkoper dan in eigen land.

  Je kan natuurlijk ook gewoon geregistreeds zijn in NL en op langdurige vakantie heer heen gaan. Dek dan wel je basis verzekering in NL goed af, alleen basis is niet voldoende hier in Thailand, al menige keren meegemaakt dat bangkok hospital duurder was dan in NL, dus mensen moesten terug komen of hun reisverzekering betaalde het verschil bij.
  Je moet goed kijken in de polisvoorwaarden van de NL ziektekostenverzekeraar, bij de ene mag je 6 maanden uit nederland en bij de andere 1 jaar. In ons wetboek staat dat als je langer als 8 maanden buiten nederland verblijft, nederland dan niet meer wordt gezien als je woonland. Dus om problemen te voorkomen houd je daar dan ook aan.Je hoeft overigens maar 1 dag in NL te verblijven, dus even familie of vrienden bezoek.

  Ik ben verzekerd hier bij allianz, na mijn ongeluk, heup en sleutelbeen verbrijzeld moest ik in bangkokpattaya hospitaal wel wat bijbetalen, maar ik heb 100% bewijs dat ze daar gewoon corrupt zijn. Praate later met een engelsman die een totaal nw heup heeft gekregen in een staatsziekenhuis, privatroom, incl. alles betaalde hij 137.000 thb. Ik of/en mijn verzekering betaalde totaal meer als 4x zoveel voor een hersteloperatie, dus met ijzeren pinnen erin.Ik laat mij daar dus nooit meer heenbrengen, overigens de verzorging,kamers etc. natuurlijk heel goed.
  Bupa verzekering is ook heel goed zoals ik van een kennis vernam.Ben behoorlijk goed op de hoogte van verschillende verzekeringen, was mijn vakgebied in NL.
  Bij Bupa is het zo voor je 60e levensjaar verzekerd dan levenslang, bij andere is dat nu nog niet zo maar ook allianz komt daar spoedig mee.

  Als je een beetje goed gezond bent en al boven de 60, kun je of je laten verzekeren of het geld opsparen voor latere ingrepen, neem een goede ongevallen verzekering, dat is niet duur, dus dan loop je nog risico met ziekte. Bij een staatsziekenhuis vallen die kosten reuze mee.

  Zal nog een voorbeeldje geven wat ik persoonlijk heb meegemaakt, een goede kennis belde mij om ca 19.00 dat zijn vriendin een ongelukje had gehad maar niet wist waar zij was. Omdat hij al wat teveel had gedronken vroeg die kennis mij om meet te gaan met de auto. Zijn vriendin was nergens meer te bekennen, om ca 22.15 komt ze thuis met een motorbiketaxi, dus vanaf politiebureau.Haar vinger was behoorlijk kapot, bloeden,blauw/zwart. Naar banglamung hospitaal, daar injectie gehad maar konden verder niets doen, doorverwezen naar siracha. Kennis van mij wilde naar bangkok hospital, ook dichterbij. Daar dokter gevraagd, vinger moest eraf, kosten 120.000 thb. Naar international, zelfde verhaal maar kosten ca 70.000 thb.Gevraagd aan haar of ze pijn had, dat had ze dus niet dus zijn we naar sattahip gegaan, siriket hospital. Zij is daar opgenomen en na 3 dagen kon ze worden gehaald.Toen ze bij ons langskwamen verbaasde het mij, de vinger zat er nog aan, alles werkte weer en de totale kosten waren 7000 bath, die dus door haar goverment verzekering van de motorbike zijn betaald.
  Natuurlijk betaald een buitenlander ook aldaar wat meer, maar goedkoper kan het haast niet en ze zijn niet commercieel, dus winstbejag.

  • Marcus zegt op

   Kijk als je in Nederland ingeschreven blijft dan ben je wel belastbaar voor volledig wereld inkomen en alle bezittingen. Dus, wie wil dat nu? Ook wat nabestaanden betreft heb je dan ook met sucessie rechten te maken. Geen goed idee

   • Fred Schoolderman zegt op

    Tja, het is het één of het ander. Zou ook irreëel zijn om van twee walletjes te eten. Als expat heb je immers ook de voordelen t.o.v. de hier wonende Nederlandse belastingbetalers. Dus heren expats, niet zoveel klagen. Ik denk dat menig hier verblijvende Thailand liefhebber graag met jullie zouden willen ruilen.

    • Hans Bos zegt op

     Hoezo Fred, van twee walletjes eten? Je betaalt belasting in Nederland omdat je gebruik maakt van allerlei voorzieningen. Dat is prima. Gebruik je die voorzieningen niet (meer) dan is het logisch dat je daar niet meer aan hoeft bij te dragen, toch?
     Dat veel Nederlanders met expats willen ruilen, kun je de expats niet verwijten. Velen hebben de keuze, maar durven of willen niet de knoop doorhakken om uit Nederland te vertrekken.

     • Fred Schoolderman zegt op

      Beste Hans, Wanneer je van die voorzieningen geen gebruikt maakt dan hoef je daar inderdaad ook niet meer voor te betalen. Anderzijds, wanneer je in Nederland uitgeschreven bent en daarvan de fiscale voordelen geniet (bruto-netto inkomen) dan ook niet gaan lopen klagen waarom het niet mogelijk is om Nederland verzekerd blijven en dat bedoel met van twee walletjes eten.

      • Hans Bos zegt op

       Een vreemde stellingname. Tot de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet waren de zaken via het ziekenfonds prima geregeld. Nu dus niet meer. Je betaalt toch premie voor een verzekering, ook als je in het buitenland woont? De meeste expats hebben hun hele leven al premie betaald. Dan is het zuur als je ineens geen beroep meer mag doen op de zorgverzekering. Overigens wél in Europa, maar niet daarbuiten.
       Zelf ben ik overigens uitgeschreven en heb via Univé een uitstekende ‘expat’-verzekering voor 325 euro per maand.

       • Buccaneer zegt op

        Knap duur, heb je al eens naar BUPA Thailand gekeken , diamant polis, iest van 45.000 baht per jaar, maar niet zeuren om gratis aspirientjes

        • @Buccaneer: Het Diamond plan van Bupa is een plan met limieten op alles. Uiteraard beter dan niets, maar alleen geschikt als je niet naar de betere ziekenhuizen gaat (want dekking onvoldoende) en genoegen neemt met een totaal limiet van 600,000 baht per ziekte of ongeval. En dan maar hopen dat je niets krijgt wat echt kostbaar is….

 5. Robert Wigman zegt op

  Er zijn diverse mogenlijkheden voor een ziekte kosten verzekering.
  1) Via AXA die bieden intrede voor 70 jaar en verzekerd tot 99 jaar,zie de advertenties in de Bangkok Post.
  2) Aprilmobilite intreden voor 65 jaar.

  • Dutch zegt op

   Ik ben per j.l. April verzekerd bij April.
   Mijn leeftijd is 69.

   • April International heeft 2 plannen.
    -Het Asia Expat Plan, instappen voor de 66ste verjaardag
    -Het Ambassade Plan, instappen voor de 71ste verjaardag

    Als verzekeringstussenpersoon werken wij heel veel met April en dit is naar mijn mening 1 van de allerbeste maatschappijen (ik ben er zelf dan ook verzekerd). Zeer goed en betrouwbaar!

    • Martin zegt op

     Dat mag zo zijn Matthieu, maar dan moet je wel gezond van lijf en leden zijn! Voor mij gaat die vlieger dus niet op.

     • Beste Tjamuk, volgens de regels ben je verplicht om je bij jouw gemeente uit te laten schrijven indien je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. (je moet je uitschrijven als je verwacht dat je binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland zal verblijven. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn).
      Voor de zorgverzekering geldt een periode van 12 maanden in het buitenland. Blijf je langer dan moet je jezelf uitschrijven. Doe je dat niet dan is dat fraude. En geloof mij, als er veel (hoge) rekeningen uit Thailand komen, dat jouw zorgverzekeraar wel even een onderzoek instelt. Het resultaat kan dan zijn: onbetaalde ziekenhuisrekeningen en uit de verzekering gegooid (plus op de zwarte lijst als fraudeur).
      Lijkt mij geen goed advies…

      • Oke, Tjamuk, dan heb ik je verkeerd begrepen. Ik ken het truukje om in NL ingeschreven te blijven staan op het adres van familie of vrienden om zo verzekerd te blijven. Ik dacht dat je daar op doelde.

      • Martin zegt op

       Even voor de duidelijkheid: ik BEN 4 maanden per jaar in Nederland en heb daar ook woonruimte! Ik heb juist alles uitgezocht m.b.t. verblijf in het buitenland omdat ik niet zonder verzekering kan. Alles keurig volgens het boekje en de wet, en alleen de svb heeft er moeite mee.

      • Hans B. zegt op

       Beste Khun Peter,
       Waar is verplicht uitschrijven wanneer je acht maanden in het buitenland verblijft, vastgelegd?
       En moet je als je van plan bent langer dan acht maanden weg te blijven meteen uitschrijven of kan dit na een aantal maanden?
       Hoe werkt het wanneer je voor zeg een half jaar emigratie “probeert” en daarna pas de knoop doorhakt?
       Ik vind dit overigens wel een nuttige discussie.

       • Daarvoor moet je bij het Gemeenteloket zijn, die kunnen je vragen beantwoorden.

 6. pim zegt op

  Eens heb ik ze voorgesteld om mensen met een in NL.kostbare kwaal naar Thailand te sturen wat voor de verzekering stukken goedkoper zou zijn .
  Buiten de lange wachttijden om zouden deze mensen ook weer veel eerder aan het werk kunnen wat weer minder geld kost aan een ziekengeld uitkering .
  Nee .
  De premieverhoging vangt dat wel op .
  Dan vraag ik mij af wie de belanghebbenden zijn .
  Mijn maandelijkse medicijnen kosten 8 jaar geleden 18,000 Thb door NL betaald in een Nederlands ziekenhuis, later bij het San Paulo in Hua hin vervangende medicijnen 4000.- omdat ik het zelf niet meer kon opbrengen.
  Nu ik het zelf betaal in een staatsziekenhuis is het 400.- Thb .

 7. Toon zegt op

  Tja effe naarApeldoorn bellen is er niet bij in Thailand,,,maar je kunt wel naar Hue-Hin bellen 032 532783 (andre of mathieu) of Pattaya 038 4157956 (rob) AA-INSURANCE BROOKERS, ze spreken Nederlands, hebben een hele goede Franse zorgverzekering (APRIL ASIA-EXPAT) voor heel zuid-oost Azie, je kan nog een aantal maanden op vakantie in je vaderland zit ook in het verzekerings pakket, kleine medische keuring tegen een betaalbare prijs.
  Ik gaat 2013 naar Thailand en heb deze verzekering via Hue Hin geregeld in Nederland.
  Ook je (thaise) partner kan mee verzekerd worden.

  • Roel zegt op

   Toon, ik hoop dat je er nooit gebruik van hoeft te maken, gezond blijven is het beste.

  • En onze juiste contactgegevens vindt u hier:
   http://www.verzekereninthailand.nl
   of via de banner op deze site.

 8. Thailand John zegt op

  Ik ben uitgeschreven in Nederland en heb in nederland bij CZ een buitenland verzekering afgesloten die op de zelfde basis werkt als de zorgverzekering in Nederland. Geen uitsluitingen. Ik betaal 340.euro per maand..Aleen is het vaak heel moeilijk communiceren met de organisatie in Nederland in Tilburg.En het heeft heel veel moeite en tijd gekost voor dat het eindelijk een beetje werkt.Ik heb vaak het idee dat men totaal niet weet hoe het hier werkt en men is ook niet echt geintereseerd in de problematiek.
  En mensen worden ook vaak niet geinformeerd dat er bij een aantal zorgverzekeringen mogelijkheden zijn voor een buitenland verzekering op de zelfde basis als de zorgverzekering in Nederland.
  In nederland denken ze vermoedelijk dat de mensen die om gezondheids redenen in Thailand gaan wonen zo rijk zijn dat ze het allemaal zellf kunnen betalen of eerst zelf kunnen voorschieten.Men vergeet dat velen leven van een AOW en een klein pensoentje.
  En men denk vaak dat Thailand heel erg goedkoop is, en dat is allang achterhaald op heel veel gebieden..Ik mag niet klagen met mijn inkomen maar kan net mijn hoofd boven water houden.
  Eeen gepensioneerde nederlander , die hier i.v.m. zijn ziekte is gaan wonen.

 9. Mario 01 zegt op

  Ik heb een wereld-verzekering m. u. v. USA van HealthCare nternational uit Londen via Pacific Prime en dat is 120 € per maand voor mij 69 j en mijn vriendin 53 j oud, je kan in het Nederlands alles afhandelen, je krijgt goede voorlichting en een keuze uit 6 verschillende aanbieders.

  • Dutch zegt op

   Mijn healthcare verzekering bedroeg voor april 2011 tot april 2012 € 4012,96 per persoon per jaar.
   Premium plan.
   Daar zou op mijn 70ste nog een behoorlijke slok boven op komen,vandaar mijn overstap naar April Mobilite International.

 10. HansNL zegt op

  De weg via CVZ en Ministerie is door mij al vele malen gelopen.
  Dat je deze antwoorden zou gaan krijgen had ik je wel kunnen voorspellen.

  De route, heb ik begrepen, is een “belangengroep” te creeren.

  Bijvoorbeeld een politieke partij, een ouderenvereniging o.i.d., en wellicht een licht geinteresseerde verzekeringsmaatschappij.

  Die route ben ik aan het lopen.

  Zaak is dat een liefst grote groep potentieele verzekeringsnemers en bloc zich melden bij de bovenstaande “clubs”

  En verwacht geen enkele medewerking van de overheid.
  Deze heeft gekozen met het gedrocht van Hogervorst voor “de markt”…..
  En wellicht ook niet van verzekeringsbedrijven, velen MOGEN niet in het buitenland opereren, ook niet voor Nederlanders.

  En degenen die wel mogen zijn gebaseerd op wereldverzekering, niet gericht op een specifiek land.

  Er is in Brussel een Belgisch verzekeringsbedrijf die WEL Nederlanders in Nederland en buitenland mag verzekeren.
  En heel raar, een Belgisch Ziekenfonds zou dat ook moen doen voor hospitalisatieverzekeringen.

  Ben bezig, dus.

  • Hallo Hans, ik ben in een vorig leven werkzaam geweest in de verzekeringsbranche met al specialisatie ziektekosten. Geloof mij, de groep Nederlandse emigranten in Thailand is voor geen enkele verzekeraar interessant als collectief. Simpelweg omdat de gemiddelde leeftijd te hoog is. Zorgverzekeraars zijn vooral geïnteresseerd in jonge (<35 jaar) gezonde verzekerden, omdat die premie betalen en vrijwel niets claimen. Dat is 100% winst.

   • Cornelis zegt op

    Is dat niet een beetje zielig doen om het ‘vergeten groepen’ te noemen? Wanneer mensen er in alle vrijheid zelf voor kiezen hun oorspronkelijke land te verlaten en zich elders te vestigen – of dat nu Thailand, Australië of een ander ver land is- kiezen ze toch ook voor de gevolgen (zowel voor- als nadelen) die die beslissing heeft?

    • Dutch zegt op

     Niet correct.
     Ik was al sedert 1998 uit Nederland en verzekerd bij de Unive en later bij de Amersfoortse (via bedrijf en met de toezegging om bij pensioenering daar verzekerd te mogen blijven).
     Ik was al gepensioeneerd toen ik per 1-1-06 de aankondiging kreeg dat ik uitsluitend verzekerd kon blijven indien ik akkoord ging met een (drastische) premieverhoging.
     De staffel ging tot 80 jaar en daar bedroeg de premie € 1625 pp/pm.Dat zou voor ons tweetjes ruim €3000 zijn.(toenmalig nivo en dat zal dus intussen wel verhoogd zijn).

     Men heeft deze wetsverandering per 1-1-06 aangegrepen om een stelletje oudjes te lozen.
     Pijnlijk was het dat ik inmiddels een leeftijdsgrens was gepasseerd ,waardoor het een zeer moeilijke zoektocht is geworden.Hierbij was van enigerlei hulp/advies van de bestaande verzekering totaal geen sprake.INTEGENDEEL.

     Terzijde nog vermeld dat de Amersfoortse meende dat Thailand in de duurste landencategorie thuis hoorde.Tesamen met USA-Japan-Singapore-Canada.

     Zo……ik ben m’n (nog steeds bestaande) gram weer even kwijt! (ha ha)

   • HansNL zegt op

    Peter

    In basis heb je volkomen gelijk.

    Echter….

    De hoogte van de premie, het meeverzekeren van gezinsleden, de lage kosten voor ziekenhuisverrichtingen, het uitsluiten hospitalisatiegedeelte verzekeren, het zich richten op uitsluitend Thailand, het eventueel een contract afsluiten met de Thaise overheid, zijn maar een paar voorbeelden die zo’n verzekering bijzonder winstgevend kunnen maken.

    Maar voorop gesteld, het Nederlandse verzekeringswezen is niet echt innovatief.
    Elk dingetje wat afwijkt van het gangbare is te classificeren als; “wat de boer niet ken vreet hij niet”.
    Het feit dat de meeste verzekeringsboeren niet in het buitenland mogen opereren helpt natuurlijk ook niet.

    • In 2015 gaan in Thailand de grenzen open voor buitenlandse verzekeringsmaatschappijen.
     Of er dan veel verandert is de vraag. Een aantal Europese maatschappijen richt zich nu immers al op Thailand (en een groepje andere Aziatische landen) en feitelijk vormen deze plannen al een soort van collectieve verzekering voor hier wonende buitenlanders. Deze maatschappijen zullen waarschijnlijk echter nooit afspraken maken met de Thaise overheid vanwege het feit dat hun klanten naar prive-ziekenhuizen gaan.

  • Roel zegt op

   Khun Peter heeft gelijk Hans, gemiddelde leeftijd te hoog, waardoor een grotere risico ontstaat dat de klant niet de premie totaal betaald waarvoor hij zorg of medicatie verkrijgt.
   Een schade auto of in brand staande woning is ook niet te verzekeren.

   De enige weg is dat de politiek dat regeld in wetgeving. Verzekeraars zijn private partijen die op een winstoogmerk draaien.Wetgeving kan verzekeraars verplichten om alle nederlanders nooit uit te sluiten van zorg indien de premie wordt betaald.Zou ook kunnen worden geregeld in de anwbz, dat is de tak van de overheid zelf.
   Alleen dan zullen wij als nederlanders daar ook weer premie voor moeten betalen, velen laten hun inkomen hier bruto uitkeren, dus betalen niet meer voor de anwbz kosten.

  • FrankPlato zegt op

   Beste HansNL,
   Ik heb vergevorderde plannen om binnen 1 jaar definitief in Th te gaan wonen. De kwestie die hier aan de orde is, de ziektekostenverzekering, is dus erg actueel.
   Nu, op mn 63ste, ben ik nog gezond, sport 3 dagen in de week etc, maar daar kan natuurlijk zomaar verandering in komen.

   Alles lezende vraag ik mij af of het niet zinvol zou kunnen zijn een soort ACTIEF collectief te vormen van mensen die verzekerd willen worden (zieketekosten e.a.!)

   En (ook aan moderator): maak er een permanent forumonderwerp van, waar actuele info wordt bijgehouden/gepresenteerd…. discussies kunnen we dan elders voeren.

   Anyway, graag draag ik bij aan een zinvolle oplossing… en blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen.

   m vr gr
   Frank

   • Khun Peter zegt op

    @ Deze discussie is al aan de orde geweest. Er is geen verzekeraar geïnteresseerd in een ziektekosten collectief van expats/emigranten in Thailand, omdat de gemiddelde leeftijd van deze groep te hoog is.

 11. Robbie zegt op

  Voor mij persoonlijk is het probleem niet zo groot. Ik ben 65, geëmigreerd naar Thailand en dus uitgeschreven uit Nederland, waardoor ik geen recht meer heb op de Zorgverzekering. Maar hier heb ik een ziektekostenverzekering (in-hospital) afgesloten (via AA Insurance Hua Hin) bij een uitstekende Franse maatschappij. Dat kost mij ongeveer € 114,- per maand en dat is dus niet duurder dan de basisverzekering in NL. Weliswaar heb ik geen vergoeding buiten het ziekenhuis van de kosten van huisarts en medicijnen, maar die zijn hier niet zo hoog. Dat valt erg mee. Dus de kosten op dit moment en zelfs ook de komende 10 jaar zijn eigenlijk niet eens zo veel hoger dan bij een Zorgverzekering in NL.
  Problematisch is het inderdaad wel voor mensen die hier komen wonen en al gebreken hebben, waardoor ze bepaalde uitsluitingen krijgen of helemaal niet geaccepteerd worden. Juist voor deze categorie is het jammer dat het College van Zorgverzekeraars zelfs niet de moeite wil doen naar een oplossing te zoeken voor hun probleem.
  Ik wil hierbij Gringo hartelijk danken voor de moeite die hij genomen heeft om het onder hun aandacht te brengen. En de redactie van Thailandblog verdient dank voor het platform om ook deze problematiek eens te belichten! Hulde.

  • Hans B. zegt op

   Goed dat je op AA Insurance Hua Hin wijst. Ze reageren snel op je vragen en komen met een in mijn ogen redelijke offerte. Mij vroegen ze overigens voor in-hospital ruim €200 per maand. Hoe kan ik voor jouw tarief in aanmerking komen?
   Volgens mij zijn de kosten voor een nederlandse verzekering, afhankelijk van inkomen, richting €300 per maand (premie plus premie zorgverzekering), dus is die internationale verzekering nu zo veel duurder zoals Robbie ook zegt.
   Ik vind het eerlijk gezegd wel begrijpelijk dat de nederlandse overheid bij emigratie naar Thailand niet thuis geeft.

   • Dutch zegt op

    Dat ligt er aan wat voor plan je kiest.
    Ook bij April Mobilite kan je kiezen uit eenvoudige tot uitgebreidde dekking.Ook worden de premies per 5 jaar verhoogd.
    Ik zelf heb Ambassade Extenso.
    Het begint bij essentielle,vervolgens medium en dan extenso en dan uiteraard de daarbij behorende diverse premies.

    Ok ik ben via Matthieu Hua Hin met April in aanrakening gekomen.

   • Robbie zegt op

    @Hans B:
    De hoogte van de premie is zowel afhankelijk van je leeftijd, als van de maatschappij die jij kiest, alsmede van de soort verzekering: Alleen “In-hospital” of ook “Out-hospital”. Deze laatste is veel duurder. Als wilt weten wat voor jou persoonlijk de goedkoopste premie is, stuur dan een mailtje naar: huahinaa@hotmail.com, met daarin je leeftijd, dan weet ik zeker dat je per omgaande een op maat toegesneden antwoord krijgt.

    • Marcus zegt op

     64 , BUPA diamant, geen out patient, 48.000 baht per jaar. Maar, het maximum is voor reizen wat beperkt, in het bijzonders als je vaar in Europa en USA bent. Dus een permanete reiverzekering met veel hogere limieten voor 7000b (voor ons tween) er bovenop. Ben dan wel gedeeltelijk dubbel verzekert

 12. Henk zegt op

  Je kiest ervoor om inThailand te wonen.
  Dat is je goed recht.
  Maar dan stop je ook met het betalen van belasting.
  De Nederlandse overheid heeft gelijk
  om je niet te verzekeren

  • HansNL zegt op

   Beste Henk,

   Of je nu wel of niet in Nederland belasting betaalt, je wordt toch uit de Zorgverzekering gewipt.
   Op dat moment dat je je uit laat schrijven uit Nederland, en ik heb het dus niet over de keuze in welk land je belastingplichtig wil zijn, de verzekering stopt, als ik het goed heb na 45 dagen..

   Geldt dus niet voor de AOW, de premie blijft betaald en de opbouw met 2% per jaar gaat door

   Het wel of niet betalen van belasting is dus niet de issue, en let wel, de Nederlandse overheid verzekert je dus niet, maar de verzekeringsboeren.

   Onverkort blijf ik de mening toegedaan dat de Nederlandse overheid expats als tweede- en derderangsburgers ziet.
   En heel bovendien, dat de overheid in Nederland HOOGST onbetrouwbaar is.

   • TH.NL zegt op

    Beste Hans,
    Je vergeet er bij te vertellen dat de opbrengsten van de basisverzekering bij lange na de kosten niet dekken en daarom jaarlijks er miljarden door de overheid bij moet worden gedaan die uiteraard door de Nederlandse belastingbetalers opgehoest moeten worden. Nederlanders die zich laten uitschrijven kiezen daarvoor – meestal omdat ze voordeliger uit zijn – en moeten daarom niet terug willen vallen op een stelsel waar ze zelf niets aan bijdragen. Ik begrijp daarom de standpunten van de verzekeraars en en de overheid heel goed

    • Maarten zegt op

     Helemaal mee eens. Je kunt niet voor een dubbeltje eersterangsburger zijn. Ik draag niets meer bij aan de Nederlandse samenleving, dan mag ik ook niet verwachten dat die samenleving voor mij betaalt.

   • Lowy Cremers zegt op

    En wat vte denken van de belasting voor expats die uitgeschreven zijn en hun eigenhuis in NL door verhuren?Die krijgen allemaal een terug vordering van de belasting omdat ze als uitgeschrevene hun huis waar nog hypotheek op rust door verhuurd hebben.Die moeten allemaal de genoten hypotheek aftrek kosten die ze ontvangen hebben terug betalen.En zelfs moeten sommige de hypotheek ineens aflossen ,want de hypotheek verstrekker ziet niet gaarne derden in een huis dat niet door de eigenaar bewoond meer is.Veel navorderingen zijn op dit gebied al gebeurd.

    • Cornelis zegt op

     Toch een volstrekt terechte actie van zowel de Belastingdienst als van de banken – in overeenstemming met de belastingwetgeving c.q. de hypotheekvoorwaarden (bij bepaalde banken). Als je je goed informeert voor je vertrekt kunt je dit weten en kan het niet als een verrassing komen, lijkt mij………………

 13. Marcus zegt op

  Gezien de signature and het korte standaard antwoord denk ik dat dit een outsourced (India?) response is uit een goedkoop land?

 14. Cornelis zegt op

  Als je je uit laat schrijven gaat de opbouw vooor de AOW niet door!

  • HansNL zegt op

   Er is een verschil in het zich laten uitschrijven uit Nederland en het belastingplichtig in Nederland omzetten naar een belastingplicht in Thailand.

   Zolang er op je pensioen/AOW/inkomsten uit Nederland belasting ingehouden wordt, in Nederland, dus ook premies, dan bouw je AOW op.

   Echter, voor wat betreft de ziektekostenverzekering, die houdt direct op na uitschrijving uit Nederland, dacht na een periode van 45 dagen, maar dat kan ik helemaal mis hebben.

   Voor wat betreft de ziektekostenverzekering in Thailand, ik heb contact met de staatsziektekostenverzekering van Thailand.
   Heb ze voorgerekend dat 5000 Nederlandse verzekerden tegen een premie van 6000 baht per maand een bijdrage in deze kas levert van 360 miljoen baht per jaar.
   Spelen dus quitte als alle verzekerden elk jaar 70,000 baht ziekenhuiskosten hebben.

   Als ik zo bij mijn bestand Nederlandse kennissen rondkijk, een kleine tien, dan is er eigenlijk maar een die in de afgelopen 5 jaar 150,000 baht heeft gedeclareerd.
   Let wel de gemiddelde leeftijd is 71,2 jaar.
   Negen anderen hebben nooit wat gedeclareerd.

   Ben ook met een Thaise verzekeringsmaatschappij in onderhandeling.
   En die heeft wel degelijk oren naar dit verhaal.
   En ook de acceptatieplicht is een gegeven waar mee te leven valt.
   Als dan ook nog hier en daar wat gezinsleden meeverzekerd worden, tegen gereduceerde premie vanwege de 30-baht regeling, wordt het nog aantrekkelijker.

   Ik meld me weer.

 15. Martin zegt op

  Roel zegt: “Je kan natuurlijk ook gewoon geregistreeds zijn in NL en op langdurige vakantie heer heen gaan. Dek dan wel je basis verzekering in NL goed af, alleen basis is niet voldoende hier in Thailand, al menige keren meegemaakt dat bangkok hospital duurder was dan in NL, dus mensen moesten terug komen of hun reisverzekering betaalde het verschil bij. Je moet goed kijken in de polisvoorwaarden van de NL ziektekostenverzekeraar, bij de ene mag je 6 maanden uit nederland en bij de andere 1 jaar. In ons wetboek staat dat als je langer als 8 maanden buiten nederland verblijft, nederland dan niet meer wordt gezien als je woonland. Dus om problemen te voorkomen houd je daar dan ook aan.Je hoeft overigens maar 1 dag in NL te verblijven, dus even familie of vrienden bezoek.”.

  Dit gaat voor mij niet op! Ik dacht na mijn 65e alles goed geregeld te hebben, en omdat ik regelmatig medische zorg nodig heb, besloot ik tot het volgende: Als je volgens de wet 4 maanden per jaar in Nederland verblijft blijf je daar gewoon ingeschreven staan en behoud je dus het recht op je basisverzekering. Ook mijn verzekeraar ging hiermee akkoord en ik krijg gewoon voor 8 maanden medicijnen mee. Ik was dit jaar van april tot en met september (6 maanden) in Thailand, en tot mijn grote schrik en verbazing kreeg ik in juli een schrijven van de SVB dat ik per 1 juni uitgeschreven was omdat zij ervan uitgingen dat ik in Thailand woonde. Ik heb daar dus 6 weken onverzekerd rondgelopen zonder dit te weten. Voor die tijd heb ik bij de ambassade in Bangkok een inkomstenverklaring gehaald die ik nodig had voor mijn visum. Ik denk dat die is doorgespeeld naar de SVB. Na een hoop heen en weer gemail en telefoontjes van een vriend naar de SVB kreeg ik weer een schrijven dat alles teruggedraad was en dat ik weer in Nederland woonde. Opgelost dacht ik. Nee dus!! Op 2 oktober ben ik weer in Nederland aangekomen, en weer een brief van de SVB dat zij ervan uitgaan dat ik in Thailand woon en geen recht meer heb op de basisverzekering. Zij zeggen simpel: als u langer dan 6 maanden in Thailand verblijft gaan wij ervan uit dat u daar woont! Nu wacht ik op formulieren van de SVB die ik weer in moet vullen waarna men besluit waar ik woon! Van de overheid en mijn verzekeraar mag ik dus 8 maanden per jaar weg, maar blijkbaar hanteerd de SVB hun eigen wetten. Er is geen verzekering te vinden die mij accepteerd dus ik ben afhankelijk van mijn basisverzekering in Nederland. Ik dacht dus alles keurig en volgens de wet geregeld te hebben, maar dit blijkt dus ook niet te werken. 50 jaar gewerkt, ziek geworden, en je bent aan alle kanten de klos!!

 16. Martin zegt op

  Ja Tjamuk, dat is zeker een raar verhaal maar het is mij helaas overkomen. De SVB hield gewoon de bijdrage niet meer in en verklaarde simpelweg dat ik in Thailand woonde. Ik weet overigens zeker dat ze die info van de ambassade hebben gekregen, omdat die inkomstenverklaring het enige document was met een Thais adres. Het is in juli wel gecorrigeerd maar nu zit ik er weer mee. Ik heb vandaag een aantal formulieren gekregen en die ga ik dan maar invullen in de hoop dat het goed komt. Ik ben in ieder geval even de weg kwijt!

 17. carrot zegt op

  Na alle verhalen hiervoor gelezen te hebben neemt de verwarring alleen maar toe. Het lijkt mij daarom goed om 3 belangrijke begrippen, die tot elkaar staan in een en-en-en relatie, nader te definiëren.
  Premie basisverzekering c.q. aanvullend: is de premie die men zelf betaalt aan een zorgverzekeraar. De hoogte van de premie hangt af van het gekozen pakket. Iedereen is verplicht om persoonlijk een zorgverzekering af te sluiten. Sluit men geen zorgverzekering af dan is men niet verzekerd.
  Bijdrage zorgverzekeringswet: de belasting-heffing die wordt ingehouden op het loon, uitkering, pensioen, etc. Dit is dus niet de basisverzekering en staat hier los van.
  Woonachtig in Nederland: ingeschreven staan in de Gemeentelijke Basis administratie als zijnde eigenaar of huurder van een woning en derhalve de verplichting hebbende om de gemeentelijke heffingen te voldoen. Met enkel een postadres bij een kennis verkeert men derhalve in een onzekere situatie.
  Door zich uit te laten schrijven uit Nederland wordt een riant bedrag bespaard. Immers men betaalt geen premie zorgverzekeraar , bijdrage ZvW en gemeentelijke heffingen meer. Voor dit bedrag kan in Thailand een prima ziektekostenverzekering afgesloten worden of als alternatief dit bedrag maandlijks op een aparte rekening wegzetten voor als de nood aan de man komt.

 18. Thailand John zegt op

  Natuurlijk kan ( iedereen) die gezond is van lijf en leden zich in Thailand verzekeren.
  Maar er is ook een hele grote groep die dat niet kan.Omdat men een hartinfarct heeft gehad of reeds andere kwalen heeft en dan kan het dus niet .Ja het kan wel maar dan worden alle kwalen die je reeds heb uitgesloten. Dus een hele grote groep valt tussen de wal en het schip.Je heb je hele leven gewerkt en betaald. Je bent oud geworden gaat met aow en misschien een pensioentje. En denk heerlijk, nu kan ik in Thailand gaan wonen, goed voor mijn Rheuma of in een ander aziatisch land.Want Nederland heeft ooit de wetten van geneve ondertekend vrijheid van verplaatsing. Maar jnee hoor.Dan krijg je met heel veel problemen temaken. En als klapper op de vuurpijl .Gaan ze je dan nog korten ook want je woont in een land waar alles goed koper is. Nu die tijd is allang achterhaald.
  Ik kan van mijn aow en kleinpen sioentje net voldoen aan de Thaise wetgeving.
  Betaal 340 euro permaand voor mijn zorg verzekering die dan ook in Het buitenland geldig is. Maar daar zijn ook al een berg medicynen in geschrap die je zelf moet betalen ,net zo als in het geweldige sociale Nederland. Dus blijft er net genoeg over om rond tekomen. Vergeet het maar, de nederlandse regering heeft iets nieuws bedacht. We beginnen met de weduwe en weduwnaars.Lekker korten op dat kleine inkomen.
  En straks zijn wij aAN DE BEURT. , let maar op. Al het gezeik van verzekeraars dat het in Thailand te duur is , is hun eigen schuld. Want als je voorsteld om naar een goed koper ziekenhuis tegaan.Zeggen ze nee ne, dan moet u eerst zelf alles betalen. rekeningen indienen..Per post want vaak kan het niet per mail. Dus kans op zoek raken groot. Krijg je dus helemaal niets.Of het gaat maanden duren als je geluk heb.
  Waarom niet zoals veel scandinavische landen hebben gedaan, sluit als verzekeraar conbtracten met een aantal ziekenhuizen. een het grootste gedeelte van de problemen en eventuele hoge prijzen is opgelost. Welnee ,doen we niet. We zijn net als de fiscus in Nederland, waar zullen we het makkelijk doen , als het moeilijk kan.
  Laat die oude mensen toch verrekken hebben we geen boodschap aan. Nederland doe net zo als Thailand heb je geld om van te leven ben je welkom. is het op of niet genoeg, oprotten terug naar waar je van daan bent gekomen .Dan zijn veel financiele problemen in eenkeer opgelost. en wordt de zorg ook weer beheersbaar..
  Een Nederlandse bejaarde die zich heel veel zorgen maak en zich zeer ongemakkelijk voelt met alles wat hem boven het hoofd hangt, uit gedacht door de fantastische regering.

 19. Peter Holland zegt op

  Beste Tjamuk, ga vooral door met je commentaren, jij bent een van de weinigen (in mijn visie) die zeer goed weet hoe de vork echt in de steel zit, Hulde!, mensen die er anders over denken komen er nog wel achter, maar ook hen wens ik het beste.

  • Robbie zegt op

   Ik ben het helemaal met je eens, Peter. Ook ik vind dat Tjamuk vooral moet doorgaan met zijn commentaren. De inbreng van Tjamuk getuigt van een grote wijsheid, die wij helaas niet hebben. Dankzij hem krijgen we nu allemaal eindelijk eens duidelijk uitgelegd hoe het nou werkelijk zit!

   • Peter Holland zegt op

    Nee joh , dat heb je verkeerd begrepen, je trapt niemand tegen de schenen.
    Ik reageerde eigenlijk op je commentaren in het algemeen, dat dat nu toevallig in deze rubriek was was van mijn kant misschien wat verwarrend, al jouw kommentaren getuigen gewoon van grote wijsheid en levenservaring.
    Ook het verhaal van Thailand John heb uiteraard ik alle begrip voor.
    Het is gewoon een feit dat het in het buitenland vertoevend Nederlanders vaak niet gemakkelijk word gemaakt, of beter gezegd moeilijk word gemaakt.
    Volgens sommige TB bezoekers is dat een lot wat je over je zelf afroept, en ach ja dat mogen ze vinden, waarschijnlijk verkeren zij in een situatie om dat te kunnen vinden, het zij dan maar zo, het zal aan daadwerkelijke situatie toch niks veranderen.

    Groeten Peter

    • Peter Holland zegt op

     Dat klopt als een bus Tjamuk, maar om een oordeel te vellen moet je het verhaal natuurlijk wel eerst lezen, overgens erg ik me nergens meer aan, dat is slecht voor de bloeddruk.
     Ik lees, ik oordeel, glimlag of haal mijn schouders op, en ga verder naar wat vrolijker nieuws, de tijden dat ik met een rood hoofd me nog ergens over opwond is wel heel erg lang geleden, iedereen mag vinden wat hij of zij wil, maar ik kan me gewoon goed vinden in jouw commentaren, of het nu over trassie/kapie en isaan food gaat of verzekeringkwesties, of ex Indo-KNIL millitairen en hun ”beloning” voor hun inzet.
     That’s it.
     Erg zijn overgens ook veel andere goede bloggers, die wil ik ook niet te kort doen.

     Het ga je goed, Peter

 20. Thailand John zegt op

  Geachte Meneer Hans Bos.

  Het is geen vreemde stellingname, maar gewoon een feit., een feit waar veel mensen vermoedelijk geconfronteerd worden. Fijn dat u een goede expatverzekering heb, heel fijn en geruststellend voor U.
  Ik dacht die ook te hebben maar dan Bij CZ.
  Zeker gezien de fantastische uitleg en informatie.Maar zoals zovaak. de praktijk kan vak anders zijn.
  We praten altijd over Nederland als democratie. Maar als de bejaarde van zijn zuur verdiende AOW en klein pensioen van wegen een chroniise ziekte en op advies van behandelende specialisten wordt geadviseerd naar een land met een warm klimaat tegaan.
  Dan is alle democratie in eens verdwenen en ook de rechten van vrijheid van verplaatsing. En wordt er ineens koorstachtig gezocht om op allerlei mogelijke manieren
  op je AOW en Pensioentje te beknibbelen.

 21. Ad.van.Gestel zegt op

  Ben nu verzekerd bij onvz, wil eventueel overstappen.
  Leeftijd 63 jaar.
  Groetjes ad.van. gestel.

  • @ Ad: Is het mogelijk een mailtje te sturen naar info@verzekereninthailand.nl?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website