Thailand visum via ANWB

Door Gringo
Geplaatst in Expats en pensionado, Thailand tips, Visa
Tags: ,
7 januari 2014

Voor veel landen op de wereld hebt u een visum nodig als u dat land wilt inreizen. Ook voor Thailand geldt een visumplicht als u langer dan 30 dagen in het land wilt verblijven. Voor een kortere periode krijgt u bij aankomst een “entry permit” voor 30 dagen.

Een visum voor Thailand is er in vele soorten, die u kunt bekijken op de website van de Thaise ambassade in Den Haag of het Thaise Consulaat in Amsterdam. Daar zult u ook de aanvraag voor een bepaald visum persoonlijk  moeten indienen met de benodigde documenten.

Nu zijn er allerlei omstandigheden denkbaar, dat u niet zelf naar Den Haag of Amsterdam kunt of wilt reizen. Bovendien is het invullen van formulieren e.d. niet voor iedereen eenvoudig. U kunt dan iemand anders, door u schriftelijk gemachtigd, vragen die taak over te nemen.

Dat kan in wezen iedereen zijn, maar u kunt ook de hulp van de ANWB inroepen. De ANWB biedt u – in samenwerking met de Visumcentrale CIBT – de mogelijkheid de afhandeling op elk kantoor van de ANWB in Nederland te regelen.

Dat doen ze uiteraard niet gratis. U betaalt de kosten van het visum zoals bepaald door de Thaise overheid plus service- en verzendkosten. De servicekosten voor een Thais visum is nu € 47,50 en voor het (waarde)transport rekent men € 25,-. Dat lijkt veel geld, maar bedenk wel, dat u hiermee zelf de reiskosten uitspaart en ook bv. geen vrije dag van uw werk hoeft te regelen.

Op de website van de ANWB: www.anwb.nl vindt u alle bijzonderheden over hoe de regeling in zijn werk gaat.

Ik vind het een prima service en beveel het dan ook gaarne aan.

32 reacties op “Thailand visum via ANWB”

 1. Pim zegt op

  Chapeau, Gringo,
  Heel wat mensen zullen je met dit advies dankbaar zijn .
  Ik stel mij zo maar voor dat je heel wat besparen kan als je in Groningen of Friesland zou wonen .

  • Marcel zegt op

   Hoi Sjaak, ik ben belg en woon in Gran Canaria en ben van plan voor ongeveer 3 maanden naar Thailand te gaan, uw plan lijkt me interessant, heb ik daar meer voor nodig dan mijn geldiig paspoort? en van waaruit ben je met de trein vertrokken? dank bij voorbaat voor uw antwoord. groeten Marcel.

   • Sjaak S zegt op

    Marcel, ik ben toen vanuit Hua Hin met de trein vertrokken naar Butterworth. Daar kun je op de boot naar Penang stappen (half uurtje varen).
    In Penang aangekomen kun je in Georgetown overnachten of doorrijden naar Batu Ferrenghi (is iets leuker en rustiger dan de stad.
    Wij zijn toen in de namiddag daar aangekomen, de volgende ochtend naar de Thaise ambassade (moet vóór 11:30) en toen in Georgetown gaan lunchen en shoppen. Op de terugweg weer naar de ambassade en paspoort met Visum afgehaald.
    Ik kreeg een stempel voor twee maanden. Samen met de vier weken die ik al gratis gekregen had, had ik op deze manier ook drie maanden.
    Penang is een leuk eiland. Zoek maar eens mijn verslag op van de reis. Deze is op dit blog te vinden.
    Groeten, Sjaak

   • Sjaak S zegt op

    Oh ja, ik vergeet te melden dat je natuurlijk paspoortfoto’s voor je visum nodig hebt. Deze kun je vóór de ambassade laten maken. Daar staat een jongeman met zijn auto. Hij heeft een camera met een printer en maakt ter plekke foto’s van je en de nodige kopieën van je documenten. Hij is ook niet duur.

 2. Sjaak S zegt op

  Een kennis van mij vertelde mij dat hij, om in aanmerking te komen voor een langer verblijf, een gezondheidsverklaring, bewijs van goed gedrag en een inkomstenverklaring moest afgeven. Hieraan waren natuurlijk kosten verbonden. Ik geloof dat het visum voor drie maanden hem ongeveer 75 Euro kostte en ook moest hij bijna twee weken op zijn paspoort wachten. Dit werd door hem zo aan mij doorgebriefd.
  Ik heb het al eens eerder beschreven: ik ben gewoon zonder visum naar Thailand gereisd en kreeg de stempel voor vier weken. In deze tijd reisde ik met de trein naar Penang en kreeg op de Thaise ambassade daar een toeristenvisum voor twee maanden. ’s Ochtends gebracht, ’s middags afgehaald.
  Goed, daar was de treinreis en ik besef ook dat er veel mensen een stuk verder in het noorden wonen of ook een flink eind van de grens wonen. Ik zag het als een soort van vakantie. Het was me te gecompliceerd in Nederland en bovendien wilde ik in Nederland niet wachten, maar snel naar Thailand reizen.
  Dit is misschien een oplossing wanneer je in Nederland niet veel tijd hebt om aan een visum voor Thailand te komen en je in Thailand wel een paar dagen meer tijd hebt.

  • anton zegt op

   Op het consulaat duurt het 2 dagen voor je je paspoort weer terug hebt, dus dat valt best mee, je kan het trouwens aangetekend naar jezelf laten terugsturen. Voor een O visum van 90 dagen heb je nodig: aanvraagformulier, 2 pasfoto’s, copie paspoort copie ticket en copie 3 maanden inkomen van giro of bank (minimaal maandinkomen 600 €.
   En wie wil er nu niet graag een dagje Amsterdam of Den Haag doen als je in de provincie woont? Niet op voetbaldag van Ajax gaan svp.
   Ik ga eind van de maand 2,5 maanden naar Korat.
   Zoek daar nog nederlands restaurant.

   • Nynke zegt op

    Sinds half december verstuurd het consulaat in Amsterdam geen paspoorten meer.

    • Khunhans zegt op

     Hallo Nynke..dit heb ik zojuist van de Thaise Ambassade site geplukt…

     LET OP!

     Visumaanvraag per aangetekende post.

     U kunt na uw aanvraag voor een visum op het Hon. Consulaat Generaal uw paspoort, met daarin het visum, aangetekend retour laten sturen naar een adres binnen Nederland.

     Het is niet meer mogelijk om uw visumaanvraag per post of aangetekende post aan te vragen.

     U dient uw aanvraag op het Royal Thai Honorary Consulate General ,Herengracht 444 ,1017 BZ te Amsterdam aan te vragen.

     We versturen alleen op woensdag en vrijdag aangetekende post

     • Nynke zegt op

      Ah dat is dan is weer veranderd. Ik heb mijn visum 2 weken geleden aangevraagd en toen stond op de website dat ze sinds 15 december 2013 geen paspoorten meer versturen. Toen ik er was voor mijn aanvraag waren er 2 jongens voor me, die een aangetekende envelop wilden afgeven bij hun aanvraag en daarop werd gezegd “We versturen niks meer, je moet je paspoort op komen halen”

   • Jack zegt op

    Anton het minimum maandinkomen is 1.250€, en ik ben niet graag een dagje in Amsterdam of Den Haag? Ik woon in de provincie.

 3. Heijdemann zegt op

  Net binnen 60 dgn visum duurde 10 dgn 2 pers 188,26

 4. v veenendaal zegt op

  Voor een visum van 3 maanden betaalde ik 55€ +10€ verzend kosten
  Voor een visum van 2 maanden betaalde ik 30€ +10€ verzend kosten
  En binnen 4 werkdagen weer thuis.
  Het kan alleen voordeliger zijn als je inderdaad ver weg woont!!
  Gr Rob

 5. henny de bont zegt op

  nu begrijp deze bedragen niet voor een 3 maanden visum betaal je 30 euro bij het consulaat in amsterdam en voor het opsturen van je paspoort 10 euro totaal 40 euro kassa voor de ANWB dus gewoon naar amsterdam

  • v veenendaal zegt op

   Voor een 3 maanden visum betaal je absoluut 55€+10€ opsturen(heb net alles binnen)
   Dus 30€ voor 3 maanden KAN niet!!
   Wel voor 2 maanden…Of ik ben bel…
   Gr Rob

 6. Robert zegt op

  Hallo Bert,leuk stukje,prima informatie.waar haal je al die informatie vandaan?

 7. Marcel zegt op

  Waarom niet het paspoort gewoon opsturen naar de ambassade? Twee keer aangetekend en natuurlijk de kosten voor het visum. Een stuk goedkoper dan de ANWB. Twee keer gedaan en het gaat prima.

  • A.Wurth zegt op

   Wat U beweert klopt niet, sinds begin december j.l. is de situatie veranderd.
   Kreeg een telefoontje van het consulaat dat je persoonlijk je visum op moet halen. Je kan het wel aangetekend opsturen, maar aangetekend terugsturen mag vanuit de Thaise regering niet meer.

   met vr.gr. A.Wurth

  • Freddie zegt op

   beste Marcel,
   ik heb 2 weken geleden voor een visumaanvraag, non immigrant, alle documenten en paspoort opgestuurd.
   3 dagen later kreeg ik een telefoontje dat ik het visum persoonlijk op moest halen.
   Dit in verband met een wijziging in het verstrekken van een visum.
   Het per post versturen van een visum is niet meer mogelijk werd mij verteld.
   Heb dit nog opnieuw gevraagd toen ik in Amsterdam mijn visum kwam halen.
   Als dit nog wel mogelijk is via de ANWB, komt dit waarschijnlijk, omdat men met deze organisatie een andere afspraak heeft

 8. ko zegt op

  ik heb gewoon alles per brief kunnen doen met de ambassade in Den Haag of per mail. Voldoende aangetekende retourenveloppe erbij en binnen 1 week alles geregeld en paspoort terug. (voor een jaarvisum). Waarom veel geld aan de ANWB betalen als je het allemaal vanaf je eigen pc kunt regelen. Je moet alleen naar de postwinkel om het te versturen.

  • Khunhans zegt op

   Ik lees zojuist iets over aangetekend versturen naar de Ambassade.

   Dit is sinds 23 december 2013 veranderd.

   Wat ik zojuist heb gelezen: Je kunt geen aangetekende stukken (aanvraag+paspoort+geld) meer

   versturen naar de Ambassade! M.a.w. Deze papieren persoonlijk afgeven.

   Wel kun je deze aangetekend laten retouneren door de Ambassade.

   Heb zojuist een mail verstuurd naar de Ambassade, met de vraag of deze informatie correct is?

   Had deze informatie ook al verstuurd naar : Thailandblog..heb hier nog geen reactie op terug gehad..of

   iets daarover op de site gelezen. ( Misschien heb ik het over het hoofd gezien )

   Kom zelf uit het oosten van het land, vond het altijd prettig om alles aangetekend te versturen..ipv. hier

   een hele dag voor uit te trekken.

   Mvg, Khunhans

 9. ton donders zegt op

  Hetzelfde kan natuurlijk als je naar Luang Phrabang gaat of naar Vientianne of Phnom Penh. Ook dit zijn hele leuke reisjes, bv over de Mekong naar Luang Phrabang vanuit Chiang Mai, of vliegen naar Vientianne vanuit Bangkok, of met een VIP Bus naar Phnom Penh vanuit Bangkok. Ook daar regel je zonder veel wachten een twee-maands Visum voor Thailand. Op die manier combineer je ook het praktische met het aangename. Een Visum voor Laos of Cambodia, wat daar natuurlijk voor nodig is, regel je in Bangkok in een paar dagen via een guesthouse, geen wachttijden in de respectievelijke ambassades.

 10. Eddy Meerding zegt op

  Het Thais consulaat heeft een nieuwe website per 1 januari 2014. Daar staat vele nuttige informatie, ook over het aanvragen van een visum. Een belangrijke wijziging in deze is dat het paspoort niet meer retour gestuurd wordt maar dat je het zelf of een gematigde moet afhalen.
  Of dit ook voor de Thaise ambassade geldt vanaf 1 januari 2014 is mij niet bekend.

 11. Afgelopen augustus 2013 bleef ik langer dan 30 dagen en ik heb in Thailand verlengd met 2 maanden wegens bezoek Thaise familie. Is dus mogelijk als je getrouwd bent met een Thaise.

  Evert

 12. danny zegt op

  Beste Gringo,

  Dat is goed nieuws !
  Dit wist ik niet en ik vind het heel goed dat je dit aangeeft met daarbij de aanvulling dat het inderdaad veel reiskosten en tijdswinst scheelt.
  Veel dank voor deze goede informatie en het bestaan van dit blog.
  een groet van Danny.

 13. Bob van Duinen zegt op

  Hallo @Evert van der Weide,

  Volgens mijn Thaise vrouw moet dit ook mogelijk zijn. Gewoon in Thailand verlengen, legaal.

  Maar jij hebt er ervaring ermee. Kan je die met ons delen door jouw opmerkingen (en ervaringen) verder
  toe te lichten?
  Overigens zijn er kleine ondernemingen actief op internet die hetzelfde doen als de ANWB, zij het tegen
  een veel betere prijs (rond € 70 all-in). Sommige krijgen goede kritieken, andere mindere.
  Overigens begrijp ik die actie van de Thaise ambassade (geen paspoorten meer terugsturen) geenszins:
  er is dan toch veel minder gedram aan de poort, als deze dingen schriftelijk worden afgehandeld?
  Als ik er onguur zou uitzien, en zelf niet durf te gaan, stuur ik toch gewoon mijn appetijtelijke buurvrouw…

  • HansNL zegt op

   Ik durf het haast niet te zeggen….

   Wanneer men verwacht dat wijzigingen in het visumbeleid van Thailand gedaan worden om het de reiziger naar Thailand makkelijker te maken, komt men zo goed als altijd van een koude kermis thuis.

   Het is Thailand zo mogelijk nog erger als in Nederland, de ambtenaren zijn er niet voor de klanten, neen, de klanten zijn er voor de ambtenaren.
   In beide landen wordt door de ambtenaren vaak vergeten dat de klanten door belasting betalen het salaris van de ambtenaar betaalt.

  • Bob,

   Dat aanvragen kan in Hua Hin bij de vreemdelingenpolitie of in Bangkok (laatste heb ik gedaan) bij het Ministerie van Foreign Affairs, een enorm wit gebouw met binnenin een plein zo groot als een voetbalveld.
   Ik moest wel een set papieren meenemen zoals huwelijksacte etc.

   Evert

 14. Gerard zegt op

  Zeer goed initiatief.

 15. L zegt op

  Het klinkt leuk maar het wordt een stuk minder voordelig wanneer je met meerdere personen reist! Ik neem aan dat de prijzen pp zijn.

 16. Willem Sminia zegt op

  Ik laat mijn VISA altijd door het reisbureau regelen. Vakantie Experts tegelijk met het ticket.
  Alles in een hand , fee € 50,00. Gecontroleerd met ticket!

 17. Gringo zegt op

  Beste reageerders: Het regelen van een visum via de ANWB is een goede mogelijkheid voor mensen, die niet naar Amsterdam of Den Haag kunnen of willen reizen. Dat kan om persoonlijke redenen zijn, maar bedenk wel, dat er bij velen, reizen niet gewend, ook een drempelvrees is om een Consulaat of Ambassade te bezoeken. Dat is punt 1.

  Ik weet ook wel, dat er andere en (soms) goedkopere mogelijkheden zijn, enkele slimmerikken reageren al met een alternatief. Er zijn ook reisburo’s, die dat soms kunnen regelen. Ik ben zelf in mijn werkzame leven zelden voor een visum naar een ambassade geweest. Dat werd meestal door mijn bedrijf via het reisburo geregeld.

  Nog iets over die drempelvrees. Ik zie hier veel mensen, die regelmatig voor langere tijd naar Thailand komen, die dus het klappen van de zweep zouden moeten kennen. Dat zijn geen domme mensen, maar het zweet breekt ze al uit als je het woord “Immigration” in de mond neemt en ze raken geheel in paniek als ze formulieren moeten invullen. Er zijn hier talloze burootjes, die al die formaliteiten tegen pittige prijzen voor ze regelen, iedereen blij!

  Het regelen van een visum via een ANWB kantoor in eigen stad of in de buurt is dus een goede oplossing en ik ben er wel zeker van, dat er veel gebruik van wordt gemaakt..

 18. Chris zegt op

  hoe dan ook….
  bedankt voor de info….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website