Education visa voor langer verblijf in Thailand

De meeste buitenlanders die naar Thailand reizen zijn visumplichtig, dat wil zeggen, dat zij in hun thuisland bij een Thaise Ambassade of Consulaat een visum voor korte of langere tijd moeten aanvragen.

Goed, als je voor een korte vakantie – tot 30 dagen – naar Thailand gaat, is een voorafgeregeld visum niet nodig, want dan volstaat een “entry permission”, dat men bij de paspoortcontrole bij aankomst in het paspoort gestempeld krijgt. Voor een langer verblijf zal men zich dus vooraf van een noodzakelijk visum moeten verzekeren.

Langer verblijf

Hoe dan ook, er komt een tijd, dat men het land moet verlaten, omdat de stempel in het paspoort dat vereist. Overtreding hiervan kan behoorlijk veel geld gaan kosten en in het ergste geval kan men zelfs in de gevangenis terechtkomen. Terug naar het thuisland dus om, indien gewenst, wederom een visum aan te vragen.

Er zjn echter mensen, die het land helemaal niet uit willen en hun verblijf in Thailand willen verlengen. Thailand kent nogal wat visummogelijkheden, maar lang niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. Als men ouder is dan 50 jaar óf gehuwd is met een Thaise óf zorg hebt voor het vaderschap van een Thais kind, zijn enkele voorbeelden, maar als men daar niet aan kan voldoen blijft er niet veel over.

De oplossing

De oplossing in dat geval kan het zogenaamde Education Visa zijn, zeg maar een studentenvisum. Zo’n visum wordt in Thailand verstrekt als men zich bij een school of universiteit heeft ingeschreven voor een opleiding. Nu is dat laatste begrip ruimhartig te interpreteren en daar wordt dan ook op grote schaal gebruik van gemaakt. Men schrijft zich dus in, de school zorgt voor een visum, betaalt en klaar is Kees voor één jaar. In veel gevallen zal het de school een zorg zijn of men ook daadwerkelijk de opleiding volgt. Het visum kan daarop elk jaar worden verlengd (met of zonder een 90-daagse visarun)

Twee buitenlanders in mijn omgeving – een Amerikaan en een Fin -, maken al enkele jaren gebruik van deze mogelijkheid. Zij zijn beiden ouder dan 30 jaar, maar zouden, indien zij 50+ waren geweest, niet aan de inkomenseis kunnen voldoen. Niettemin hebben zij tegen betaling een Education Visa gekregen en kunnen zodoende langer in Thailand verblijven.

Visumregeling

Nu recent wilde ook een andere vriend – een Engelsman – van die mogelijkheid gebruik maken. Hij is begin 40 jaar en zou ook geen goede inkomensverklaring kunnen overleggen. Zijn multple entry visum voor 6 maanden liep af en hij wilde of kon niet terug naar Engeland om een nieuw visum te regelen. Om wat tijd te winnen ging hij een weekje naar Vietnam (per vliegtuig) en bij terugkomst kreeg hij de 30 dagen “entry permit”. Geintroduceerd door één van de eerdergenoemde buitenlanders, vervoegde hij zich bij een private firma, die allerlei taalcursussen aanbiedt. Een hoop papieren invullen, dat wel, een flinke som geld van, in dit geval, 31.000 Baht neertellen en het bureau ging aan de slag om de vereiste stempels te verkrijgen, De hele procedure duurt ongeveer drie weken, maar toen had hij dan ook zijn Education Visa geregeld.

Het lijkt een heleboel geld voor een visum, maar bedenk wel, dat een retourticket naar het thuisland met de verblijfskosten aldaar, waarschijnlijk hoger zijn. Tel daarbij, dat mijn vriend geen visaruns hoeft te maken, maar zich elke 90 dagen even moet melden bij Immigration, en de kosten zijn er al ruimschoots uit.

Waarschuwing

Er wordt op internet redelijk veel aangeboden op dit gebied, maar – indien geïnteresseerd – wees er zeker van, dat het bureau betrouwbaar is. Er zijn ook aanbieders die niet de echte, maar namaakstempels gebruiken, waardoor je op een bepaald ogenblik behoorlijk in de problemen kunt komen. De mensen, genoemd in dit verhaal, maakten gebruik van “Progress Language School” in Pattaya. Voor meer bijzonderheden verwijs ik graag naar hun website: www.progresslanguage.com

Tenslotte

Alle drie genoemde personen hebben dus een studentenvisum, maar maken geen gebruik van de daadwerkelijke opleiding. Ik denk dan – als zuinige Nederlander – ik heb veel geld betaald, dus waarom dan toch maar niet ook bijvoorbeeld Thais leren. Je steekt er allicht wat van op!

20 reacties op “Education visa voor langer verblijf in Thailand”

 1. Cornelis zegt op

  Tsja, in feite is er sprake van misbruik of toch minstens ‘oneigenlijk gebruik’ van een visumregeling, wanneer de opleiding in kwestie niet wordt gevolgd. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als je er uiteindelijk toch een keer problemen mee krijgt…………..

  • Khun Peter zegt op

   Dus gewoon de lessen volgen. Daar betaal je ook voor. Lijk me logisch, zei JC.
   Een visum krijg je er gratis en voor niets bij. Wat wil een mens nog meer?

   • KhunRudolf zegt op

    Dat kun je dan wel zo stellen, beste Khun Peter, maar je draait het wel om. Het artikel gaat ook niet om een studie Thai, waarvoor nodi een langer verblijf in Thailand, dus is een visum nodig. Sta er altijd van te kijken hoe de reacties zijn op een gebeurtenis waarin een Thai een “scheve schaats” rijdt jegens een Farang en hem op sluikse wijze geld afhandig weet te maken. Gringo prijst eenzelfde handelwijze aan, en jij legitimeert ‘m.

    Groet, Ruud

    • Khun Peter zegt op

     Het artikel gaat om de mogelijkheden om een visum te krijgen dmv een studie. Deze mogelijkheid is conform de Thaise regels. Als farang er voor kiezen om de studie niet te volgen dan is het risico natuurlijk hun zelf.

     • KhunRudolf zegt op

      Moderator: chatten is niet toegestaan.

 2. Junus zegt op

  Ik wil ook heel graag in aanmerking hiervoor komen. In welke plaats zit deze company? Alvast bedankt

 3. Ad zegt op

  Laatst bij immigratie in Hua Hin een soortgelijk geval, uit het gesprek kon ik opmaken dat de persoon een education visa had en dat wilde verlengen.
  Blijkbaar studie Thaise taal , ach wel zo handig toch….
  Tot de officier in het Thais enkele vragen begon te stellen die ik zelfs nog kon begrijpen en ik studeer geen Thais. De persoon zat alleen een beetje glazig de man aan te staren . En blijkbaar werd hij daar niet vrolijk van. De formulieren werden fijntjes teruggeschoven en na wat soebatten ….. In het Engels kon de persoon even mee het kleine kamertje in.
  Succes ermee dacht ik

 4. Gringo zegt op

  Ik vond ook wel, dat Cornelis een beetje gelijk had. Een Education Visa verkrijgen op deze manier past niet in de “geest van de wetgeving” hierover. Maar, bedenk wel, dat dat een westerse opvatting is, die in Thailand niet opgaat.

  Ik sprak hierover met een advocaat, die mij vertelde, dat een studentenvisum inderdaad geen enkel probleem is: “peanuts”. Hij zei verder, dat ik eens zou moeten weten wat er allemaal te “regelen” is op gebied van visums, vergunningen e.d. Je zou er versteld van staan.

  Ook wist hij mij te vertellen, dat er alleen in Pattaya al, jaarlijks enkele duizenden Education Visa worden verstrekt. Als oude houders van die visa daadwerkelijk de cursussen zouden volgen, zouden de klaslokalen te klein zijn.

  Let wel, de visa, die ik beschreven heb, zijn volkomen legaal verstrekt. Controle door Immigration is nauwelijks mogelijk, nog afgezien van het feit, dat er ook daar belanghebbenden zijn, die van de kosten een graantje (of twee) meepikken.

 5. Krab2bangkok zegt op

  Zij zijn beiden ouder dan 30 jaar, maar zouden, indien zij 50+ waren geweest, niet aan de inkomenseis kunnen voldoen.
  Graag een uitleg………?

  • Gringo zegt op

   Bij een Education Visa wordt niet gevraagd naar inkomen. bij een retirement visa voor mensen boven de 50 jaar is wel een inkomenseis van toepassing.

 6. mat zegt op

  Bij immigration zijn ze ook niet helemaal dom.
  Ik heb ook het verhaal gehoord van mensen die al jaren een education visum hadden, en bij immigration door de mand vielen, omdat ze geen woord Thais spraken.
  Er zijn andere manieren om een visum te verkrijgen, ook als je niet aan alle eisen voldoet, check het internet,
  Begrijp trouwens niet waarom Thailand zo’n hoge eisen stelt om een visum te krijgen, er is hier immers geen loket waar je aan kunt kloppen als je in de problemen zit.

 7. Jacob zegt op

  Thai studeren incl. jaarvisum kost 23000 baht bij PLC scholen in Bangkok en Pattaya. Je moet minimaal 2 dagen ( ochtenden) in de week de school bezoeken. Maar dan leer je ook wel thais.

  Elke 3 maanden moet je weer visum verlengen bij immigratie, 1900 baht, maar de school regelt alle papieren, ook voor de 1 keer.

  Volgens mij moet je voor de 1e aanvraag het land uit. Vientiane bv

  ik heb allen de website van Pattaya http://www.picpattaya.com

 8. Jacob zegt op

  Ik heb de weside fout gescheven. De i moet een l zijn en dan wordt het http://www.plcpattaya.com. Succes met de studie

 9. Franske zegt op

  Een vijftal jaar geleden had ik ook een ED visa.
  Ik volgde een duikopleiding bij Mermaids, een duikcenter in Jomtien, Pattaya.

  Ik moest echter wel elke 90 dagen mijn visarun over de grens doen. Nu schrijft Gringo en Jacob dat de studenten zich elke 90 dagen enkel bij immigratie moeten melden om een verlenging te bekomen.

  Is dit ondertussen dan veranderd?
  Dan vind ik een ED visa opnieuw een stuk interessanter worden…

  Met vriendelijke groet,

  Franske

 10. francky zegt op

  Persoonlijk, ik spreek dus uit eigen naam, vind ik het erg dat men allerlei achterpoortjes zoekt om toch maar hier te kunnen zijn. Als je het niet volgens de normale en wettelijke weg kunt doen, blijf dan thuis. Het zijn deze mensen die het systeem als corrupt aanwijzen, maar zelf het systeem in de hand werken. Het is een mooi land met lieve mensen maar vele buitenlanders maken alles kapot, kom je als toerist, geen probleem, wil je je hier vestigen volg dan de regels.

  • Sir Charles zegt op

   Dat ben ik helemaal met je eens want zo zijn er ook velen die op hun oude dag in Thailand willen doorbrengen doch allerlei gestaltes willen bedenken zodat men in Nederland ingeschreven kan blijven staan om dan blijvend van een Nederlandse zorgverzekering gebruik te kunnen maken en dus zodoende niet een dure ziektekostenverzekering hoeven af te sluiten.

 11. Gerard zegt op

  Thailand is lastig met visa. Zoals al gesteld heb je een paar “long stay” visa’s, dus als je niet in de doelgroep valt, kun je het gewoon vergeten. Zaak is dat van de zijde van de thaise overheid eens wat gebeurd. Ben bang dat dit ergens in de onderste lade van het buro ligt, want Thailand is (helaas) alleen maar bezig met politieke macht en diens niet stabile overheid. Het geneuzel begon enkele jaren terug toen een tourist-visa geen recht meer gaf op automatisch 90 dagen, maar werd ingekort naar 30 dagen. Gewoon weer een ordinaire centen kwestie. Maar goed, dit terzijde.

  Ik had destijds een non-immigrant “B” (business) visa en deze vond ik werkelijk heerlijk, alleen destijd bij vernieuwing voldeed ik opeens niet meer aan de vereisten. Vraag me nog steeds af waar die vandaan kwamen, omdat waar ik ook lees, er niets is veranderd aan de voorschriften dan bij m’n eerste aanvraag. Ik zeg dan maar weer “Amazing Thailand”.

  Kortom ik was aangewezen op een Educatie visum (ED) die ik 4 jaar heb gehad en ben ook trouw in die 4 jaar naar school geweest voor m’n taalcursus waar ik nog steeds de vruchten van pluk in m’n dagelijks bestaan, want spreek een aardig woordje thais.

  Overigens kun je een ED visa niet zomaar elke keer verlengen, laat dat duidelijk zijn en dat vind ik nergens terug hier in het verhaal. Er is een maximum voor een ED visa. Sommige scholen/taal-instituten hanteren max. 3 jaar, sommigen 5 jaar en weer anderen 10 jaar. Heeft te maken met de omvang van het onderwijs-instituut. Onzinnig, maar het is een feit.

  Na 2 jaar wilde ik mijn ED-visa weer verlengen omdat mijn school de 5-jaar verlengings mogelijkheid aanbood. Echter ik (en overige leerlingen) moesten eerst met mijn leraar naar het “Ministerie van Onderwijs” in Bangkok, waar ik werd getoetst op mijn kennis van de thaise taal. De functionaris van het ministerie vroeg me werkelijk van alles in het thais en ik was zo gelukkig dat ik kon antwoorden. Ze was er zienderogen blij mee en vertelde me dat ze maar wat graag mijn visa wilde verlengen. Ze vertelde me ook dat deze “interviews” vanaf 2010 zijn ingevoerd om misbruik tegen te gaan. Na 3 jaar moest ik dus weer verlengen en inderdaad… daar was het interview weer, alleen nu dieper ingaand op lezen en grammatica.

  Ik persoonlijk vind het geen probleem. Ik had ten slotte een ED-visa om de taal te leren met als bijkomstig voordeel dat ik 1 jaar kon blijven.

  Na m’n 4e jaar voldeed ik aan de vereisten voor een non-immigrant “O” (retirement) visa, dus had de ED-visa niet meer nodig, maar… zit nog steeds op school, alleen nu 2 lessen per week omdat ik dat zelf wil. Heb per slot toch de tijd 🙂

 12. KhunRudolf zegt op

  Beste Gerard,

  Het is absoluut niet persoonlijk bedoeld, voel je niet aangevallen, zeer zeker niet min bedoeling, maar er moet toch het nodige van mijn hart. Het bevreemdt me namelijk dat je jouw positief verhaal aangaande een ED-visum zo negatief begint. Het lijkt allemaal op pseudo-verongelijktheid. Nergens voor nodig.
  Thailand doet wat ie doet, en daarmee moet je het doen, zou de rijdende rechter zeggen, zoals dat ook in Nederland het geval is mbt inreis- en verblijsvisa.
  Kennelijk heb je niet meer voldaan aan de voorwaarden tot een non-immigrant B- visum. Thailand zorgde evenwel voor een alternatief waarvan je alweer jaren met veel behagen gebruik maakt.

  Des te vreemder voor mij is aldus jouw gemopper op de Thaise overheid als je nadien vertelt hoe je toch wel niet tevreden bent met de taalcursus. Je volgt de cursus nog steeds met graagte, valt uit jouw bewoordingen op te maken, en je plukt er dagelijks de vruchten van. Daarnaast vertel je toch maar wat graag hoe je in de smaak valt bij de vrouwelijke overhoorfunctionaris, ja zelfs: dat je de Thaise taal niet enkel spreekt maar ook lezend de taal machtig bent, vervult je met trots, en je laat tussen neus en lippen maar mooi doorschemeren dat je eea weet over de toe te passen grammatica.
  Ik zal je vertellen dat ik met veel tijd en nog meer moeite bezig ben hetzelfde te bereiken.

  Het ware mooi geweest als je de gelegenheid van de ED- visum in een positieve context had weten te plaatsen, ter lering ende aanmoediging van menig bloglezer. Taalbeheersing is een van de vele manieren om Thailand te snappen, om er met veel genoegen te verblijven.
  Is het niet zo dat je de visum nodig had om de taal te leren, zoals je zelf schrijft, dat je zeer blij bent met je aanwezigheid in Thailand, zodanig dat je zelfs bent gebleven?

  Je bent ook niet gestopt met je taallessen, en derhalve ware het tevens fraai geweest ons enigszins deelgenoot te maken van de winst en voordelen van je taalkennis in het dagelijkse leven. Dus: stop eens met dat flauwe gemekker, laat je niet meenemen in al die negatieve toonaarden op dit blog, en zet je Thaise bestaan eens in een Thais zonnetje. Die is zoals je weet (soms meer dan) overvloedig aanwezig.

  Veel succes, en nog veel meer plezier.
  Hou het voor iedereen sabaai zou de Thai zeggen.

  Groet, Ruud

  ps: Voor de geïnteresseerde: http://kdw.ind.nl/Default.aspx?jse=1

 13. Bert Jansen zegt op

  Beste Gringo,
  bij deze nog een tip over het E-visa,of Student-Visa.1 jaar geleden gestart bij Smit school in Sathorn.Aanvangprijs 22.000 Baht per jaar.Elke 3 maanden stempelen bij de Immigratie a’1900 Baht.Kan tot 5 jaar doorgaan voor 19.000 Baht per jaar.Ik ga 1 of 2 x per week naar school,ontmoet allerlei nationaliteiten,en heb dus ook sociale contacten.De schoolleiding bestaat uit 5 leraren en een Manager .Joviale en kundige mensen.En van het geleerde Thai’s heb ik veel profijt!Voor belangstellenden:Smit School Of Languages Sathorn Tel 02-278-1876 085-088-9277 E-mail smitlanguage@hotmail.com.
  Contactpersonen: Manager Tony-Leraar Peter- Administratie Miss ja
  Succes
  Bert

  • Gringo zegt op

   @Bert: bedankt voor deze goede tip voor Bankokianen.
   Ik heb het zelf niet nodig, hoor, ik heb een retirement visa em bovendien absoluut geen neiging om nog naar school te gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website