Immigration in Hua Hin

Een gang naar Canossa, ik kan het niet anders noemen. Elk jaar moet ik naar Immigration voor het verlengen van mijn retirement visum.

Dat kostte me in Bangkok toch bijna een dag aan heen en weer rijden, wachten, wachten en nog eens wachten. Dit jaar moest ik mij vervoegen in Hua Hin, sinds januari mijn woonstek. Dus tevoren nagekeken welke verzameling papieren nodig was.

Nieuw in dat kader is de inkomensverklaring, waarop de Nederlander moet invullen wat zijn jaarlijkse inkomen is. Dit om te voldoen aan de inkomenseis van 65.000 THB per maand. De Nederlandse ambassade stempelt deze  verklaring af, tegen betaling van 1261 THB.

Ik betrad het kleine kantoortje van Immigration, net buiten Hua Hin, even na één uur ‘s middags en was meteen aan de beurt. Wat een verademing. Uiteraard ontbraken ook nu weer enkele kopieën, maar dat mocht de pret niet drukken. De dame van Immigration zag kans om gedurende de hele afwikkeling van mijn aanvrage aan de telefoon grappen te maken en ondertussen mijn papieren verder in te vullen.

Totdat het einde van het circus naderde. Een hogergeplaatste wees echter op het ontbreken van een authentieke jaaropgave. De consulaire verklaring was dus in feite van nul en generlei waarde. Dat gold nu alleen voor Nederlanders, zei ze. Gelukkig had ik een kopie van mijn jaaropgave 2010 bij me. Ik moest aangeven om welk bedrag het ging en daarmee was de kous af. Je zult de opgave maar moeten laten vertalen en legaliseren…

Aardig was dat de dame mij adviseerde om een enkele re-entry te nemen, voor 1000 THB, in plaats van een multiple exemplaar voor 3800. Dat is voordeliger voor u met de lage koers van de euro, sprak ze glimlachend.

We hebben het op dit blog gehad over kledingvoorschriften/adviezen bij het uitgaan. Die hebben de andere aanvragers van visa blijkbaar niet gelezen. Wat een verzameling ‘zwervers’ tref je daar aan. Ik was de enige met een lange broek en een gestreken hem. Alle mannen droegen korte broeken en twee van de aanwezigen waren zwaar getatoeëerd, een zelfs tot ver in zijn nek. Een andere man was ongetwijfeld lid van een motorclub, met een grijze baard en piekerig lang en vet haar tot op zijn sleutelbeen. Wat zullen de mensen van Immigration niet denken van dat zooitje ongeregeld dat zo graag in Thailand wil blijven. Ze zijn gelukkig te goed opgevoed om er iets van te laten merken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “De jaarlijkse gang naar Immigration/Canossa zit er weer op”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Hier in Pattaya het zelfde, er zijn geen kledingsvoorschriften,maar je een beetje fatsoenlijk aankleden als je je zaakjes gaat regelen bij de immigratie kan nooit geen kwaad.

 2. Gringo zegt op

  Nuttige informatie, Hans!
  Misschien is het goed om bloggers op te roepen hun ervaringen in de komende maanden met een retirement visum aan de redactie te melden.
  De redactie kan dan met een bepaalde regelmaat een update geven, want uit het verleden bleek immers, dat de Immigration in verschillende plaatsen verschillende eisen stellen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Een goed plan, Gringo. We gaan dat proberen.

 3. Erik zegt op

  Immigration stelt niet alleen verschillende eisen op verschillende locaties, op dezelfde locatie stellen verschillende beambten verschillende eisen. Probeer dat maar eens ter plekke uit te leggen..

  • Chris Hammer zegt op

   Inderdaad Eric, er is geen eenduidig beleid bij de diverse Immigratiebureautjes en soms ook bij verschillende beambten.
   Meestal heb ik mijn papperassen keurig in orde, maar soms is er een beambte, die net weer iets anders wil hebben. Daarom prober ik te gaan, als het rustig is en mij te laten helpen door een en dezelfde persoon

 4. HansNL zegt op

  Beste mensen,
  Laten we nu ophouden om het bij immigratie verlengen van de extension of stay als jaarvisum te betitelen.
  Dit om verwarring te voorkomen.

  Het ergste is dat de zogenaamde eigen verklaring van inkomen, afgestempeld door de Nederlandse Ambassade dus geen klap waard is.
  Hetgeen ik dus al meerdere keren in deze annalen, bij de Ambassade, het Ministerie van BuZa en bij de permanente commissie Buitenlandse Zaken van de 2e Kamer heb aangegeven.

  Laat U niet verleiden om 1200+ baht te spenderen bij de ambassade, maar protesteer bij de Ambassade tegen deze waardeloze verklaring en vraag om de terugkeer van de voorgaande verklaring van inkomen, die is namelijk wel acceptabel!
  .
  Het is tenslotte van de gekke dat voor vijf malversaties iedereen nu kans loopt geconfronteerd te worden met ellende bij Immigratie.

  Vraag bij Uw werkgever, pensioen of UWV om een inkomensverklaring per maand, in het Engels.
  Of de jaaropgave van bovenstaande instanties.
  Neem het origineel mee naar Immigratie, en geef de kopie af.

  Volgens een kolonel bij de Immigratiepolitie is dat ruim voldoende!
  En ook volgens deze kolonel is de kans groot dat de zogenaamde eigen verklaring in de toekomst nergens meer geaccepteerd zal worden.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Extension of stay is de juiste benaming, maar in de volksmond noemen we dat een retirement visum. En die geldt voor een jaar. What’s in a name….Verder deel ik je visie vwb de eigen verklaring van de ambassade.

 5. Roland zegt op

  In deze rubriek gaat het hier over mensen die reeds meerdere jaren in Thailand leven d.m.v. een retirement visa.
  Ik ben geinteresseerd om in de nabije toekomst voor het eerst zo’n visum aan te vragen.
  Ik heb verstaan dat er 2 types bestaan, nl. een “O” visum en een “OA” visum, beiden voor één jaar én jaarlijks verlengbaar.
  Ik voldoe aan alle gestelde vereisten.
  Is het juist dat je de eerste keer zo’n visum kunt aanvragen in je land van herkomst? In mijn geval is dat Belgie. En dus pas de eerste keer met de “papierwinkel” geconfronteerd wordt hier in Thailand na één jaar.
  Wat is volgens jullie (mensen met ervaring) het beste, ofwel aantonen dat je min. een inkomen hebt van 65.000 THB/maand ofwel dat je een bedrag op een Thaise bankrekening hebt van minstens 800.000 THB.
  Beseffen ze in Thailand dan niet dat als je een pensioen uitbetaald krijgt in Europa dat pensioen voor het leven is en zelfs wordt geindexeerd? Je kan toch nooit je pensioen verliezen, het wordy alleen maar hoger met de jaren. Waarom dan elk jaar opnieuw dat gaan aantonen? Dat is toch zinloos?
  Kan de Nederlandse (of in mijn geval de Belgische) ambassade het hier dan niet eens duidelijk maken aan de Thaise autoriteiten dat ze zich daar geen zorgen over hoeven te maken. Ik hoop dat er toch communicatie bestaat tussen onze ambassades en de Thaise diensten om het hun onderdanen een beetje comfortabeler te maken. Meestal toch mensen met een enigszins respectabele leeftijd die hier vertoeven.
  Graag enige verduidelijking aub. En … “O” visum of “OA” visum?
  Met dank.
  Roland.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Kijk op: http://bit.ly/uTiQXD.
   Kun je in B of NL aanvragen bij ambassade of consulaat. Ik kies voor de 65K-variant, maar als de euro omvalt zou dat best eens de verkeerde keuze kunnen zijn….En over de communicatie tussen ambassades en de Yhaise overheid zou ik me maar niet te veel illusies maken.

   • Roland zegt op

    Dag Hans,
    Ik heb inderdaad de zoekopdracht ingegeven: http://bit.ly/uTiQXD, zoals je me aangaf.
    Maar ik kom hiermee echter niet verder. Ik vind niets terug van die 65K-variant of zelfs maar iets betreffende “O” of “OA” visa.
    Het zal wel aan mij gelegen zijn, sorry dat ik je hiervoor terug lastig val.
    Ik ben maar een simpele Belg…

    • gerrieQ8 zegt op

     Roland, ik ben dan wel geen Belg, maar wel een reserve Belg uit Zeeuws Vlaanderen. Rij altijd naar Antwerpen naar het Thaise consulaat. Mocht je in de buurt van Antwerpen wonen, raad ik je aan daar gewoon eens langs te gaan. Ter plekke vul je een formulier in, in duplo. Geef 3 pasfoto’s af. Laat je inkomen van de laatste 3 maanden zien en een brief dat je pensioensgerechtigd bent. (Dat heb je wel ergens liggen van de organisatie die je pensioen uitbetaald en daar doen ze trouwens niet moeilijk over) 2 of 3 dagen later heb je een jaar “visum. Wel om de 3 maanden laten verlengen door een tripje naar Cambodja of zo te maken met een bus. Kost je 2000 Baht en 2 pasfoto’s en je komt in die bus altijd interessante mensen tegen. In de krant Bangkok Post zie je bijna dagelijks aanbiedingen voor zo’n visa run.
     Dit is voor mij het eenvoudigste, omdat ik toch eens per jaar terug naar huis ga.
     Mocht jij dat ook van plan zijn, dan is dit een aanrader.
     sukses

     • Roland zegt op

      Hans, ik ken het Thaise consulaat in Antwerpen zeer goed. Ik kom er steeds om mijn 90 dagen visa te regelen.
      Weldra wil ik emigreren en een retirement visa aanvragen.
      Maar het type visum waar jij het over hebt is een “O visum”, impliceert dat je elke 3 maanden even het land uit moet (visa run). Maar dat is nu net wat ik niet wil, ondanks de goede sociale contacten die je misschien wel kan maken op zulke visa-run-bussen.
      Ik ben voorstander van een “OA visum”, dan hoef ik elke 3 maanden slechts een stempel te gaan halen bij Thai immigrations of dichtst bijzijnd politiekantoor.
      Ik verblijf in Bangkok.
      Het is ook mijn bedoeling om alvast de eerste jaren jaarlijks eens terug te keren voor een bezoek aan Belgie, slechts voor enkele weken.
      Mag ik zo vrij zijn je te vragen wat je erop tegen hebt om ook een “OA” visum aan te vragen? Lijkt me toch véél eenvoudiger, niet?

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Je moet/kunt beide visa na aankomst in Thailand omzetten in een retirement visum. Dan hoef je het land niet uit, maar moet wel een re-entry permit hebben voor terugkeer. Anders moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

       • Roland zegt op

        Dus Hans, als ik het goed begreep is een OA visum voor de duur van één jaar niet hetzelfde als een retirement visa?
        Men heeft me op het Consulaat in Belgie verzekerd dat ik daar een OA visum (voor één jaar) kan aanvragen doch hebben niets gezegd over een “omzetten” bij aankomst in Thailand.
        Uiteraard is een re-entry permit (single or multiple) nodig vooraleer Thailand te verlaten.
        Ik dacht namelijk dat het voldoende was om een OA visum (retirement) aan te vragen en that’s it, geen geloop meer naar Immigrations. Vergis ik me hier?

        • Hans Bos (redactie) zegt op

         Retirement Visa – Non-Immigrant O-A type

         Any person who is 50 years old or more can apply for a Non-Immigrant O-A visa before arrival in Thailand. It will be valid for one year. On arrival in Thailand retirement status must be applied for at the local Immigration Bureau. Once retirement status is granted it can be extended on a yearly basis as long as adequate financial funds are still available. Those in Thailand with retirement status must not work in any capacity.

         The requirements for a non-immigrant O-A visa and retirement status are subject to change so it is advisable to check with the home Embassy or Consulate. In August 2007 applicants must:

         Demonstrate an annual income of at least THB 800,000, or THB 65,000 a month
         For those without an income/pension, THB 800,000 must be deposited in a bank account

         On arrival in Thailand, the person must visit their home Embassy and prove their financial status. The Embassy will issue a certificate that can be shown to the Thai Immigration Bureau.

         For comprehensive information from the Ministry of Foreign Affairs: Click here

         In order to apply the applicant must:

         Be 50 years of age or older when applying for the visa
         Have a clean criminal record both in Thailand or country of origin
         Have a Non-Immigrant visa issued from the home country
         Hold a medical certificate indicating good health and free from disease

         Documents required

         Passport with at least one year’s validity
         Three copies of the visa application forms
         Three passport-size photographs not more than six months old
         Personal information sheet
         Financial certificate
         Clean criminal record certificate (not older than three months) from the applicant’s home country or Embassy
         Medical certificate (not older than three months)

         Zie ook: http://www.pattayacityexpatsclub.com/expats/docs/nonImmOA.pdf

     • Roland zegt op

      Sorry Gerrie, ik vergiste me van naam in mijn vorige reactie.
      Hans maakte me niet zoveel wijzer…

 6. hansg zegt op

  Ik moet eind Januari in Khon Kaen een retirement visa aanvragen, kan iemand mij een lijstje geven van alle documenten/copieen en pasfotos die ik nodig heb?
  Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik 1 miljoen bahtjes op mijn eigen naam op een bankrekening heb staan.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Kijk op de website van immigration.co.th.

 7. RonnyLadPhrao zegt op

  In het verlengde van dit artikel een zeer recente ervaring over de 90 dagen melding.

  Als ik naar Bangkok Immigration Division I moet, voor mijn 90 dagen melding, kost me dat een dag van nutteloos wachten.
  Ik had op hun website al enkele keren gelezen dat dit ook kon per post, en besloot dat eens te proberen.
  Vrij gerust was ik er wel niet in, en mijn wantrouwen was groot, maar goed altijd het proberen waard dacht ik, en indien het werkt hoefde ik daar geen dag nutteloos op een bankje zitten wachten.

  Ik heb dus de instructies van de website opgevolgd, en op 25 oktober heb ik de documenten via geregistreerde post opgestuurd.

  Gisteren dacht ik nog , als er voor zondag geen post is ga ik maandag maar zelf (90 dagen lopen af op 11 november) en beschouw het als een goede, maar vergeefse poging om het via de post te proberen. Het ticket van de geregistreerde post was ik al van plan om weg te gooien, want ik had geen zin in een niet te winnen, nutteloze discussie, over het wel of niet ontvangen van de door mij opgestuurde post, en eigenlijk was het mij dat ook allemaal niet waard.
  Eigenlijk had ik mij dus al neergelegd en de planning om maandag te gaan was al genomen.

  Maar kijk, een uurtje geleden wordt er aangebeld en het is onze postman.
  Hij probeert, zoals gewoonlijk, vergeefs mijn familienaam uit te spreken die op de omslag staat , maar na enkele pogingen houdt hij het maar bij de voornaam alleen wat minder problemen oplevert. Met een brede glimlach toont hij mij vervolgens het aangetekend schrijven.
  Ik herkende meteen de omslag, omdat ik die zelf had moeten meesturen. Benieuwd of het gelukt was opende ik de omslag en inderdaad, het half A4 tje, met mijn getekende 90 dagen melding zat erin.

  Dus het werkt uitstekend, mijn felicitaties. Het wantrouwen in dit systeem was dus geheel onterecht.
  De volgende keer dus weer per post en ik ben vooral gelukkig dat ik verlost ben van dat lange wachten in Bangkok Immigration Division 1.

  Als het goed is mag ook ook eens gemeld worden.

  • Roland zegt op

   Je gaat er nogal licht over of jou aangetekend schrijven wel was toegekomen of niet en desnoods zou je dan toch persoonlijk naar immigration gegaan zijn…
   Maar wat ik dan niet begrijp is dat je er blijkbaar niet zoveel mee inzit of alees (inbegrepen je paspoort) verloren zou zijn gegaan. Vindt je dat dan echt niet erg je origineel paspoort (met je visa erin) te verliezen???
   Ik veronderstel toch dat je tevens je paspoort moet voorleggen? Of is dat niet zo?
   Graag zou ik dat toch wel weten. Dank.

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Je hoeft ook je paspoort niet mee te sturen.
    Alles wat je opstuurt is een copy van het origineel.
    Van je paspoort hoeft je alleen een copy te nemen van de blz met je gegevens, je visum en je aankomst stempel.
    Vervolgens een copy van je departure card .
    Verder het ingevuld blad van je 90 dagen melding (TM .47) en eventueel een copy van je vroegere 90 dagen melding.
    Als laatste een omslag met adres aan jezelf gericht met postzegel.
    Dat alles moet je geregistreerd opsturen 15 dagen voor je 90 dagen om zijn en klaar is kees.
    Dus zelfs als alles verloren gaat is er geen man overboord vermits het allemaal copy van de originelen zijn.

    De details kan je hier vinden

    http://www.immigration.go.th/

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Hier is het in de originele tekst en het adres

     Photocopy of passport pages with following pages
     – front page showing name / surname / Passport No., ect.
     – current visa
     – last entry stamp of immigration
     – last extension of visa
     Photocopy of departure card TM.6 click to view Example TM.6 card
     Previous notifications of staying over 90 days (if any)
     Completely filled in and signed notification form TM.47 (Don’t forget to sign name.)
     Envelope with 10 Baht stamp affixed and return address of foreigner for the officer in charge to send back the lower part of form TM. 47 after having received the notification. This part must be kept for reference and for future notifications of staying over 90 days.
     The above mentioned documents must be sent by registered mail and the receipt of the registration kept by the foreigner.
     Send the mail before the renewal date 15 days to Immigration office
     Notice :
     – Your registered mail must be sent to the Immigration office at least 15 days before the due date of notification.
     – Your new form will be stamped as of the expiration date of your old receipt.
     – Please keep your receipt of your registered mail in case of lost mail.
     – Your document can not be processed if you have passed the 90 days limit. ( You must come to the nearest immigration office or Immigration Division 1 in person to pay fine 2,000 Baht)
     – Waiting for reply mail over 1 month, please contact Immigration Office with your registered mail receipt.

     Offices accepting notification:

     – Immigration offices throughout the country
     – For foreigners who residing in Bangkok contact at Immigration Division1 Office, Chalermprakiat Government Complex,Chaengwattana Rd., Laksi ,Bangkok
     – For foreigners carrying out duties relating to the specific law : Immigration Act , Proleum Act / Board of Investment Act / Industrial Estate Authority of Thailand Act. contact at sub-division 3 Visa extension units, Chamchuree Square Building, Floor 18 , Phatumwan, Bangkok.

 8. pim zegt op

  Hier wil ik even een reactie op geven .
  De ambassade belde mij gelukkig ruim van te voren op dat mijn post onderweg was .
  Na 3 maanden had ik nog niets binnen waarbij de ambassade ook wisselgeld in had gedaan .
  Weer opnieuw met de kosten per post naar hen gezonden .
  !0 dagen later was alles O.K. voor het probleem kon ontstaan bij de immigratie .
  Wel 2x heb ik moeten betalen .
  Ik overweeg een aanklacht tegen de post te gaan doen als er meerdere mensen dit kunnen beamen .
  Mijn post vedwijnt regelmatig ,binnen en uitgaande post komt vaak niet aan .

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Sorry Pim
   maar ik begrijp eerlijk gezegd je uiteenzetting niet goed.
   ik kan er echt geen kop of staart aan vastknopen

   Ik heb alvast niet te klagen over de Post en het systeem van 90 dagen melding werkt voor mij perfect dus over Immigratie heb ik ook niet te klagen.

 9. pim zegt op

  Mijn inkomstenverklaring gaat per post naar de ambassade .
  Dan hoef ik dus niet persoonlijk naar Bangkok .
  De gegevens voor de immigratie staan er dan op waar zij naar vragen .
  Scheelt tijd en geld en ging altijd perfect .
  Nu kwam het niet aan na een mededeling netjes per telefoon van de ambassade dat het naar mij gepost was .
  Deze gegevens zijn voor ons zeer belangrijk voor een nieuw visum .
  Ben je dan te laat met de papieren kan het je heel veel geld gaan kosten ,zelfs gevangenis is dan niet uitgesloten bij overstay .
  Mijn verhaal is dat de postbode niet te vertrouwen is .waardoor je grote problemen kan krijgen .
  Dit is niet als een chat maar als waarschuwing bedoeld

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Dit maakt veel duidelijker. Ik wilde je niet beledigen maar ik begreep er niks van.

   Gezien het daarvoor altijd perfect ging lijkt het me meer een probleem met de locale (nieuwe ?) postman.
   In ieder geval als het geregistreerd is kan je perfect nagaan waar het misgaat.
   Doen dus zou ik zeggen. Je hoeft daarvoor toch niet te wachten op andere mensen.

   Als je op papieren van de Ambassade wacht en je meldt dit meteen aan de Immigratie, zullen ze je niet zo gauw in de gevangenis werpen denk ik. Een telefoontje van de Ambassade naar Immigratie zal hier al veel helpen.
   Natuurlijk moet je geen 3 maanden wachten of tot ze je zelf oppakken.

   Zelf heb ik tot nog toe nog geen ontbrekende stukken gehad.
   Voor zover ik weet heb ik alles ontvangen wat mensen naar mij gestuurd hebben en buiten een postkaartje met Nieuwjaar is mijn uitgaande post ook steeds terechtgekomen.

 10. jeroen a-dam zegt op

  Moderator: uw tekst is onleesbaar. Indien u ongeletterd of dyslectisch bent, kunt u het beste even contact opnemen met de redactie. Wij zullen uw reacties dan verbeteren.

 11. pim zegt op

  Ronnny .
  Ik wil er geen chat van gaan maken .
  Wat ik wel zou willen weten is of er meer mensen last hebben met hun post .
  Op mijn vorige adressen was het ook vaak raak .
  Mijn idee is om het meer mensen de post aan te klagen .
  Belangrijke dingen zoals een nieuwe pinpas laat ik altijd bekenden meenemen via mijn adres per postbus in NL, gaat gaat dat wel ..
  Mijn kerstgeschenk van een vriendin met 42 euro aan postzegels ,hema worst met kaas en nog wat heeft zij terug gehad in Juni .
  Zij heeft haar lol gehad om daaraan te mogen ruiken .
  Andere verhalen kan je misschien meebeleven als er ooit een boek over mijn leven is uitgegeven .
  Hou je Thai ..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website