In 2008 kwam ik naar Thailand om drie maanden bij mijn toenmalige vriendin te wonen. Als test of ik wel hier voorgoed met haar hier de mijn resterende jaren van mijn leven te kon wonen. Nu na korte tijd wist ik al; ik zag dat wel zitten. Maar hoe moest dat met visa. Toen ontdekte ik iets nieuws: Het Thai Women Visa

Verlengen Non Immigrant Visa

Ik kwam hier met een 90 dagen visa, en na twee maanden moest ik naar de Immigratie Office in Korat. Om hier een jaar visa aan te vragen. Nu was dat geen probleem. Ik had al een inkomsten verklaring die ik kon overleggen. Mijn inkomen was toen hoog genoeg, en kreeg na betaling van 1900 baht een Non Immigrant Visa. Toch een stuk goedkoper dan in Nederland

Ook de daarop volgende jaren, geen problemen; het werd zonder slag of stoot verlengd.

Nu diende verleden jaar een probleempje aan: Ik werd 65 jaar. En ging dus over naar de AOW. Waarbij mijn inkomen drastisch daalde, en dus niet meer voldeed aan de verplichte 65.000 baht p/m Dat betekende dat ik een garantie minimaal van 400.000 baht op de bank moest kunnen aantonen.

Inkomstenverklaring

Nu was dat ook geen probleem. Maar voorzag in de toekomst toch wel wat hobbels oprijzen.  Als ik bijvoorbeeld voor grote onvoorziene kosten zou komen te staan, zoals ziekenhuis kosten,  reparaties aan auto motorbikes, vervanging huishoudelijke apparatuur, en wat je zoal kunt bedenken. Dan zat sparen van mijn huidige inkomen er niet meer inzit. En dat zou dan ten koste gaat van mijn bankrekening. Die zou dan dalen onder de minimale verplichte borgstelling.

Nu twee maanden geleden, moest ik voor een 90 dagen controle naar de Immigratie Office. De vrouwelijke officier, die redelijk goed Engels sprak, mij wees op het feit dat mijn visa ik over 14 dagen moest zijn verlengd.

Thai Women Visa

Zij wees mij op het feit dat ik twee jaar geleden officieel getrouwd was, wij al vanaf het begin een vast woon en verblijf plaats hadden. En ik dus in aanmerking kon komen voor een Thai Women Visa

Ik moest vroeg bij de aanvraag van dit visa de volgende papieren meenemen:

 • Huwelijks akte.
 • Inkomsten verklaring ( ongeacht de hoogte, van het bedrag).
 • De eigendom papieren grond.
 • Enkele foto’s van mijn vrouw en ik samen.

Toen ik dus mijn visa moest verlengen heb ik samen met de officier de nodige formulieren ingevuld. En na betaling van 1900 baht kreeg ik een stempel voor een maand in mijn paspoort. Ik moest later terug te komen voor het Thai Women Visa. Als de baas van de Immigratie zijn toestemming had gegeven.

Nu verleden maand terug, en ja hoor! Een stempel met Thai Women Visa in mijn paspoort. De komende jaren zullen verlenging van dit visa geen probleem meer zijn. Ik hoef alleen maar een vast inkomen aantonen en de bank garantie vervalt.

Ik hoop met dit verhaal voor enkele hier verblijvende 65 plusser een uitkomst te bieden.

Ingezonden door Henk Biesenbeek

39 reacties op “Een aangepaste visa; Het Thai Women Visa”

 1. Theo zegt op

  Dit is hetzelfde als het vroegere Marrige Visa zonder de fotos en werd jaren geleden ingetrokken en werd het nuwarende system ingesteld om een Marriage Visa te bemachtigen.
  Het verkrijgen van een Marriage Visa is uiterst moeilijk gemaakt en de meesten,ik bijv.,nemen een Retirement Visa vanwege dat het een stuk makkelijker is.
  Ik woon 25jr op hetzelfde adres en 30jr getrouwd met een Thaise maar er is nooit iemand van de Immigration geweest die zei dat er zo’n visa bestond.
  Dat neemt niet weg dat ik de Immigration zal vragen hoe dat zit want ik wil ook wel zo’n visa, maar ik persoonlijk denk dat er een fout gemaakt is.
  Staat de naam van het Immigration Bureau die dit visa uitgaf op het stempel en de handtekening of initialen van de Immigration Officer ook?
  Mijn excuses voor het in twijfel trekken dat er zo’n visa bestaat,maar ja ik ben ook niet alwetend.

  • Henk B zegt op

   Bets Theo, alles er op en er aan . stempel immigration office Korat, en handt Officer. en een mooi rood stempel THAI WIFE
   ,

   • David zegt op

    Theo, je denkt toch niet dat ze met dat soort visa lopen te leuren,
    Soms moet je het er zelf bij ze uit trekken , maar het bestaat wel.
    Henk heeft het goed weer gegeven, het is mogelijk.

    • Francky zegt op

     Inderdaad dat bestaat en ik heb ook een Visa op basis van huwelijk. Wel zijn mijn buren uitgenodigd voor een gesprek en verhoor.

   • Rob V. zegt op

    En als je (als vrouw) getrouwd bent met een Thaise man? Krijg je dan een “Thai Husband” stempel of val je buiten de boot? 5555

   • Theo zegt op

    Ik ben er ondersteboven van.
    Na al die jaren dat ik hier woon is dat het eerste wat ik daarvan hoor.
    Ik voel mij ontzettend dom maar zal het toch proberen om zo’n Thai Women Visa te verkrijgen.
    Ik moet de 10e Mei mij melden voor die 90 dgn. controle en zal er dan gelijk om vragen maar dat is Chonburi Immigration in Jomtien/Pattaya en ik denk dat die daar niet gauw aan medewerken.
    Hou jullie op de hoogte hoe dat afloopt en in ieder geval bedankt voor de inlichting.

   • Gerard zegt op

    Geldt voor dit woman-visa, dat je in Thailand getrouwd bent, of geldt dat ook wanneer je in NL getrouwd bent?

  • Ritchy zegt op

   Wanneer een EU man met een Thaise man getrouwd is, gelden dan dezelfde regels?

   • ex-pet zegt op

    de marriage non o visa is niet geslecteerd op ras,leeftijd of afkomst.

 2. Alex Huysmans zegt op

  Ik woon in de omgeving van Chiang Mai en ben nu 5 jaar getrouwd met een Thaise. Ik heb hier nog steeds een marriage visum wat hier, toch voor mij, geen problemen oplevert.
  Wij kunnen nu die aanvraag ook doen met de pc, wat ik gedaan heb voor september, en dit systeem werk ook prima en schijnt, volgens getuigen, minder papier werk op te leveren.
  Dus het zou kunnen dat men hier ook nu zo,n Thai women visum gaat gebruiken. In september weet ik het.

 3. jan zegt op

  hallo
  had gaarne wat informatie over de thai women visa
  woon hier al 7 jaar en ben sinds 4 jaar getrouwd dus ben wel nieuwschierig naar
  dat visa is een heel stuk makkelijker als dat alemaal klopt
  hoop dat je me hier een antwoord op geeft ben zelf op zoek naar een makelijker visa
  groeten jan

  • Henk B zegt op

   Beste Jan, het is in zijn geheel gegaan zoals ik schreef, maar heb al meerdere keren gelezen dat het nogal verschilt van immigratie office,
   moet zeggen dat voorheen in Korat het niet allemaal zo soepel verliep, zaten alleen mannen, en koste meestal wat geld onder tafel, en werd zelfs om gevraagd om meer, ( mij zelf over komen )
   Maar nu het gehele team bestaat uit vrouwen, is de behandeling en informatie zeer correct, maar het is ook hoe je beleefdheidshalve zelf opstelt.

 4. ex-pet zegt op

  Veel is er bekend over huwelijk en Thailand,me dunkt moet een ieder voor zichzelf weten.
  Wat een ieder zou moeten weten is de onbekendheid van het fenomeen…afstands verklaring, bij registratie in de desbetreffende gemeente(amphur)
  Als een niet-Thai met een Thaise trouwt en het huwelijk laat registreren moeten er documenten worden ondertekend…….waaronder de afstandsverklaring.
  Gezien het overgrote gedeelte van de niet -haise partij NIET de Thaise taal machtig is in woord en geschrift, wordt er getekend voor een verklaring van afstand van onroerende zaken.
  Een Thai women visa heeft als nadeel dat de niet Thaise partij in Thailand verblijft onder
  restricties..nl het huwelijk.(dependent status) lullig bij hoofd kostwinners.
  Voordeel is de gematigde inkomens garantie ten opzichte van een onafhankelijke retirement visa….800.000/65000 (variable) en de 400.000 /40.000 regeling.

  • Daniel zegt op

   Hello Ik lees hier over die 800.000 baht.. Ik heb nog nooit een goed antwoord gekregen op de vraag “Waar dit voor dient,” Men zegt dat het een soort van borg zou zijn om kosten te betalen bij b.v. niet kunnen betalen hospitaal, proceskosten of gevangenis enz.
   Anderen gebuiken die rekening gedurende 9 maand voor hun dagelijkse kosten en zorgen ervoor dat 3 maand voor verlenging verblijf de rekening terug op 800.000 staat.
   De meesten laten dit bedrag altijd op de rekening.
   In beide gevallen. Waar gebeurd er met dit geld bij overlijden. Hier denk men normaal niet aan. Mij is destijds bij de bank een in Thai gesteld formulier ter ondertekening voorgelegd. Volgens de dame aan de balie niets bijzonder.
   Wie weet hier meer over.
   Ik ben 65 en denk (voorlopig) nier aan een relatie.

 5. Lieven zegt op

  En kan één ieder die getrouwd is met een Thaise deze visa bekomen , ook wanneer je niet gepensionneerd bent maar nog werkende ? Of kan men met deze visa dan aan de slag in Thailand hetzij als zelfstandige ? Het lijkt me wel interessant.

  • ex-pet zegt op

   dit “gehuwde” “dependent” of thai women visa is bedoeld om gehuwde paren in Thailand samen te laten wonen en eigenlijk in princiepe niet echt voor gepensioneerden.(retirement visa)
   met dit visa is arbeid verboden!
   Let op
   Ondanks dat veel immigratie kantoren er veelal een eigen interpretatie van immigratie wetgeving op na houden, zijn er veel meldingen in Thailand van mensen die hun relatie wordt gecontroleerd aan huis.
   immigratie officieren komen op huisbezoek om de relatie/samenwonen vast te leggen.
   Het vastleggvan een geel huis registratieboek( alleen voor niet -thais) is ten alle tijden zeer aan te bevelen.
   Overigens moet een aplicant voor welk visa dan ook een visa applicatie indienen in de woonplaats of de dichtsbijzijnde immigratie post.
   juist in verband met het verschil van interpretatie van met name bangkok kantoren en andere immigratieposten.

 6. Leo Bosch zegt op

  Het zgn.”Thai Woman Visa” is inderdaad een oplossing, als je niet aan de financiële voorwaarden van een Retirements Visa kan voldoen.

  Ik zie alleen een probleem als het huwelijk stuk loopt.
  Wat te doen in geval van echtscheiding ?
  Ik neem aan dat je ieder jaar bij verlenging moet aantonen dat je nog getrouwd ben.

  Leo Bosch

  • ex-pet zegt op

   Leo, inderdaad.
   Overigens nog even dit……..
   Naar mijn bescheiden mening is het de taak van de Thaise echtgenote om haar man niet alleen een Marriage O visa voor te stellen maar tevens als het stel in een huis gaat wonen een fatsoenlijke huisregistratie.
   De stellen die ik persoonlijk ken zijn door hun Thaise echtgenote zelf bij burgerzaken (tessabaan) aangemeld.
   Overigens worden deze stappen door niet alleen de afdeling burgerzaken maar zeker door immigratiedienst zeer op prijs gesteld.
   Het maakt de afhandeling van visa extensie er namelijk veel gemakkelijker op.
   maar zoals reeds eerder opgemerkt, het is aan het stel zelf om deze stappen te ondernemen.
   vriendelijke groeten

 7. Ruud Jansen (Cha-am zegt op

  Mijne heren

  Vanmorgen op het Inmmigratie office in Hua Hin geweest voor het aanvragen van

  “Thai women Visa”, nu men vertelde mij in goed engels dat dit niet bestaat en heb daarna gevraagd naar de hoogste baas terplaatse nu die vertelde mij ook dat dit niet mogelijk is zo’n Thai women visa te verkrijgen ondanks dat ik volgens jullie (redactie) zeggen aan alles voldoet om aan deze aanvraag te komen.
  Wat is nu waar ??? Of heeft iedere emigratie dienst zijn eigen regels ??

  Ruud Jansen

  • Henk B zegt op

   Beste Ruud, ik heb hem, dus meten ze met verschillende maten.
   Schreef al: deze aan gevraagd, een verlenging voor een maand, van mijn Non Immigration visa, en na goedkeuring grote baas, kon ik een maand later de gehele verlenging Thai Wife visa afhalen

  • ex-pet zegt op

   Moderator: deze reactie is niet geplaatst wegens gebruik van kapitalen.

  • Theo zegt op

   Was ik al bang voor dat dit gezegd zou worden.
   Er staat ook niets over in de Thaise Immigratie Wet aangaande zo’n visum.
   Ik heb met de Chonburi Immigration te maken en als men weet dat Pattaya de Stad der Gepensioneerden is en men kwam er achter dat er zo’n visa bestond, dan zou dat een stortvloed van aanvragen opleveren,duizenden.
   Maar de heer Henk B heeft dit visa dus het moet bestaan.
   Ik zal toch gaan vragen bij de Immigration maar ik denk dat ik het zelfdeantwoord krijg.

 8. Herman zegt op

  Het ‘Thai women visa’ wordt vaak ‘Marriage visa’ genoemd. Ik ben ook in het bezit van zo’n visum (visa-extension). Er worden wat meer eisen gesteld dan aan een retirement visa. De huwelijksakte, statement van de Thaise bank (400.000b), foto’s van het echtpaar voor en in het huis, tabien baan etc. Vaak moet ook een van de buren mee naar de Immigratiedienst om te bewijzen dat je werkelijk woont op het opgegeven adres. En om te verklaren dat jij vooral niet werkt. Op de diverse immigratiekantoren is deze info te verkrijgen. Ook op hun websites. Ook op Google is hier genoeg info over te vinden.

  • ex-pet zegt op

   Moderator: deze reactie is niet geplaatst omdat je geen beginhoofdletters gebruikt. Lees onze huisregels: https://www.thailandblog.nl/reacties/

   • ex-pet zegt op

    Aan de moderator,

    Het is inderdaad een beetje dom van mij om niet eerst de regels te lezen.
    Heb ik nu gedaan,en kan me er helemaal in vinden.
    Fijn om te weten dat dat er nog mensen zijn die “ABC Nederlands” nog in hun vaandel voeren.

    Vriendelijke Groeten .
    Ex-pet

  • Henk B zegt op

   Nu mijn verhaal over het Thai Women ( THAI WIFE ) heeft heel wat los gemaakt lees ik,
   En hoor dat er meerdere zijn in het bezit van zo een visa.
   Maar wat mij zeer verbaast dat er bij de immigratie, vele verschillende regels worden gehanteerd, en zelf hier en daar niet bekend.
   Nogmaals. Bij de aanvraag, alleen huwelijks akte, vast in komen , bewijs woon en verblijfplaats ( grond en huis ) en diversen foto,s , van het huis en adres, en van ons samen in en rondom het huis .
   Geen info bij buren of familie etc, dus is toch een rare zaak dat er overal andere belijdt regels zijn.

   • Theo zegt op

    Dat van een Marriage Visa weet ik maar dan moet je Baht 400.000 in de bank hebben staan.
    Nou wat ik niet begrijp is dat jij die 400.000 niet hoefde te hebben en dat hoefde jaren geleden voor het Marriage Visa ook niet maar werd toen veranderd en strenger gemaakt.

 9. ex-pet zegt op

  Moderator: deze reactie is niet geplaatst omdat je geen beginhoofdletters gebruikt. Lees onze huisregels: https://www.thailandblog.nl/reacties/

 10. JS zegt op

  Henk,

  Vind het een heel interessant verhaal. Ik heb zelf een visa o-a deze kan je alleen in Nederland aanvragen en is bij elkaar best wel duur.
  Kan je mij misschien een foto mailen van dit visa naar [email protected] ik wil deze ook proberen te verkrijgen.
  Woon zelf in Phathun Thani en hier een 5 jaar geleden officeel getrouwt.
  De immigration dienst is hier heel gemoedelijk er werken denk ik maar een 10 personen. Ben hier voor mijn 3 maandelijkse bezoek altijd in een paar minuten klaar. Ben ook wel naar het grote kantoor in Mueang Tong geweest daar ben je zeker een halve dag kwijt.

  Vriendelijke groeten,
  JS

 11. Theo zegt op

  Ben er nu achter gekomen waarom dat zo’n verwarring stichte met dat Thai Women Visa.
  Het is een gewoon Marriage Visa en heet ook zo en wat de Heer H.Biesenbeek schreef klopt ook maar de naam is verkeerd van dat visa.
  Om een Marriage Visa te verkrijgen moet men of Baht 400.000 op een Thaise bankrekening hebben OF een inkomen van Baht 40.000 p/mnd te bewijzen met een inkomens verklaring.
  Nu ga ik er vanuit dat de Heer Biesenbeek dat wel heeft p/mnd dus er waren geen problemen en ook niet met de rest van de documenten.
  Ik vermoed dat die Immigratie dame dit recht vanuit het Thai vertaalde en dat dus een Thai Women Visa noemde maar het heet Marriage Visa en is op elk Immigration kantoor te verkrijgen, vraagt men om een Thai Women/Wife Visa dan weet de Immigration niet waar men het over heeft.

 12. H.A.P. (Bert) Jansen zegt op

  Beste Redactie, ook ik zie in de toekomst problemen rijzen!Heb nu een Student-E visa,wat voor een periode van 3 jaar mogelijk is.Wat er daarna moet gebeuren om een visa te verkrijgen weet ik nu nog niet.Het probleem voor mij is de inkomenseis,waar ik niet aan kan voldoen.In deze zou het ons heel goed uitkomen ,dat “Thai Women Visa,want vertrekken is zeker geen optie!
  Met groet
  Bert Jansen

 13. ferdinand zegt op

  Reactie van Herman 1 mei is volgens mij de enige juiste. 400.000 op de bank (of gelijk inkomen), gehuwd, foto’s, getuigen en elk jaar controle aan huis.
  Ken hier (immigratiedienst Nongkhai en Bueng Kan) zeker 10 falangs die het zo geregeld hebben.
  Leeftijd ook niet van belang, een knaap is slechts 30 jaar maar heeft vaste invaliditijdsuitkering en hij krijgt het visum nu ook al 5 jaar. Bij aanvraag de eerste keer duurt het verhaal inderdaad 1 – 2 maanden.
  Jaarlijkse verlenging fluitje van een cent mits goede papieren (inkomensverklaring, bankverklaring, foto’s.
  Uiteraard geen arbeid toegestaan.
  Gele huisboekje (soms met enige moeite bij je gemeente verkrijgbaar) is altijd een pre, zowel bij gehuwden visa als bij retirementvisa. Het grappige “Thai Wife”stempeltje nog nooit gezien, wel de aantekening “marriage visa”.
  En … uiteraard elke drie maanden weer melden op immigratie (gratis). Sommigen hebben toestemming voor elkaar gekregen om deze drie maandsmelding d.m.v een simpel kaartje te doen, waarna ze bevestiging thuis krijgen.
  Natuurlijk blijf je kwetsbaar omdat visum vervalt zodra huwelijk is beeindigd. Daarom geven vele oude falangs de voorkeur aan het direkt mee te nemen “retirement”visa waarvoor je 800.000 op de bank moet hebben of gelijk inkomen of combinatie daarvan.
  Bij alle visa niet vergeten dat je als je het land tussentijds een keer uit wilt je je van te voren op je immigratiekantoor moet melden en een “re-entry” visum/toestemming moet halen, zodat je naderhand het land ook weer in mag op je jaarvisum en dat niet vervalt.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Voor die 90 dagen melding moet je echt “geen toestemming voor elkaar krijgen”. Staat op de website van Immigratie dat het ook via de post mag en is een fluitje van een cent.
   Voordeel dat je je niet hoeft te verplaatsen. En een re-entry kan je natuurlijk ook in een multiple versie aanvragen zodat je niet telkens als je het land verlaat moet aanmelden. Als je dat niet van plan ben is dat wel weggesmeten geld natuurlijk.

 14. Freddie zegt op

  Ik lees hier dat je met een retirement visa absoluut geen werkzaamheden mag verrichten, maar mag dit wel als je een Marriage Visa hebt?

  • Cornelis zegt op

   Wanneer je de bovenstaande reacties goed leest zie je dat ook in die situatie geen arbeid is toegestaan.

 15. Freddie zegt op

  Oké, dan stel ik mijn vraag duidelijker. Wat voor visa heb ik dan nodig om mijn vriendin te helpen. Het bedrijf staat op haar naam. Ik zou het ook kunnen omschrijven als vrijwilligerswerk??! In deze moet toch een oplossing te bedenken zijn.

  • Ferdinand zegt op

   @Freddie. Noch met een touristenvisum, noch met een non immigrant O, gehuwden of retirement visum mag je werken. Niet officieel niet als vrjwilliger. Je zult een werkvergunning aan moeten vragen, voor werk dat net door een Thai gedaan kan worden. Moeilijk.

 16. Ferdinand zegt op

  Wat een ontzettend ingewikkeld verhaal om te vertellen dat er voor 50+ een non immigrant O visum voor telkens een jaar te verkrijgen is.
  Als retirement veriste 800.000 op de bank of een gelijk inkomen
  Als gehuwde (met Thai) vereiste 400.000 op de bank of een gelijk inkomen
  (of combinatie van beide bank plus inkomen is 800 reso 400.000)

  Niks “geheims” aan, eisen staan op internet en hangen aan de muur op elk immigratie bureau. Formulieren liggen daar ook klaar.
  Nadeel van gehuwden vsum, je hebt je vrouw er bij nodig en de aanvraag duurt elk jaar een maand en men wil meer bescheiden en controleert meer.

  Bij beide visa elke 90 dagen melden om te aten weten dat je ng bestaat en woont waar je woont..

 17. Ferdinand zegt op

  Gehuwden visum is ook bsechikbaar voor mensen onder de 50 met exact dezefde eisen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website