VGZ laat een stevige steek vallen

Door Hans Bos
Geplaatst in Expats en pensionado, Zorgverzekering
Tags: ,
4 december 2017

Het is te gek voor woorden dat de vele honderden verzekerden met een Universeel Compleet Polis van Univé nog niets gehoord hebben van VGZ over de gang van zaken in 2018.

Let wel: het gaat in dit geval niet alleen over Thailand, maar over verzekerden over de hele wereld. “Het is erg druk. De accountbeheerder kan nog niets zeggen over de premie voor volgend jaar”, luidt steevast het voorgeprogrammeerde antwoord van VGZ via de chatbox op Facebook.

Dat is grote onzin. De verzekerden bij Univé weten al sinds een half jaar dat deze maatschappij (zonder winstoogmerk…) de handdoek in de ring gooit. Beëindigen van de verzekering is alleen mogelijk als de maatschappij er mee ophoudt, zoals in dit geval. VGZ, onderdeel van hetzelfde conglomeraat, heeft dus ruim de tijd gehad om zich voor te bereiden. Bovendien biedt VGZ dezelfde polis, tegen dezelfde prijs (572 euro in 2017) al twee jaar aan, getuige de mededeling op de website. Die overigens, evenals de pagina op Facebook, alleen maar dient ter meerder glorie van het eigen product.

Naar de werkelijke reden van deze oorverdovende stilte kunnen we alleen maar gissen. Van de zo gepropageerde klantvriendelijkheid is geen sprake, al doen, Pauline, Janine en andere dames via de chatbox nog zo hun best. Drie weken voordat de eerste premie voor 2018 wordt afgeschreven, staan de verzekerden in de kou. Dat had VGZ bij de Nederlandse zorgverzekering niet hoeven flikken. Een stevige boete en een publieke schandpaal was zijn deel geweest. En bij ouderen komen nu eenmaal vaker pre existing conditions voor.

En dan nog even dit: verzekeren bij een Thaise, Franse of Duitse maatschappij is alleen mogelijk als je niets markeert. Pre existing conditions zijn uitgesloten en maatschappijen doen er bij declaratie alles aan om zich achter dit argument te verschuilen.

Ook lezers die, druipend van de jaloezie, roepen dat de verzekerden dan maar in Nederland hadden moeten blijven, realiseren zich ongetwijfeld niet dat hun premie zich niet beperkt tot de 100 of 120 euro die men in eigen land betaalt. Daar komt nog eens 5,5 procent belasting over uw brutoloon bij, zodat uw totale jaarlijkse premie in de buurt ligt van 5000 euro. Omdat de verzekerden via de Universeel Compleet Polis, geen belasting betalen, komt dit bedrag terug in de prijs van de polis. Onnozelheid en onwetendheid is op dit terrein overal te vinden.

42 reacties op “VGZ laat een stevige steek vallen”

 1. ruud zegt op

  De overheid en de ziektekosteverzekeraar betalen verschillende dingen voor wat betreft de zorg.
  De zorg die in Nederland door de overheid wordt betaald, krijgt u in Thailand dus niet geleverd, tenzij een gedeelte van de zorg die door de overheid in Nederland wordt betaald in de polis is verwerkt. (wat de polis dan duurder zou maken, dan een polis in Nederland)

  Maar daarvoor zou je de polis en de vergoedingen in door de overheid in Nederland voor moeten gaan uitspitten en naast elkaar leggen.

  Overigens betaal je over je AOW en nog wat andere zaken belasting in Nederland, en betaal je dus ook die 5,5% voor zorg.

 2. Harrybr zegt op

  a) waarom zou een Nederlandse Zorgverzekeraar zich in moeten spannen om zorgverzekeringen aan Nederlanders over de hele wereld, dus onder verschillende kostensystemen, aan te bieden ? Waarom als ingezetene van bijv Thailand, niet gewoon in TH verzekering afsluiten ? Oh, zijn die verzekeringsvoorwaarden veel slechter.? Ja, dat is het risico, dat u aangegaan bent.

  b) 3/4 van de Nederlandse zorgkosten wordt uit de Belastingpot betaald, zie uw Zvv-post op uw inkomstenbelastingaanslag ( 5,5 %) en nog veel meer direct uit de Belastingpot. U als in Thailand wonende NL-er heeft hier nadrukkelijk voor gekozen, om buiten de NLe belastingheffing te blijven en te genieten van de lagere kosten van levensonderhoud alsmede zorgkosten in Thailand. Waarom moet ik als NL belastingplichtige, UW zorgkosten mee betalen ? zie https://www.rtlz.nl/tv/laatste-videos/hoe-moeten-we-de-zorg-betalen. Ja, de gemiddelde kosten aan zorg in NL bedraagt een € 5300 per hoofd per jaar. We zien maar 1/4 van dat bedrag uit onze eigen portemonnee gaan, maar moet wel opgehoest worden.

  c) Of op uw AOW, in Thailand woonachtig, die Zvv wordt ingehouden, weet ik niet. U profiteert sowieso al, want de AOW is gebaseerd op de Nederlandse kosten van levensonderhoud, die in Thailand fors lager is. Hoogste tijd, om die uitkeringen naar elders aan de daar geldende kosten van levensonderhoud aan te passen.

  • Marco zegt op

   Beste Harrybr,

   Wat een onzin verkondig je weer.
   Als ik 47 jaar in NL heb gewerkt en lasten heb afgedragen zegt u dat ik een profiteur ben als ik van mijn oude dag in TL wil genieten.
   In al de tijd die ik in NL gewerkt heb heb ik ook de economie in NL bevordert auto’s heb ik gekocht,huis betaald, levensonderhoud enzv.
   Dat is wat anders dan de Polen en anderen die hun verdiende centjes naar Polen sturen maar wel van de andere zaken in Nl profiteren.
   Ik denk dat mijnheer Rutte het gewoon vervelend vindt dat hij me na mijn pensioen niet verder uit kan knijpen.
   In NL spaar je je werkende leven een Mercedes bij elkaar en krijg je aan het eind een tweedehands Skoda van 20 jaar oud.
   De overheid vindt dit ook heel normaal , en dan lopen mekkeren over een paar duizend expats met een ziektekostenverzekering en mensen hun aow afnemen.
   Walgelijk.
   En ik dan een profiteur ga u mond spoelen aub

  • Rob E zegt op

   Deze ouderen in het buitenland hebben toen ze jonger waren ook bijgedragen aan de ziektekosten van de toen ouderen zonder zelf waarschijnlijk veel ziektekosten gehad te hebben. Dus is het niet zo gek als ze nu ook gesteund worden.

   Maar dat gaat tegenwoordig niet meer.

  • Hans Bos zegt op

   Harrybr heeft het niet helemaal begrepen. Of liever helemaal niet. Veel van de verzekerden in het buitenland werken, of hebben gewerkt, in overheidsdienst. Hoort daar niet een stukje zorgplicht bij? Een zorgverzekeraar hoeft zich helemaal niet in te spannen om verzekeringen aan te bieden. Ze maken daar gewoon winst mee. Daar is niets mis mee, maar ze moeten zich wel aan de regels van fatsoen houden, zoals op tijd communiceren.

   Overigens weten de meeste verzekerden niet welk risico ze zijn aangegaan door naar het buitenland te vertrekken. Doorgaans worden de spelregels veranderd tijdens het spel.

   Dat driekwart van de zorgkosten uit de belastingpot wordt betaald is volkomen juist. En wie betaalt die pot? Juist de belastingbetalers. Vandaar dat de kosten voor verzekerden in het buitenland fors hoger liggen, ter compensatie van het bedrag dat niet uit uw belastingpot komt. U betaalt dus als Nederlandse belastingplichtige geen cent aan onze zorgkosten. Dat doen we zelf. Ik klaag niet over de hoogte, maar over de arrogante, onzorgvuldige en onnozele behandeling. Dat u maar een kwart van de totale kosten uit uw eigen portemonnee ziet komen, wijst er op dat u van de gang van zaken bitter weinig begrijpt. Die hoest u zelf met alle andere Nederlanders op.

   Op AOW voor geëmigreerde Nederlanders wordt na vrijstelling geen Zw ingehouden. Waarvoor, als je nergens recht meer op hebt? U wil voor elk land waar Nederlanders wonen een andere hoogte voor de AOW vaststellen? Krijgen de mensen dan ook meer als ze in een duurder land wonen, zoals in de VS of Zwitserland?

   De opmerking dat de kosten van levensonderhoud in Thailand fors lager liggen is een gotspe. Ja, in de jungle en op het platteland. In grote steden zijn we vaak net zo duur uit als in Nederland. De zon is hier echter gratis, vandaar dat veel ouderen het hier naar hun zin hebben.

   • IkGaGraagNaarThailandOpVakantie zegt op

    ” Veel van de verzekerden in het buitenland werken, of hebben gewerkt, in overheidsdienst.” Proest ! U ook?

    Alsof de iedere Nederlander in het buitenland in overheidsdienst is. Kom op zeg! Er zitten er meer vanuit het bedrijfsleven dan vanuit de overheid. Maar hoe dan ook het is niet netjes van VGZ om iedereen te laten hangen. Dat getuigt niet van enige vorm van integer met zaken en hun buitenlandse klanten omgaan. Ze laten ze dus gewoon barsten.

    Aan de andere kant kunt je je ook afvragen waarom heb je niet gewoon je adres aangehouden in Nederland? Velen doen dat tot hun AOW leeftijd en vertrekken dan. Dus wel even de aow opbouw meepikken en dan vertrekken, want dan betalen we minder belasting? Is dat eerlijk? En dan beginnen ineens de problemen en het gemiep over dit soort zaken. Probeert men hier het mes alleen aan de kant van de expat te laten snijden?

    Als ik lees wat men betaalt aan zorgverzekeringspremie voor zo’n expat verzekering is het dan niet beter om gewoon een postbusadres aan te houden om in Nederland verzekert kunnen blijven? Wat is goedkoper?

    Daarnaast kan ik me voorstellen dat een verzekering in Thailand goedkoper kan zijn. Het probleem is alleen dat die weer niet dekt indien je al bestaande problemen hebt. Maar dan nog? Is die betalen uit eigen zak dan niet goedkoper dan de torenhoge verzekeringspremie vanuit nederland?

    Let op het zijn allemaal vragen en geen verwijten. Ik heb de antwoorden niet en ben benieuwd.

  • rob zegt op

   Van dit soort reacties druipt de bitterheid en de jaloezie vanaf. Schrijver is duidelijk niet in staat om zijn medemensen te gunnen dat zij na een leven vol arbeid hun laatste decennia(s) in een ander land door willen brengen. Ik heb zo’n vermoeden welke partij de schrijver aanhangt.

   De aow zal inderdaad gebaseerd zijn op de Nederlandse kosten van levensonderhoud, vastgesteld door politici die er zelf nooit van hoeven leven. Met alleen AOW is het amper leven en is het ook in het buitenland geen vetpot.

   De ziektekostenverzekering? Ik heb een donkerbruin vermoeden dat er talloze mensen in Thailand, en andere landen, wonen zonder een verzekering.

   • IkGaGraagNaarThailandOpVakantie zegt op

    Bitterheid en jaloezie? Waarom? Niet iedereen steekt zo in elkaar. Lijk me een onjuiste aanname. Hij stelt bovendien een vraag.

    Ik denk inderdaad ook dat er velen zonder verzekering wonen. Maar als je al ziek bent voordat je expat wordt dan is het een risico. En weegt dat op tegen de premie? 6.000 per jaar premie of sparen voor als je iets overkomt? Je kunt in Thailand prima een verzekering afsluiten die datgene dekt wat je nog niet mankeert. En als je al vermogend bent waarom zou je dat risico niet gewoon lopen? Je kunt het toch niet meenemen de kist in.

  • HansG zegt op

   Hier wil ik graag op reageren.
   Dit heeft niets met uw Belastingpot te maken.
   Iedere Nederlander betaalt of betaalde mee aan de belastingen.
   Ook aan uw belastingen toen u nog in de wieg lag of naar school ging.
   Daar hoort u niemand over klagen.
   Deze groep mensen hebben hun hele leven belasting betaalt en kiezen voor een warm land. So what?
   In Nederland hebben wij een gelijkheidsbeginsel. D.w.z. dat iedere inwoner en statushouder dezelfde rechten heeft.
   De basispremie wordt dan ook berekend over alle leeftijden met een winstdoel voor de verzekeraars. (voorgaande jaren 4 en 5 miljard)
   Dit is dus inclusief de oudere Nederlander die vaak duurder is voor de verzekeraar.
   De verzekeraar kan bij Nederlanders die in andere landen verblijven vergoeden op basis van het tarief uit Nederland. Immers in sommige landen zou het veel duurder zijn (b.v. USA).
   Dan heb je het over gelijkheid.
   Deze mensen zijn immers nog steeds Nederlander!

  • jhvd zegt op

   Geachte Harrybr,

   Zoals gezegd door u, is dit wel erg kort door de bocht.
   Veel wat u schrijft klopt niet, maar u weet dat zelf ook wel.

   Hoogachtend

  • Rens zegt op

   Stel u zelf eerst eens op de hoogte voordat u zaken hier op dit blog neerkalkt die kant noch wal raken.
   Het is een ieder vrij om een verzekering te nemen uit welk land dan maar ook. Vraagt u zich ook af waarom zoveel mensen in Thailand verzekert zijn via een Franse of Duitse maatschappij?

   De hier besproken VGZ verzekering staat los van het nederlands sociaal stelsel en heeft niets met de Zvv te maken. Het is een opzich staand verzekeringsproduct. Er wordt door deze verzekering geen greep gedaan uit de sociale of belastingpot. Men “lijdt” in nederland niet onder deze particuliere verzekering.

  • l.lagemaat zegt op

   Ondergetekende en meerdere Expats blijven de NLe belasting betalen, dat is de eerste onjuiste stelling.

   Als je naar Nederlandse maatstaven in Thailand wilt leven, is het levensonderhoud in Thailand niet fors lager door allerlei import heffingen, Auto’s zijn b.v.fors duurder dan in Nederland.

   Aanpassingen naar de daar geldende kosten van levensonderhoud is een statement gebaseerd op gebrek aan kennis, vooral gevoed door jaloezie.

  • Leo Th. zegt op

   Nou Harry, uit deze reactie blijkt in ieder geval dat je niet beticht kan worden over empathisch vermogen te beschikken. Maar dat terzijde, de kern van het artikel van Hans Bos is de onzekerheid waarin VGZ haar veelal jarenlang trouwe klanten laat zitten door niet te communiceren over de te betalen premie voor 2018. En dat is uitermate frustrerend! Overigens, wellicht ter geruststelling van jou, AOW-gerechtigen, die 40 jaar hun AOW-premie hebben betaald en besluiten om in Thailand te gaan samenwonen met een Thaise partner worden in feite al enkele honderden euro’s per maand gekort omdat ze dan geen AOW-uitkering voor een alleenstaande meer ontvangen, ook al heeft de Thaise partner 0,00 inkomsten.

 3. Erik bkk zegt op

  Als verzekerde buiten de EU heb je geen enkele bescherming meer en ben je overgeleverd aan het wilde westen van verzekeringsland. Klagen daarover is volstrekt zinloos.

  • Ger zegt op

   In Thailand wonend heb je een uitgebreide eigen keus hoeveel en wat je wilt verzekeren en keus in de hoogte van de verzekerde bedragen. Nederland is een uitzonderingsland want iedereen is verplicht verzekerd . Als je deze sociale welvaartsstaat verlaat weet je dat de belastingen en premies elders lager zijn maar de eigen verantwoordelijk en financiele risico’s groter.

   • IkGaGraagNaarThailandOpVakantie zegt op

    In Thailand kun jij je niet verzekeren als je al bestaande klachten hebt. Stel je hebt schildklierproblemen of beter nog suikerziekte etc. Alles wat ze daarmee in verband kunnen brengen wordt uitgesloten van de verzekering. Dus je kunt je wel verzekeren maar niet tegen zaken die bij het aangaan van de verzekering al bekend zijn. Dat is in Nederland niet. Ze moeten je accepteren met alle klachten die je al hebt.

   • Rens zegt op

    Ger, die “uitgebreide” keus gaat niet altijd op. Veel verzekeringen in Thailand hanteren een leeftijdsgrens en aanvullende eisen vwb het kunnen instappen. Veel verzekeringen hanteren ook een maximale leeftijd van vaak 70 tot soms 75 jaar, waarna de polis gewoon wordt opgezegd. Er zijn verzekeringen die tot hogere leeftijd een polis aanbieden, maar daar zijn de kosten dan ook naar. Daarnaast is het ook zo dat indien men een lopende verzekering heeft en ooit (ernstig) ziek is geweest of nog ziek is, dat men niet geconfronteerd wordt met uitsluitingen bij een `nieuwe` verzekering voor zover je al geaccepteerd wordt trouwens. De oude verzekering hoe duur dan ook biedt dan meer zekerheid. De keus is niet altijd zo vrij zoals je stelt.

    • Ger zegt op

     Wat keus bedoel ik wat je wilt verzekeren en hoeveel. Er zijn ook maatschappijen die , als je er eenmaal verzekerd bent, je tot en met je 99e blijven verzekeren.
     Als jongere heb ik ook te maken gekregen met uitsluitingen. Maar de premie bedraagt voor mij maar een kwart van wat ik werkelijk in Nederland kwijt zou zijn. Want velen noemen al de verplichte inhoudingen in Nederland op salaris of uitkering en de nominale premie en eigen risico per jaar. En in Nederlnd is er geen ontkomen aan de betaling maar in Thailand heb je de vrijheid om niet te verzekeren en/of met de bespaarde premies een eigen fonds op te bouwen die je aanspreekt als je ziektekosten hebt.

 4. Sir Charles zegt op

  Dat VGZ niet de schoonheidsprijs verdient daar heb ik me niet zozeer in verdiept maar om bij voorbaat critici die er voor gekozen hebben om in Nederland te blijven als zijnde druipende van jaloezie weg te zetten is op zijn minst hoogst arrogant en aanmatigend te noemen.
  Ja, zelf hanteer ik de ‘8 om 4’ methode, heb daar verscheidene redenen voor en inderdaad een leuke bijkomstigheid is daarmede ook dat je dan in de reguliere zorgverzekering kan blijven ingeschreven staan voor een premie van €100 tot €120
  Alles heeft zijn voor- en nadelen, niet meer dan dat, zo simpel is het.

  • bert zegt op

   Inderdaad, zo doen wij het ook.
   In ieder geval zo lang al smijn ouders nog leven, daarna zien we wel.
   “Vroeger” gingen we ook altijd 2x per jaar bij mijn schoonmouders op bezoek en nu gaan we 2x per jaar terug naar NL om de faamilie te bezoeken.
   Is voor iedereen een persoonlijke keuze die gemaakt word met voor en na-delen.
   Die kan niemand voor een ander bepalen.
   Is wel zuur als de “spelregels” worden veranderd als je je keuze hebt gemaakt, maar dan kun je alsnog je keuze veranderen/aanpassen. Dat is niet altijd leuk, maar als NL-er kun je ten alle tijde terug naar NL.
   Dat je dan niet meteen voor alle sociale voorzieningen in aanmerking komt is een tweede, maar eenmaal ingeschreven in de GBA ben je meteen verplicht verzekerd volgens de zorgverzekering.

 5. Rene Martin zegt op

  Ik vind dat we feitelijk best veel betalen voor onze ziektekosten etc. in NL want we betalen premie voor de verzekering, hebben een eigen risico en er wordt een percentage van ons inkomen afgehaald en indirect wordt er vanuit de belastingen ook een behoorlijk bedrag bijgelegd. Dus een premie van 572 euro in het buitenland is m.i. weliswaar niet weinig maar lijkt me wel reëel als er geen gezondheidsvragen worden gesteld. Ik hoop dat je ons op de hoogte kunt houden van de ontwikkelingen op deze ziektekostenverzekering en ben ook benieuwd of die voor nieuwe klanten geld.

 6. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Elke verzekering gaat zich inspannen, met 1 doel, dat is om te verdienen.
  Dat mag,want ze nemen uiteindelijk ook risico,s.
  Dus ook een ziektkosten verzekering.
  Het is geen sociale instelling.
  Het enigste is wat wij (ik)willen,duidelijkheid, zodat wij weten waar wij aan toe zijn.
  Maar wel op tijd,zodat, we op tijd hier op kunnen inspelen.
  Om een verzekering te nemen of niet.
  Ik wil het wel graag,maar het moet betaalbaar zijn, voor mij.
  Wil uiterlijk tot 650 euro p.m. liefst minder
  Voor dat bedrag, kunnen ze bij mij geen ZKV afsluiten,wil die risico niet nemen.
  Hans

  • tom zegt op

   Sorry, lees ik dat goed € 650.= per MAAND ????
   Ergens anders lees ik €572 per jaar dus daarom !!!

   • Cornelis zegt op

    Die 572€ – dat is toch ècht een maandbedrag, Tom.

   • bert zegt op

    Goed lezen Tom er staat: : “Wil uiterlijk tot 650 euro p.m. liefst minder”

 7. Marc zegt op

  Aan HarrieBR: wat een onzin kraamt u toch uit. Ik kan uit uw onbegrijpelijke reactie alleen maar ontvouwen dat u zich NIET in de materie heeft ingeleefd, dus zo maar wat uitkraamt, wellicht uit een soort afgunst. Overigens zijn de kosten van levensonderhoud nauwelijks lager hier in Thailand, tenzij je alleen maar fruit en Thaise maaltjes eet (ook best lekker overigens). Het merendeel van de Nederlanders in Thailand hebben jaren bijgedragen, o.a. aan uw kinderbijslag, de AOW en ziekte/zorgkosten van uw ouders en wat al niet meer zij. Schaamt u zich en beloof beterschap aan Sinterklaas morgen……Voortaan eerst nadenken Harrie…….

 8. Luit zegt op

  Ben uitgeschreven sinds 8 jaar, woon in Azie, verzekerd bij CZ, Nog geen 55 jaar Mijn maandpremie ging met 50 Euro omhoog. Betaal nu zonder tandarts en een eigen risico van 500 Euro, 380 pm…. 🙁

  • Ger zegt op

   Je kunt ook kiezen voor een verzekering in Thailand of een vergelijbare land in de regio met wereldwijde dekkingen. Zelf betaal ik, tot 55 jaar oud, bijvoorbeeld omgerekend in Euro’s 110 per maand. Ik heb een dekking tot 900.000 Euro per jaar. En voor het verschil van jou 380 en genoemde 110 kun je mooi een spaarpotje opbouwen.En ja eigen risico is 0 en geen tandarts.

   • Luit zegt op

    Nou dat klinkt mooi, welke verzekering is dat en kan je in alle ziekenhuizen terecht?

    • Ger zegt op

     Ja hoor in elk ziekenhuis. MSH International is de verzekeraar en ik heb het via AA Insurance in Hua Hin geregeld. Zelf heb ik de Asia Care Plus Plan 1. Kijk maar op verzekereninthailand.nl

   • Ger zegt op

    Kleine aanpassing . mijn totale dekking loopt tot 32 miljoen baht per jaar dus bij een koers van 38 baht voor een euro is dit ongeveer 840.000 euro .

 9. Martijn van Maastricht zegt op

  Ik ben zelf een geregelde Thailand bezoeker en lees geregeld dit blog. Momenteel ben ik in Nederland, de eindejaarsperiode is te duur voor mij in Thailand.

  Ik hou me meestal op de achtergrond maar bij dit onderwerp vind ik wel dat ik moet reageren.

  Als je dit blog geregeld volgt heb je langverblijvers in Thailand dewelke, in geuren en kleuren, schrijven over hun verblijf in Thailand. Meestal gaat het dan over Pattaya.

  Hun dagelijkse biertjes, de (soms veel te jonge) meisjes van plezier, bezoekjes aan de beste Nederlandse en Thaise restaurants, en genieten maar van het leven. Geen zorgen over geld, want volgende maand mag ik toch weer een storting, uit Nederland, op mijn rekening ontvangen.

  Met plezier beschrijven ze hun restaurant bezoeken neer, vergezeld met vele foto’s, en kan je bijna hun dagelijkse sexuele avonturen volgen.

  Gun ik het deze mensen, natuurlijk, ieder zijn plezier.

  Echter, als hardwerkende persoon, voel ik soms wel een beetje jaloezie, en wens dat ik dat ook kan. Voor mij voelt het aan dat ik belastingen moet betalen zodat deze personen van dit luxe leven kunnen genieten.

  Maar, als dan enkele jaren later, dezelfde persoon in Pattaya, last begint te ondervinden van het overmatige alcohol gebruik en uitbandige leven, dan ineens moeten we ze beschouwen als arme drommels en pechvogels dewelke ondersteunt moeten worden met belastinggelden van Nederland.

  De personen dewelke jaren boven hun stand hebben geleefd, de hardwerkende medemens hebben uitgelachen en belachelijk gemaakt, komen bij ziekte ineens tot de vaststelling dat ze hun verzekerings gelden opgedronken of weg genxxkt hebben. En nu ineens moeten wij via belasting gelden betalen voor hun levensstijl.

  Alle problemen kunnen voorkomen worden als ze maandelijks bijgedragen aan een goede internationale of Thaise verzekering. Indien men kiest voor een Europese internationale hospitalisatie verzekering is er geen leeftijdsgrens, en meestal via extra verzekering kan je voorgaande aandoeningen laten verzekeren. Neem bijvoorbeeld Globality van DKV. Maar ja, dan moet men missschien paar dagen geen biertjes drinken, niet betalen voor een dame van plezier, en misschien eens zelf een maaltijd bereiden. Maar dat is teveel gevraagd, beter de landgenoot via belastingeld laten betalen.

  Daarom veel respect voor HarryBr dewelke eens duidelijk stelt wat er aan de hand is.

  • ruud zegt op

   Er is niemand die vraagt om een bijdrage van de belastingdienst.
   Er zijn 2 vragen.
   1 Is de premie van VGZ niet veel te hoog voor Thailand.
   2 Waarom maakt VGZ er een puinhoop van.

   1 Misschien is de premie hoog, maar waarschijnlijk niet (veel) te hoog.

   a Omdat de meeste mensen die in Thailand zijn gaan wonen al ouder zijn en daarmee een groter risico voor de verzekeraar zijn.

   b Omdat er geen rem is op de zorgkosten zoals in Nederland.
   Je gaat niet naar een huisarts, die beoordeelt, of hij je door zal sturen naar een ziekenhuis, dan wel zelf een pilletje voorschrijft, maar je stapt gewoon het duurste ziekenhuis op de hoek binnen.
   Je bent immers verzekerd…

   c Er zitten in verhouding veel administratie en speciale procedures vast aan het verzekeren van een relatief klein aantal klanten.
   Er zullen aparte computerprogramma’s zijn ontwikkeld, die moeten worden bijgehouden en regelmatig aangepast aan wijzigende omstandigheden door softwarespecialisten.
   Dat is zeker geen goedkope hobby.

   2 VGZ maakt een een puinhoop van.
   Tja, welk bedrijf niet tegenwoordig?
   Bedrijven worden tegenwoordig gerund door computers, en wat de computer niet kent dat vreet die niet.
   Het is in de praktijk bijna onmogelijk om een computer van gedachten te laten veranderen, als die eenmaal iets heeft besloten.

   Dat heb ik in het verleden ook een keer meegemaakt.
   Iemand bij een bedrijf had iets verkeerd ingevoerd in de computer.
   Het heeft maanden geduurd en ik kwam steeds hoger in de organisatie terecht, voor ik iemand te pakken kreeg, met de bevoegdheid om de computer te bedriegen.
   Nee corrigeren ging niet, er was bedrog nodig om de computer te laten doen wat de bedoeling was.

  • Leo Th. zegt op

   Martijn, had je deze keer ook maar op de achtergrond gehouden. Nederlanders die voorgoed naar Thailand zijn vertrokken worden niet gesponsord met belastinggeld. Deze Nederlanders zullen beschikken over eigen vermogen en/of werkzaam zijn in Thailand. Bij het bereiken van een bepaalde leeftijd hebben zij, net als elke andere Nederlander en niet-Nederlander, die vanwege hun verblijf in Nederland Aow-plichtig waren, recht op een door de SVB (dus niet de Belastingdienst) uitgekeerde AOW. De hoogte daarvan is o.a. afhankelijk van het aantal jaren waarover jezelf bijgedragen hebt. Zelfs/ook in Thailand kan je je van je AOW trouwens geen luxe leventje permitteren. Gelukkig hebben de meeste 65+’ers daarbij een pensioen, waar zij ook hard voor hebben moeten werken en misschien ook nog wel spaargeld of opbrengsten van een in Nederland verkocht huis. Hoe zij dat geld in Thailand besteden is uiteraard hun zaak, gelijk aan hoe zij het geld in Nederland zouden hebben uitgegeven. Dus ook indien zij er in jouw ogen een losbandige levensstijl op na zouden houden. (Neem tenminste aan dat jij losbandig bedoelt, het woord uitbandig ken ik namelijk niet). Maar het kost jou geen euro aan belastinggeld! Thailand Blog volg ik al jaren en ja, heel af en toe worden er wel eens restaurants besproken. Wat is daar op tegen, jij hoeft dat toch niet te bekostigen. En er zijn soms ook weleens belevenissen van doorgaans vakantiegangers naar Thailand te lezen over hun romances met Thaise dames. Kost jou ook geen euro en je hoeft die artikelen uiteraard niet te lezen als je je eraan stoort. En aan de premie voor de VGZ zorgverzekering van de in Thailand voorgoed verblijvende Nederlander wordt door de Nederlandse belastingbetaler 0,00 euro bijgedragen. Dus beticht de naar Thailand vertrokken Nederlanders er niet van dat zij in hun onderhoud voorzien op kosten van de belastingbetaler. En dat er wellicht sommigen zijn die dagelijks te veel alcohol zouden nuttigen komt overigens niet enkel daar voor. Van de week was in Nederland nog in het nieuws dat de betrokken instanties zich zorgen maakten over het overdadige alcoholgebruik van ouderen in Nederland. Dat zal wel een aardige duit kosten voor de belastingbetalers.

   • IkGaGraagNaarThailandOpVakantie zegt op

    “Dus beticht de naar Thailand vertrokken Nederlanders er niet van dat zij in hun onderhoud voorzien op kosten van de belastingbetaler.”

    En degene dan die al lang voor hun pensioen zijn vertrokken en alleen om de aow opbouw een postadres hebben aangehouden? Niks zelf de aow volstorten ! En zodra de aow komt laten ze zich uitschrijven teneinde geen belastingen te betalen in Nederland?

    • Leo Th. zegt op

     Joh, zou niet weten of dat zo eenvoudig zou zijn zoals jij het hier suggereert en om hoeveel mensen dat dan zou gaan. Jij wel? Nou heb ik geen boter op mijn hoofd en het zal best wel gebeuren maar dan riskeer je uiteraard wel dat je betrapt wordt met vervelende consequenties tot gevolg. Net zoals er in Nederland mensen zullen zijn die misbruik maken van een sociale uitkering of langer dan door de sociale dienst toegestaan op vakantie naar bijv. Thailand gaan. Of hier in Nederland trachten de belasting te ontwijken door bewust het aangiftebiljet foutief in te vullen dan wel, tot voor kort, hun geld naar o.a. Luxemburg en Zwitserland te brengen. Heb gereageerd op Martijn, die volkomen ten onrechte beweert dat er belastinggeld naar in Thailand verblijvende Nederlanders gaat voor hun (VGZ) zorgverzekering en zijn insinuatie dat de Nederlanders in Thailand er een uitbundige en losbandige levensstijl op na houden op kosten van belastingbetalers in Nederland.

    • ruud zegt op

     De meeste mensen die naar Thailand verhuizen, hebben daarvoor jaren gespaard.
     Om te kunnen sparen, moet je hard werken en redelijk verdienen en mag je veel belasting afdragen.

     Als je dan uiteindelijk bent ge-emigreerd, zegt de belastingdienst, dat je WEL belasting af moet dragen over je AOW, maar omdat je niet meer in Nederland woont, krijg je GEEN heffingskorting meer en moet je dus meer belasting over je AOW betalen, dan iemand die zijn AOW in Nederland krijgt, ook al profiteer je na je emigratie niet meer van alle dingen die de overheid met jouw belastinggeld betaalt.

  • Rens zegt op

   Martijn heeft er niets maar dan ook absoluut niets van begrepen. De VGZ verzekering heeft geen bal met de nederlandse belastingpot te maken. De VGZ verzekering zou net zo goed vanuit afghanistan kunnen worden aangeboden voor hen die daarvoor in aanmerking kwamen. Het zou het voor hen die niet kunnen lezen of begrijpen wellicht iets makkelijker hebben gemaakt om in te zien dat de binding tussen het sociaal of belastingstelsel stelsel in nederland en de aangeboden VGZ verzekering helemaal niet bestaat.
   De onzin hier verkondigd is onvoorstelbaar.

 10. Hans Bos zegt op

  De kogel is door de VGZ-kerk. Ik krijg net ( 5 december) via Facebook de mededeling dat de premie voor 2018 blijft staan op 572 euro. Uiteraard de nodige excuses voor het wachten, de verwarring en de consternatie.VGZ biedt deze polis niet meer actief aan. Zodoende weten velen binnen het bedrijf niet wat ze er mee aanmoeten. Dat belooft wat voor de toekomst.

  • jhvd zegt op

   5-12-2017
   Beste Hans Bos,

   Vriendelijk dank voor deze belangrijke informatie.
   Graag wil ik van jou weten of deze premie leeftijd gebonden is, ik ben namelijk zelf 72 jaar.
   Ik hoop dat jij kans ziet om hierop te reageren.

   Met vriendelijke groet,
   jhvd

  • Rens zegt op

   Inderdaad Hans, ik vrees dat contact met de maatschappij nog moeilijker gaat worden, moest nu al vaak uitleggen bij unive dat ik een “buitenlandpolis” had. Om over het declareren zonder digiD nog maar te zwijgen.

 11. bert zegt op

  Ach dit probleem lost zich vanzelf op.
  Over een aantal jaren ligt de AOW leeftijd op 70+ en dan zullen er niet veel meer zijn die nog verkassen naar TH. Alleen de jongere avonturier, maar die heeft tijd genoeg om aan een goede zorgverzekering te werken.
  En als ik de krant een beetje volg, nu is het de aanvullende verzekering die te weinig opbrengt voor de verrzekeringsmaatschappijen en dan volgt m.i. al snel de basisverzekering. Gevolg, iedereen moet zelf maar zien wat ie doet, wel of geen verzekering etc. Beetje Thaise toestanden krijg je dan. Wie geld heeft kan naar het ziekenhuis, wie niets heeft wordt aan een pijnloos einde geholpen want morfine is niet zo duur.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website